Mat

Dags att äta ur skåpen – halvtid!

Nu har alltså halva februari gått och det är dags att se hur det går med vår utmaning att äta ur skåpen. Om vi börjar med matbudgeten så har vi hittills till och med igår (14 februari) gjort av med 1 350 kr på mat (jämfört med cirka 2 000 en vanligt månad) så redan där ser vi att vi har gjort något annorlunda.

Skåptömningen har fokuserat på det vi har i frysen och hittills så har vi använt upp en hel del godsaker som vi köpte efter jul som tillexempel ekologiskt julskinka och gravlax, svensk fläskfärs men även tråkigare ”råvaror” som färdiga köttbullar.

Vår metod har varit att leta fram en produkt och sedan försöka bygga en rätt kring denna med minimalt av nyköpta ingredienser. Maten har blivit roligare och mer varierad men någon gång ibland har barnen varit lite tveksamma…men det är inte unikt för denna månad.  Här är några exempel på vad vi har ätit.

Processed with MOLDIV
Laxpasta med tomatsallad och limekål. Köttbullar med potatisbullar morotssallad och ugnsstekta rödbetor. Gyrostallrik med bulgur, rödlök och bönsallad. Tacos med färs och bönor och grönsaker Stekt skinka med ägg och kokt brysselkål Flankstek med rotfruktsgratäng och ugnsstekt brysselkål.

Det här är inte exakt de rätter som vi brukar äta utan dessa är lite mer uppfinningsrika och vi har gjort lite nya kombinationer vilket jag tycker är en av de roliga delarna i denna typ av utmaning. Det som är knepigt för mig är att det ständigt finns så mycket billig och bra mat på butikerna så att låta bli att köpa är inte lätt…men jag gör så gott jag kan:-)

Hur går det för er med era utmaningar under februari? Några nya spännande insikter? 

6 reaktioner till “Dags att äta ur skåpen – halvtid!”

 1. Det är likant i vår frys. Min närmaste matbutik hade frys/kylhaveri för 2 veckor sedan och sålde ut ALLT till 70% rabatt!
  Gissa vem som stod i kön med fullastad kundvagn! Därför är det helt proppfullt här och jag har gjort det till ett projekt att tömma nu och se hur länge det räcker. Men precis som ni har jag väldigt svårt att gå förbi bra erbjudanden i butiken. Roligt att ni delar med er av vad ni hittar på för rätter.
  / Fru Småland

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, det är så vansinnigt ofta bra erbjudanden tycker jag att det handlar om att få plats. Den här månaden blir det fokus på att tömma…men 70% på allt hade jag inte kunnat stå emot:-) Hoppas någon av rätterna kan inspirera…behöver väl inte ens säga att inte en enda kostat mer än 10 kr per portion…de flesta närmare 5:an..

   Gilla

 2. Vilka spännande anrättningar ni fått till 😉 ! Jag gillar såna här ”äta ur frysen” utmaningar. Då får man chans att vara lite extra kreativ i köket med det som finns. /S

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, det är helt klart så att ”begränsningar” föder kreativitet och vi har varit bra mycket bättre på det under dessa två veckor!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s