ekonomisk frihet, enkelhet, Fredagsfunderingen, Lev lokalt, Life hacks, Livsstil, Okategoriserade

Fredagsfunderingen – Att förändra hur vi transporterar oss?

Som berättat några gånger nu så har jag tänkt att jag ska ställa ett antal frågor till er som läser bloggen där svaren kan vara till hjälp i skrivandet av vår nya bok. Detta tar också upp en gammal fin tradition från min gamla blogg där jag ofta brukade ha en fredagsfundering på något ämne

Dagens ämne är en sak som jag slagits av när vi pratat om att försöka bygga ett liv där man kan gå och cykla till det mesta är att det ibland tolkas av vissa som att vi i det närmaste vill avskaffa möjlighet att använda bil.

Det är inte sant men däremot så upplever vi att motoriserad transport av alla de slag används lite för frikostigt och ofta som ”första hands alternativ” även när andra alternativ finns. För att illustrera detta har jag ritat upp en (ganska ful) illustration av hur jag tänker mig att det skulle se ut.

IMG_0533
Avser transport timmar ej distans!

Detta är ju sen kraftig förenkling av verkligheten och den optimala mixen skulle se olika ut för olika personer. Detta matchar dock ganska väl hur vårt liv har utvecklats i och med vår livsstils-omställning. Vi transporterade oss ungefär som i den vänstra pyramiden för 15 år sedan boende i lägenhet ett par hundra meter från jobbet och utan barn. Idag med hus och barn matchar vi närmare den högra pyramiden med 80% ”muskelkraft transport”. Detta trots att vår livssituation egentligen borde inbjuda till mer användning av motoriserad transport idag.

Tanken med hierarkin som beskrivs ovan är att vi etablerar en vana och en beslutshierarki där motoriserad transport alltid är ett andrahandsval. Att vi väljer att cykla och gå i första hand. Detta hjälps av att ha rätt utrustning, bra skor, en fungerande cykel och kanske en cykelkärra. Det kan också handla om att söka möjligheter att samordna ärenden eller samåka för att minska milen i bil. Fråga om, erbjud och ta emot hjälp! Det kan kanske vara så enkelt som att lägga cykelnyckeln i fickan och lägga undan bilnyckeln så att det blir enklare att göra ”rätt” val och kanske etablera en ny god vana?

Förstår ni illustrationen? Hur ser det ut för er? Vilka förändringar har ni gjort? Vilka skulle ni vilja göra? Vad vill du inte avstå ifrån?

26 reaktioner till “Fredagsfunderingen – Att förändra hur vi transporterar oss?”

 1. I mitt förra liv 😉 så tog jag bilen till ALLT jag skulle träna med hundarna, trots att jag bor så att jag har både jaktträning och lydnadsområden – i området.
  Jag hade inte upptäckt alla möjligheter som fanns här omkring och som var tillgängliga genom att GÅ dit. Jag visste förstås att det ex fanns en perfekt liten sjö för vattenträning nära mig, men den räknades inte – utan det bästa fanns alltid någon annan stans 🙂
  NU; efter bl.a din blogg och ett pensionärsliv med mindre inkomst – så GÅR jag till träningsmarkerna. Genom det spar jag pengar och får en fin promenad med hundarna, där jag kan planera och sedan; utvärdera träningen.
  Mycket trevligare; detta!

  Psss En annan märklig förändring: trots mindre inkomst – så har jag mer pengar!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Självklart finns det situationer när man verkligen behöver bil men det finns också tillfällen när vi av gammal vana bara tar bilen för att den är närmast till hands. I dessa lägen är det just att få upp ögonen för beteendet som du gjorde och sedan aktivt ändra beteendet som medför en stor skillnad. Det positiva med mindre bilanvändning är ju dessutom att det är så härligt att vara ute och gå/cykla, att det sparar miljön och så blir det ju pengar över…:-)

