ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil

#bättrelivtillhalvapriset – vad är det för dig?

En rolig sak när vi jobbade med vår bok var samarbetet med förlaget. Att skriva en blogg är en väldigt direkt form av kommunikation där man skriver snabbt och snabbt får respons på det som skapas. Processen med att skapa en bok är mer långsam och eftertänksam det är också speciellt att ha en redaktör/förläggare som läser det man har skrivit och ställer frågor, kommer med funderingar och lyfter fram sådant som vi själva inte tänker på.

En sådan grej som förläggarna plockade upp ur vår text som nu pryder både fram och baksida på boken är citatet:

BÄTTRE LIV TILL HALVA PRISET 

Tycker verkligen att det uttrycket sammanfattar så himla mycket av vad vi känner inför vår livstil som bygger på enkelhet, frihet och hög livskvalitet. För vår del kan detta exemplifieras med många olika saker som när vi:

Veckans födelsedagsutflykt på en helt vanlig måndag, är ett exempel. Frun bjöd på medhavd picnic (pastasallad m prosciutto, mozzarella, dryck och bakelse). Naturen toppar alltid vårt val av restaurang! 

Det är ju våra exempel men vi är ju intresserade av vad ni andra gör som är #bättrelivtillhalvapriset Vi skulle gärna höra från er vad ni tänker och tycker. Det går ju utmärkt att lämna en kommentar här nedan, eller berätta på twitter (@farbrorfri) eller Instagram (Enkelboning) eller varför inte skriva ett helt inlägg på din egen blogg om vad som är #bättrelivtillhalvapriset för dig! Använd hashtaggen flitigt så får vi snart ett gemensamt fint arkiv av en massa saker som är #bättrelivtillhalvapriset som sedan kan fungera som inspiration för fler.

Nu går vi på lång påskledighet som pågår över valborg och första maj! Kom ihåg att våren är en utomordentlig tid till för #bättrelivtillhalvapriset!  

27 reaktioner till “#bättrelivtillhalvapriset – vad är det för dig?”

 1. #bättrelivtillhalvapriset
  Sitter och tittar på nässlorna som kommit upp på tomten, snart blir de pesto 😊

  Ska kolla rabarberknölarna inom närmaste veckorna, de bli saft och tårtfyllning införa äldsta barnens examensfest 😊

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, vilka bra exempel. Jag älskar oxå när det börjar spira i trädgården men hos oss har det inte riktigt börjat ännu. Speciellt det här med perenna växter som ”magiskt” tittar upp varje år utan att man behöver göra något är ju osannolikt bra.

   Gilla

 2. Ja det finns så mycket!
  Det behöver inte ens vara pk!

  Nyligen hemkommen från två veckor på Cypern. Halva priset om man åker veckorna innan påsk, ytterligare 50% rabatt på det priset om man tar två veckor istället för en, så resebolaget får ihop sin logistik.

  Dom behöver få hem alla övervintrade pensionärer och det skapar ett win-win situation som gör att vi fria kan få miljöbyte för halva reapriset.

  Lungt och fridfullt utan stress i lågsäsong!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, jättebra exempel på vad man kan vinna på att leva lite i ”motfas” med övriga samhället. Sen tycker jag att två veckor är för kort tid för att flyga till Grekland men det vet du ju redan som har läst boken😉😀

   Gilla

 3. Jag och en kompis sågs i förrgår, vi promenerade en stund och sen satt vi oss vid en mysig plats och drack vårt medhavda kaffe. Det var mycket trevligt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar! Vilket fantastiskt exempel inte hade den stunden blivit bättre på ett kafé till ett mycket högre pris! #bättrelivtillhalvapriset helt enkelt!!

