vår ekonomi

Vår ekonomi – Otroligt Osparsamma Oktober;-)

Då är alltså även oktober månad till ända, i oktober fyller två av familjens medlemmar år och vi brukar även åka på vår höst kick-off vilket påverkar utgifterna. Under oktober höll vi en föreläsning om vår bok/livsstil. Den här gången fick vi förmånen att besöka svenska kyrkan i Färjestaden på Öland. Det var även höstlov under sista veckan i månaden vilket ändrade rytmen en del hemma hos oss.

Men nu till dagens huvudämne nämligen utfallet för våra utgifter i oktober! Med start januari började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många har uppskattat det så vi fortsätter åtminstone året ut.

Nedan är en sammanställning av utfallet för oktober: 

IMG_3840.jpg

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 27 100 kr för månaden. Just nu håller vi på att fixa lite med vår stuga så vi har den inte uthyrd men däremot har vi fortsatt att rensa och sälja inredningsprylar (1300 kr) , vi har fått en del kilometerersättning (2 600 kr), sålt en cykelkärra (300 kr) och fått en del utdelning och ränta (3 000 kr) vilket totalt summerar till inkomster på 7 200 kr. Det ger ett netto på totalt -19 900 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskade med det beloppet.

Detta var en månad med ganska stora utgifter på flera områden. Ska försöka beskriva avvikelserna från ”normalt” nedan och ställ gärna frågor i kommentarerna om det är oklart.

I två kategori hade vi ovanligt höga utgifter. Det var transport och då framförallt bilen som kostade oss en del pengar då vi bytte bromsar och satte på nya vinterdäck samtidigt som vi i samband med vår föreläsning på Öland körde ganska många mil som vi i och för sig fick tillbaka som kilometerersättning men som ökade bruttokostnaden. Vi hade även stora kostnader för fickpengar vilket beror på att vi både genomförde vår höst kickoff och samtidigt fyller två av fem familjemedlemmar år i oktober vilket innebar en del festligheter och någon present.

I andra kategorier var utgifterna lägre än vanligt. Framförallt boende där utgifterna var låga denna månad och avsåg bara energi i form av elräkningar för nät och förbrukning samt ved som vi köpte några kubik och lassade in i vedboden för vinterns behov.

Övriga utgiftsposter var grovt i linje med vår budgeterade nivå.

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Vad tycker ni ska vi fortsätta med dessa sammanställningar? Är det något ni skulle vilja fortsätta se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

Om du är ny på bloggen läs gärna mer under vår ekonomi

9 reaktioner till “Vår ekonomi – Otroligt Osparsamma Oktober;-)”

 1. Jag tycker det är intressant att faktiskt se hur ekonomin hänger ihop och faktiska kostnader. Alla har klart sina egna förutsättningar men uppställningen i sig är värdefull men också benchmarken att veta vad en annan barnfamilj spenderar.

  Det tar bort lite av mystiken kring ekonomisk frihet /oberoende / FIRE och faktiskt visar hur det går till.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du gillar, är fortfarande lite förvånad över att intresset är så stort för vår budget men det är ju bra att kunna ge en riktig inblick i dess mystiska värld:-)

   Gilla

 2. Hej ,jag tycker det är jätteroligt att följa det månads utgifterna och önskar ni gör en årssammanställning. Men jag skulle gärna att ni fortsätter så man kan se över en längre tidshorisont säg fem år. Det eftersom ni både har villa och bil. Men också att man sliter ut saker på den tiden. Hur det påverkas av prishöjningar och kanske en konjunktursvacka. Men även om barnens ålder påverkar.
  I vilken ålder är era barn? Har ni en särskild pott till dom tex. Sparar barnbidrag? Hur tänker ni framtiden med barnen ,körkort , student, studier ,komma in på boendemarknaden?
  Har ni en särskild underhållskassa till villan. Eller villa i så gott skick. Jag tänker takbyte , badrum, kök-köksmaskiner, grunden ,dränering osv som ofta kostar 50000-100000kr
  Har ni även en särskild avsatt kassa till bil för däck ,reperationer eller byte av bil?
  Eller går dessa in också under den beräknade summan som skall förbrukas på en månad?
  Det är därför jag gärna vill följa under längre tid.
  Har ni planer att bo kvar i er villa för alltid. Vid byte av bostad uppkommer kostnader mäklararvode och ofta skatt. (Känns som pengar försvinner ,som man skulle vilja sätta i nästa bostad.)
  Trevligt att följa er.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det finns många frågeställningar i den och kort så förstår jag din poäng. Hittills har vi inte märkt av prishöjningarna eftersom vi blivit mer effektiva med tiden men självklart kommer det komma en dag när inflationen märks. Egentligen är vår budget räknad så också så vi ska kunna justera för inflationen men vi har inte kännt behov av det de två första åren för vi har hittat andra besparingar (som att tex börja baka bröd i högre utsträckning).

   Vad gäller barn förstår jag också vad du menar men där har det jämnat ut sig med att de när de blivit äldre behövt mindre (och sen ingen) barnomsorg, dyrare men färre saker etc. Vi räknar med att barnens kostnader just nu är lite lägre än vad de är om några år men inte i ett helt annat härad. Vi har ett separat sparande till (och med) barnen vilket vi beskrivit i detta inlägg..
   https://enkelboning.com/2019/04/10/ska-man-spara-till-barnen/

   Större reparationer av husest kommer troligen komma över tid men just nu räknar vi med att vi grovt ligger på en nivå där vi ökar skicket på vårt boende i långsam takt. Det betyder att den långsiktiga underliggande nivån kommer vara något lägre kostnadsmässigt men att vi samtidigt i framtiden kommer få ett antal större utgifter när vi ska byta något större eller göra en omdränering eller liknande som du nämner.

   Vi har inga planer på att sälja huset men man vet aldrig. Just nu ligger det mer i vår viljeriktning att kanske hyra ut några år efter det att barnen har flyttat och att vi tex skaffar en husbil och reser runt under några år men vem vet vad vi vill om 15 år?

   Vi ska hitta en variant på att fortsätta med denna uppföljning av ekonomin även på längre sikt men vi får se om det blir månadsvis framgent eller om vi gör det på något annat vis…kanske kvartal? Som sagt vi får se…kul i varjefall att du gillar det vi gör.

   Gilla

   1. En del gör enkla saker enormt komplicerade, media har tyvärr en stor del i detta, tak och dränering är inget löpande underhåll….
    Är man dessutom ekonomiskt fri har man alltid en buffert på några hundra tusen som kan användas till ”överraskningar”…..

    Gillad av 1 person

 3. Även jag tycker om att läsa eran månadsbudget så fortsätt gärna med den😃 Bra att kunna jämföra sin egen och få inspiration för att bli uppnå sin frihets dröm. Du gör ett bra jobb med bloggen med intressanta inlägg.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du gillar detta och det verkar som om vi ska fortsätta i någon form om det är uppskattat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s