vår ekonomi

Vår ekonomi – hur såg det ut i februari?

Förra månaden började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många verkade gilla det så vi fortsätter så länge någon vill läsa och är intresserad.

Nedan är en sammanställning av utfallet för februari. IMG_1018

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier vilket summerar till 16 150 kr för månaden. Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga, kilometerersättning för en resa för medverkan i svt samt utdelning, återbetalning av utländsk källskatt och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 10 200 kr. Det ger ett netto på totalt -5 950 kr vilka vi tar från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet.

Detta var ingen typisk månad frågan är väl om det finns några typiska månader med 5 personer i familjen, hus, bil etc. Vi har haft något lägre utgifter än vanligt eftersom vi i stort sett spenderat all ledig tid i skidbacken och liftkorten, kläderna och utrustningen för säsongen är redan inköpta. Trots det var utgifterna högre än i januari. Det som framförallt bidrog till ökade utgifter var att månaden inledningsvis var kall vilket gjorde uppvärmingen dyrare och sen firade vi min fantastiska mamma som fyllde 75 vilket kostade litegrann men var fantastiskt roligt och trevligt. Det är också mamma som gjort det möjligt för oss att resa runt och prata om vår bok vilket vi är grymt tacksamma för så det var roligt att kunna fira lite tillsammans. Vi hade också en liten utgift för barnosorg den här månaden då vi haft lite fler timmars arbete i samband med att boken kommit ut.

Med tanke på kommentarer på inlägget i januari är det värt att notera är att vi sparar barnbidraget separat med/till barnen varför det inte syns ovan. Det är ett val som vi gjort just nu men självklart kan barnbidraget ses som in inkomst för familjen och i så fall tas upp, med tre barn i familjen är detta bidrag 4 480 kr i månaden.

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Vad tycker ni ska vi fortsätta med dessa sammanställningar? Är det något ni skulle vilja se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

23 reaktioner till “Vår ekonomi – hur såg det ut i februari?”

 1. Ni är förebilder och visar att det går att leva gott på mindre! Det jag skulle vilja veta mer om är mer detaljer kring varje kategori. Mat säger sig ganska mycket själv men vad är det som kostar för boende, transport, fickpengar mm och hur ser det ut kostnadsmässigt om ni bryter ner det? Tack för en bra blogg!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ska försöka vara lite tydligare där även om jag tror att det finns en gräns av två skäl. För det första så blir det en väldans många detaljer i en sådan uppställning och sen är det helt enkelt så att vissa kategorier (som fickpengar) inte är så specificerade ens i vår budget. Det är helt enkelt så att vissa månader är det lite klädinköp någon annan gång ett par nya skidor och en tredje gång ett restaurangbesök eller något annat. Vi har helt enkelt avsatt en summa pengar som vi kan spendera och så använder vi den på det sätt vi tycker att den ger oss mest glädje den månaden. Ska ändå försöka tydliggöra detta i framtida inlägg.

   Gilla

   1. Förstår att det är svårt att vara helt detaljerad! 🙂 Tycker hur som helst att det är intressant att kunna jämföra så tack för att ni lägger ut!

    Gilla

 2. Jag vill gärna att ni fortsätter. Det är ett bra sätt att få perspektiv och jämföra våra utgifter med era och vad vi skulle kunna göra annorlunda. Min uträkning på samma kategorier blir tillsammans 23700 kr och vi är ändå bara 2 vuxna. Inga hemmaboende barn. Då finns det hopp om att kunna skruva ganska mycket mer på våran ekonomi för att nå ekonomisk frihet snabbare.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, innan vi hade barn så levde vi kanske på det dubbla mot vad vi idag lever på en hel familj så det är definitivt en process. Det tar tid att ändra på beteenden när det gäller konsumtion (att stå emot köpsug på onödiga prylar/aktiviteter) men också att ändra mer praktiska livsbetingelser som att bo så att man kan gå eller cykla till det mesta, i ett lagom stort boende etc. Vi överraskas ständigt både av hur mycket vi en gång faktiskt lyckades spendera men också att vi fortfarande efter så många år fortfarande hittar nya områden där vi kan utveckla vår sparsamhet. Lycka till i er process, det är väldigt roligt!