   Gilla

 2. Hos mig och många bekanta är jobben i Sumpan/Solna. Men 99% av alla boenden i Sumpan/Solna är tråkiga lägenheter med små balkonger, och utsikten från balkongen är antingen asfalt eller en annan balkong. Så man söker sig längre ut för att iaf få en schysst grön uteplats till lägenheten, eller få råd med ett radhus med ännu mer gräs. Och även om SL generellt är bra, går det nästan oavslutat mycket snabbare med bil. För mig tar det 60min med SL dörr till dörr, och 20min med bil. Det är mycket tid när man har barn etc. Så vad är alternativet, en tråkig bostad nära jobbet, eller byta till ett tråkigt jobb nära schysta boendet? Det låter inte så attraktivt. Bil är svindyrt, men det skapar väldigt mycket komfort. Inte bara för jobbet, men också helgutflykter och barnens aktiviteter.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Min reflektion på detta är att vi också har kvar vår bil, vi inser att den ibland erbjuder en svår matchad flexibilitet. Samtidigt tycker jag man ska vara uppmärksam på att man inte ”accepterar” all bilanvändning som nödvändig bara för att man anser att det är nödvändigt eller önskvärt att ha bil. Det finns ofta olika varianter. Vill man inte bo exakt där man jobbar så kanske det finns en trevlig bostadsort där allmänna transportmedel går direkt? Kanske finns det en ort som ligger så nära så att man kan cykla 9 månader om året? Eller kanske finns det en möjlighet att minska de 20 minuterna i bil till 10 med rätt val av bostad och på så sätt minska hela pyramiden?

   Vårt perspektiv efter att ha testat på olika former av detta från stort bilberoende med två bilar och väldigt mycket bilåkning (allra mest när vi bodde i USA) till vårt nuvarande liv där vi använder bil väldigt lite så finns det så fantastiskt många fördelar med att slippa detta till vardags så därför propagerar vi starkt för att man åtminstone ska försöka minska sitt bilberoende.

   Sen är jag i grunden väldigt liberal så jag vill inte tvinga någon utan vill snarare bidra med ett exempel som vi hoppas att fler ska följa med tiden:-)

   Gilla

 3. Svårt det där, förut cyklade vi mycket till både univ, jobb och matbutik. När vi bytte stad och fick lite längre avstånd trodde vi att vi skulle fortsätta cykla, men det blev inte så. Nya ”cykelvägarna” går på e4liknande vägar eller stigar i skogen, och bussen går 2ggr/h i bästa fall. För oss blev infrastrukturen det som fick oss att använda bil hela tiden. Jag tror att många söderut/storstadsbor inte förstår hur snabbt infrastruktur faktiskt dör av när man bor i norra Sverige. I en idyll skulle förstås kommunen byggt + underhållit fina cykelbanor runt hela stan =)

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är inte alls samma förutsättningar på alla håll i landet men även om det varken är möjligt eller önskvärt i en viss situation att klara sig helt utan bil så kan det ofta finnas möjligheter att minska bilåkandet. Att samordna ärenden, att samåka, att spendera så mycket som möjligt av fritiden på hemmaplan om man ändå åker till annan ort för att jobba under veckorna etc.

   Om det går bussar så kan man testa hur det är att åka buss under några veckor och se om man tycker det är bättre eller sämre…det finns ju även fördelar med att kunna sitta och läsa eller nära annat under pendlingen.

   Vårt perspektiv är alltid att det finns så väldigt många fördelar med att ”leva lokalt” att man verkligen ska försöka bosätta sig på en plats där man kan cykla och gå till det mesta man vill och behöver…det kan innebära ”mitt i smeten” för någon…och ”mitt i skogen” för någon annan beroende på vilka behov man har..

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter fantastiskt! Får jag fråga hur ni bor? Stad/Land, Lägenhet/Hus Norr/Söder etc

   Använder ni bil någon gång tex genom bilpool eller hyr eller är ni alltid helt bilfria?

