enkelhet, Familjeliv, Livsstil

Våra mål 2019 – halvtid!

Som vi berättat här tidigare så har vi kick-off två gånger per år senast var i november då vi, förutom att äta och dricka gott och spendera tid tillsammans, fick möjlighet att fundera över hur vi vill att 2019 ska se ut. Nu i slutet av maj återvände vi till samma plats för att fundera över hur det gått hittills.  (Om du vill se vad vi skrev i början av året så finns det gamla inlägget om våra mål här)

Vi har som ambition att sätta mål i mitten av ett spann av vad som är möjligt så att det både går att över och underträffa. Målen nedan är satta på det sättet, några nya mål har tillkommit (dessa är understrukna), andra utgår (dessa är överstrukna) antingen för att de inte längre är relevanta eller för att vi anser oss vara färdiga.

Ekonomi

 • Löpande utgifter under 20 000 kr/mån
 • Bad-renovering budget 100 000 kr
 • Gradvis involvera och ge barnen mer ansvar
 • Överskott i firman efter skatt 50 tkr (ej privat)
 • 50% nettomarginal i firman (ej privat)

(Kommentar: Löpande utgifter under de första 5 månaderna slutade på i snitt 17 000 kr vilket är 15% under budget. Detta förändrar dock inte vår långsiktiga syn på att 20 000 är en rimlig nivå över tid och det är främst kortsiktiga effekter som gör att vi hamnar under det just dessa månader. Badrumsrenoveringen är klar men vi har inte fått alla slutfakturor, allt tyder dock på att vi kommer att klara budgeten med marginal. Barnen har fått lite mer ansvar men vi behöver jobba mer på det och överskottet i firman kommer med största sannolikhet att bli bättre än vad vi hade förutsatt. Vi har därför ändrat det målet framgent till att 50% av omsättningen (ex moms) ska ramla ner på sista raden som nettoresultat.  Totalt sett är vi mycket nöjda med utfallet för ekonomin under början av 2019.) 

Arbete

Fru Fri

 • Fakturering 2019

 • 6 företagarfrukostar

 • Självstudier – bl a kommunikation och sociala medier

Farbror Fri

 • Testa lärarvik och lägga ca 400 timmar på arbete totalt

 • Starta en podcast tillsammans med en partner

 • Läsa en timme om dagen, skriva en timme om dagen (mån-fre)
 • Fundera över för/nackdelar med att skriva en till bok

Tillsammans:

(Kommentar: Denna kategori har dominerats mycket mer av vår boklansering än vad vi någonsin kunnat tro. Vi har sålt mer böcker än vad vi hade trott och har också medverkat i fler sammanhang i pressen och haft fler bokevent/föreläsningar än vad vi trodde. Vi har flyttat ihop på bloggen och jag har startat en podcast tillsammans med en partner.  Under hösten så styrde vi vår egen tid mer och hade tänkt oss att behålla den strukturen under våren men alla dessa aktiviteter har ändrat på det. Därför har vi gått över till ett system där vi planerar varje dag vilket har fungerat bra. När ”bokgrejerna” lägger sig kan vi nog gå tillbaka till en veckastruktur igen. Jag har testat lärarvikariat och kan tänka mig att göra mer av det framöver och fru Fri har haft fler möjligheter att bygga sociala nätverk via ideellt engagemang, företagarfrukostar och andra arrangemang. Det här halvåret var svårt att förutse men vi är nöjda med hur vi flexibelt vi har löst det som hänt kring boken. Boken har sålt över förväntan och vi sätter inget nytt mål för försäljningen men vi vill fortsätta att sprida den på olika sätt.)  

 

Hälsa (Mat och Motion)

 • Cykla och promenera (+ spark och skidor vintertid)

 • Styrketräning varje dag (10-15 minuter)

 • Mer fisk/skaldjur

 • Mer vegetariskt

 • Läsa böcker om mat och hälsa för inspiration

(Kommentar: Här ger vi oss själva 80% måluppfyllelse, vi har blivit mycket duktigare på att röra på oss varje dag men är ännu inte fulländade på detta område. Mathållningen har blivit radikalt hälsosammare och vi har båda gått ner i vikt och känner oss starkare och friskare än vad vi gjorde i höstas)

Hus och Hem

Göra klart!