   Gilla

 4. Knytispicknick med ens vänner
  Låna en hund/häst när någon åker bort
  Plocka hjortron – friskvård och du har god, billig efterrätt hela året (bunkra naturen)
  Köp billigt påskgodis och hushåll med det
  Njut av vädret! Promenera flera gånger per dag!
  Sök in till en relevant kurs – låna böcker på biblan – större chans till löneök och du breddar din kompetens
  Läs på om investeringar och sätt rimliga mål

  Var glad där du är idag och ta hand om din själ. Vila när kroppen behöver vila, njut i solen och rör på dig. Har du en lägenhet i stan? Erbjud dig hjälpa till att vårstäda i någon villa/gård 🙂

  Gilla

 5. BÄTTRE LIV TILL HALVA PRISET BORDE VARA SÅ HÄR

  Resor går med taxi mestadels – bil är dyrt o taxibilar går (med rätt utbud o beläggning)
  dygnet runt o borde vara billigast eftersom den dyra kapitalvaran nyttjas närmare 24/7 i
  motsats till egen bil som nyttjas någon timme i veckan o kanske mindre.

  (Frukost är billigt o äts hemma.)

  Middag äts på restaurang – dessa har köksutrustning som nyttjas om inte 24/7 så 16/7
  o man behöver då inte kasta bort pengar på dyrt eget kök. Restaurangen köper matvarorna
  till nettopris o mycket billigare än man själv

  SÅÅ BORDE DET VARA MEN VERKLIGHETEN ÄR DEN MOTSATTA
  vad är det för tankefel?

  Stordrift skall ju vara billigt o bra – men här är det dåligt?

  Om vi leker med monopoltanken – OM det bara skulle finnas ETT elbolag o ETT telefonbolag
  som har alla familjer så skulle de kunna hålla väldigt justa priser – så var det en gång när Sverige under Televerket var ett mycket billigt telefonland internationellt sett (fasttelefoni).

  Nu finns ett monopol som har alla kunderna (sett i stooort) o borde vara billigt – de köper i alla fall in mycket billigt o stooraa volymer – syftar på Systembolaget – som har produkter som de
  flesta efterfrågar – o ändå är där dyyyrtt som faaan – vad är feeeleet?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Precis som vi säger i vår bok och ofta gjort även på bloggen så är det man betalar för på restaurang inte maten utan det är servicen och i vissa fall miljön om den är trevlig. Skulle tippa att själva matlagningen och inköpen av mat oftast är billigare än för dig hemma i köket men skillnaden är ju att där hemma gör du sedan själv allt jobb och det är arbetstiden som är dyr. Taxi är dyrt av samma anledning. Vad gäller systemet så är det ju framförallt hög skatt på alkohol som gör priset högt..

   Gilla

 6. Att kunna odla fram själv, gå och få det fint kring oss då ledighet tillbringas mycket hemma. Ska hämta perenner hos min morbror. Lära mig något nytt så som någon nämnde ovan, nässelpesto. Ska bara hitta några bra burkar… Ta promenader, se solnedgången vid havet en lugn kväll. Sitta i solstolen och läsa ekonomibloggar/odlongsbloggar för inspirationen, ha ordentligt med tid för läxor med barnen, lära mig skolans värld på nytt😛

  Gilla

 7. Hallå! Läser boken nu, inspirerande!
  En fråga – gällande mat, vad är er syn på att handla ekologiska varor? Gör ni det? Vi gör det och de är ofta något dyrare. Jag kompenserar de dyrare ekovarorna genom att bulka då tillfälle ges och skulle inte vilja avstå från just ekovaror då jag tycker det är viktigt att handla hållbart. Jag får passa på att skryta lite om då jag köpte 60 st eko krossade tomater för 5kr / st. Dessutom med gratis hemkörning!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar och vad roligt att du gillar boken. När det gäller ekologiskt så köper vi en del men det är inte vad som har varit viktigast för oss. Vi köper i högsta möjliga mån lokalt/svenskt och väldigt mycket på kort datum för att rädda maten. Det finns en massa positiva saker man kan gör för miljön som samtidigt sparar pengar och vi fokuserar på dem först eftersom möjligheten att leva billigt också möjliggör vår frihet. När vi frigör tid så kan vi konsumera ännu mindre eftersom vi kan återbruka mer, laga mer själva, åka färre mil i bil etc vilket blir en god cirkel.

