ekonomisk frihet, Filmtips

Filmtips – the rat race..

Den här veckan hoppar vi över musiktipsen och tipsar istället om en liten film som väldigt tydligt beskriver problemet med ekorrhjulet eller ”the rat race” som är ett annat uttryck för samma sak.

Tycker att filmen som bara är cirka 4 minuter lång talar för sig själv men avslutar helgens tips med ett citat av skådespelerskan Lily Tomlin som redan i mitten av 70-talet kommit till insikten att:

”The problem with the rat race…is that if you win…you are still just a rat”

Trevlig helg alla frihetskämpar!

6 reaktioner till “Filmtips – the rat race..”

 1. Usch, inte den lättaste filmen att se. Tyvärr finns det fortfarande en hel del igenkänning med min nuvarande arbetsgivare. Men det stärker ju mig samtidigt i motivationen att fortsätta på den inslagna vägen som kommer leda mig till valfrihet.

  Fast man vill ju åtgärda läget. NU!
  Speciellt om man ser på de där 4 minuterna.

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar! Friheten kommer ju gradvis och bara förmågan att se racet för vad det är är en form av frihet.

   Gilla

 2. Ett problem många har, kämpar väl också med det, är att ha ett mål att sträva mot och vara nöjd med det man har. Há begäret är stort… Och det kostar pengar. Då man kommer till ett mål som man har sagt, tex jag skall sluta jobba då jag har 4 miljoner på kontot. Men da man är där vill man ha lite mer så man kan ha huset i Spanien också. Lite mer och då är man i rat racet. En sak jag har lyckats med är att dra ner på spendera det så man skapar en ökande kapital as för framtiden. Då man drar åt spendera det betyder det ju också att man kan leva på mindre resurser. Vi får se då det är tillräckligt för mig.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, helt klart är det många som springer på i ekorrhjulet utan att riktigt veta var de är på väg. Det är också detta faktum mer än jobbets utformning eller dylikt som gör att det många gånger känns som ett ekorrhjul eller ”rat race”. Den som har ett mål för livet i vilket jobbet och inte minst inkomsten ingår som en byggsten kan lyckligt gå på och titta på de andra som springer och ändå inte kommer någe längre. Tror att risken att man alltid vill ha lite till är väldigt mycket beroende av vad som varit drivkraften från början. Vi ville bli fria från kravet på ett lönearbete och när vi lyckades bättre med att lägga undan pengar och hitta sätt att leva gott på lite så kortade vi tiden till frihet istället för att drömma om att vi skulle kunna få en större hög med pengar. Om högen med pengar var målet från början så kan slutsatserna bli andra och man kanske fortsätter i hjulet ”bara ett år till”…ganska många år till…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s