enkelhet, Familjeliv, Livsstil

Våra mål 2019

dsc04195_fotor

Som Maribel berättat här tidigare så har vi kick-off två gånger per år senast var i november då vi förutom att äta och dricka gott och spendera tid tillsammans fick möjlighet att fundera över hur vi vill att 2019 ska se ut.  Vi har som ambition att sätta mål i mitten av ett spann av vad som är möjligt så att det både går att över och underträffa dem. Målen nedan är satta på det sättet:

Ekonomi

 • Löpande utgifter under 20 000 kr/mån
 • Bad-renovering budget 100 000 kr
 • Gradvis involvera och ge barnen mer ansvar
 • Överskott i firman efter skatt 50 tkr (ej privat)

(Kommentar: vår budget ska vi hålla på oförändrat under 20 000 i snitt per månad under året. Detta inkluderar dock inte en enklare renovering av våra två badrum som varit planerad sedan vi flyttade in. Vi har också planer för att involvera barnen mer i ekonomin och framförallt ge dom mer pengar samtidigt som de får ta större eget ansvar för att betala för tex presenter när de ska på kalas eller egen mobiltelefon etc. Vi planerar för ett ekonomiskt överskott i firman, detta är pengar som stannar i firman för eventuella framtida projekt eller investeringar men kommer inte in i vår privatekonomi) 

Arbete

Fru Fri

 • Fakturering 2019

 • 6 företagarfrukostar

Farbror Fri

 • Testa lärarvik och lägga ca 400 timmar på arbete totalt

 • Starta en podcast tillsammans med en partner

Tillsammans:

 • Måndagsmöte/Frukost varannan vecka
 • Kick-off vår (april/maj) och höst (okt/nov)
 • Boken minst 2 000 ex, (fokus under första kvartalet)

 • En gemensam blogg från jan 2019

(Kommentar: Även om vi inte behöver arbeta känner vi båda att vi vill göra något och en del av detta kan klassas som arbete. Det är svårt att säga hur detta exakt kommer utveckla sig men ovan är en lista av några rimliga ambitioner som vi har satt exakt vad ”arbetet” kommer innehålla beror på vad som dyker upp men vi har massor av idéer) 

Förresten missa inte chansen att vinna vår bok genom att anmäla dig på förlagets hemsida senast den 21 januari 2019(via den här länken)

Hälsa (Mat och Motion)

 • Cykla och promenera (+ spark och skidor vintertid)

 • Styrketräning varje dag (10-15 minuter)

 • Mer fisk/skaldjur

 • Mer vegetariskt

 • Läsa böcker om mat och hälsa för inspiration

(Kommentar: När vi satt där och pratade i november så hade vi märkt att en del kläder började sitta lite tightare än de kanske borde..eftersom vi tror att man kan åstadkomma stora förändringar med små steg beslutade vi därför att äta lite bättre och lite mindre samtidigt som vi ökar vår fysiska aktivitet något. Vi vill även bli bättre på att äta ännu mer varierat. Det har redan gett resultat)

Hus och Hem

Göra klart!

 • Killarnas rum (små fix)

 • Källare (rensa/riv)

Ute (April-Sept)

 • Belysning

 • Underhålla och bygga om skjulet

 • Vindskivor garage

Inne (Jan-Mars + Okt-Dec)

 • Toa/Badrum

 • Pyssel-rum

 • Sovrum

(Kommentar: Vårt hus är ett pågående projekt och eftersom vi gärna gör saker långsamt och med mycket återbruk så tar det sin lilla tid vilket inte gör något. Vis av erfarenheten ifrån förra året så har vi planerat ett fåtal projekt vilket är en ambitiös men rimlig målsättning) 

dsc04198_fotor

Släkt och Vänner

Ta tillfället i akt att träffa släkt samt gamla och nya vänner.

