enkelhet, Inredning, Livsstil

Renovera långsamt och låt det ta tid

Vi flyttade in i vårt hus för snart 3 år sedan och sen dess har vi förbättrat och förenklat huset i långsam takt. Vi blickar helst inåt och jobbar med vad vi har istället för att tänka att en ny förvaringslösning eller utbyggnad löser eventuella behov.  Eftersom vi låter saker och ting ta tid (en grundprincip som vi också beskriver i vår bok) och tar små projekt åt gången så känns huset ibland mysigt och perfekt och ibland skruttigt och smått kaotiskt. Ett hem behöver omtanke men att hastigt bara riva ut och bygga nytt är varken bra för miljön eller plånboken. Kan du lära dig att älska ditt bruna 70-talskök så kan du nå långt med ekonomi och vi tär mindre på vår jord. Nån dag ska ni få se bilder på vårt kök men nedan följer lite vad som hänt sen vi flyttade in.

Huset är från 40-talet och det är i gott skick när det gäller stora grejer som tak, värme, vatten mm. På insidan är det också i gott skick och visst skulle vi kunna fortsätta att leva i det precis som det är men vi har också en vilja att förbättra och få huset att passa våra behov och stil.

Den absolut bästa förbättringen utomhus är vår farstukvist som med enkla medel men med en stor insats i tid blev en stor förbättring.

Inomhus är den bästa förbättringen att vi rivit ut alla plastmattor på övervåningen och tagit fram trägolven.

Så här såg golven ut i barnens rum och vårt sovrum!

Vi rev ut själva men tog hjälp med slipning och lackning. Det blev så bra! Så skönt att slippa plasten och befriande att skala av lagren! Det finns fortfarande plastmattor på nedervåningen men att riva ut dem ligger längre fram i tiden.

Så här blev det efter slip o lackning i barnens och vårt rum. Ljusare och trevligare! 

DSC04377_FotorDSC03885_FotorDSC04366_Fotor

Just nu har vi en badrumsrenovering på gång. Vi har ett litet badrum på knappt 3 m2 på nedervåningen och en pytteliten toa med handfat på övervåningen. Initialt hade vi en tanke om att bygga ut toan på övervåningen så att vi kunde ha dusch där men vi har helt tänkt om. Det skulle bli alldeles för omfattande i både tid och pengar att göra om toan på övervåningen så istället renoverar vi det befintliga badrummet på nedervåningen. Vi har gjort allt rivningsarbete själva och är äntligen klara! Puh!! Flera lager plastmatta, spånskivor och spikad träpanel åkte ut. Återigen så inser jag hur skönt det är att skala av lagren och se vad som döljer sig under och lära känna husets konstruktion.

Vårt lilla badrum som nu genomgår renovering.

Den här veckan kommer nya rör på plats, gipsskivor och förhoppningsvis kakel på plats. Vi tar in hjälp med rörläggning och plattsättning. Vi får se vad det hela kommer att landa på men vi tror i och med att vi har låtit den här renoveringen vänta tills nu, och att vi tänkte om helt angående dusch på övervåningen, så kommer förmodligen prislappen landa på mindre än hälften av vad vi initialt tänkte oss! I och med att vi tänkt om har vi även kunnat lämna killarnas gemensamma rum intakt istället för att ta ett antal kvadratmeter till en extra dusch. Det rummet är idag som ett rymligt extra vardagsrum och det är skönt att det får fortsätta vara det.

Bättre liv till halva priset helt enkelt!

 

 

18 reaktioner till “Renovera långsamt och låt det ta tid”

 1. Va fint det blir!
  Balkongräcket borde ni göra om, alldeles för klumpigt. Nu vet jag ej hur det ser ut, men kanske räcker ta bort plåten om ni har ett smidesräcke under.

  Gillad av 1 person

  1. 😊ja sakta men säkert blir det fint! Balkongräcket kom till nån gång på 50-talet o är i plåt. Finns bara en ram bakom. Visst skulle man kunna snitsa till den med ett passande träräcke men nu är du ju hos Enkelboning. 😉 Ska det läggas pengar och tid på något så går alltid funktion före det estetiska. Sitter man på balkongen på fina kvällar (som vi brukar göra) så är det mysigt och ombonat där bakom! 😁

   Gilla

 2. Så rätt tänkt att bo in sig och därefter renovera långsamt. Jag levde med plastmatta i köket i 8 år innan den revs ut. Men jag målade plastmattan röd bara efter ett par år. Och tapeterna i ett par rum målades med limfärg. Det blev en billig första åtgärd i väntan på bättre.
  Tre år är ingen lång tid. Här blev vi färdiga med gården efter tjugo år men så blev det också till belåtenhet 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det häftigt att man ofta kan göra ganska stora förändringar med små medel! Vi ser på huset som en del av livet som förändras med livet. Ser att många idag hellre lånar en extra miljon och totalrenoverar innan inflytt istället för att acceptera en plastmatta o tapeter som inte faller i smaken.
   Låter som att ni gått en skönare, grönare väg och nu har en gård som blev som ni ville, härligt!👍🏼😊

   Gillad av 1 person

   1. Exakt så. Ofta handlar det om att jämföra sig med andra när det totalrenoveras. Man är rädda för att betraktas som ”annorlunda”. Men byggnadsvård handlar om att skynda långsamt, lära känna husen med gamla byggtekniker och konstruktioner, reflektera och sen göra kloka val. Som ni. Det är inte otänkbart att man i vissa fall ändrar åsikt under tiden man planerar åtgärder. Till gagn både för huset och ekonomin.

