ekonomisk frihet, Life hacks, Livsstil

Våra mål för 2020!

Passar på att tipsa om att det just nu går att köpa vår bok ”Ut ur ekorrhjulet” till specialpris 159 kr  hos förlaget. Om du köper två blir det dessutom fraktfritt så ge dina nära och kära möjligheten att starta ett ”bättre liv till halva priset” under 2020. Sista möjligheten idag 18/12 för säker leverans innan jul!

Detta är troligen vårt sista inlägg innan jul, och kanske det sista för året så vad passar väl bättre än att avsluta med att fundera på vad vi vill göra av det nya året som ligger runt hörnet?

Något som vi inte riktigt kom till under vår misslyckade kick-off tidigare i höstas var att sätta mål för 2020. För oss har det fungerat bra att ha väldefinierade målsättningar för det kommande året och det handlar precis lika mycket om att ”få saker gjort” som det handlar om att ”lämna plats för livet”. Det betyder att våra mål vanligen är satta utifrån en väldigt rimlig ambition snarare än vad som teoretiskt är maximalt möjligt att trycka in. Vi tog en halvdag i grannorten Rättvik vi fikade, åt lunch, promenerade och framförallt pratade…det här är resultatet!

För det kommande året har vi även gjort några förändringar som vi återkommer till nedan:

Ekonomi

 • Månadsbudget justeras upp 5% till 21 000 kr och det är främst mat där vi vill lägga lite mer under det kommande året. Mest för att barnen växer och vi sakta närmar oss det stadie där vi får räka oss som 5 vuxna. Vi kommer även skjuta till lite grann i kategorin ”barn” av samma skäl. Sedan 2017 har vi haft samma budget vi har kunnat motverka inflationen med att bli något mindre löjligt ineffektiva men med barn som växer så tycker vi att det här är en rimlig justering just nu.
 • Firman – 50% marginal före skatt – vi vill leva som vi lär även i vår firma så därför sätter vi ett marginalmål på de aktiviteter som vi gör på 50%. Så #bättrefirmatillhalvapriset helt enkelt:-)
 • Involvera barnen mer – vi vill fortsätta att involvera barnen mer i ekonomin. Några tankar är att vi ska ge den äldsta sonen ett betalkort som han kan hantera själv, vi ska också tydliggöra vad de aktiviteter vi väljer att göra tillsammans så som semester, skidåkning etc kostar och varför vi väljer att lägga så mycket/lite på det.

Personlig utveckling (Arbete/Jobb)

Denna kategori har vi tidigare kallat ”jobb” eller ”arbete” men ju mer vi lär oss att utnyttja den frihet vi har köpt så har vi förstått att ett mer lämpligt namn är ”personlig utveckling” som till viss det kan innebära arbete/jobb därför ändrar vi rubriken från och med det nya året.

”Experimentera mera” – grundtanken ska vara att vi fortsätter att hoppa på sådant som är nytt för oss snarare än att göra mer av samma. Det långsiktiga målet är att vara flexibel, kunna mycket och att förhoppningsvis bli  ”gammal och vis” en dag i framtiden.

 • Fru Fri – någon form av studier inom grafisk formgivning. Ta sig an ett större projekt inom fältet. Även fokus på hem och hållbar inredning drivet av intresse.
 • Farbror Fri – börja fila på en ny bok, skriva blogg (1-3 ggr i veckan), föreläsa och vikariera i skolan. ”Gå i skogen”

Släkt och Vänner

Vi kommer förstås att fortsätta att träffa vänner och familj precis som tidigare och använda storhelger och lov mm till detta. Utöver det så vill vi lägga till två saker som vi tycker saknas idag…vi har redan tjuvstartat på båda:

 • Vilken jäkla soppa – vi vill bjuda in vänner och familj som bor i Leksand ett par gånger per termin på en enkel soppkväll med ”öppet hus” några timmar hemma hos oss…det ska vara lättsamt och enkelt och man serverar sig själv och stannar 20  minuter eller 3 timmar beroende på vad man vill och har tid med.
 • Vi vill också ha lite mer fokus på ”egna” vänner/familj – att passa på att träffa vänner var för sig, bio/öl/fika/promenad alltså att en av oss är hemma med barnen en kväll då och då medan den andre tar sig möjligheten att träffa vänner. Detta kan även vara när vi reser och har möjlighet att träffa vänner som bor på andra håll. Ta tillfället i akt!

