vår ekonomi

Vår ekonomi – hur såg det ut i maj?

Då är alltså maj till ända, återigen en lite annorlunda månad för oss både vad det gäller vad vi har sysslat med och vår utgifter. Det har varit en hel del extra ledigt med långhelger och klämdagar, detta kombinerat med att vi har varit i Göteborg med två bokaktiviteter, genomfört en föreläsning på hemmaplan i Leksand och sen var vi några av de sista dagarna iväg på vårens kick-off. Återkommer i ett separat inlägg med vad vi kommit fram till i detalj men en sak som var väldigt intressant var att trots att vi själva upplevt våren som lite kaotisk (då vi kraftigt underskattat jobbet med att lansera boken) så har vi ändå i stort sett gjort det som stod i våra målsättningar för det här året som vi beslutade i höstas

Men nu till dagens huvudämne nämligen utfallet för våra utgifter i maj! Med start januari började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många verkade gilla det så vi fortsätter så länge någon vill läsa och är intresserad.

Nedan är en sammanställning av utfallet för maj (längst ner avrundat snitt för de första 5 månaderna)

IMG_1846

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 21 650 kr för månaden. Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga, försäljning av överflödiga prylar, kilometerersättning för en resa,  samt utdelning och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 29 200 kr (maj är den bästa utdelnkngsmånaden på året för oss). Det ger ett netto på totalt +7 550 kr vilka alltså sätter in på vårt sparkonto vilket alltså just denna månad ökade med det beloppet.

Detta var de högsta utgifterna vi haft hittills i år men ändå inte väldigt långt över vår långsiktiga målnivå på 20 000 kr i månaden. Rent generellt har detta känns som en månad när det gått MYCKET pengar på det mesta så det är intressant att det totala utfallet ändå inte är ”värre” det säger något om hur billigt vi lever i grunden att en slösaktig månad slutar på under 22 000 kr i utgifter. Nedan beskriver vi några av avvikelserna.

I några kategorier hade vi ovanligt höga utgifter. Det var framförallt barnens utgifter och våra ”fickpengar” som var höga den här månaden. När det gäller barnen så är det delvis för att sommarsäsongen dragit igång med avgifter för sommarsporter och en del utrustning. Äldsta sonen fick nya glasögon och ”mellan-killen” fyllde år i maj och fick en del presenter och hade även kalas. För vår egen del så åkte vi som sagt på vår kick-off och då hyrde vi boende och köpte lite mat och dryck till det vilket bidrog till högre kostnader som samla under ”fick-pengar”.

I andra kategorier var utgifterna lägre än vanligt. Framförallt fortsätter utgifterna för boende att vara låga då det är den säsongen då det inte går åt så mycket uppvärmning. Särskilt nöjd är vi här med att vi har lyckats renovera vårt trädgårdsförråd med väldigt mycket återvunnet material. Vi har både återanvänt det som redan fanns och som var i gott skick, vi har fått, bytt och köpt gammalt material. Vi har även sålt en del överblivet till en billigt penning vilket summerar nettokostnaden till någon dryg 1000-lapp för hela projektet. En del småjobb invändigt och målning utvändigt återstår. Vi hade även något lägre utgifter för mat den här månaden…detta trotts att både frys, skafferi och matkällare är fylld till bristningsgränsen..nu blir det ”köpstopp” i juni…

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Nytt för denna sammanställning är att jag lagt till ett snitt för de första fem månaderna i en ruta under tabellen. Detta är som synes avrundade siffror till jämna tusenlappar och visar att under de första 5 månaderna så täckte våra inkomster (från uthyrning, ränta och utdelning etc) våra utgifter. Hade tänkt att göra detta efter 6 månader men…

Nu följer några ganska speciella månader för oss. Vi kommer för första gången hyra ut vårt boende via AirBnB i sommar och har själva hyrt ett boende i Spanien i en månad (borta totalt ca 6 veckor med resa ToR). Detta har vi inte gjort tidigare vilket gör att osäkerheten kring hur mycket detta kommer kosta och hur mycket vi kommer få in på uthyrningen kvarstår. Vi ser detta som ett experiment. Troligen återkommer vi med en sammanställning av både juni och juli någon gång i augusti så tills dess håll till godo med detta.

Vad tycker ni ska vi fortsätta med dessa sammanställningar? Är det något ni skulle vilja se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

Om du är ny på bloggen läs gärna mer under vår ekonomi

13 reaktioner till “Vår ekonomi – hur såg det ut i maj?”

 1. Jag ser gärna att ni fortsätter att lägga ut månadssammanställningarna. Att visa både utgift och intäkt/återbetalning för varje kategori gillar jag, för då blir det lättare att se hur allt hänger ihop. Det kommer jag själv att göra i fortsättningen.
  Mvh
  Investeringsundersköterskan

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar o h roligt att du gillar😀 kul också med din nya blogg, roligt att läsa👍😀

   Gilla

 2. Hej!
  Klart ni ska fortsätta med sammandragen! Ger sån inspiration till min egen ekonomi.
  Jag är inte fri men jobbar bara 8 dagar i månaden efter att jag sänkt min arbetstid för att vara lite ”halvfri” sparar två-siffrigt varje månad och tänker mig för vart jag lägger pengarna på för utgifter. Sparkontot har urholkats rejält efter hjälp till tre barn med insatser till bostäder senaste året. Inser att jag inte kan spara ihop den summan innan jag tar tidig pension om några år så jag försöker spara ännu mer varje månad. Nu är ju jag en hemmaälskande person som älskar huset o trädgården så känner inte att jag avstår något särskilt. Men tankarna kommer var gränsen mellan sparsam och snål går? Snål vill man ju inte vara/uppfattas.
  En fortsatt trevlig vecka farbror o fru fri ☀️

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar! För mig har alltid motsatsen till sparsam varit slösaktig medan motsatsen till snål är generös. Du kan vara både sparsam och generös!