   Gilla

   1. Hej – ja jag var förvånad att det har gått så bra ändå utan bil. Det underlätter ju att vi bor i en lägenhet 5 minuters gångavstånd från pendeln i Stockholm. Jag är medlem i en bilpool men har inte behövt använda den så länge (18 månader sedan vi avskaffade bilen). Vissa moment tar naturligtvis lite längre med buss/tåg men man vänjer sig och trots att jag tyckte jättemkt om att köra bil förut så tycker jag det är skönt nu att slippa trafiken.

    Gilla

   2. och det är ändå med 3 barn i åldrarna 1-12. Underlätter också säkert att jag frilansar och jobbar hemma, och att äldsta barnet kan cykla/ta buss själv till skolan osv

    Gilla

 4. Jag har i hela mitt snart 50-åriga liv levt enligt den högra pyramiden. Under ett år i USA i början av 90-talet fick jag upp ögonen för hur tråkigt och mentalt fattigt ett samhälle blir som är helt uppbyggt kring bilen. Man sitter instängd i sitt hus i ett villaområde, i princip de enda ”transporterna” som sker utan bil även i området är folk som är ute och joggar. Sen sätter man sig i sin bil och transporterar sig till någon ogästvänlig plats för att uträtta ärenden, jobba eller vad det nu är. Att platserna är ogästvänliga beror i väldigt stor utsträckning på att de är byggda för bilar. Att ta sig fram till fots kan vara förenat med livsfara, att cykla ska vi bara inte tala om.

  För mig är transport till fots/cykel livskvalitet; att vara en del i mitt samhälle och inte bara susa (brumma) igenom det. Jag upplever väder och vind, årstidernas växlingar, ser detaljer, stannar och byter några ord när jag möter någon jag känner, får ett leende från en främling när vi möts på trottoaren osv. Samtidigt bidrar jag till att göra de områden jag vistas i mer levande och mer välkomnande iom att det i alla fall är en bil mindre när inte jag kör. När barnen gick på förskola körde vi dem dit i cykelkärra eller lastcykel.

  Jag vet förstås att möjligheten till gång/cykel/kollektivtrafik inte finns för alla och jag har full förståelse för att man väljer bilen när det spar tid. Ibland beror det på avstånd, ibland beror det på att infrastrukturen för gång/cykel är så underutvecklad. Och när det väl byggs blir det inte sällan knasigt. Här kan man om man har lust/orkar vara en aktiv medborgare och lyfta dessa frågor i sitt lokalsamhälle.

  Vi använder bilen främst för längre resor till släkt och vänner som bor olägligt till när det gäller tåg/buss. Och för att ta oss ut i naturen. Vi är en del i ”vår” skog också men gillar att upptäcka nya platser. Här skulle vi teoretiskt kunna bli bättre och åka mer kollektivt, men det är ofta mycket krångligare. Så i nuläget tänker jag att det får vara så här.

  Flyg kan bli någon eller möjligen några utlandsresor om året. Jag känner ingen flygskam :-). För oss är det en glädje att resa och jag värderar den högre än den helt irrelevanta effekt det skulle ha på de globala utsläppen om vi avstod.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jag log för mig själv när jag läste om din upplevelse i USA och kan verkligen relatera till att vi blev varse många dumheter vi gjorde även hemma när vi såg den lite mer extrema versionen av bilberoende när vi bodde där för 15 år sedan.

   Det finns ju flera aspekter kring detta med bil, i storstad kan det vara helt relevant att tänka sig att klara sig helt utan bil medan det på mindre orter och landsbygd kanske är mer relevant att tänka sig att byta ut vissa bilresor, samåka, samordna bättre etc.

   Med andra ord det finns en aspekt som är förutsättningar och en annan som är beteende och vanor…båda går att förändra…om man vill..

   När det gäller samtliga resor så tycker jag att man får sätta både miljöpåverkan och kostnad i relation till den ”nytta” som resan gör. Mitt perspektiv är att flyget likväl som bilen och alla andra transportmedel har en roll…men som samhälle skulle vi kunna vara mer eftertänksamma när det är rimligt och relevant att flyga….

