vår ekonomi

Vår ekonomi – hur gick det i maj?

Maj var månaden när vi började känna av Corona-restriktionerna, det började helt plötsligt kännas att vi har haft för lite sociala kontakt och att man inte riktigt kan vara spontan på riktigt. Eftersom vi inte heller har någon barnvakt att tillgå är det nu tre månader sedan vi åkte iväg och gjorde något tillsammans över mer än en dag. Det är åratal sedan det hände senast och vi känner att vi skulle vilja ha mer ostörd tid tillsammans men även fler sociala kontakter än vad vi just nu har. Man ska trots allt vara glad att detta infaller under den ljusa årstiden när det mesta känns rätt lätt ändå.

Under maj månad har vi fortsatt med att jobba med våra projekt för Maribels del främst att uppdatera huset, hallen är snart klar!. För min del har fokus legat på att skriva bok. Det har även varit en del lediga dagar och mellansonen hade födelsedag så det har hänt rätt mycket trots begränsningar.  Avslutningsvis tog vi heldag för vår kick-off och följde upp våra mål för 2020 och satte en del nya vilket vi återkommer till i ett senare inlägg.

Under månaden genomförde vi också ett matexperiment tillsammans med barnen vilket vi summerat i detta inlägg.  Men nu till huvudämnet nämligen utfallet för våra utgifter/intäkter:

Nedan är en sammanställning av utfallet för maj. 

IMG_0484

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 19 200 kr för månaden. Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga, , kilometerersättning för en resa,  samt utdelning och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 25 600 kr. Det ger ett netto på totalt +6 400 kr vilka alltså sätter in på vårt sparkonto vilket alltså just denna månad ökar med det beloppet.

Totalt var våra utgifter 9% under vår budget denna månad vilket faktiskt känns förvånande då min känsla varit att det gått mycket pengar på allt möjligt.

I en kategori hade vi dock ovanligt höga utgifter. Det var fickpengar vilket har att göra med firandet av sonens födelsedag när vi hyrde en gymnastiksal och bjöd in ett stort gäng kompisar. Det var roligt och vi brukar budgetera lite extra under månader när någon fyller år

I tre kategorier var kostnaderna ungefär som normalt. Transport där vi betalade försäkringspremien för helåret  men i övrigt var det bara någon tank bränsle vi körde väldigt få mil men en av dessa turer var via Borlänge där det finns en gasmack så då passar vi på att tanka vare sig det behövs eller inte. Kommunikation och underhållning lika så där vi som vanligt betalade för telefon och bredband. Ett par månader nu har vi avstått från strömnings-tjänster då vi både hittade en hel del bra att se på Svt samt att vårt bibliotek just nu lånar ut filmer avgiftsfritt och med lång lånetid. Även i kategorin Barn var utgifterna ungefär som vanligt om än lite mer till födelsedagsbarnet och lite mindre för dom andra två.

I två kategorier var utgifterna lägre än vanligt nämligen Matkostnaderna där vi gjorde den ovannämnda utmaningen tillsammans med barnen. Boendekostnaden var också lägre än normalt mestadels drivet av låg elförbrukning under vår/sommar men också att uppdateringen av hallen gick in i en annan fas där det inte var så mycket mer material utan mest arbete med färdigställandet. En rolig grej var att vi i och med vår uthyrning just denna månad faktiskt ”gick på plus” med vårt boende.

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Vad tycker ni ska vi fortsätta med dessa sammanställningar? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

11 reaktioner till “Vår ekonomi – hur gick det i maj?”

  1. Hej,
    Fortsätt, alltid trevlig läsning 🙂
    Hade varit intressant om ni kunde lägga till genomsnittet för året eller senaste 12 månaderna.

    Micke

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Vi tänkte lägga med ett snitt för för första halvåret i juni uppföljningen och sen ett snitt för helåret i december. Hoppas det blir bra:-)

      Gilla

  2. Hej!
    Alltid intressant att se utfallet månadsvis, fortsätt gärna. Det jag funderar på är boendekostnaden, underhåll o inredning, hur mycket står det för och hur har det räknats ut, efter föregående års utgift kanske? Och bränsle och reparationer under transport? Kan ju aldrig veta när bilen går sönder och hur stor reparationen blir, eller hur mycket man måste använda bilen.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Osäker på exakt vad din fråga är? Det som vi anger för månaden är våra utgifter alltså pengar som lämnat vårt konto under månaden. I vår budget för respektive kategori har vi räknat ut en beräknad snittkostnad för tillexempel underhåll av hus och reparationer av bil etc. Vid enstaka tillfället hamnar utfallet en enstaka månad väldigt mycket över eller under det snittet vi räknat ut då dessa utgifter är ojämnt fördelade.

      Gilla

      1. Snittet under senaste året? eller under ännu längre tid?menade just för delen underhåll o intedning som ligger inbäddad i boendekostnaden

        Gilla

      2. Vår budget bygger på ett beräknat snitt över tiotal år medan utfallet är verkliga utgifter…om det svarar på frågan?

        Gilla

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Ja snittet tänkt vi ge för halvår och helår..får se hur det funkar😀

      Gilla

  3. Alltid interessant – tack. Det där med barnvakt ska inte underskattas när man funderar på var man ska bo. Som utlänning har jag ingen familj i närhet – det skulle göra livet mkt lättare med lite barnpassning ibland! 🙂 Jag förstår att det blir svårt för många nu om inte mor/farföräldrarna är tillgängliga pga corona

    Gilla

Lämna en kommentar