ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet

Vad har varit svårt?

Det har varit väldigt roligt att ta del av den feedback som kommit på vår bok som överlag varit väldigt positiv. Det är dock ett par frågor som återkommer på flera håll nämligen om vi lite mer grundligt skulle kunna beskriva vad som varit svårt på vår resa mot ekonomiskt frihet? Vilka utmaningar har vi mött och när har det känts motigt? Vi har också fått frågan hur vi som valt en så ovanlig livsstil kan beskriva oss själva som så vanliga?

Det korta och tråkiga svaret är att det över lag varit relativt enkelt för oss att göra den här omställningen. Motgångarna har varit av varianten ”fartgupp” snarare än ”bergvägg”  och anledningarna till detta kan kanske sammanfattas dessa punkter:

 1. Lagom ambitionsnivå – för det första så har vi alltid satt mål för oss själva på en nivå som går att både överträffa och underträffa. Det betyder att vi ibland inte riktigt har nått ända fram men också att vi ibland har blivit överraskade över hur bra det har gått.
 2. Promenadtakt – förutom enskilda månader med utmaningar som ”köpstopp” eller ”snålmånad” så har hela tiden ambitionen varit att skapa en livsstil som vi trivs med vilket gör att vi aldrig känt att vi sprungit med andan i halsen mot något omöjligt mål. Istället har vi i rask promenadtakt målmedvetet färdats mot målet under tiden som vi mejslar ut ett liv som vi vill leva. Med andra ord vi har inte plågat oss till en viss sparnivå utan vi har skapat ett gott liv på lite.
 3. Gemensamhet – under hela den här förändringen har vi haft starkt stöd av varandra. När någon har känt en liten motighet så har den andra varit där och stöttat upp. Genom att ha två tillfällen per år där vi stämmer av vad vi vill göra (och varför) så har vi skapat denna gemensamhet kring ett antal målsättningar som vi sedan gemensamt strävat emot.
 4. Vi levde ett vanligt medel-svenssonliv –  helt ärligt tror jag att den som såg på oss för 2-3 år sedan (innan vi blev publika med vår livsstil) hade haft mycket svårt att tro att vi levde så billigt om vi levde. Vi bodde bra, körde två bra (om än inte lyxiga) bilar, vi reste ibland och hela familjen fick både mat och kläder. Det säger snarare något om samtiden att vi som på ytan levde ett så vanligt liv ändå kunde leva på hälften.
img_0320_fotor1
Att fira små segrar efter vägen har varit en framgångsfaktor!

Om man då givet detta ändå ska fundera över vad som varit kämpigt under de här åren så kan vi komma på några saker:

 1. Några på varandra följande dåliga månader – sparande på det vis som vi ägnat oss åt handlar om genomsnitt över väldigt många månader. Med barn, hus, bilar etc kommer tidvis överraskningar både i form av lägre inkomster och högre utgifter enskilda månader. Speciellt för mig (Oskar) som haft lite extra koll på ekonomin så har jag tyckt att det varit svårt att se fler på varandra följande månader där sparandet har gått trögt. Detta skedde vid några tillfällen under de här åren. På samma vis skulle jag säga att det ”drabbat” Maribel när vi inte fått något gjort på projekt kring hemmet under en extra upptagen period. I dessa tillfällen så har vi stöttat varandra och påmint om det längre perspektivet.
 2. Upploppet – För oss båda men kanske framförallt för Maribel så var det sista året som anställd lite tufft. Vi var så nära men ändå inte ända fram. En fråga som jag då kan ställa mig är hur vi hade hållit ut om vi från början hade satt en för ambitiös plan. För oss så började vi ju prata om att bli fria på 10-12 år, vilket kortades till 8-10 år, vilket sedan kortades till 8 år och slutligen hade vi båda sagt upp oss 6 år efter att vi började på allvar. En fråga man kan ställa sig är hur vi hade klarat av vägen om vi inledningsvis satt en för ambitiös plan och istället fått skjuta tidpunkten i andra riktningen?
 3. Vad ska vi göra nu? För oss båda har det ju tidvis varit en utmaning efter det att vi hoppat av. Inte så att vi inte kan fylla våra dagar men avsaknaden av det ”stora målet” som vi haft tidigare har vi känt av. Även om vi har haft gott om kortsiktiga målsättningar under vägen mot frihet så har allt sorterat in under det ”stora” målet att vi vill bli ekonomiskt fria via ”extremsparande”. När vi väl kommit i mål så har vi fumlat lite efter vad nästa stor mål är…eller ska vi ens ha ett stort mål..är inte meningen med frihet att vara just fri. Vi har också,  först genom 15 års skolgång följt av lika många år i arbetslivet blivit så vana vid att prestera på någon annans villkor, att någon annan ska säga vad som ska göras och sedan mäta framgången. Nu ligger allt detta på oss. Hur vet man om man är bra på att vara fri? Är det viktigt att vara bra?

