Mat

Dags att äta ur skåpen – hur gick det!

Nu har alltså februari gått och det är dags att se hur det gick med vår utmaning att äta ur skåpen. Om vi börjar med matbudgeten så har vi  gjort av med 2 800 kr på mat (jämfört med cirka 4 000 en vanligt månad) så redan på den punkten märks att vi har gjort något annorlunda. Dock har fokus inte direkt varit på att äta extra billigt och ibland har vi till och med köpt dyrare råvaror för att göra spännande nya rätter baserat på vad som finns i frysen. (Lite mer hur vi rent praktiskt gått tillväga finns också att läsa i vårt inlägg i halvtid)

IMG_1012
Gott, billigt, nyttigt! Kaffe och knäckebröd ur skafferiet, älgkorv ur frysen, keso från ”kort-datum-hyllan” och apelsiner i säsong! 

Några reflektioner som jag gjort under den här månaden har jag sammanfattat nedan:

  • Sparar pengar – att äta ur och använda det man har sparar pengar kortsiktigt men kanske även långsiktigt då sannolikheten att något blir dåligt och aldrig kommer till användning minskar.
  • Tänka nytt – det bidrar också till att man får tänka nytt. Ett exempel på detta är att jag för ett par månader sedan köpte fläskfärs väldigt billigt (24 kr kilot) men det är en råvara som jag tycker är lite svår. Därför brukar jag köpa någon annan färs och blanda med. Nu ville vi ju dock tömma. Maribel gjorde en sökning på recept och hittade en fantastiskt god gryta med oliver, chili och sardeller. Överdriver inte om jag säger att det var månadens absoluta höjdpunkt smakmässigt.
  • Utmana förutfattade meningar – vi försöker att inte ha förutfattade meningar om vad barnen ”gillar” och låter dom äta precis det som vi äter även om det ibland kan bli en del gnissel med nya rätter. När vi åker till backen är det inte ovanligt att vi har med oss hemmagjort pizza eller grillar korv/hamburgare. Men nu var dessa saker slut och förra veckan fick jag ta till ”nödprovianten” döm då av min förvåning när jag hade gjort smörgåsar på hembakt bröd och julskinka och barnen åt för glatta livet som om det var det godaste de ätit på veckor.
  • Tänk på att det är en hel månad – med tiden har jag lärt känna mig själv och jag gillar sånna här utmaningar. Så mycket att jag ibland kan ta i så jag spricker inledningsvis och inte köpa hem någonting vilket håller i början. Det resulterar dock inte sällan mot slutet av månaden att det är lite väl tomt i kylen och vissa kompletterande varor får köpas in i sista sekunden vilket inte sällan blir dyrt. Den här månaden har jag verkligen försökt vara medveten om detta och köpt varor eftersom så länge som de varit till en specifik dag eller rätt…alltså inte hyllvärmare men väl sådant som med säkerhet går åt innan månadens slut.

Hur gick det för er med era utmaningar under februari? Några nya spännande insikter? Har ni något på gång i mars? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s