ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil

Kan en halv-mazarin rädda världen…och din plånbok?

Nedan följer ett omarbetat inlägg från min tidigare blogg. Det är lika aktuellt idag så jag tycker att det platsar för en återpublicering. 

Jag gillar att fika, jag kan skynda mig att göra sysslor som behöver göras bara för att få en halvtimme över att sitta med en kaffekopp och bara vara. När jag blev fri så blev det därför också mycket fika. Efter en tid märkte jag att det kanske hade gått till överdrift och att jag gått på den där fällan igen som säger att mer av något bra är bättre. (Det vi kallar för ”lyx paradoxen” i vår bok)

Detta medförde att jag gjorde två förändringar, för det första så började jag minska mitt kaffedrickande till två koppar på förmiddagen och en efter lunch. För det andra så i den mån jag tog något fikabröd eller annat sött till så tog jag en halv. Det är ingen hemlighet att jag gillar gubbfika så ganska ofta blev det kaffe och en halv mazarin mitt på eftermiddagen innan barnen kommer hem från skolan och förskolan. (Sedan detta skrevs har jag ytterligare minskat på sötsakerna och nu blir det ännu mer sällan).

IMG_0778
Senast vi var ute tillsammans fick det bli en ”halv mini-semla” istället!

Detta med den halva mazarinen fick mig att tänka på en liknelse med ekonomi och ekologi...och att kanske ”halv mazarin” tänket skulle kunna rädda världen? Så som jag ser det så är problemet som gör att ingen lyckas spara pengar och att ingen heller lyckas räkna ut hur vi ska kunna rädda planeten att vi tänker oss att vi inte ska behöva förändra på något. Istället ska vi göra justeringar i margnalen på ett ineffektivt liv och samhälle och på något magiskt sätt via detta rädda världen och vår egen plånbok.

Sen kör vi fast i en massa detaljdiskussioner…är det bättre att köpa kvalitet som varar länge eller billigt som producerats effektivt? Är det bättre att köra dieselbil, gasbil eller elbil? Ska man klimatkompensera flygresan? Är verkligen ekomat bättre för miljön?

I realiteten så behöver vi inte köpa någonting för att rädda vare sig ekonomin och världen det är nämligen så att om vi bara bestämmer oss för att ”ta en halv mazarin” så har vi vunnit supermycket. Om vi bor hälften så stort, om vi kör bilen hälften så mycket, om vi äter hälften så mycket kött och flyger utomlands vart annat eller tredje år istället för varje år. Om vi dessutom köper exakt så mycket kläder och saker som vi behöver och inte en grej till så skulle vi troligen mer än halvera konsumtionen av prylar. Detta gör att vi får 50% av inkomsten över till att spara till framtiden eller för att jobba mindre redan idag. Det skulle också effektivt halvera ditt personliga ekologiska fotavtryck.

img_0908.jpg
Gyros har länge varit en favorit hos oss mängden kött har vi dock halverat

Bättre teknik är ju förstås bra men om vi inte ändrar vår grundsyn så tror jag ingen teknik i värden kan rädda oss. Ny effektiv teknik kan till och med sätta oss djupare i problemen. Det finns nämligen något som kallas rekyleffekt, vilket handlar om att den som sätter in ett effektivare värmesystem hemma, köper än mer bränslesnål bil eller hittar ett smart sätt att spara lite pengar på matinköpen sedan tar dessa sparade pengar och köper något annat. Detta något annat har en miljöeffekt som i värsta fall till och med är högre än den eventuella miljövinst som gjordes på den ursprungliga effektiviseringen. Om du frågar människor omkring dig vad de skulle göra om de hade mer pengar så svarar väldigt många ”resa” och ytterligare andra drömmer om en fin bil eller annan lyxkonsumtion. Om resan sker till fjärran land med flyg eller om den nya bilen produceras speciellt för dig så är det troligt att det totala fotavtrycket ökar efter den initiala besparingen.

För att implementera ”halv mazarin” behövs dock inga stora tekniska framsteg det behövs bara en annan grundsyn. Egentligen en mer naturlig grundsyn nämligen att så väl ekonomi som ekologi handlar om hushållning med begränsade resurser. Att vi dessutom kan tala om att ett liv med mindre konsumtion och mer frihet dessutom är ett bättre liv borde ju göra detta till ett lätt beslut.