 • Killarnas rum (små fix)

 • Källare (rensa/riv)

Ute (April-Sept)

 • Belysning

 • Underhålla och bygga om skjulet

 • Måla skjul
 • Måla balkongdörr
 • Vindskivor garage

 • Flytta buskrosor

Inne (Jan-Mars + Okt-Dec)

 • Toa/Badrum

 • Pyssel-rum

 • Sovrum

(Kommentar: Vårt badrumsprojekt svällde en hel del och vi blev tvungna att även göra rivnings och bygg/måleri arbeten i tvättstugan för att kunna göra nya rördragningar. Detta gjorde att vi prioriterade om och nu är tvättstugan fixad men en del annat har fått stå tillbaka. Vi har också fokuserat en del på att rensa bort grejer då det har passat bra att ”sticka emellan” med när vi inte har haft så mycket sammanhängande tid som vi hade i höstas då det varit olika bokaktiviteter nästan varje vecka under våren. Mycket nöjda är vi också med vårt projekt att bygga om trädgårdsskjulet som vi gjort på en mycket liten budget och med mer än 90% återbrukat material (se foto nedan av golvet). 

IMG_1721
Ett golv med över 90% återbrukat material och spillbitar från andra projekt! 

Släkt och Vänner

Ta tillfället i akt att träffa släkt samt gamla och nya vänner.

 • Nyår

 • Sport/Påsklov

 • Frukost/Lunch/Middag

(Kommentar:  Vi har tagit tillfället i akt att träffa släkt och vänner när det är möjligt och vi har även haft möjlighet att träffa likasinnade  i samband med våra bokaktiviteter vilket har varit riktigt roligt.) 

IMG_1821

Semester/Sommarlov/Lov med barnen

 • Spanien 5-8 veckor (beslut om var och när innan 31 jan)

 • Test av uthyrning under semestern

(Kommentar:  Hus utanför Vigo på Spaniens atlantkust har vi bokat och vi reser om någon vecka. Vi har hyrt huset i 4 veckor och planerar att vara borta sammanlagt cirka 6 veckor. Vi har även hyrt ut vårt hus i Leksand via AirBnB, för närvarande har vi flera bokningar med det är inte fullbokat så vi vet inte det ekonomiska utfallet av sommaren men vi är nöjda med att vara på rull med detta ”experiment”) 

Alla bilder utom ”ett golv” är från Rämma, en fäbodvall utanför Älvdalen där vi hade vår höstkick-off och dit vi återvände nu igen. Vi gillar att hitta ställen som ligger inom ca 2 timmars radie från vårt boende. Mest för att minimera restiden men också för att upptäcka alla fina platser som vi har i vår närhet. Vi dras till platser nära skog och sjö! Förutom god mat och prat så blev det denna gång en promenad genom ett naturreservat upp till en tjärn och bastubad.

13 reaktioner till “Våra mål 2019 – halvtid!”

 1. Det händer bra saker bara man skriver ner sina mål tycker jag. Det är dags för halvårsutvärdering av vår kickoff också. Jag brukar alltid bli lite förvånad hur mycket som har hänt trots att vi inte tittat i princip nånting på kickoff-dokumentet sen vi hade senaste kickoff.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi blev verkligen överraskade den här gången över hur mycket vi faktiskt gjort av det som vi hade tänkt i höstas. Våren blev inte alls som vi hade tänkt oss men ändå verkade prioriteringen sitta i ryggmärgen och vi hade fortsatt att göra det ”vi skulle” trots att det inte kändes så. Det är nog som du säger en stor styrka i att tänka igenom och skriva ner för då fastnar det också någonstans.

   Gilla

 2. Snyggt jobbat. Kommunikation och gemensamma mål är både givande när det sker och gör att man anstränger sig. Jag gillar ert holistiska tänk – alla delar är med, ekonomin i bakgrunden – den bara tuffar och går.

  Vi har ingen kick off utan månadsavstämningar i samband med lön. Vi fnular lite på egen kammare om framtiden och pratar ofta om den. Vi har ingen satt plan men en riktning börjar utkristallisera sig.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det viktiga är ju att stämma av så att man är på samma våglängd så att man sedan drar åt samma håll. Någon på twitter kommenterade att det är märkligt att man förväntar sig att ett förhållande ska hålla även om man aldrig gör detta…men vem skulle tro att ett företag skulle överleva i längden om man aldrig satte sig ner tillsammans och pratade om mål och strategi?

   Gilla

 3. Skulle vilja sprida några kloka ord från Morgan Housel.
  En sann hippiekapitalist!

  ”My wife and I welcomed a daughter into the world yesterday.

  Her only job now is eating and sleeping. But, one day, when she needs financial advice, here’s what I’ll tell her.

  It is easy to assume that wealth and poverty are caused by the choices we make, but it’s even easier to underestimate the role of chance in life.

  Everyone’s life is a reflection of the experiences they’ve had and the people they’ve met, a lot of which are out of your control and driven by chance. Being born to different families, with different values, in different countries, in different generations, and the luck of who you happen to meet along the way plays a bigger role in outcomes than most people want to admit.

