Boktips, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet, Vår bok

Ekorrens bokcirkel – Våga drömma lagom!

Nu var det dags igen för ett nytt avsnitt i bokcirkeln där vi diskuterar olika aspekter som vi berör i vår bok men även förslag som kommit in från er läsare på närliggande ämnen. Tidigare inlägg finns sammanställda under denna sida och under varje inlägg finns massor av tänkvärda kommentarer som är minst lika intressanta som inlägget i sig..om du inte redan läst så gör det!

Nu har turen kommit till avsnittet om att sätta mål som känns motiverande och genomförbara vilket vi också har benämnt ”Våga drömma lagom”.  Men hur gör man det och var börjar man?

För vår del så började vår omställning egentligen med att vi upptäckte hur vi  INTE ville att livet skulle vara. Det hände under ett par år i USA (2005-07) där vi visserligen trivdes bra men vi såg hur andra hetsade och stressade för att dra runt sina överfulla och överbelånade liv. Att ”fly från” en mardröm gjorde dock bara att vi valde att amortera lite mer på våra lån och spara lite till pensionen det innebar inte att vi gjorde några stora förändringar.

Den riktiga förändringen drevs dock av att vi fick uppleva vårt ”drömliv” på riktigt vilket vi gjorde under en längre ledighet när vi var i Mexiko (2011) där vi bodde relativt enkelt och hade få saker och åtaganden och därmed fick mer tid för familjen, med varandra och även för vår egen utveckling. Detta har vi sammanfattat i boken med bilden nedan.

ill8.jpg

Utifrån det perspektiv som vi fått de senaste åren är skillnaden på att ”drömma lagom” och på att bara fantisera just att drömmen är genomförbar och att det finns en plan för hur vi ska ta oss dit.

Det gör inte drömmen mindre fantastiskt, den är däremot mer kopplad till verkligheten. Det innebär också ett stort mått av mod eftersom du faktiskt förväntas göra något för att realisera den vilket inte är fallet med rena fantasier.

Nu kan ju inte alla flytta till USA och sen till Mexiko för att hitta sina drömmar? Däremot kan man ta ett steg tillbaka och titta på sitt liv och skapa sig en tydlig bild av hur det goda livet eller ”drömmen” ser ut. Sannolikt är den inte helt fri från arbete och inte hellre fri från utmaningar. Troligen har det dock en annan mix än det livet du lever idag? Kanske innehåller det nya livet exakt samma saker men i en annan ordning eller mängd?

Även om våra drömliv kan se väldigt olika ut tror vi att det för de flesta kommer innehålla några viktiga aspekter vilka vi också listar i boken enligt nedan:

 • Närhet – kärlek/familj/vänskap
 • Frihet -att kunna styra och påverka sitt liv
 • Hälsa – mental och fysisk
 • Meningsfullt arbete – men inte nödvändigtvis ett ”jobb”
 • Livsfilosofi – en tydlig bild av vad som är meningsfullt och bra på ett djupare plan
 • Sammanhang – insikt i vem man är och var man passar in i ett större sammanhang.

Om man tycker det är svårt att komma igång med att skapa en motiverande målbild så kan dessa faktorer ovan vara bra att ta som startpunkt. Hur vill du att dessa ska se ut enskilt och hur ska dom kombineras? Vad är meningsfullt för dig och var hör du hemma? En bra målbild ska vara så tydlig så att man kan känna, smaka och lukta hur det kommer vara när man väl är där…för vissa kan det vara bra att ”bara” skriva ner sina drömmar för andra kan det vara bra att använda bilder..eller en kombination.

Nu är vi nyfikna på att höra från er! Vad är era målbilder? Är dom klara och tydliga eller är det fortfarande svårt att veta i vilken riktning du ska gå? Vad har varit svårt/lätt? Vilka tips skulle du vilja ge andra som jobbar med detta? 

18 reaktioner till “Ekorrens bokcirkel – Våga drömma lagom!”