 • Nyår

 • Sport/Påsklov

 • Frukost/Lunch/Middag

(Kommentar:  Låter kanske som ett löjligt mål men det är lätt att tiden bara går och man inte tar sig möjligheten. En möjlighet kan vara att göra det mer informellt, grilla korv eller träffas över en lunch) 

dsc04196_fotor

Semester/Sommarlov/Lov med barnen

 • Spanien 5-8 veckor (beslut om var och när innan 31 jan)

 • Test av uthyrning under semestern

(Kommentar:  Eftersom Maribel har rötter i Mexiko tycker vi det är viktigt att barnen får med sig spanskan därför vill vi spendera en hel del tid i spansktalande länder, i år blir det troligen Spanien då vi inte vill resa så ofta med flyg. Vi vill också göra ett provskott på uthyrning av vår bostad i sommar då vi är borta så att den blir använd) 

Så ser det alltså ut med våra mål för 2019. Vi ser mycket fram emot vad som ser ut att bli ett händelserikt år med stor frihet. Vad tänker ni när ni läser detta? Har ni några målsättningar för året som kommer? Vad tycker ni om tanken med kick-off och mål för sitt liv? Berätta gärna nedan i kommentarerna!

Bilderna är från Rämma, en fäbodvall utanför Älvdalen där vi hade vår höstkick-off. Vi gillar att hitta ställen som ligger inom ca 2 timmars radie från vårt boende. Mest för att minimera restiden men också för att upptäcka alla fina platser som vi har i vår närhet. Vi dras till platser nära skog och sjö! Förutom god mat och prat så blev det en lång promenad runt sjön och bastubad.

34 reaktioner till “Våra mål 2019”

 1. Tjena,
  Gött inlägg där. Det är en bra rutin ni har med kickoff och att skriva ned mål. Det blir konkret och mer sannolikt att de genomförs. Kul att ni är igång och bloggar tillsammans nu. Jag ser fram emot att följa er gemensamma blogg.

  Mvh petrusko

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är en fantastisk rutin och när vi nu har gjort det här i många år har jag svårt att se hur vi ens kunde få något vettigt gjort innan vi hade den. Det ska bli jättekul att blogga tillsammans och vi känner redan nu att det är riktigt roligt.

   Gilla

 2. Grattis till den gemensamma bloggen!

  Stiligt och inspirerande inlägg om målen 2019. Vettigt och brett. Målet om 2000 böcker hade jag själv skrivit om till att genomföra X antal marknadsföringsaktiviteter så att ni lättare kan påverka utgången.

  Hälsar Seglarn

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tackar, ja det ska bli riktigt kul att blogga tillsammans. Ser din poäng med aktiviteteter som mål istället för effekt. Sanningen är den att vi blandar lite i våra målsättningar. För boken så finns det bakom kulisserna så klart tankar på vilka aktiviteter vi ska göra men det verkligt mätbara är ju om boken säljer. Börjar man tex prata ”aktiviteter” så är det frågan vad som är en aktivitet…och hur mäter man effekten av dessa aktiviteter etc. Som sagt inga mål är perfekta men vi kom fram till att ändå sätta en siffra på sålda böcker..

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja det var skönt att återigen vara tillbaka till konkreta mål och att publicera dem på bloggen, det är rätt bra att berätta om sina planer för andra för då är man på något vis mer ansvarig för att faktiskt göra det man sagt. Det ska bli spännande med podd för mig oxå:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, har redan varit i skolan ett par gånger och det är intressant att vara i den världen som lärare. En gång i tiden var jag ju själv elev och sedan ett par år tillbaka är jag ju föräldrar med barn i skolan. Detta är en ny aspekt…får återkomma med lite reflektioner när jag har mer på fötterna…

   Gilla

 3. Kul och bra mål!

  Hade själva ett par dagars kickoff för att utvärdera 2018 och planera hur vi vill leva våra liv framåt 🙂
  Det roliga är att det handlar mindre och mindre om pengar för vart år. Och mer och mer om hälsa, tid och relationer.

  När jag skulle förbereda mig och skriva ned hur jag vill leva mitt liv. Märkte jag att det är ganska årstidsberoende. Så kommer jobba med att vrida lite på några rutiner, för att få mer sol och familj.