   Gilla

 3. Kul att läsa! Jag är så imponerad över er matutgifter 😀 Jag har provat att dra ner på kostnaderna i omgångar, men fått massor av ny inspiration från er bok. Nu har vi ett multiallergiskt barn med luftburen allergi så det påverkar allas matintag. bakar eget bröd men går inte att få ner kostnaderna som med andra mjöler osv. letar billigare linser men då är det ofta spår av gluten.. aa det är en utmaning, men jag gillar utmaningar och det är mkt annat vi kan förändra på. Jag äter bara veganskt så blir ju mkt böner och linser. Jag har ett excelblad där jag fyller i utgifter, till och från sedan jag flyttade hemifrån för 14 år sedan. det tack vare min pappa som jobbat med ekonomi och älskar excelblad. När han ex köper en ny cykel så gör han diagram och olika uträkningar ex för att veta vad den kostar per mil 😉
  oj lång kommentar, men det är så intressant 🙂

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tråkigt att höra om problemen som ni har med maten. Det här med att laga bra och billig mat är ett litet special intresse för mig varför vi kanske kommer lite lägre i den kategorin, samtidigt är det en post som andra ganska enkelt kan jämföra varför det är tydligt. Annars har vi även väldigt låga kostnader för transport och boende jämfört med många andra men tror att det är lite svårare att jämföra varför detta inte får lika stort intresse. Fördelen för dig som inte kan jobba så mycket på maten är ju då att du kanske får fokusera dina sparinsatser i huvudsak på andra områden?

   Får jag också fråga varför du är vegan? Är det av hälso-, miljö- eller etiska skäl? Min reflektion är annars att för någon med allvarliga allergier i familjen kanske man gör det onödigt svårt för sig om man försöker undvika även alla animaliska produkter. Med det inte sagt att man behöver gå över till att äta biffar (något som vi gör väldigt sällan oxå) men mer att det kan bli väldigt svårt att äta bra och billigt om man har för många begränsningar. Det är inte en kritik för jag är väldigt mycket för olika livsval utan mer en fråga?

   Känner igen det där med excel arken..även om mitt intresse för det har minskat i och med att vi fått så god kontroll på vår ekonomi och är i mål med vår frihetsplan att det känns mindre viktigt att följa de minsta detaljerna än när vi började med denna process.

   Gilla

 4. Hej, tack för en intressant och inspirerande blogg. Jag sparar pengar varje månad men inte i aktier för det tycker jag är svårt , vet inte vad jag ska välja . Har du tips som du vill dela med dej på vad ni sparar i eller har gjort. Om ni skulle börja spara nu vad skulle ni satsa på då.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar! Vi har i huvudsak investerat i vårt boende (med uthyrningsmöjlighet) i aktier och i fonder (pension). I vår bok så beskriver vi investeringar på ca 10 sidor under rubriken ”keep it simple” då jag tror att man ska utgå ifrån eget intresse och kunskap när man investerar. Har man inget speciellt intresse så kan indexfonder (eller andra fonder med låga avgifter) vara ett bra alternativ. Det kan även vara bra att titta på investmentbolag (bolag som äger aktier i en korg av andra bolag) då dessa fungerar ungefär som fonder. Vår bok finns på många bibliotek och går även att köpa hos alla bokhandlare om du blir intresserad av att läsa den.