 1. Hej familjen fri.
  Denna fråga tycker jag är lättsvår.
  Vi vet att vi vill jobba mindre nu och sedan trappa ner jobb under en 10 års period. Det svåra är att det är ju det som vi spara i dag som kommer hinna växa mäst om 10 år. Det har gjort att vi jobbar för mycket idag.
  Vi har dock nu i dagarna tänkt om och kommer gå ner till 75% och 50% inom kort. Detta kommer ge oss mer tid med våra 4 barn, skapande och utveckling.
  Om vi drömmer lite längre fram itiden skulle vi vilja bo i något soligt land vinterhalvåret. Men det är lite svårt med skolbarn.
  /Malin

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   När vi gjorde motsvarande analys vilket nu är ganska många år sedan så tog vi ju beslutet att jobba fullt fram till vi kunde hoppa av helt. Detta var drivet av trå saker i huvudsak för det första så hade vi fortfarande en del föräldraledighet att ta ut (och ett till barn på g) vilket gjorde att vi ändå skulle få en del tid med barnen. Det andra var att våra yrken inte verkade funka så bra med deltid (egentligen halvtid) vilket kanske annars hade varit vårt första hands alternativ. När vi sedan arbetade mot målet så ifrågasatte vi inte så mycket och kanske drev vi också argumentationen jämt emot andra att de skulle göra som oss att det var ”den enda vägen” eller åtminstone ”den bästa vägen”. Nu med mer perspektiv tycker vi helt klart att alla olika vägar som ger mer ekonomiskt frihet och luft i livet är lika goda och bara beror på de egna förutsättningarna.

   Det är inte heller nödvändigt eller ens önskvärt att allt man drömmer om behöver komma samtidigt som du tillexempel nämner med önskan om att bo i ett varmare land åtminstone delar av året….det kan vara en prioritet för en annan tid och gott så med det!

   Gilla

 2. Jag har ganska ”olåst” fritid och minimerar alla måsten. Livet är ganska enkelt då jag och min sambo är rätt likasinnade. På helgen lagar vi matlådor, så vi har mat för kommande vecka (och samma helg). Då sparas mycket tid. Vi äter bara tillagad mat på lunchen. På kvällen blir det något av enklare slag. Vi får sällan stökigt hemma så det går väl säga att hemmet och allt som hör till (städning, handlande, matlagning, diskning, tvättning) kanske bara tar 4 timmar i veckan totalt. Det känns ganska fritt att då ägna sig åt att träffa någon vän, långpromenader, träning, utflykt, bokläsning eller se film/serie ihop.
  Jag tror att matlagningen är något som stjäl väldigt mycket tid, så där kan man garanterat förenkla livet.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja det går ofta att förenkla långt mer än vad man först tror och det som först verkar som en stor uppgift tex som att rensa ut hemma eller ställa sig och laga 10 måltider på en gång kan sedan visa sig vara det som sparar mest tid över lite sikt. Att vara tillsammans med någon som åtminstone på ett övergripande plan delar iden om hur man vill att livet ska vara är också en stor energibesparare.

   Matlagning kan absolut ta mycket tid men samtidigt kan det vara väldigt njutbart och kännas meningsfullt att skapa god mat. För oss som har barn blir det väldigt tydligt när det är skollov att det ska fixas mat kort sagt hela tiden..eftersom alla går upp vid olika tider och sen är det snabbt lunch, middag, mellis etc…då är det väldigt bra med rester och ”plock mat”:-)

   Gilla

 3. Jag har alltid varit intresserad av personlig utveckling med allt vad det innebär och arbetar också med det sedan ganska många år tillbaka. Dock kan jag tycka att det ändå finns ett ”före” och ett ”efter” för mig och min man sedan jag hittade bloggen farbror fri.( Egentligen började det hela när jag hörde dig bli intervjuad i podden ”Andra sätt” som tyvärr inte finns längre). Då började vi verkligen titta på hur vi lever vårt liv, vad vi tyckte var viktigt och hur vi ville leva våra liv. Det fanns en viss diskrepans mellan hur vi levde och hur vi ville leva och det verkade ju ändå finnas andra sätt att leva sitt liv på :-).
  Den upptäckten var en start från att leva lite på autopilot där allt bara rullade på i ett, visserligen mestadels behagligt, tempo men som ändå skavde en del. Hur mycket tid och energi la vi egentligen på våra arbeten, på vänner vi inte hade så mycket gemensamt med längre, på aktiviteter vi inte längre uppskattade på samma sätt etc. Utvecklingen för oss har gått mycket snabbare än vad vi någonsin kunde trott från början. Vi arbetar som mest 50% idag, tackar nej till sådant vi inte längre finner något nöje i, prioriterar våra nära relationer och även varandra på ett annat sätt än tidigare. Vi har ork, energi och lust att vända och vrida på saker, fundera och ifrågasätta och framförallt att leva mer och mer på ett sätt som passar oss själva. Alla är olika och det här att leva enkelt, nära (naturen, sig själv, sin familj etc) och förnöjsamt passar oss verkligen bra. Känslan av närhet och frihet har ökat enormt. Ingen av oss minns heller när vi var sjuka senast och även den mentala hälsan är hög. Vad gäller livsfilosofi och en plats i ett större sammanhang jobbar vi med varje dag och det känns heller inte svårt att hitta meningsfulla arbetsuppgifter utanför traditionellt lönearbete.
  När jag läser igenom det jag skrivit låter det nästan för bra för att vara sant. Det låter lite som om vi vore frälsta, suck. Men jag bjuder på det för det är verkligen bra, så mycket har hänt med oss de senaste 2-3 åren. Det är dock inget som kommer av sig självt. Det har ju krävts väldigt mycket vilja, målmedvetenhet och engagemang från vår sida och självklart har vi dåliga stunder men inte på långa vägar i samma omfattning som tidigare. Du och Maribel gör verkligen ett enastående inspirerande jobb som erbjuder andra att upptäcka det ni upptäckt!!! Tusentack för det! /M