   Hoppas du också får en trevlig vecka och snart en lång helg😀

   Gilla

 3. Fortsätt är ni snälla, speciellt tillsammans med kommentarerna är dessa sammanställningar väldigt värdefulla!

  Gilla

  1. Tack för din kommentar, kul att du gillar och berätta gärna om du ser någon möjlighet till förbättring och förtydligande..

   Gilla

 4. Hej! Gillar allt ni skriver! Läste er bok häromdagen, sträckläste. Mycket intressant och inspirerande. Bra beskrivet, de sex nivåerna i ekonomin. Känner att jag/vi är i steg tre, lite kanske i steg fyra. Men det känns som stora steg mellan nivåerna, det är där de är svårt att byta nivå.. Har en del sparat, men långt ifrån att bli fri. Söker mindre, billigare boende, och ska jobba 50procent till hösten och plugga lite på distans. Har en del på gång, framför allt i mitt tänk om att jag vill leva enklare och jobba mindre. Tack! Malin

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du gillar det vi skriver och att du tycker att boken var bra, det värmer att höra.

   Vad gäller de olika nivåerna så har jag fått den kommentaren flera gånger. Framförallt så går det ju ganska snabbt för de flesta att ta sig mellan de första nivåerna bara man bestämmer sig men sen är vägen till fullständigt ekonomiskt oberoende ganska långt. Ett sätt att tänka här är ju att dela upp nivå 4 i flera undernivåer. En första nivå skulle kunna vara när kapitalet täcker de löpande nödvändiga kostnaderna, nästa nivå skulle kunna vara när kapitalet även täcker alla nödvändiga kostnader och den slutliga när kapitalet täcker hela livsstilen så som man valt att leva.

   För vår del skulle det kunna se ut så här (uppskatta siffror jag har inte räknat på detta)

   Nivå 4:1 – 8 000 kr = Mat för dagen, tak över huvudet och kläder på kroppen.

   Nivå 4:2 – 11 000 kr = samma som ovan plus sällanköpsvaror och underhåll på huset

   Nivå 4:3 – 20 000 kr = inklusive bil, fritidssysselsättningar, resor, övrigt..

   Om det passar dig finns det ju inget som hindrar att du ”uppfinner” dessa nivåer för dig själv:-)

   Att jobba mindre (tex 50%) är ju en utomordentlig väg till frihet för många och mycket enklare om man vet hur man lever ett bättre liv till halva priset.

   Gilla

 5. Tack för svar! Ja precis, så kan man tänka att det blir nivåer i nivån, då blir det lite lättare och hanterbart, att inte nivån känns för stor. Har gett boken till sambon nu, och tipsat brorsan om att läsa den! Är så kul och intressant att diskutera detta ämne med sina nära, märker ibland när jag pratar med bekanta om detta så är det som jag pratar rena grekiskan med dem, vadå sälja fina lägenheten.. jobba deltid varför det? Jag har helt andra värderingar nu, efter sjukdom. Tack igen för svar! Mvh Malin

  Gillad av 1 person

 6. Hej jag tycker att ni ska behålla den här redovisningen. Det är mycket intressant! Jag skulle också vilja blir ekonomiskt fri och har en bra början vad gäller ekonomiskt sparkapital. Det som dock gnager i mig är att jag också vill bidra till samhället d v s sjukvård, skola etc och det gör man ju främst genom lönebeskattningen. Hur tänker ni kring den här frågan? Den kommun ni valt att bo i behöver ju verkligen alla intäkter de kan få. Glesbygdskommunerna kämpar ju för att få ihop ekonomin. Hur kan man lösa det här på ett bra sätt?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar sammanställningen och den kommer vi att fortsätta med.

   Vad gäller att bidra så finns det ju flera aspekter på det. För det första så kommer ju den som är ekonomiskt fri att ha betalat skatt på alla de pengar som man valt att spara och investera. Man betalar ju även skatt på allt man väljer att konsumera (varav mycket är lokalt och därmed gynnar det lokala näringslivet snarare än någon långt borta.) Sen finns det ju egentligen inget som heller hindrar en från att fortsätta arbeta men mer på sina egna villkor.

   En annan aspekt på detta är ju att ditt bidrag också kan ske med annat än pengar. Om du heller än att fortsätta jobba skulle vilja engagera dig politiskt eller i någon ideal verksamhet så kan ditt bidrag till det lokala samhället vara minst lika stort som tidigare, det är svårt att värdera detta i pengar men en ort med ett väl fungerande föreningsliv är guld värt för ett samhälle och på många håll skulle jag vilja påstå att det är detta engagemang (även inom politiken) som saknas i minst lika hög utsträckning som reda pengar.

   Så sammanfattningsvis det finns inget som hindrar att vi fortsätter att bidra även efter att vi blivit ekonomiskt fria. Detta kan delvis ske rent ekonomiskt via skattsedeln men även via det liv vi väljer att leva och den tid och engagemang som vi lägger ideellt i olika saker.

   Gilla

 7. Hej,
  Tack för er inspirerande livsstil.
  Jag är väldigt nyfiken på hur ni valt att placera era pengar på börsen i mer detalj. Känner inte att jag kan hitta de på bloggen eller att ni tog upp det i boken.
  Med vänlig hälsning, Madelene

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar! Sitter just och filar på ett sådant inlägg som kommer inom kort. Vi kan ju inte ge någon annan tips om investeringar men däremot så vill vi vara helt öppna med hur vi gjort och hur vi tänker..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s