Sommarlov/Semester/Barn

 • Sommarlov – till sommarlovet tänker vi stanna i Sverige i år, vi funderar på att hyra ut huset några veckor och planen just nu är att åka några veckor söderut i början av lovet och några veckor norrut mot slutet.
 • Vinter 2020/21 – Nu är det snart 3 år sedan vi flög senast men nu är det dags igen.
 • Vi vill också på allvar utvärdera om vi ska spendera ett läsår i Mexiko inom de närmaste 3 åren.

Hälsa & Kost

På det stora hela är vi väldigt nöjda här, vi rör på oss mycket i vardagen och äter nyttigt, varierande och lagom mycket…det finns dock två saker som vi vill bli ännu bättre på:

 • Vi ska få in våra 10-15 minuter styrketräning varje dag vi mår bättre av det och det finns ingen ursäkt!
 • För att variera maten mer och involvera alla så fortsätter vi med ”varsin” matdag under skolveckan där alla 5 i familjen får önska och laga mat varsin dag som vi sedan lagar tillsammans.

Hus & Hem  

”Fortsätt rensa och förenkla” – förutom de specifika projekten som vi tar oss an så kommer vår underliggande ambition vara att fortsätta att rensa och förenkla hemmet. Vi har fortfarande minst 30-40% för mycket grejer och det ska bli ändring på det…

Våra specifika projekt under året delas mellan inomhus (vinter och höst) och utomhus vår/sommar enligt detta:

  • Januari-april + oktober-december – >inomhus med fokus på kök, hall och toalett på ovanvåningen. Vi fokuserar på maximal förbättring för en budget på högst 20 000 kr.
  • Maj-september -> utomhus med fokus på uppfräschning av garagebyggnad och trädgård bör inte kosta många tusenlappar men blir en del arbete.

 

Dessa mål är fortfarande i arbetsstadiet och vi kommer ta en liten vända till och fundera över om det är såhär vi vill prioritera vårt kommande år.

Vad tycker ni om dessa målsättningar? Ser ni några uppenbara brister eller är det kanske något ni funderar över för egen del inför det kommande året? Berätta gärna i kommentarerna så kan vi fortsätta att utvecklas tillsammans! 

20 reaktioner till “Våra mål för 2020!”

 1. Det där med mål är inte helt oviktigt tänker jag. Själv går jag och funderar över att sätta nya mål kring mitt skrivande i och med årsskiftet, vilket jag gjort ett antal år nu och växt enormt. ´Så där bli det definitivt nya mål för 2020 och att se över de långsiktiga målen.

  Vilken god idé att sätta mål för flera områden i livet. Det blir definitivt något att fundera kring.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad spännande! Vad är det du skriver?

   Jag tror att det är nästan nödvändigt att ha mål på flera områden för livet består av så mycket och vi är inte glada om vi inte får lite av varje. Tror att det handlar om att skapa en balans över en längre tidsperiod och även om man går in i tex ett visst projekt under en period så behöver man sedan återta även andra områden därefter. Berätta gärna om dina erfarenheter om du väljer att sätta mål för det kommande året…vad är svårt och vad är lätt? Hjälper det dig?

   Gillad av 1 person

   1. Jag skriver på en skönlitterär text som utspelar sig på 1700-talet.

    Ja, nog är mål viktiga tänker jag också. Framför allt för att växa. Det handlar om hur långt jag vill nå med min text, om jag ska gå någon utbildning (som nu, då jag läser till skrivpedagog) osv.

    Av erfarenhet har jag också lärt mig att lägga in vilan för att orka nå målen. Så jag väljer att lägga in någon form av resa oftast en eller ett par gånger per termin med museibesök och hotellövernattningar. Sådant som jag vet ger mig både energi och inspiration.

