enkelhet, Livsstil

Aldrig i livet att jag köper kläder secondhand..

Om någon hade frågat mig för 10 år sedan så skulle jag ha sagt ”aldrig i livet” att jag köper några kläder på second hand. Det är inte utan att jag skulle vilja åka tillbaka i tiden och ge mitt forna jag en örfil men nu nöjer jag mig med att inse att det är rätt skönt att vishet kommit med åren.

Det fina med secondhand är ju att inga nya produkter behöver produceras samtidigt som det ofta är överlägset billigast och inte sällan bidrar till en god sak då många secondhand butiker drivs av välgörenhetsorganisationer. Win-win-win.

En av de saker som är viktiga om man vill göra inköp på ett smart sätt  är ett av våra grundtips ur boken nämligen att man ska låta saker ta tid och det exempel som jag tänkte skriva om nu är just ett exempel på hur effektivt detta är i alla led.dsc04326_fotor

På det stora hela har jag varit väldigt nöjd med min garderob på senaste tiden. Jag går i princip klädd i uniform (jeans och långärmad mörk t-shirt) och behoven av att köpa nytt eller komplettera är väldigt små. Har dock sedan några månader tillbaka identifierat två behov.

 • Ett par jeans utan hål och revor som jag trivs i och som funkar i civiliserade sammanhang
 • En svart kostym för lite mer formella tillfällen.

Men som sagt jag har låtit saker ta lite tid, det är ju inte som att jag gått runt naken under tiden så detta var ju mer önskemål än nödvändighet (också en viktig sak att hålla reda på). För ett par veckor sedan gick jag dock in på en av secondhand affärerna. Där hängde två par nästan nya jeans av ett dyrt märke och i min storlek och på hängaren bredvid hängde en i stort sett oanvänd svart kostym också av dyrt märke. Vi pratar här kläder som kostat minst 7 000 kr och som används någon enstaka gång. Nu till salu för sammanlagt 180 kr (100 kr för kostymen och 40 kr per par jeans). Jag slog till och välgörenhetsorganisationen fick in pengar till sin verksamhet.

Väl hemma märkte jag dock att ett par av jeansen, trots samma storlek, var väldigt långa så jag la upp en annons att sälja dessa. Då de var helt nya och med en nypris på minst 1 300 så tyckte jag att 300 var ett bra pris. Efter en halvtimme hörde någon av sig och ville köpa dom. Kom och testade och var jättenöjd för han hade svårt att hitta jeans som var tillräckligt långa och till ett sånt fantastiskt pris.

Nu har jag alltså 1 ny kostym och 1 par jeans kvar men ligger 120 kr ”plus” på hela transaktionen. Till saken hör också att jag nu har två par jeans och en kostym som kommer gå till välgörenhetsbutiken. Dessa passar inte mig speciellt bra längre men är i så bra skick att de säkert kommer säljas för 180 kronor på välgörenhetsbutiken.

Visst måste man älska secondhand? Å kom ihåg som vi skriver i vår bok ”Låt saker ta tid”!

Maribel insåg tidigare än mig vilka fina plagg som finns på second hand. Två av hennes favoritplagg, en handstickad tröja (40 kr) och favoritjeansen (15 kr).

5 reaktioner till “Aldrig i livet att jag köper kläder secondhand..”

 1. Runt 2011 när jag började min sparresa på löjligt låg nivå (5-10% sparkvot) ersatte jag mitt klädshopping-abuse med 2nd hand. Det blev naturligtvis inte lika dyrt, men det blev en massa kläder som bara låg. Å andra sidan lämnade jag tillbaka dem till samma organisation när jag väl fattat galoppen och man får väl se det som att det var ett omständligt sätt att bidra till Stadsmissionens verksamhet. Idag köper jag så lite kläder men om jag gör det blir det nästan alltid 2nd hand. Bland annat köpte jag på lantstället (second hand är i min mening MYCKET billigare utanför storstadsområdena) en klassisk Busneltröja röd/blårandig för 40 kronor. Love it! Jeans däremot tycker jag är svårt eftersom de ofta är slitna 2nd hand och jag gillar stretchjeans som sällan gör sig bra om de använts mycket. Men jag fyndade ett par i nyskick i höstas (för >100kr så de var Stockholms-prissatta) men när jag kom hem och googlade på märket såg jag att de ligger på runt det tiodubbla. Va? Man blir ju inte klok på det.

  Gilla

  1. Hej FruEB och tack för din kommentar, känner igen beteendet du beskriver med att köpa mer men billigare men för oss var det främst saker till vårt tidigare jättestora hus som var akilleshälen. Vi la inte så väldigt mycket pengar men vi köpte på tok för mycket grejer vilket sedan blev ett stort berg att ta sig igenom och skicka tillbaka till loppis. Jag har också tidigare tyckt att det har varit nästan omöjligt att hitta tex Jeans men på sista tiden har jag hittat i stort sett allt jag behöver på second hand…om det är för att jag blivit bättre på att se vad som finns eller om det är överflödet som växer är jag osäker på…men helt klart är att second hand butikerna fylls med varor som är i stort sett nya..

   Gilla

 2. Oj, vilka billiga secondhandaffärer ni har hittat. Här i ystad brukar jag kolla på öppna hjärtat, men de är dyra 90-130 kr för begagnade hm kläder. Jeans kostar ca 150 kr och aldrig att jag hittat något plagg för 10-20 kr. 85 för en stickad tröja från någon kedja, 65 kr för en vanlig halsduk, 200 kr för en väska i skinn. Vinterjacka 350-400 kr. Jag vill också hitta en secondhandaffär där man kan fynda till era superba priser.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, här omkring finns det några riktigt bra och det verkar som om dom får in väldigt mycket grejer för trotts bra priser är det alltid välfyllt i hyllorna. De senaste åren har vi skänkt mycket mer än vi har köpt och det är kul att se när grejerna man själv ger kommer till användning också.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s