Mat

Nu är det dags att äta ur skåpet!

Vi brukar göra experiment med frivilliga begränsningar (vi skriver också om detta i vår bok). Vi gör det här då och då för att utmana oss själva, för att få en liten kick eller bara för att öppna ögonen igen och känna hur bra vi har det!

Nu är det dags att äta ur skåpen! Just nu har det blivit alldeles för fullt i skafferi och frys. Oskar älskar att handla mat, ja nästan lite av en shoppingmissbrukare är han, så det är tur att det är mat. Han har den senaste tiden sprungit på lite för många erbjudanden…Han tar sin ryggsäck och säger att han ska till bibblan och kommer hem med ryggsäcken full och en tygkasse i handen och det är inte böcker! 🙂  Nu känns det som att vi knappt vet vad vi har under alla bärförpackningar, revbensspjäll och julskinka (15 kr kilo när det var som billigast! 🙂 ).

img_1608_fotor.jpg

Under hela februari månad kommer vi ha köpstopp på skafferi och frysvaror. Vi kommer endast komplettera med färskvaror (mejeri, frukt och grönt). Vi tänker att det här ska ge oss ny inspiration att skapa gott med det vi har samtidigt som vi tömmer och får koll på vad som finns i skafferi och frys. Förhoppningsvis kanske vi sen kan dela något nytt recept eller några nya insikter.

Haka gärna på utmaningen eller berätta om du har någon egen frivillig begränsning den här månaden! 

 

 

17 reaktioner till “Nu är det dags att äta ur skåpet!”

 1. Vi har ett motto, som lyder – Köp när det är bllligt, inte när du vehöver det.
  Sparar otroligt mycket pengar på det tänket, då gäller det allt från mat, klädet hygien och även fröer för sådd av grönsaker.
  När plantagen tex säljer ut efter säsong, fröerna duger gott att så även nästa å nästa säsong.
  Då Linas matkasse inte är vårt koncept, utan handlar nära utgånget datum, gör det spännande att inte riktigt veta vad det blir till middag…men visst, det kräver en viss kreativitet.
  /Susanne

  Gillad av 1 person

  1. Hej Susanne! Det är ett bra motto! Så gör vi också med det mesta som är återkommande i hushållet, deo, toapapper, livsmedel…Gäller att man har utrymme till förvaring bara, vi har tur att ha en källare med extra frys och matkällare och annat förvaringsutrymme där vi har ett litet lager av det mesta. Det sparar oss mycket pengar och framförallt tid eftersom det blir färre vändor till affären. Det där med fröerna var bra tips, 🙂 har en hel del kvar att lära om sådd och odling men det kanske kommer framöver.
   Matkasse är inget för oss heller, har faktiskt aldrig testat. Det finns ju inga pengar att spara där. 🙂 Idag finns ju ett överflöd av gratis inspiration för matlagning så det är inget argument jag köper. Det enda det löser är väl att man får varorna till dörren men tror att de flesta familjer ändå måste kompletteringshandla så då faller det med. Nu ska vi i alla fall tömma lite så att vi får lite koll igen. Gjorde en supergod bönsallad igår så den ser jag fram emot nu till lunch igen! 🙂 Ha det gott!

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi köper en del ekologiskt men det är ingen viktig princip för oss. Det som är viktigt är istället att det är så lokalt (ibland direkt från gården) som möjligt (både inköpsställe och producent) och när det är möjligt köper sådant som annars riskerar att bli dåligt (och då riskerar att bara slängas vilket är väldigt dåligt för miljön). Vi är även noga med att i huvudsak köpa sådant som är i säsong.

