Boktips, enkelhet, Livsstil, Minimalism

Boktips – Starka människor skapar starka samhällen!

(Inlägget innehåller en reklamlänkar till bokus.se)

Nu är det dags för ett boktips igen och denna gång är det en mycket stark rekommendation. Boken jag vill rekommendera heter ”Strong Towns” med den långa undertiteln ”A bottom up revolution to rebuild american prosperity” och är ett uppgörelse med det rådande sättet att bygga samhällen som råder i USA men också i ganska hög grad i andra delar av världen.

Författaren Charles (Chuck) Marohn är också grundare och ledare för organisationen ”Strong Towns vilka är en politiskt obunden organisation som driver opinion i dessa frågor. De skriver många artiklar och driver också tre podcasts vilka alla tre ärmycket lyssningsvärda, dessa heter ”Strong towns”, ”It´s the little things” och min personliga favorit ”Upzoned”. Här finns även en äldre podcast där Chuck intervjuar Mr Money Mustache vilken för läsare av den här bloggen kan vara en betydligt mer känd karaktär.

Förenklat kan man säga att tesen som författaren driver ,och som jag i mångt och mycket håller med om, är att vår nuvarande metod för att bygga samhällen (och egentligen också privatliv) är att vi tar gigantiska risker för att bygga något till sitt slutliga skick. Det vill säga att när vi bygger en ny stadsdel eller en ny väg så gör vi det stort och omfattande med en gång. Alla tidigare samhällen har byggts inkrementellt och med låg risk och sakta utvecklats.

Det finns några huvudsakliga problem med detta sätt att bygga. För det första är det väldigt hög risk att bygga stort och ”på chans” för det har egentligen inte mer än två möjliga utfall antingen succé eller katastrof. Många av de saker som byggs täcker heller inte sina egna kostnader därför att vi tänker oss att framtida tillväxt eller nästa projekt ska täcka kostnaderna. Vi tror så starkt på att mer infrastruktur är lösningen på nästan alla problem att vi egentligen inte räknar på det…och när vi gör det framgår det väldigt tydligt att i stort sett alla stora infrastrukturprojekt är förlustaffärer. Marohn kallar denna oförmåga att se sanningen i vitögat för ”infrastruktur kulten” och som i alla kulter finns det vissa saker man inte får ifrågasätta.

Ett annat problem är att vi idag verkar tro att starka samhällen ska byggas uppifrån och ner, det vill säga att staten i form av pengar och lagar ska ”fixa saker”. All historisk fakta tyder istället på att riktigt starka samhällen byggs nedifrån och upp. Författaren driver tesen att detta börjar med starka kvarter som bygger starka stadsdelar som bygger starka städer och så vidare. Här skulle jag egentligen vilja gå ett steg längre och säga att det börjar med starka individer och familjer. (Vilket är vad den här bloggen och andra liknande handlar om:-)

Slutledningen blir att vi har gjord detta helt fel i stort sett sedan andra världskriget och även om USA kanske har gått längst så kan man verkligen känna igen en hel del även från vår del av världen. Billig energi, stimulanser från centralbanken och tillväxt maskerar tillfälligt problemen men i grunden så har amerikanerna (och i något lägre grad alla andra länder) byggt en samhälle där skattebasen på den enorma infrastruktur som finns inte räcker till för att betala för dess underhåll. Samtidigt bygger vi mer infrastruktur som vi inte heller kan underhålla och gräver därmed hålet djupare.

Nu låter detta väldigt sorgligt men det är det inte, det finns en lösning både på ett privat plan och på ett samhälleligt plan och det är att börja utveckla länder, städer och samhällen underifrån. Att bygga inkrementellt och att börja med ”den minsta saken som du kan göra redan idag”. På lite längre sikt handlar det också om att återigen bo fler människor på mindre yta och därmed minska mängden infrastruktur. I städer och byar klämmer vi in fler hus mellan de existerande istället för att bygga längst ut i periferin och på så vis använder vi den infrastruktur som redan finns. Chuck Marohn är riktigt påläst och bra på att beskriva detta så denna sammanfattning gör inte boken rättvisa men det är som sagt en stark rekommendation att läsa boken som ger många nya perspektiv.

Från vår horisont har detta också väldigt mycket att göra med teman för den här bloggen så som enkelhet, frihet, sparsamhet, minimalism. En ”Strong Towns” mentalitet i det privata skulle i min tolkning handla om att måla om en vägg istället för att riva ut hela inredningen. Bygga ett extra ingång till boende och hyra ut ett rum. Att rensa bland alla prylar hemma istället för att köpa en ny förvaringslösning…eller bygga ut. Detta bygger starka individer och familjer som i sin tur tillsammans bygger starka samhällen!