  Har bl.a. satt upp mål för att träffa våra vänner mer avslappnat och regelbundet. Samt ha möjlighet till fler möten med nya människor då andra är på jobbet 😀

  Lycka till med podden!
  Jakob

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar, kul att du har hittat hit:-)

   Håller med dig om att de ekonomiska målen blir allt mindre viktiga…eller egentligen är det nog att dessa har blivit mer i form av att vilja bibehålla en ekonomiskt bas snarare än att bygga mot något i framtiden. Det sociala och den personliga utvecklingen blir viktigare när det mest basala är på plats.

   En fundering som vi också har är hur man bygger in ett socialt sammanhang i vardagen. Det blir vanligare och vanligare med olika typer av ensamföretagare med ”gig” uppdrag och många av dessa sitter på sitt eget hemmakontor, ett kafé eller hyr en plats på ett kontorshotell. Tror att dessa företagare skulle ha mycket ut av varandra och en tanke som vi har haft är någon form av ”co-working space” (samarbetskontor tror jag det heter på svenska) där vi bor. En annan tanke är att ha någon form av träff med jämna mellanrum när man träffas och pratar över en kopp kaffe eller liknande. Tror att vi som är i en liknande situation med en del ensamarbete hemifrån skulle ha mycket ut av detta, få nya idéer etc.

   Gilla

   1. Absolut. Jag försöker ha sammanhang där jag samlas med kollegor eller andra företagare. Men även privat.

    I år kommer vi starta ”Tisdagshäng” hemma hos oss. Börjar 17 med ”walk and talk” eller promenad i snack-tempo för de som kommit (Med eller utan barn, djur mm).
    Sedan Hänger vi och umgås mellan 18-20 framför brasan eller annan lämplig plats hemma hos oss. Käka macka och dricka kaffe / te.

    Har känt de senaste åren att det alltid skall vara något extra med mat, städning mm när vi bjuder hem. Vill komma ifrån det och umgås mer avslappnat med nya och gamla vänner. Så från den 19/2 har jag satt av varje tisdag för att skapa en rutin. Att man alltid är välkommen förbi

    Genom att lägga det en vardag är det lättare att ha rutinen. Och då blir det lagom långt. Samtidigt som vi får helgen själva att åka på tur och hälsa på släkt, vänner mm.

    Idén väcktes för att vi hade så svårt att boka en tid för att hänga med ett par nya personer vi ville hänga mer med. Det bokades, avbokades och planerades. Och till slut blev det bara att det bara macka framför brasan en vardag.

    Så nu får det bli standard! Kan man inte en tisdag. Kanske man kan prioritera någon av de 51 andra under året 😀 Och jag slipper samordningen. Då dörren alltid är öppen för mina vänner!

    Gillad av 1 person

   2. Hej Jakob och tack för ännu en intressant kommentar. Tisdagshäng låter fantastiskt…även om idén nog inte passar i exakt samma form i vårt liv är det garanterat något som vi ska fundera på hur vi kan få in något liknande i vårt liv. Tack för tipset!

    Gilla

  2. Hej Jakob!
   Håller helt med att det börjar mer och mer handla om hur vi disponerar vår tid och relationerna till andra i vår närhet!
   Idén om ert tisdagshäng gillar jag, den ska vi nog fundera lite på. Precis som du nämner så är det så mycket runtomkring en bjudning att vi drar oss lite. Det är helt klart enklare på sommaren när man kan vara utomhus. Vi gillar att vara utomhus och har vi några tillfällen träffat kompisar och familj vid någon grillplats med utsikt, det blir också mer avslappnat och det finns gott om plats åt alla barn. 🙂 Nej, som sagt det här ska jag fundera lite på! Tack och ha det gott!

   Gillad av 1 person

 4. Jag ser så mycket fram emot boken. Antar att ni redan bokat upp intervjuer inför släpp? Håller tummarna för att ni får ett bra och värdigt mottagande. Jag kommer eventuellt att stödköpa den men helt klart be bibblan ta in den.