    Det jag tycker kan vara svårt är att veta hur höga mål jag vågar sätta. Men det är också en utmaning att sätta lagom utmanande mål så att jag känner att jag kan uppnå dem, samtidigt som jag växer. Vi får se var jag landar inför 2020.

    Gillad av 1 person

 2. Jag blir nyfiken på vad nästa bok ska handla om? Härligt att höra att du skriver bok igen, uppskattar er första väldigt mycket! Kan tänka mig att ni fått chansen att träffa människor med olika sätt att lösa friheten, det vore intressant att läsa om. Man behöver ju faktiskt inte ha sparat ihop alla pengar innan man hoppar. Själv tuffar jag på och jobbar två dagar per vecka med meningsfulla saker. Mitt till 72 procent fria liv finansieras av sparmuskler och inkomster från jobb. Det ändå rätt tilltagna sparkapitalet är än så länge orört. Blir bättre och bättre på att hitta andra lösningar på behov än att använda pengar. Fantastiskt berikande, livet känns mer målat i färg än någonsin.

  Appropå mål har Choose FI ett intressant avsnitt med James Clear, författaren till Atomic Habits. Det ska jag klura på och försöka sätta nästa år, system istället för mål.

  Ha en god jul och tack för bloggen, den är otroligt bjussig och givande att läsa.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Anki och tack för din kommentar,

   Ja du har helt rätt i att det finns många sätt att nå den frihet som är målet och att det i grunden bara handlar om att lära sig att leva gott på lite. Tror att jag själv någon gång pratat om att live ska bli mer färgglatt och jag tycker det är en fantastisk beskrivning av varför vi bör satsa på mer omväxling än att ”bara” gå till jobbet och driva ekorrhjulet framåt i ständigt ökande takt.

   Jag har också lyssnat på avsnittet om Atomic Habits och kan bara säga att vår erfarenhet från de senaste åren bekräftar allt han säger…det är de små goda vanorna som bygger på varandra och med tiden finns mycket att lära där.

   Kul att du gillar att läsa det är det som gör det hela värt att skriva:-)

   Gilla

 3. Kan rekommendera Paolo Robertos bok om träning på en kvart, många bra övningar och pass som finns i den boken. En fundering jag har kring målsättning, har ni någon gång satt mål på längre sikt? Vart ni ska vara om 5 år 10 år osv.. Ska försöka få med min sambo på FIRE tänket och vill ju gärna att hon också tycker det är en bra ide för det känns som att åren/ekorrhjulet bara rullar på annars.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi hade ju tidigare mål på längre sikt och det övergripande målet handlade då om att äga vår egen tid…det var uttryckt i pengar men även en känsla som vi ville åt med ett mer färgglatt och omväxlande liv.

   Nu vill vi ha lite struktur på livet som fria för att göra rätt saker men vi ser inte att vi har behov av att ha ett långsiktigt mål utan vill utvecklas och se i vilket riktning livet tar oss…det är liksom den friheten vi köpt oss. Möjligen så har vi ett långsiktigt mål att om ytterligare 30 år bli gamla och visa..istället för gamla och mossiga:-)

   Gilla

 4. Vi formulerar just nu målen för 2020. Bara att göra en sådan övning är kraftfullt och gör vardagen roligare. Varje dag är en tegelsten i frihetsbygget.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Helt rätt och varje liten sten tar er en liten bit närmare ert stora mål! Med någon form av större målsättning känns alla de små sakerna man gör i vardagen mer meningsfulla för att de hör hemma i ett sammanhang tycker jag..

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi har inget uttalat avkastningsmål snarare ett antagande vilket är att avkastningen bör landa på cirka 4% + inflation över en lång tidsperiod (30-50 år).Enskilda år har vi inget mål eller antagande om.

   Sen tror jag att du missuppfattade vad de 5% avser? Det är en höjning av budgeten med 5% från 20 000 till 21 000 i månaden. Dessa 21 000 vilket är 252 000 på ett år vilket motsvarar ”bara” 3,6% av vårt totala kapital som är över 7 MSEK.

   Gilla

   1. Ok, tack.
    En del av detta är pension som tidigast kan plockas vid 55? Hur stort är kapitalet från nu till 55?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s