   Hade ja hittat de krossade tomaterna du nämner hade jag nog också köpt en platta eller två:-)

   Gilla

 8. För mig har det aldrig varit svårt att leva billigt eftersom jag helt enkelt gillar sånt som är billigt. Utflykt i naturen är familjens vanligaste helgaktivitet. Använder cykel eller går så stor andel jag bara kan av mina transporter istället för bil eller buss för att det ger frihet, motion som jag mår bra av, upplevelser (följa våren i skogsdungen på väg till mataffären – det får inte de som tar bilen) osv. Är språknörd och utnyttjar gratisappar för att lära mig något nytt spännande språk. Sjunger i kör som är helt gratis även om jag indirekt bekostar den genom att jag är med i Svenska Kyrkan (och det känns helt rätt, vill inte vara snyltare). Äter helst vegetariskt. Gör storkok för att jag då slipper lägga tid på matlagning varje dag. Tar med matlådor till jobbet för att jag då får den mat jag vill ha och så är jag kanske lite för lat för att gå och handla något. Mysigare att sitta hemma och äta med familjen än att gå på restaurang. Har en begagnad V70 som hela familjen plus en massa packning får plats i. Tycker det är kul att lappa barnens byxor (!). Konsumtion innebär att tid måste läggas på en massa tråkiga saker: sätta sig in i olika bilars för- och nackdelar, lägga tid i klädaffärer som kunde lagts på något annat kul, ta reda på en massa saker om renovering, hantverkare etc, så därför blir det ingen renovering bara för att man ”ska” renovera, byta kök etc, utan för att det faktiskt behövs.

  Tack vare att jag läste om er har jag börjat tänka i banor av att bli fri. Det är kul – då får ju min sparsamhet en ytterligare mening och dimension. Tidigare hade jag nästan dåligt samvete för att jag inte utnyttjade att vi faktiskt tjänar rätt OK. Samtidigt ger jobbet mig fortfarande stimulans. Och visst använder vi en del av pengarna också. Reser ibland t ex (men på sommarn är Norden bäst – återigen är det billiga och enkla det vi gillar). Så vi får se hur det blir med att bli fri. Jag har alltid haft siktet inställt på att kanske inte jobba till 65, men nu flyttar jag det neråt och räknar på hur mycket tidigare jag kan gå med de pengar jag har nu, hur mycket tidigare det skulle kunna bli om vi lever så här ett år till osv. Sen ska man förstås våga ta steget också, inte bara ekonomiskt utan även mentalt.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vilket fin lista på bra spartips. Precis som du tycker jag att det är viktigt att inte snylta och vi är tillexempel medlemmar i kyrkan trots att det under många år kostade oss ganska mycket pengar (mindre nu när vi inte tjänar så mycket) för oss blev det framförallt tydligt när vi flyttade ut på mindre orter hur mycket kyrkan bidrog med förutom det rent kyrkliga…

   Kul också att höra att vi inspirerat dig att tänka mer i termer av frihet. Frihet behöver ju inte innebära att man slutar arbeta men det är en helt annat mental position att veta att man gör det ”frivilligt” jämfört med att det är ett dagligt tvång bara för att betala räkningarna.

   Vi känner att vi blivit betydligt mer modiga under den här processen och tänker ibland att det hade varit härligt om vi hade kunnat tänka så här redan för flera år sedan…å andra sidan så kanske det var den här tiden…misstagen etc som behövdes för att det skulle mogna fram och man skulle känna sig redo. Kanske gäller samma sak för dig att det ska mogna fram över lite tid?