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jätteroligt att läsa din långa kommentar, väl inte så värst mycket att tillägga här utom att det är så roligt att höra att vi bidragit till en positiv förändring i era liv…det tröttnar vi aldrig på att höra och man blir lite förlägen varje gång.

   När det gäller känslan av att vara ”frälst” känner jag absolut igen den men det är inte lätt att hålla tillbaka entusiasmen när man tycker sig ha hittat en så bra grej!

   Gilla

 4. Hej familjen fri
  Läst era bloggar med stor behållning de sista åren. Resan i riktning FIRE började för mig från något. Jag har upptäckt längs vägen genom ett enklare liv att uppskatta relationer och erfarenheter mer. Konsumtion och karriär hindrar en för att uppmärksamma dessa sidor av livet som egentligen är det viktiga. Tack för inspiration.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar,

   Som du säger så upptäcker man så mycket mer när man föreklar livet. Exakt var den resan börjar verkar vara mindre viktigt men vi är många som gör samma insikter oavsett exakt startpunkt. Det är riktigt roligt att se hur mycket som har rört på sig på detta område de senaste åren..

   Gilla

 5. Bra skrivet (som vanligt)!
  Mitt mål är att blir oberoende och då menar jag generellt sett. Sedan blir ekonomisk oberoende så klart ett nödvändigt steg på vägen dit. Ibland tycker jag själv att det är lite svårt med mitt abstrakta begrepp ”oberoende”. För i sin absoluta form blir man utan kontext och tappar samband. Så drömmer jag om att blir lagom oberoende från icke själv valda beroenden/sammanhang. Det är dock svårt att ser helt klart vad som är största hindret.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Oberoende eller enkelhet kan också gå till överdrift. De flesta av oss vill inte leva ensamma ute i öknen med endast de kläder vi har på kroppen och lite enkel mat. Vi vill leva ett fullt liv i ett sammanhang vilket bidrar till viss komplexitet och på ett sätt minskar oberoendet. Å andra sidan är det väl just det vi vill använda vårt oberoende till just att göra det som känns rätt?

   Även om det som sagt kan gå för långt så tror jag at de flesta liv i vårt nuvarande samhälle är så pass komplicerade och fullproppade med prylar/aktiviteter och i ett ständigt beroende att snart sagt alla mår bättre av förenkling och mer oberoende.

   Gilla

   1. Helt rätt! Lagom fri så att säga och då kommer ju den ekonomiska friheten in. Jag tror ju större den är ju enklare blir det att frigöra andra pusselbitar. Men det svåra för mig är att hela tiden verkligen våga vara uppriktig gentemot sig själv vad som är det essentiella. Men kanske det är mer ”göra” och känner efter sedan än att bara analysera och planera 😉

    Gillad av 1 person

 6. Jag och min sambo ska flytta till norrland om två månader. Där hoppas jag på:
  – Att vi ska hitta gemensamma vänner (som inte är mest den enas vän) både att prata om djupa saker med och att spela brädspel med.
  – Att vi hittar ett sammanhang där vi är ute mycket i naturen (åker längdskidor, kanske provar på något nytt som t.ex. jakt eller fiske) gärna med andra människor vilket jag hoppas ger både starka naturupplevelser (norrsken! stjärnhimmel!) och en känsla av gemenskap (även om man bara är bekanta).
  – Att vi ska få stimulerande arbetsuppgifter på våra nya jobb som får oss att växa som människor
  – Att jag fortsätter att skriva på min urban fantasy bok.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att läsa om era drömmar för det nya livet. De låter verkligen ”lagom” och om ni bara ger er skjutton på att fylla livet med det ni vill så ska det nog bli precis så bra som ni har trott. När det gäller nya relationer så gäller det nog att man tänker att det tar lite tid men så länge man ser en långsam positiv utveckling så kan det ju räcka långt…i min erfarenhet.