   Gilla

 2. Jag har också tendens att fylla frys och skafferi när det är billigt. Jag brukar alltid göra veckomeny och handlingslista för kommande vecka och när det känns för fullt hemma brukar jag tänka att i varje maträtt jag skriver på listan så måste minst en ingrediens (gärna fler) komma från ”lagret”. Ger inte lika snabb effekt som erat köpstopp, men lite skillnad brukar det göra i alla fall 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Hej!
  Känner igen det där. Brukar svänga in på ICA på väg hem från jobbet. Ta en snabb titt om det finns några varor med kort datum. Det gör det alltid. Just nu börjar det också bli ganska fullt i frysen. Kanske är dags för oss att också äta ur frysen igen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Ja det är verkligen helt otroligt vad bra grejer man hittar på kort datum! Vi tömde ganska bra i november men sen efter jul dök det t ex upp fin skinka o gravad lax till superpriser, har blivit mycket gott av det! Även färdigblandad glöggmix (mandel o russin) som vi äter på gröten! 👍🏼Men som sagt kan vara bra att få lite utrymme igen! 😊👍🏼

   Gilla

 4. Hej!
  Jag tycker att det låter som en utmärkt idé! Jag hakar på:-)
  Vi har inte superfullt i frysen men i skafferiet… De är svårt att få plats med mer saker, så där behövs de rensas.
  Jag är alldeles för bra på att passa på att köpa mat när de är billigt. Köper massor från Matsmart.se men inte alltid sånt jag behöver, utan mycket ”bra-ha” saker.
  Då kör vi! Får vi se hur länge det räcker:-)
  Ha de gott!!
  /Anna

  Gilla

  1. Hej! Vad kul att du hakar på! Matsmart.se är bra, vi handlar en hel del där också. Gillar att det ibland dyker upp en del specialvaror där till bra pris som vi kanske inte i normala fall skulle köpa, det ger utrymme för att testa nya grejer. Lycka till med skafferiet! 🙂

   Gilla

 5. Hej! Januari-februari har blivit ”äta-ur-skåp o frys” sen flera år. Dels ser jag vad vi har och samtidigt passa på att frosta av frysen och se över stapelvaror. Är ju inte nån hejare på att skapa nya recept men det finns ju hur mycket som helst att hitta på nätet.
  Och så är det dags att så fröer, har bara ett lite växthus men färska grönsaker finns under sommaren och kryddgrönt till vintern i frysen tillsammans med olika sorters bär.
  Nu har eran bok landat i brevlådan hos mig. Tyvärr är jag ”för gammal” för att hinna innan pensionen men den kommer att bli intressant att läsa ändå.
  //rättvikskulla
  PS. Tror vi fyndar på samma ställe ibland 👍🏻😊

  Gilla

  1. Hej Karin och tack för din kommentar,

   Vi hade en utrensning så sent som i November men i december och januari fanns det så fasligt mycket billiga grejer i affärerna så det blev snabbt fullt igen. Roligt att ta bort alternativet att gå och köpa och som du säger då kommer kreativiteten och inte sällan blir det faktiskt ännu godare och mer varierad mat under en sån här månad. Kul att du du tänker läsa boken också hoppas att du finner inspiration även om du anser dig vara ”för gammal”:-) Du får väl säga hej någon gång om det stämmer att vi fyndar på samma ställe…

   Gilla

 6. Denna månad ska jag dra ner på mellanmål jag handlar i caféet på jobbet. Planen är att äta havregrynsgröt och annat jag tar med mig hemifrån istället. En annan grej jag tittar på är maten jag handlar på väg från jobbet. Jag komplementeringshandlar till middagen och andra behov som dyker upp. Vi månadshandlar och behöver förstås ibland något mer. Eftersom de där köpen blir många under en månad, så ska jag planera ytterligare för att dra ner på den posten. Inte helt lätt märker jag under denna första vecka, är inte så vidlyftig som jag först trodde. 😁

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Vad kul, på mellanmål på jobbet kan du säkert spara en hel del. Såna småköp drar iväg utan att man märker. Vår nya mellisfavorit är overnight oats, så himla gott, nyttigt o enkelt. Vi klipper i torkad frukt, fröer o annat gott…😋 Lycka till med sparandet och nya vanor! 🌟😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s