Vad tänker ni andra om detta? Tror ni att tekniken kommer rädda oss? Behöver vi själva göra beteendeförändringar för att rädda världen? Är dessa förändringar verkligen då farliga att vi inte kan ta tag i dem redan idag? 

18 reaktioner till “Kan en halv-mazarin rädda världen…och din plånbok?”

 1. Allt det där du beskriver är ju bra att kämpa för och med. Men så tycker jag att även folkmängden måste ju minskas och hitta lösningar kanske just tekniska.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Lite osäker hur du menar? Självklart så är det ju inte bara utsläpp per person som räknas utan också hur många människor vi är på planeten. Tror också att tekniska lösningar kan vara en del av lösningen på alla typer av miljöproblem och andra problem men det är inte den enda lösningen det krävs en beteende förändring också. Mitt inlägg är mer svaret på frågan ”vad kan jag göra här och nu?” och då är det våra egna beteenden som vi har absolut mest makt över att påverka. Förhoppningsvis följer andra efter goda exempel och då kan vi göra ännu mer.

   Gilla

   1. Eftersom befolkningen ökar hela tiden kräver det oehörda resurser i allt.
    Och även många börjar leva som ni gör ändå tillkommer ju fler som väger upp det lilla vi kan göra.
    Det framhävs hela tiden att man måste öka befolkningen då annars ingen som tar hand om de gamla. Det är som en pyramidspel. På toppen kommer man bäst, och ju längre man hamnar desto sämre. Genom tekniken och innovativa utvecklingar samt AI bör man hitta lösningar så att man klarar av även om folkmängden minskar.
    Sen ingen som säger att man inte själv ska göra det mesta som kan göras för att förbättra miljön. Min erfarenhet att alltför ofta springer alla åt samma håll och tar för givet att om alla springer till höger då kan det inte vara annat än rätt.

    Gilla

  2. Oskar och Maribel tänkte skaffa 6 barn först. Men efter att ha kommit på konceptet ”halv mazarin” blev det bara 3 barn.

   Gilla

   1. He he vilken tur för våra barn att vi inte hade kommit på detta innan dom föddes..då hade det kanske blivit 1 1/2 😉😀

    Gilla

 2. Jag håller med dig. Dessutom är många val som är bra för ekonomin och miljön ofta bra för hälsan också! En halv mazarin i stället för en hel, cykla i stället för att ta bilen, mindre kött och mer grönsaker… 🙂

  Gilla

  1. Tack för din kommentar och du träffar verkligen huvudet på spiken. I ett samhälle av överflöd så innebär oftast att skala bort och minska flerdubbla vinster. Det behöver inte vara svårare än att ta en halv-mazarin att få mer pengar, bättre hälsa och dessutom hjälpa vår gemensamma miljö…

   Gilla

 3. Hej. Bra liknelse. För oss är FIRE att även börja leva mer hållbart och vi har gjort en hel del förändringar i vårt konsumtionsmönster av just den anledningen.
  Måste dock bara få kommentera det här med folkmängd. Enligt de beräkningar jag har sett så ökar befolkningen på jorden, men kommer att avstanna på 10-11 miljarder. Hans Rosling bl.a. hade en bra beskrivning hur det hänger ihop. Sen om jordens resurser räcker för detta kan man säkert fundera över. Men halverar vi mazarinerna så underlättar det såklart.

  Gilla

  1. Hej Mr A och tack för din kommentar. Tror oxå att folkökningen kommer att plana ut frågan är om det går att göra utan katastrofer eller om det blir naturkatastrofer, svält, krig och annat hemskt som ska bryta trenden. Som individer tror jag ändå att vi gör rätt i att göra de förändringar vi kan inom det område som vi kontrollerar..nämligen vårt privatliv och omgivning.

   Gilla

   1. Naturen är så fantastisk att blir vi för många kommer kommer den att reducera antalet på de sätt du nämner. F.n. ser vi ju hur covic-19 reducerar jordens befolkning.