   Kör hårt och rapportera gärna tillbaka hur det går för er!

   Gilla

 7. Åh, drömmar… Pendlar mellan att vilja ge mig hän åt jobbet och verkligen jobba mig till en inre lycka genom att känna att jag är bra på det jag gör och att bara kliva av och fokusera på familjen. Efter tre graviditeter (delvis sjukskriven) och tre föräldraledigheter är självförtroendet på jobbet inte så starkt. Då är det svårt att veta om det är självförtroendet (flykt) eller drömmar som gör att jag skulle kunna tänka mig ett stort hus på landet, fokus på barnen och hälsan (skulle jag verkligen träna och skulle jag verkligen må bra psykiskt av den sortens liv??) och bara jobba med nåt, vad som helst, eller om det här livet vi lever nu faktiskt är det liv jag vill ha, bara jag tar mig tid till eftertanke och inte bara jagar vidare. Jag har ju alltid strävat så det kanske bara är en fantasi att jag skulle vilja ha ett liv utan fasta ramar och pengar som rullar in varje månad. Får fundera lite till…
  Nåt jag verkligen uppskattar med min sambo är att vi båda är öppna för förändringar i livet och pushar varandra i allt som inte går ut över familjen på ett negativt sätt. Det gör att vi kan prata om att hyra ut huset och åka till Australien en kväll och nästa vill vi flytta till fjällen eller starta eget företag. Vi drömmer inte alltid om samma saker men vi kan fantisera ihop och diskutera. Sen genomför vi om båda är på. 😊

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   För det första vill jag gratulera till att du har en partner som har liknande tankar och som du kan testa alla möjliga galna och mindre galna idéer med, det är guld värt kan jag säga av egen erfarenhet!

   En fundering som jag har när jag läser din beskrivning ovan är att ni kanske drömmer om en förändring vilket som? Kan det vara så att ni skulle kunna göra några mindre förändringar i någon riktning utan att rycka upp hela livet med rötterna och se om det verkar vara på rätt väg? Testa ett annat liv i några månader? Starta något eget vid sidan om? Ta tjänstledigt ett tag?

   Små livzsstilseperiment är roliga. Små steg i en riktning gör dessutom att man kommer väldigt långt över tid men riskerar samtidigt inte att man hamnar helt fel?

   Gilla

 8. Så många spännande människor som meddelar med sig här. Det vore spännande att kunna ha en dialog på rikligt med er (det blir inte riktig Dialogform i kommentarerna). Kanske det är en möjlighet för bokcirkeln: typ videokonferans med livliga samtal? Vad tycker ni andra?

  Gillad av 1 person

 9. Hej,
  Lånade er bok på biblioteket i somras men då min man hellre lyssnar på böcker skulle jag se om ni fanns på Storytel. Och det gjorde ni.
  Egentligen är jag nyfiken hur det fungerar, har läst någonstans att författare får en (väldigt liten) summa (av vem/Vad minns jag inte) varje gång då deras bok lånas. Typ som STIM-pengar. Stämmer detta? Är det samma med e- och ljudböcker?

  Jag vill tipsa om en rolig bok i lite samma tema, som jag sprang på när jag sökte efter er:
  Jag lämnar ekorrhjulet, ett liv utan lönearbete.
  Av Åsa Axelsson. Rolig med glimten i ögat och högst läsvärd!

  Tack för läsvärd blogg!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   vad roligt att du hittat vår bok på storytel tipsar just i dagens inlägg att den finns som ljudbok. och även Åsas bok som kom ut samtidigt som våran. Vi har träffat Åsa vid några tillfällen och vi har väldigt mycket gemensamt i våra tankar trots att vi kommer från helt olika håll.

   Vad gäller biblioteksersättning så har vi inte sett någon sådan ännu men om jag förstår det rätt så utgår det en mindre summa (typ 1 kr) per utlån son betalas till en ”författarfond” sen betalas ersättningen ut till de författare som haft över en visst antal utlån på ett år. Övriga pengar i fonden blir till stipendier då det skulle kosta för mycket att betala ut väldigt små summor…dvs allt skulle ätas upp av administrationskostnader. Med e-böcker och ljudböcker finns det ju både möjlighet att köpa dom och då blir det ju en intäkt för försäljningen likt en tryckt bok och är det via en streaming tjänst utgår en låg ersättning per lyssning (exakt hur mycket kan säkert variera och vi har ännu inte fått någon sådan ersättning så vi vet inte exakt).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s