vår ekonomi

Vår ekonomi – vad hände i april?

Då har alltså april också tagit slut och det var en månad som kändes både lång och kort. Vi har haft mycket gemensam ledighet med ett extra långt påsklov nu på slutet och dessutom så hade vi en extra långhelg med snowboard och freestyle föreningen på skidläger (foto ovan) i mitten av april. Den där snön och de kalla nätterna för bara några veckor sedan känns väldigt avlägsen nu när vi precis spenderat 13 lediga dagar tillsammans mestadels utomhus i sommarvädret.

Idag börjar killarna skolan igen efter lovet medan lill-tjejen är hemma tills på måndag. Vårt badrum som vi hålla på att fixa med sedan i februari blev klart nu  vi behöver dock göra lite mer i tvättstugan som blev delvis riven för att dra om vatten och avlopp. Vi har också börjat renovera och minska ner (japp du läste rätt MINSKA:-) vårt trädgårds/vedförråd detta med en mycket hög andel återbruka material. Dessa projekt är sådant som vi får återkomma till specifikt i senare inlägg för vi har lärt oss en del tycker vi. Under april hann vi också med två roliga författarsamtal här på hemmaplan i Dalarna ett på biblioteket i Leksand och ett på ”Art of Mine” i Falun det är så väldigt kul att träffa alla intresserade och nyfikna människor.

Nästa vecka är vi i Göteborg några dagar bland annat ska vi vara på Akademibokandeln på kungsgatan om det är någon som bor där i faggorna och skulle vilja lyssna på och träffa oss (anmälan via deras hemsida). Vi ska även vara med på något som heter GP Live den 7:e tillsammans med några andra gäster men där visar sig biljetterna vara slutsålda. 

Oj vilken lång inledning det blev men nu till inläggets verkliga ämne! Med start januari började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många verkade gilla det så vi fortsätter så länge någon vill läsa och är intresserad.

Nedan är en sammanställning av utfallet för april. 

IMG_1604

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 19 750 kr för månaden. Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga, försäljning av överflödiga prylar, kilometerersättning för en resa,  samt utdelning och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 13 850 kr. Det ger ett netto på totalt -5 900 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet.

Totalt var våra utgifter ganska nära vår budget denna månad men det var för den sakens skull ingen vanlig månad frågan är väl om det finns några typiska månader med 5 personer i familjen, hus, bil etc. Nedan har jag därför kort försökt beskriva avvikelserna från det ”normala”.

I några kategorier hade vi ovanligt höga utgifter. Den här våren behövde vi nya sommardäck  till bilen och den skulle också också besiktas och är nu godkänd för ännu ett år. Dessutom körde lite fler mil än vanligt bland annat så avslutade vi skidsäsongen med en långhelg i Kläppen. Förutom transport så var matutgifterna lite högre än vanligt den här månaden mest för att vi fyllde på skåpen men kanske också för att vi varit mycket hemma och kanske ätit lite extra under vårt långa påsklov (barnen hade några studiedagar så det blev nästan 2 veckor ledigt).

I andra kategorier var utgifterna lägre än vanligt. För boendet hade vi denna månad endast elräkning och några få hundralappar för underhåll/inredning, Lite nya skor och annat smått och gott har också blivit inhandlat men totalt sett så gick det ganska lite pengar till barnen och våra egna utlägg ”fickpengar” var också relativt låga även om jag kostade på mig en secondhand skjorta 39 kr.

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Vad tycker ni ska vi fortsätta med dessa sammanställningar? Är det något ni skulle vilja se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

Med tanke på kommentarer på inlägget i januari är det värt att notera är att vi sparar barnbidraget separat med/till barnen varför det inte syns ovan. Det är ett val som vi gjort just nu men självklart kan barnbidraget ses som in inkomst för familjen och i så fall tas upp, med tre barn i familjen är detta bidrag 4 480 kr i månaden. Här finns även ett inlägg om hur vi tänker kring sparande till barnen

19 reaktioner till “Vår ekonomi – vad hände i april?”

 1. Nej sluta inte, det är kul att läsa och även om jag som enastående utan barn inte kan jämföra siffrorna så är det bra för inspirationen om ett annat liv.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, vi kommer inte sluta i närtid😀 vi har också funnit mycket inspiration hos andra med andra förutsättningar så skönt att inte det hindrar dig!