  I want you to believe in the values and rewards of hard work. But realize that not all success is due to hard work, and not all poverty is due to laziness. Keep this in mind when judging people, including yourself.

  The highest dividend money pays is providing the ability to control your time. Being able to do what you want, when you want, where you want, with who you want, for as long as you want, provides a lasting level of happiness greater than any amount of fancy stuff can ever offer.

  The thrill of having fancy stuff wears off quickly. But a career with flexible hours and a short commute will never get old. Having enough savings to give you time and options during an emergency will never get old. Being able to retire when you’re ready will never get old. The ultimate goal is independence, but independence is not black or white, all or nothing. Every dollar you save is like owning a slice of your future that might otherwise be managed by someone else, and whatever their priorities are.

  Your parents will work hard to support you and open the doors of opportunity. But we’re not going to spoil you. We’re not trying to be mean. But no one can learn the value of a dollar without experiencing its scarcity. Learning that you can’t have everything you want is the only way to understand the difference between a need and a desire. It will teach you how to budget, how to save, and how to value what you already have. Learning to be frugal without it hurting is an essential life skill that will come in handy during life’s inevitable ups and downs.

  Napoleon’s definition of a military genius is the person “who can do the average thing when everyone else around him is losing his mind.” Managing money is the same. You don’t need to do amazing things to end up OK over time. You just have to consistently not screw up for long periods of time. Avoiding catastrophic mistakes – the biggest of which is burying yourself in debt – is more powerful than any fancy finance tip.

  Learning how to live with less is one of the most powerful financial levers, because you have more control over it than things like your income or investment returns. The person who makes $50,000 but only needs $40,000 to be happy is richer than the person who makes $150,000 but needs $151,000 to be happy. And the investor who earns a 5% return with low expenses may be better off than the investor who earns 7% a year and needs every penny of it.

  How much you make doesn’t determine how much you have. And how much you have doesn’t determine how much you need.

  It’s OK to change your mind. Almost no one has their life figured out by age 18, so it’s fine if you pick a major you end up not enjoying, or even get a degree in a field that isn’t your passion. It’s fine if you work in a career and then decide you want to do something else, and it’s fine to admit that your values and goals have evolved. Forgiving yourself for changing your mind is a superpower, especially when you’re young.

  Everything has a price, and I’m not just talking about price tags. The price of a busy career is time away from friends and family. The price of long-term market returns is uncertainty and volatility. The price of spoiling kids is their sheltered life. Everything worthwhile has a price, and most of those prices are hidden. They’re often worth paying, but never ignore that they are true costs. When you accept this you’ll view things like time, relationships, autonomy, and creativity as currencies that are as valuable as cash.

  True success is when the people who you want to love you do love you. And that love comes overwhelmingly from how you treat people, rather than a level of net worth. The most important financial advice I can give is that money won’t provide the thing that you and almost everyone want most. No amount of money can compensate for a lack of character, honesty, and genuine empathy towards others.

  Your world will be different than mine, just as mine is different from my parents’. So it’s OK to reject any of this advice. Everyone’s different, and no one has all the right answers. Never take anyone’s advice without contextualizing it with your own values, goals, and circumstances.

  Your parents love you. Welcome to the world. Please let us sleep.”

  Gilla

   1. Hej och tack för din kommentar, är osäker på om jag själv hade kommit på tanken att ha kick-off med mig själv men nu när jag har testat det så är jag ganska övertygad om att även om jag inte var i en relation så skulle jag göra detta. Att verkligen fundera igenom vad man vill (och ännu viktigare kanske inte vill) gör och hur man vill prioritera sin tid är fantastiskt viktigt och kraftfullt.

    Kör en kick-off på egen hand, sen får du återrapportera hur det funkade:-)

    Gillad av 1 person

 4. Jag gjorde (helt själv 😉 en Sparsamplanering i mars; skriftligt – och i veckan utvärderade jag den. Precis som du säger; så blev jag förvånad över hur mycket jag faktiskt uppnått!
  Tror också som du att det skrivna ordet sätter sig bättre, än det enbart tänkta…
  …så idag bloggas det om utvärderingen – och sedan sätts nya friska mål 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, vi upplever att mål är bra men inte för att sätta en hög ribba utan för att gemensamt kalibrera vad vi vill prioritera i livet. Inom företag och för många individer handlar det ofta om att sätta så höga mål om möjligt men för oss är det inte så. Tycker också att många som anser att de lever helt utan mål och som samtidigt åstadkommer ett bra liv oftast har något annat istället…någon form av process eller liknande vilket för mig är det samma men med ett annat namn. Huvudsaken är nog att man hittar nått som funkar😀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s