Boken går kanske att låna på ditt bibliotek och om inte annat så brukar biblioteken ta emot inköpsförslag. Låter detta så intressant att du vill köpa ett eget ex så går boken att köpa på tillexempel bokus.se via denna länk (affiliate). Då kan du sedan göra som vi brukar göra och donera ditt utlästa ex till biblioteket så får fler läsa…win-win.

Vi avslutar inlägget som Chuck brukar göra:-)

Keep doing what you can to build a strong town

7 reaktioner till “Boktips – Starka människor skapar starka samhällen!”

 1. Jag tror att samhället ö h t gagnas av starka människor som tar ansvar för sig själv, närområdet, staden och i viss mån världen. Dels händer spännande saker runt dem och dels är jag övertygad om (killgissar) att dessa människor nöter mindre på det allmänna. De allmännas resurser kan riktas bättre till de som verkligen behöver dem.

  Bra inlägg och den hamnar på min läslista.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommenter,

   Tror att du har helt rätt i din gissning och jag tror att det minst lika mycket handlar om att när man har ekonomiska och tidsmässiga marginaler i sitt liv så blir man mindre egoistisk och tänker med på det allmänna och på att andra också har behov. Att inte funder på vad jag kan få från samhället utan vad jag kan bidra med innebär inte att jag inte någon gång behöver hjälp men det är ett helt annat perspektiv. Kul om du kommer läsa boken och skulle vara kul att sedan få höra tillbaka vad du tycker!

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror inte du kommer bli besviken, det finns mycket tänkvärt material där även om allt inte är direkt tillämpbart på svenska förhållanden så är det spännande och man kan dra många paralleller.

   Gilla

 2. Kul att du tar upp Strong Towns! Jag följer dem på Facebook men har inte läst boken. Jag nämnde i en tidigare kommentar här på bloggen att traditionellt byggda städer, så som det var före massbilismens införande, gör det möjligt att ”ha sitt eget Leksand i den större staden”. Det var ur det perspektivet, dvs snarare samhällsperspektivet än det privata perspektivet, jag hittade Strong Towns. Har tidigare bott i USA och sedan återvänt i jobbet och på semesterresor vid ett flertal tillfällen, nu senast var jag där i förra veckan. USA ser förstås inte ut på samma sätt på alla ställen men förfärande mycket är faktiskt riktigt gräsligt planerat. Helt uppbyggt kring att alla förflyttningar, lång som korta, ska göras med bil (vilket alltså förutsätter att hushållet ofta behöver två bilar för att få vardagen att gå ihop = väldigt, väldigt dyrt). Att cykla funkar ofta inte, såvida man inte vill riskera livhanken. Ibland kan man inte ens gå mellan två ställen som ligger mindre än 1 km från varandra eftersom det inte finns trottoar. Enormt slöseri med yta; breda flerfiliga vägar och alla affärer och serviceinrättningar ligger i enplanshus (dvs inga bostäder ovanpå) med massor av parkeringsplatser runtomkring. Jag tänker att det för människan som social varelse måste bli väldigt ödsligt att leva så. Så mycket av den spontana vardagsinteraktionen med andra försvinner. Om man som jag lever i huvudsak bilfritt i vardagen så ser och möter man ju människor på väg till och från platser. Behöver inte vara människor man känner eller ens pratar med utan ”han med den konstiga cykelväskan som jag brukar möta i backen upp till jobbet”, eller Kalles mamma som jag brukar heja på när vi båda går med våra barn till skolan. Så många dofter, väder, naturupplevelser i det lilla som man missar när man alltid sitter i en bil. Ja, Strong Towns konceptet är så mycket, både stort och smått, jag gillar det verkligen, och Strong Towns inger hopp!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommenter.

   Roligt att du också följer strong towns och jag håller helt med dig i din reflektion att man kan ”leva lokalt” även i storstaden. Möjligen är frestelsen större att tänka att det finns något bättre i andra delar av staden men den frestelsen finns även här och det är många Leksningar som också åker kors och tvärs över dalarna och Sverige (världen) för att hitta ungefär samma upplevelser, prylar etc som finns på hemmaplan.

   ”Strong towns” är lite som ett par glasögon när man väl har satt på dom så ser men saker på andra sätt…både utmaningar och lösningar uppenbarar sig och det senare ger verkligen hopp!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s