    Gillad av 1 person

 4. Vi pratar jättemycket om hållbarhet på mitt jobb den senaste tiden (tack Greta Thunberg). Många har börjat äta mindre kött, köper second hand-kläder och lämnar bilen hemma. Men att avstå från den årliga skidresan till alperna eller helgttippen till Barcelona är de inte beredda till ännu! Men jag tror att vi måste förändra vårt beteende nu! Vi kan inte vänta tills de tekniska lösningarna kommer. De kommer troligtvis vara dyra och bara för de mest bemedlade. Och de kommer att komma försent. Jag tror mer på ”halvmasarinmetoden” . Bra för miljön, hälsan och ekonomin! Men det har folk inte fattat än. Däremot tycker jag att frågan om ekologiskt odlad mat är mycket större än ert resonemang om lokalt odlad mat och sista förbrukningsdag. Men det resonemanget kan vi ta en annan gång!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, tror att just det här med resandet är en svårighet därför att många ser det som en belöning som kan komma av att man gör förändringar i livet. Säg att person A minskar mina utgifter med x då har denne mer pengar till något annat och många drömmer om att resa. Att tänka nytt kring resande ligger lite längre bort och kräver tanke i några fler steg. Om man tillexempel växlar om besparingen i mer ledig tid så skulle man kunna göra härliga resor och uppleva världen men man kan samtidigt göra sin vardag så bra att behovet av att ”komma bort” minskar. När man väl reser gör man det på ett annat sätt säg tex ett par månader i Barcelona om 3 år eller ett halvår i alperna om 5 år för att låna dina exempel. Det kräver nog några fler nivåer av eftertanke innan man kommer dit att man inser att man kan resa mer sällan och ändå se mer.

   Vad gäller ekologiskt så har jag en ganska neutral inställning. Däremot tycker jag att det kan finnas en tendens att ”köpa sig fria” genom att fylla kylskåpet med ekologiskt (vilket också kan vara en statusgrej) men i övrigt fortsätta leva som vanligt (och tillexempel som ditt exempel ovan fortsätta flyga till Barcelona och Alperna årligen)….men vadå…jag har ju ekologisk mellanmjölk i kylen och en Tesla på uppfarten…jag har ju gjort mitt.

   Gilla

 5. Att vi kan utveckla teknik för att lösa problemen är jag övertygad om. Problemet är dock att vi inte prioriterar det. Lista topp 3 största satsningar som männskligheten gjort så grundar det sig tyvärr bara i krig och elände.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, osäker dock på exakt vad du menar. Menar du att om vi bestämde oss för att fokusera på att utveckla teknologi som löste problemen så skulle vi lyckas men att vi fokuserar för mycket energi på destruktiva saker? I så fall kan jag hålla med. Å andra sidan tror jag inte att teknologi ensamt någonsin kommer lösa människans problem för vi har kommit fram till en hel del innovationer som sparar både pengar, miljö och tid de senaste decennierna men all vinst har ätits upp av vår hunger på ”mer mer mer”. Ta tillexempel om ställningen från uppvärmning med olja till nu när de flesta hus värms med värmeväxlare av någon form…men vad använder vi besparingen till…en extra resa med flyg till Thailand kanske??

   Gilla

 6. Jag har beställt boken till bibblan så fler får läsa, jag tycker era ideer är alldeles riktiga, så vill jag också ha det. Jag älskar tex kaffebröd cch det blir dyrt, så jag har börjat baka själv. Och det leder till att försöka göra så mycket man kan själv, i st för att köpa. Jag vill helst slippa ge ut ett öre på något som kan minskas…jag har pengar men använder dem bara när jag måste. Men dessa pengar känns som en trygghet, det hade varit hemskt att inte ha denna ek trygghet.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, vad roligt att du har beställt boken via ditt bibliotek..vi älskar bibliotek! Grymt också att baka själv och ännu större besparing både för hälsa och plånbok om man lär sig att ta en halv:-)

   Skulle faktiskt tro att det absolut finaste som pengar kan köpa är frihet och för att känna sig fri så behövs ett visst mått av trygghet. Trygghet är ett basbehov så det borde vara rimligt att satsa på detta först även om den nuvarande konsumtionshetsen gärna vill säga att yta och kortsiktiga belöningar är viktigare..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s