På den sista punkten har vi ännu inte kommit fram till något riktigt svar. Det vi vet är att vi är mycket mer tillfreds med vår vardag idag än vad vi var tidigare. Vi har fyllt våra dagar med diverse projekt men också försökt behålla en flexibilitet för att använda dagen till det den passar bäst för (till exempel kunna gå ut om det är soligt, och tända en brasa och stanna inne om det är grått). Hittills har cirka 2/3 av den tid som avsaknaden av ett traditionellt förvärvsarbete gått till barnen/familjen och hushållet medan resten av tiden gått till sådant som mer kan räknas som arbete. Skribent/Författare, lärare, hyresvärd och rösträknare är några av de saker som vi testat på som ger någon form av ekonomiskt ersättning. Framförallt Maribel har också ökat sitt ideella engagemang (vilket inte sällan blir på kvällstid när andra är lediga) och lägger ganska många timmar på det. Jag har istället sett till att barnen får mat och kommer till sina aktiviteter även dessa kvällar.

Det är några av de saker som vi kan komma på just nu, kommentera gärna! Ställ frågor och utmana oss så att vi kan vidareutveckla dessa tankegångar något som vi tror kan vara till hjälp både för er och för oss! 

7 reaktioner till “Vad har varit svårt?”

 1. Spännande att få ta del av era tankar kring motgångarna också. Nu har ni ju inte upplevt några större motgångar, men vi som har levt som ni på en inkomst länge nu upplever inte att vi gör avkall på något direkt eller att det är motigt. Vi åker inte utomlands årligen och vi tillbringar inte helgerna på shoppingcenter men förutom det tror jag inte vi sticker ut i mängden. Sen har vi tvingats dra ner på vårt spartempo eftersom jag drabbats att utmattningssyndrom men det är när något sådant inträffar som man är oerhört tacksam att man har förmågan att leva gott på en inkomst. Jag har precis fått er bok i min hand! Jag lämnade den som inköpsförslag på biblioteket och nu har den kommit. Så nu blir det promenad- brasa-en kopp te- bok. Blir nog en bra dag det här!
  Allt gott! Fru Småland

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar. Precis som du beskriver är det en fantastiskt styrka och frihet att kunna leva väl på lite och det är ju sant både när man likt oss har sparat oss till frihet men likväl när man använder sig av friheten under vägen för att jobba mindre för att man vill eller behöver. Ser fram emot att höra vad du tycker om boken!

   Gilla

 2. Nu har jag precis läst klart er bok! otroligt impomerad som jag skrev på er instagram för någon dag sedan 😀
  tänkte fråga ungefär hur mkt ni sparade varje månad? Ni kankse inte vill svara eller har svarat någonstans som jag har missat.
  Jag har redan gått ner och jobbar halvtid så vi kan ju inte spara supermkt men nu med all inspiration så ska vi minska utgifterna från och med nu. ska bli spännande att se, speciellt matkostnaderna.
  Tack för inspirationen!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar. Kul att boken inspirerar! Det där med sparandet är alltid svårare att svara på än vad det först verkar. Borde kanske bli ett eget inlägg framöver. Sammanfattnings vis så sparade vi ganska direkt när vi bestämde oss för en livsstilsförändring den lägre av våra två inkomster + pensionsavsättningar..över tid blev det den högre inkomsten + extra pension och avkastning på det kapital vi redan investerat. Sista två åren med vinden i ryggen och medlut så ökade vårt kapital med ~ 1 miljon per år.. Att gå ner j tid är ju en annan form av frihet som är mer direkt och väldigt mycket värd den också!

   Gilla

 3. Hej,
  Har precis läst ut boken och undrar vad boendekostnader på 5000 kronor baserar sig på? Är det löpande som el/vatten/försäkringar?, och inte amorteringar? Hade ni möjlighet att köpa ert hus utan belåning? För många (typ alla som äger sitt hus/lägenhet) i FInland hamnar amorteringen på 10000 +. Skulle en inte äga hamnar hyreskostnaden på på kanske 7000 och uppåt för en familj, och då kan man naturligtvis spara mycket mera, men å andra sidan betalar man en stor summa åt någon annan för en lång tid. Så åtm för min del blev det ett massivt frågetecken angående boendekostnaderna. Vi lever som ni, men amorterar på vårt hus (ett litet) så att kunna spara för att bli ekonomiskt fria går inte i dagsläget. Skulle därför vara intressant att veta hur ni gjorde med ert hus, vad ert utgångsläge var!
  Mvh Ellinor

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Mycket riktigt ingår ingen amortering i vår boendekostnad vi har så lite lån kvar så det finns inget sådant krav. Boendekostnaden innehåller alla löpande kostnader inklusive löpande underhåll (inga lyxiga renoveringar). Hur som helst så är bara räntan på lånet en kostnad medan en eventuell amortering är ett sparande som minskar belåningen och stärker familjens ekonomi på sikt. Vi hade ett tidigare hus som vi under ett antal år amorterat av och försäljningen av det gjorde att vi kunde köpa vårt nuvarande hus med bara 30% belåning. Det innebär att vi inte behöver amortera om vi inte viss och just nu väljer vi att bara betala ränta.

   Om det är så att ni behöver amortera enligt gällande regler så tycker jag att ni ska se detta som en väg mot er frihet. Mindre belåning är ju som sagt ett sparande och det kommer både sänka er boendekostnad framöver och det kommer också möjliggöra fler alternativ framöver i livet när ni har ett lågt belånat boende som kan utnyttjas på en mängd olika sätt. (som eget boende, det kan säljas och ni kan få en större summa pengar eller ni kan hyra ut när ni gör något annat under en tid = frihet)

   Vad tyckte du i övrigt om boken? Var det just boendekostnaderna du fastnade på eller kunde du ta till dig andra tips och trix? Skulle vara kul att höra!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s