ekonomisk frihet, Livsstil

En ryggsäck full med…

För ganska exakt två år sedan skrev jag ett inlägg på min gamla blogg som hette ”en ryggsäck full med pengar”. Det inlägget skrev jag efter ett möte med en tidigare kollega och hennes kompis som ställde en massa frågor om vad vi avstått för att nå ekonomiskt frihet? Jag tänkte och tänkte men kunde knappt komma på någonting.

När jag kom hem från det mötet funderade jag mycket på vad det var egentligen som gav denna känsla av att inte ha avstått trots att vi konsumerade så mycket mindre än de flesta? Svaret jag kom fram till för två år sedan var i huvudsak pengarna. Pengarna som vi bildligt hade i vår ryggsäck och som gjorde det möjligt att köpa i stort sett vad som helst vilket också gjorde både tingen och upplevelserna mindre eftersträvansvärda.

img_1219.jpg
Med dator, bok, termos, vatten, nötter och frukt så är ekorren alltid redo!

 

På senare tid har vi dock omvärderat en del och insett att ryggsäcken egentligen är fylld med tre olika ”saker” nämligen:

 • Nötter – vår livsstil är väldigt inriktad på att bara spendera pengar på saker som verkligen ger oss värde. Nötterna som vi alltid har i ryggsäcken när vi är ute får symbolisera detta! Vi har ”överlevnadsmaten” i ryggsäcken och äter bara ute när det ger oss en speciell upplevelse. Detta förhållningssätt är något som går igen genom hela livet. Vi är egentligen inte emot att då och då använda pengar men det ska också ge ett stort värde tillbaka. Vi kan leva gott på lite vilket är vår huvudsakliga styrka. Nötterna symboliserar en effektiv användning av resurser.
 • Pengar – är förstås också en del i detta. Att vi har sparat ihop ett kapital ger en viss trygghet. Att kunna  köpa i stort sett allt ger en viss typ av distans till konsumtion..till skillnad från den som suktar efter något men inte har råd. Pengarna symboliserar att vi kan göra i stort sett vad som helst men är väldigt selektiva.
 • Insikter  – är nog det viktigast i vår ryggsäck. Vi har frikopplat vår självkänsla från ägodelar och karriär. Vi har lagt oss till med en flexibel- och möjlighetsorienterad livssyn. Vi har förstått att exakt rätt mängd av aktiviteter och saker förgyller livet men samtidigt att man kan få för mycket även av det goda. Insikterna symboliserar att skillnaden mellan ett problem och en möjlighet väldigt många gånger är mental.

Den frihet som vi idag känner vilar på dessa tre ben och precis som en pall så skulle det bli lite ostadigt om man tar bort ett av benen. Skulle vi dock vara tvungna att rangordna så skulle pengarna vara det minst viktiga. Med de insikter vi har idag och den inställning till livet som nötterna symboliserar skulle det gå att ersätta pengarna. Skulle dock inte vilja leva utan de lärdomar vi har skaffat oss genom denna förändringsresa.

Hur ser ni andra på detta? Vad har ni lagt i er ryggsäck under livet? Vad har ni tillräckligt av och vad skulle ni vilja ha mer av? 

5 reaktioner till “En ryggsäck full med…”

 1. Hello,
  Rimliga reflektioner ni gör där. Jag har gjort en annan resa än er och för mig har det inte handlat om att avstå saker. Den insikten har jag kommit till på senare år, att söla bort mindre pengar på ”skräp”. Historiskt har jag slösat pengar på meningslös konsumtion och medan jag gör det än idag så är jag åtminstone mer eftertänksam. Man sölar bort otroligt mycket pengar på saker som inte betyder något. Om en vecka, månad, ett år så är det helt betydelselöst de där pengarna man sölade bort på det där som för stunden kändes bra.

  Gött inlägg hörrni. Nu återgår jag till att vänta på leverans av min nya cykel…

  Mvh petrusko

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, det är intressant just det här med att vi böjar från så olika startpunkter (sparsamhet, miljötänk, minimalism mm) men att så många kommer till ungefär samma slutsatser. Livet handlar inte om att köpa saker eller upplevelser i massor utan av att faktiskt leva. Vi vill också leva på ett vis som ger anta utrymme att leva oxå. Hoppas du blir nöjd med cykeln!

   Gilla

 2. Kanske det enkla svaret är: förnöjsamhet. Som pensionär är det mycket man bara måste gilla och det är först när man gjort det – som man kan leva fullt ut 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, förnöjsamhet är verkligen något mycket underskattat! Det är fantastiskt viktigt att kunna se det bra i varje situation. Inte så att man inte samtidigt kan se förbättringspotential men denna kan man söka utifrån en positiv position snarare än utifrån en negativ. Så mycket mer styrka i förnöjsamhet som utgångspunkt jämfört med någon form av gnällande, klagande och negativ utgångspunkt.

   Gilla

 3. Visst är det befriande med ett liv utan krav på sig själv vad det gäller statusmarkörer, eller karriär.

  Men jag känner också att överseende attityden mot sina egna tillkortakommanden ger sinnesfrid.

  Att inte ställa krav på sig själv att vara ”100% Jesus”, som du brukar säga.

  Själv ska jag ut och flyga om några dagar och det blev 2 veckor, för det kostade bara 50% av vad en vecka skulle betingat.

  Jag gör det utan att uppleva klimatångest och milt överseende med mina brister.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s