   Gilla

   1. Väldigt kul och intressant att se att det verkligen går att hoppa av ekorrhjulet! En undran dock angående investeringarna är hur ni säkrat upp kapitalet/potten ni hade sparat ihop när ni slutade era jobb. Av de X antal miljoner ni fick ihop då, lade ni då över allt i sparkonton och räntefonder? Eller planerar ni att minska risken i aktier/fonder längre fram när ni blir äldre? Vore kul att höra hur ni resonerar eftersom en rejäl/långvarig ekonomisk nedgång kan ju ta lång tid att återhämta sig ifrån.

    Gillad av 1 person

   2. Hej Kalle och tack för din kommentar, under uppbyggnaden av vårt kapital så var vi i stort sett fullinvesterade hela tiden eftersom vi kunde leva på en lön så kunde vi hantera alla överraskningar med nästa månadslön om det behövdes. Sedan vi båda slutade jobba så har vi beslutat oss för att ha motsvarande 2 årsutgifter i säkra placeringar (mest bankkonto) detta för att inte kortsiktigt vara beroende av marknadens svängningar.

    Vad gäller pension så är det så stor del av pensionen som ändå är traditionellt förvaltad så i den delen där vi kan styra själva är vi 100% exponerade mot marknaden och det kommer vi fortsätta med under överskådligt tid.

    Gilla

 5. Kul att ni delar med er! Jag är så imponerad av era extremt låga månadskostnader. Om ”frugality” hade varit en tävling så hade SM-guldet gått till er 😉

  Gilla

  1. Kul att ni gillar! Vi är rätt nöjda med vår kostnadsnivå men det är klart vissa månader kommer det större utgifter så det kommer inte alltid se ut så här..

   Gilla

 6. Så kul att ni delar med er, man får inspiration och funderar/ ser tydligt vilka poster man själv kan jobba på och hur 🙂

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, var roligt att du gillar det vi delar. Kul också om du själv kan hitta inspiration för förbättringar:-)

   Gilla

 7. Det är roligt att följa!

  Hur fungerar inkomsterna? Säljer ni aktier varje månad, eller tar ni ut värdeökningen och/eller enbart utdelningar? Placerar ni fortfarande pengar på börsen eller till pension när ni jobbat eller sparar ni arbetsinkomsten till närmsta månaderna?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, vad kul att du gillar och tycker det är intressant.

   Rent praktiskt fungerar det så att vi betalar alla räkningar och andra utgifter från vårt sparkonto som också fylls på av månatliga inbetalningar av hyra, ränta och utdelningar (dessa varierar över året men något kommer varje månad). Om kontot kommer under en viss nivå som vi har bestämt i förväg så kan det ibland hända att vi säljer några aktier.

   Vad gäller eventuella inkomster från små arbeten som vi gör så har vi inte blandat in dessa i vår dagliga ekonomi. Det som vi fått ut som lön har vi använt för att amortera på vårt kvarvarande bolån medan det som kommer in i vår firma låter vi vara kvar där (dvs. vi tar varken lön eller utdelning). Detta gör vi därför att vi tycker att det är intressant att se hur vår ursprungliga plan att leva på kapitalet fungerar över tid och om vi blandar in de pengar vi tjänar ”extra” så blir det med tiden svårt att följa hur det funkar.

   Gillad av 1 person

 8. Så imponerad av hur en del kan ha så låg matkostnad! Vi är 2 vuxna, en 3-åring och en bebis och har alla gånger det dubbla i mat (och hygien t ex blöjor) varje månad. Nu är ju mat och bakning mitt största intresse så jag är kanske inte intresserad av att få ner den så mkt, men visst kan det ske förbättringar.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar. Vår matkostnad får ganska mycket uppmärksamhet men då ska man också säga att ”äta bra men billigt” är ett av mina riktiga intressen. Å andra sidan så är jag helt övertygad om att vi skulle kunna äta ännu billigare om vi verkligen gav oss på att äta så billigt som möjligt. Vår vanliga matbudget är 4 000 kr i månaden men vissa månader är det mycket lägre och andra månader är det mycket högre.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s