  Gillad av 1 person

 5. Så kul att bloggarna flyttat ihop, ser fram emot framtida poster, och såklart också boken!

  Jag och min fästmö hade nyligen vår första kickoff, något vi kommer att fortsätta med halvårsvis. Det var givande och vi fick lite mer välformulerade mål och ett par nya rutiner efter dagen. Vi använde oss av en mall som vi hittade här (https://eljest.se/blogg/2018/8/21/kickoff) och vi förberedde oss genom att dagarna innan skriva ner egna tankar kring alla frågorna. På kickoffen pratade vi om alla frågorna i tur och ordning och turades om att anteckna våra gemensamma tankar i ett dokument som vi tänkte läsa igenom och utgå ifrån på nästa kickoff. Mallen funkade hyffsat men vi upplevde den som lite upprepande och lämnade några fält helt tomma i slutet – vi får revidera den lite innan nästa kickoff!

  Har ni någon mall som ni utgår ifrån? Vore superintressant med ett fördjupningsinlägg om hur er kickoff ser ut i detalj. Förbereder ni er innan, isåfall hur? Har ni agenda utskriven eller bara ”stora rubriker”? Hur antecknar ni, vilka rubriker och hur ser strukturen ut?

  Det vore förresten kul att ses någon gång och kanske få bjuda på en fika! Ert sätt att leva är en stor inspiration och vi jobbar mot liknande mål. Vi bor i Värmland men jag är uppvuxen i Borlänge och är ju hem och hälsar på emellanåt (ofta på lov då vi jobbar som lärare, då kanske ni i regel är upptagna med familjen?).

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har inget speciellt format annat än det som syns här på bloggen, vi tar det ganska lugnt, promenerar, äter gott etc och skriver ner alla idéer som kommer upp under dagarna. Ofta behöver vi strukturera och skala bort lite på slutet för vi har så väldigt många idéer.

   Vi träffar gärna likasinnade så hör gärna av dig när/om ni är i krokarna så får vi se om vi kan få ihop något!

   Gilla

  2. Skoj att ni testade den. Vi kände samma sak sist vi körde kickoff, så nu är inlägget och mallen förkortade, och förbättrade. Vi tog bort en hel del frågor, slog ihop några andra och gjorde det lite enklare. Kan vara något att spana in inför nästa kickoff.

   Kom gärna med mer feedback. Det tog ett tag att hitta den här.

   Gilla

 6. Jag gillar att planera och sätta mål. Har gjort det i många år men senaste åren har det inte blivit av. Kanske för att jag uppnått de mål jag har satt upp och är inte riktigt klar över vilka mål jag vill satsa på nu. Men kanske också för jag blir lite ledsen när jag läser era inlägg. Jag bor själv och har gjort så i många år, och jag skulle också vilja ha någon att sätta gemensam mål med. Det är inte lika roligt att uppnå sina mål själv. Jag saknar den där gemensamheten och att vara på väg någonstans tillsammans

  Gillad av 1 person

  1. Hej Ansi!
   Tack för din kommentar. Tråkigt att inläggen gör dig lite ledsen, vi hoppas att de sprider lite glädje och värme också. Vi tycker också att det är roligare när vi kan sätta målen tillsammans och att de är gemensamma men man kanske inte ska begränsa sig till en partner? Testa att åka på en kick-off med ett syskon, en god vän eller kollega. Det är ett bra tillfälle att samla sig och uttala målen för någon annan. Det blir lättare att uppfylla målen/drömmarna eftersom man berättat för någon annan och det blir garanterat roligare eftersom man kan peppa varandra på vägen! Målen kan ju också vara något man vill utföra gemensamt tillsammans med en vän! Lycka till och hoppas att vi får höra mer från dig. 🙂

   Gilla

   1. En vän kan absolut vara ett substitut, även om det inte blir samma sak som att dela det med en partner. Nu har jag inget större socialt umgänge heller. Svårt att få nya vänner i vuxen ålder har jag märkt, och tyvärr ser jag ju hur människor i min närhet har sin partner som den de delar drömmar och mål med. Så jag är ensam i detta och det har nog dragit ner min entusiasm och lust