   Gilla

 9. Jag har en nära anhörig som tyvärr hastigt blivit sjuk.
  Försöker skingra tankarna med att göra sådant som ändå behövs t.ex målar, skrapar och knäskurar trädäcket hemma. Inte det roligaste jobbet men det känns skönt att göra något fysiskt och slippa betala andra för att få det gjort 😊.
  Har investerat i en ny cykel så vi cyklar tillsammans i familjen flera gånger i veckan t.ex till lekplatsen eller havet där vi äter medhavd fikakorg.
  Är även på jakt efter ett begagnat hönshus då vi har planer på att skaffa höns. Höns ger sådan hemtrevnad och så kan man minska matsvinnet, ta tillvara på både gödsel och kan äta ägg med gott samvete. En win win situation 😊
  Mvh Tina
  ww.nouw.com/ettriktliv

  Gilla

  1. Hej Tina och tack för din kommentar,

   Har hört samma sak från många som hamnat i olika typer av svårhanterliga kriser i i livet och att då enkelt praktiskt arbete har hjälpt då det är så tydligt. Vissa hittar även detta i motion men som du säger när man gör sådant som ändå behöver göras så har det ju den extra fördelen att det ofta sparar lite pengar också vilket medger större frihet framgent.

   Att cykla är grymt för plånboken, fysiken och miljön!

   Höns tycker jag också låter trevligt även om vi inte gjort slag i saken på grund av att vi ibland är borta länge på resa och inte riktigt löst hur det då ska funka. Vill inte ha husdjur som bara äter utan vill ha några som i så fall också producerar något. Ägg är ju bra för då behöver man inte slakta för att få mat.

   Gilla

 10. #lyxlivtillhalvapriset
  Alla förbrukningsvaror köper man billigaste möjliga eller helst inte alls.

  Köpte de finaste huset i kvarteret, men pga av lågdriftkostnad och ej har behövt lägga en krona på underhåll under 10 år(några lite färg har jag köpt) och försöker alltid hålla trädgården i tipptopp skick(kostar bara tid)

  Köpte en 7 åt gammal lyxbil, nypris över miljonen men fick den för 135000:- och får nästan tillbaka pengarna om jag säljer den igen efter 3 år. Aldrig lagt en krona på service eller däck, då byter jag hellre bil. Cyklar oftast men bilen glänser fint på uppfarten. Dyr i skatt och bensinförbrukning, men totalkostnaden blir ändå väldigt låg.

  Inga abonnemang som ligger och tickar.
  Kör bara tjänster under kampanjer.

  Vi sparar 20000 kr i månaden och kan sluta jobba om 10-15 år om vi vill och leva extremt bra.

  Tack för en bra blogg, vi tänker väldigt likt men vi skulle nog uppfattas som två olika personer utifrån.

  Gilla

   1. Hej och tack för dina kommentarer,

    Bilar och bostäder är ju det som de allra flesta lägger mest pengar på så genom att vara lite smartare på dessa områden finns mycket pengar att spara. Oftast handlar det om att inte göra mer än nödvändigt men att se till att göra det nödvändiga när det gäller underhåll etc.

    Gilla

   2. Precis! Jag har bekanta som köpt ett skrutt hus i ett sämre område, men är inne på andra köksrenoveringen och byggt en jätte altan och uterum för närmare en halv miljon när resten av kåken är nästan fallfärdig och dessutom till lånade pengar. Jag antar att de är roligare att starta nya projekt än underhålla det man har.

    Jag köpte huset jag ville ha, och har tvärtom bara underhållet huset, färg men framförallt gratis underhållet, tvätta ofta och håll undan buskar från fasad osv.

    /Johan

    PS. Skriver under psydonym så därför blev de olika mailadresser. Men allt jag skrivit stämmer till 99 %

    Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har fortsatt att investera hos Lendify och ränta fortsätter att ticka in som planerat. Dock har vi något mindre kapital där nu än senast vi uppdaterade på gamla bloggen detta då vi under en period har velat fylla på sparkontot och därmed inte återinvesterat amorteringarna. Den senaste månaden började vi återinvestera igen och behållningen hos Lendify är för närvarande ca 210 tkr.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s