   Gilla

 2. Fortsätt gärna. Alltid intressanta inlägg och bra inspiration för oss andra som också vill leva utanför hjulet.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, vi vill ju verkligen inspirera till att fler lämnar ekorrhjulet bakom sig😀🐿

   Gilla

 3. Det ser fantastiskt ut! Ett litet fel i en kolumn för boende och nettoutgift verkade ha smugit sig in och hamnade på – istället för + 🙂

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar! Det måste jag fixa när jag sitter vid en dator☺️ inte varje månad man tjänar pengar på att bo så där blev det en miss😀

   Gilla

  1. Tack för din kommentar och kul att du tycker att det ger ett värde att se våra verkliga utgifter😀

   Gilla

 4. Hej! Är ganska ny läsare här, så intressant att läsa. Har kikat in några gånger nu sista veckan , kul med nytt inlägg! Vi håller just på att sälja vårt dyra boende, jag har bestämt mig att jobba betydligt mindre i höst. Så då ska vi bo mindre och billigare. Jag har börjat spara en del. Så det blir en egen modell av att delvis lämna ekorrhjulet. Det känns så rätt att minska på konsumtionen och resa mer sällan. Har avföljt alla bloggar jag tidigate följt där de mest handlar om konsumtion och reklam. Har ni tips på bra bloggar? Tusen tack för all inspiration. Malin

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, kul att ni gör förändringar i livet. Vi har en flik här på bloggen ”vi gillar” där vi tipsar om en del bloggar bland annat…dessa leder sen vidare till fler. Jättebra att begränsa reklamen man utsätts för precis som du gjort med att avfölja de som bara gör klnsumtionsreklam hela tiden.

   Gilla

 5. Jag följer dig och din fru på instagram och läser just nu er bok ”Ut ur ekorrhjulet” som är JÄTTEINSPIRERANDE 🙂 har påbörjat min egen väg till frihet med mindre shopping och ner medvetna val… Tack!

  Gillad av 1 person

 6. Fattar som att ni har med pensionen i er ”kapp-säck”, hur tänker ni kring denna? När tänker ni börja plocka ut den och hur mycket per månad efter skatt, tror ni att ni behöver plocka?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, lite svårt att svara på i detalj men grovt så räknar vi med att leva på den nivån (justerat för inflation) även i framtiden. Om vi sedan väljer att ta ut lite mer pension under några år eller vad som är bäst beror lite på vilka regler som gäller när vi väl har rätt att ta ut något. Med nuvarande regler kan vi börja ta ut från 55 år vilket fortfarande är 12 år bort för mig och 13 år för frun så det kan hända en del innan dess….

   Gilla

   1. Tack
    Tycker just pensionen är svår att överblicka. Hur stort pensionskapital har ni? Läst att ni betalat in mkt pengar till er tjänstepension, hade ni nått kr-mål med detta? Tex 4 milj vardera i pensionskapital tills den dagen ni ev tänkt börja plocka av det. Man vill ju inte riskera vara utan vid 75, även fast man lever ”här och nu” med. 🙂

    Gillad av 1 person

   2. Hej och tack för din kommentar,

    Hur våra tillgångar grovt fördelar sig ser du här ( https://enkelboning.com/var-ekonomi/) dessa siffror inkluderar ingen allmän pension.

    Vi har snarare gått på att vi vill ha ett visst totalt kapital som vi ska kunna leva på resten av livet. Eftersom osäkerheten kring pension är så stor så har vi också valt att helt räkna bort den allmänna pensionen även om vi är ganska övertygade om att det kommer bli en del pengar från den också detta är vår ”säkerhetslina”. Om vi fortsätter att ha så låga inkomster som vi har idag så är planen att börja ta ut pension så snart som vi får men med relativt små belopp varje år säg 10 000 i månaden per person eller så.

    Viss del av vår tjänstepension är även förmånsbestämd dvs. den utfaller med ett visst belopp varje månad från 65 och livet ut den kan vi inte ta ut tidigare.

    Tycker att prognosverktygen för pension är ganska bra på minpension.se där man också kan lägga in vad som skulle hända om man inte har någon mer inkomst. Kan ”leka” med olika uttagsperioder och avkastningsnivåer etc.

    Hoppas detta hjälper och inte gör dig mer förvirrad;-)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s