    Gilla

 3. Snyggt jobbat. Jag har gått igenom varenda yta hemma sedan vi köpte huset för 3,5 år sedan. Allt är gjort själv förutom en golvslipning. Det har varit kämpigt men otroligt skönt att dels ha det gjort och dels att lära sig alla färdigheter. Prislappen blir också bara materialet och där kan man själv styra dyrt/billigt. Ni har helt rätt mindset 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Förstår känslan! Tycker precis som du beskriver att det är en väldigt härlig känsla när man lär sig mer och mer. Att kunna ta sig an huset och eftersom förstå vad man kan göra själv är befriande! 😊

   Gilla

 4. Så fina golven blev! Har ni slipat dem själva? I såfall undrar jag hur ni gick tillväga? Funderar nämligen själv på att slipa golvet i vardagsrummet.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Vi tog in en hantverkare som slipade och lackade. Lacken är en matt lack med vitt pigment i. Vi kollade på att hyra slipmaskin men tyckte inte att det skulle vara värt att göra det själva. Hade säkert tagit oss alldeles för lång tid och resultatet hade förmodligen inte blivit lika bra. Det var ganska mycket jobb för oss ändå eftersom alla möbler behövde tas ut ur rummen och vi behövde stuva om oss i huset. Lycka till med golvet hur det än blir! 😊

   Gilla

  1. Håller med! När vi var i Göteborg i somras var vi i ett kvarter där många av husen som såg ut att vara från samma tid hade liknande balkong, det kändes historiskt. 😊Tycker att man ska vara lite försiktig med att ta bort för mycket historia. Som en parentes så var vårt hus vitt o blått när det kom till. Ingen var så sugen på falurött då…sen svängde pendeln o vårt hus blev rött med vita knutar kanske på 70 eller 80-talet…

   Gilla

 5. Vad fina trägolv ni hade där under plastmattorna! Vi kör samma taktik som ni gör. Vi har bott i vårt hus i fyra år och renoverat ungefär hälften, med enkla medel. Allt behöver liksom inte helrenoveras första halvåret som vi ser att många bekanta gör.

  Gilla

  1. Ja vi är jättenöjda med trägolven och även om de i vissa fall är i lite olika träslag och kvalitet och att det på sina ställen syns rester av gammalt pigment så tycker vi att det blivit det bästa av två världar. Vi har både bevarat lite av husets historia samtidigt som vi har en känsla av enhetlighet i golven på övervåningen.

   När vi köpte huset så betalade vi cirka 1 miljon mindre än vad de flesta hus här kostar, mäklaren var väldigt tydlig under processen att detta ”gav en extra miljon att renovera för” innan inflyttning vilket vi också får känslan av att de flesta andra som kom och tittade tänkte. Det tankesättet att bar riva ut sånt som fungerar börjar störa mig ganska mycket även om jag inte skyller enskilda personer för att de gör så då jag inser att det är ”mainstream” i tiden.

   Gilla

 6. Jag har nu ägt mitt hus sedan 2002. Huset är mitt största intresse och det har svalt säkert 80% av alla mina inkomster sedan dess. Det har amorterats, dränerats, tilläggsisolerats, bytt fasad, fönster, tak. Nu är sista delen kvar med uterum och entré/balkong. Jag längtar efter den dagen då det till slut är stopp – om det nu går sätta stopp? Sedan börjar man ju snegla på trädgården.. tvättstugan.. Mitt mål var att ha ett ”färdigt” hus så att vi inte ska behöva jobba med det den dagen barn kommer in i bilden. Men nu visar det sig att fastän åren går händer inget på den fronten. Snopet när motivet till målinriktad satsning försvann 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej Camilla!
   Hus är ju en stor kostnad både i tid och pengar. Vi har bott i hus sen vi fick vårt första barn (snart 11 år sedan) och värderar verkligen den frihet som det ger att kunna kliva ut direkt i trädgården. Med åren har vi också insett att ett hus aldrig blir färdigt, särskilt invändigt så förändras det i takt med att barnen växer. Ett tag tyckte vi att de behövde mycket yta att leka, nu behöver de kanske lite mer egen yta osv…Vi har också börjat se vårt hus mer som en tillgång, t ex att vi kan hyra ut det när vi är bortresta. Just det här att många av oss hela tiden vill dra igång nästa projekt har jag skrivit ett inlägg om, tänker att du kanske tycker det är intressent (se länken) https://enkelboning.com/2018/06/08/forbattring-eller-livsstilsinflation/
   Ha en fin dag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s