    Gilla

   2. Och jag menar inte att era inlägg gör mig ledsen, utan hur jag ser i kommentarerna att ni andra också gör upp mål och gör planer och drömmar i en tvåsamhet. Känns som det bara är jag som är ensam i detta och andra som är med här på nätet har den där signifikanta andra som jag aldrig har träffat

    Gilla

   3. Hej Ansi och tack för dina kommentarer,

    Med risk för att verka dryg så tänker jag utifrån dina svar att du borde sätta mål för dig själv att komma in i sammanhang där du träffar människor. Alltså inte att ”få en bästa vän” eller ”träffa mannen i ditt liv” utan ”träffa mer folk”. Det finns gott om föreningar och välgörenhetsorganisationer som behöver volontärer men även spännande kurser etc där man kan träffa andra. Vad tror du om det?

    Gilla

   4. Farbror Fri – jag förstår att du vill hjälpa till och tipsa, men kan sägs att jag gjort detta under flera år och har ockdå fått höra att jag är väldigt bra på att mingla och prata med folk. Men därifrån till att komma till en närmare relation där man också har saker gemensamt är steget rätt så långt. Jag har varit med på flera olika nätverk, suttit i ett par olika styrelser, gått flera utbildningar och varit i många olika sammanhang där man träffar människor. Men det är ju en djupare relation, dvs någon att dela planer, drömmar och mål med jag saknar vilket blir så tydligt när jag läser i kommentarerna här där alla har den tvåsamheten. Ser ju ingen som skriver kommentarer här, eller bloggar om FIRE som gör det ensam, utan alla är i par

    Gilla

 7. Vad får ni in pengar ifrån om ni inte jobbar? Vad är eran firma som ni skriver om? Vad kmr dom 20 000 ifrån? Jag skulle väldigt gärna vilja leva som ni gör men vet inte hur. Snälla ge mig tips.

  Gilla

  1. Hej Nina och tack för din kommentar,

   Vi har sparat ihop pengar under ett antal år som vi nu lever på och där ifrån tar vi ut pengar varje månad. Det finns olika vägar att bli mer ekonomiskt fri vilket vi beskriver i vår bok men i grunden handlar det om att dra ner på kostnader (fokusera på det viktiga) så att man kan frigöra både tid och pengar till det som man prioriterar mest. Detta kan antingen innebära att man lägger undan pengar under ett antal år (som vi gjort) för att sedan bli helt fri eller att man hittar sätt att klara sig på mindre pengar redan idag och börjar jobba mindre..eller med något annat som man tycker är mer intressant men kanske mindre lönsamt (detta kallas ibland ”unworking” vilket vi fritt översatt till ”frivillig deltid” på svenska.

   Vi har en firma där intäkter kommer in tillexempel när vi väljer att vara lärarvikarier och andra saker vi gör. Om boken någon gång i framtiden ger några intäkter kommer de också hamna här . Även mindre inkomster från tex reklamlänkar på bloggen (som tex om vi tipsar om en bok och någon använder länken på vår blogg för att köpa den).

   Tror att jag kan lova att du skulle få mycket ut av att läsa boken och om du inte vill/kan köpa den så lämna ett önskemål på ditt bibliotek. De brukar vara väldigt tillmötesgående och köpa in det som besökarna vill läsa.

   Gilla

  1. Hej Han och tack för din kommentar,

   Låter härligt, lite samma metod som vi har, det viktiga är att stiga ur vardagen och fundera på var man vill att livet ska ta vägen med lite perspektiv.

   Gilla

 8. Intressant inlägg 😊. Känner mig inspierad att göra något liknande. Jag tror att det är viktigt att stanna upp ibland och diskutera och formulera nya mål tillsammans att gemensamt sträva mot.
  Lycka till 😊
  Mvh Tina
  www. nouw.com/ettriktliv

  Gilla

  1. Tack för din kommentar, det är fantastiskt viktigt att stanna upp och fundera på var man är på väg! Om man inte vet var man ska hur kan man då veta vilken väg man ska ta?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s