vår ekonomi

Vår ekonomi – hur såg det ut i januari?

Det är ganska många nya som hittar hit nu och många frågar hur det går till rent praktiskt i vår ekonomi. Tänkte ta ett exempel från januari för att beskriva hur det kan se ut en månad. Om ni uppskattar detta kan vi sedan göra detta månadsvis eller kvartalsvis för att visa hur vår egen ekonomi fungerar och vilka avväganden vi gör. Inte för att andra behöver göra exakt som vi men som inspiration och för att visa att vi lever som vi lär.

Nedan är en sammanställning av utfallet för januari. 

IMG_0881

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier vilket summerar till 12 200 kr för månaden. Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga, en återbetalning av TV-licens samt utdelning och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 9 300 kr. Det ger ett netto på totalt 2 900 kr vilka vi tar från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet.

Detta var ingen typisk månad frågan är väl om det finns några typiska månader med 5 personer i familjen, hus, bil etc. Vi har haft lägre utgifter än vanligt eftersom vi i stort sett spenderat all ledig tid i skidbacken. Liftkorten, kläderna och utrustningen för säsongen är redan inköpta. Vi köpte iofs ett par nya skidor till minstingen men dessa finansierades nästan i sin helhet av att vi sålde 3 gamla par som vi inte hade nytta av (ett exempel på hur vi ofta gör både för att minska utgifter och slippa ha för mycket grejer).   Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss.

Vad tycker ni om att redovisa detta månadsvis/kvartalsvis här? Är det något ni skulle vilja se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

25 reaktioner till “Vår ekonomi – hur såg det ut i januari?”

   1. Hej Sara och vad kul att du hittat hit!

    Vi har valt att spara barnbidraget separat till/med barnen varför detta inte syns i den här sammanställningen. Försäkringar ingår i respektive kategori boende och transport vi hade just denna månad dock inga sådana räkningar.

    Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, kul att du tycker det är intressant och med tanke på den positiva responsen så ska vi absolut fortsätta.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, då fortsätter vi och kör månadsvis och så får vi se hur vi kan utveckla kommentarerna så att det inte blir för långrandigt men ändå ger er den info ni vill ha.

   Gilla

 1. Hade varit väldigt intressant att följa gärna månadsvis 🙂 för att se hur intäkterna skiljer sig, få tips och få veta mer hur ni hanterar oväntade händelser.

  Gillad av 1 person

  1. Bra att alla verkar vara så ense så vi ska nog köra månadsvis i det här formatet under en period och så får vi se var det leder. Bra också att det är början av året för då får man se hur det skiftar över året.

   Gilla

 2. Gärna månadsvis men från månad två också ett genomsnitt, tills man kommer upp till ett tolvmånaders medel.

  Betalar inte erat ab någon ersättning för kontorslokal för erat skapande? Det borde vara med!

  Har ni använt privatbilen i tjänsten, bör även ersättningen för detta från bolaget, tas upp som intäckt.

  Gilla

  1. Hej Kalle och tack för din kommentar, vi ska köra månadsvis och ska se om vi även kan få in ett snitt utan att göra det för komplext…det är alltid en avvägning mellan att få in all info och att göra det för omfattande. Den här månaden har vi inte kört några som helst mil med bilen i ”tjänsten” och vi har inte heller något hemmakontor utan sitter vi köksbordet alternativt på biblioteket när vi skapar (det kanske blir ett formellt kontor framgent men vi har inte det nu). Helt rätt dock att skulle vi ha några sådana intäkter så skulle de bli synliga i den här sammanställningen.

   Gilla

 3. Jag vill också gärna att ni redovisar månadsvis. Skulle också önska tips på hur man lever frugalt. Kanske tips på mat för en vecka.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommenter, vi kör månadsvis det verkar vara stor konsensus kring det. Vi kommer löpande med tips här…det är liksom det bloggen handlar om…det handlar ju dock inte bara om att leva sparsamt (frugalt) utan framförallt att leva gott på lite…eller som vi gärna säger ”bättre liv till halva priset”.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, kul att du gillar…funderade ett tag på hur vi skulle kunna göra detta tydligt utan att det blir för detaljerat. Självklart kan du använda denna om du gillar den:-)

   Gilla

 4. Jätteintressant! Fortsätt gärna månadsvis. Måste säga att jag är imponerad av era låga matkostnader. Vi har minst det dubbla (2 vuxna + 2 barn) och då handlar vi ändå ”billigt”. Men det är klart, då har vi inte ”stramat åt” budgeten utan handlar det som behövs. Finns pengar att spara där, helt klart.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar. Att ära billigt och bra har blivit lite av ett specialintresse för mig och jag har konstaterat att runt 1000 lappen per vuxen bör vara ganska hörbart för de flesta även om det finns möjlighet att äta bra för så lite som 6-700 om man ger sig sjutton på det..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s