   Gilla

 5. Vi har ingen bil och sålde den innan vi fick barn. Idag har vi två barn och bor i mellanstor stad (bostadsrätt). 5 min gångavstånd till jobbet och 1 min till förskolan och skolan. Vi köpte dessutom ny cykelvagn I år och använder den under helger men även vardagar till matbutiker och när vi ska ut och varandra i skogen med barnen m.m

  Ofta för jag höra av kollegor ”HUR KAN NI KLARA ER UTAN 😂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Grymt! Har faktiskt funderat på att skriva ett inlägg specifikt om cykelvagn och hur bra det är:-)

   Gilla

 6. Jag gillar att komma ut och njuter faktiskt av alla korta cykeltur för enkla ärenden. Bor med nerförsbacke mot byn.vilket kanske förhöjer känslan och det är smidigare o mer gent än bil. Man känner sig dessutom lite upplivad när man rört på sig utomhus, mindre seg.Och skönt att sätta sej när man kommer hem o uträttat något. Det är bra om man har en extra reservcykel för oväntade punkteringar så är man alltid redo
  Men jag minns en gång när barnen var halvvuxna o på något vis skulle en unge raskt till vårdcentral direkt från fritids. Och det blev så att han fick cykla med feber. Var enda logistiklösning men jag har fortfarande lite dåligt samvete fast ungen är 35 o inte minns ett skvatt. Det var inte heller bra för min hosta när jag cyklade med förkylning rekordkalla vintrar då jag inte orkade skotta framför garaget. På det hela taget borde det vara nån slags downshifting till att sjuka människor stannar hemma.Punkt. Barn eller vuxna.Skulle förbättra folkhälsan o minska penicillinanvändning Och plexiglas vid kassorna borde ha funnits långt långt tidigare för de som sitter utsatta för ständiga hostor o snuvor. Det krävs tydligen att ”allmänheten” skall drabbas. Satt långt inne att tänka enbart på kassörskor

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror att barnen mår mycket bättre generellt av att få cykla och gå än vad de mår dåligt av att kanske en enstaka gång behöver cykla när dom är sjuka. Dessutom så får ju barnen bra mycket mer frihet om de lär sig att ta sig fram själva till det dom vill göra, och att vara fysiskt aktiv i vardagen en troligen det bästa man kan göra för hälsan!

   Gilla

 7. Bor i USA och kände igen mig i vad de andra skrev. Jag saknar det vanliga att kunna gå ut och cykla och ta sig hit och dit utan att ta bilen, så jag antar att pyramiden i USA ser ut som 85% bil 10% flyg och 5% tåg 😀
  Här kan man ju inte ens lekplatsen utan bil. Helt sjukt!
  Iaf så är det ju tur att vi är expats och åker tillbaka nästa år max om 2 år. Jag är så glad att jag kom hit för att se det här samhället och jag kommer bli så himla mycket gladare när vi flyttar tillbaka till Europa. Ibland är gräset grönare hemma 😀

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Även i Sverige har vi byggt vår samhälle onödigt mycket kring bilen men det är ingenting mot USA. Förutom att det är drygt och dyrt att behöva ta bilen till allt i USA så har det sättet som amerikanska samhällen byggts (med stora utspridda förorter) gjort att de idag är akut insolventa då skatteintäkterna som genererar inte täcker kostnaderna för att underhålla infrastrukturen. Vissa menar att om skatten höjs till 100% i USA så räcker ändå inte pengarna…..

   Gilla

 8. Hej!
  Har precis återupptäckt cykeln! I det här fallet elcykel som stått orörd några år(inköpt billigt i en viss fyndhörna). Har 4km till affären och tidsmässigt tar det samma tid som med bilen som först måste tas ut ur garaget. Cykeln är alltid laddad utanför dörren.
  Bil ja…..ordinarie bil är avställd 6 månader och istället är 4 veteranbilar påställda som vi använder. Det är ju så att det är våran hobby. Inte sagt att vi åker så mycket eller långt med dom men besparingen av att ställa av ordinarie bil, 6000kr skatt +försäkring, räcker till försäkringar till fyra veteranbilar och lite bensin under vår-sommar-höst. Turerna går mest i närområdet vid Siljan.
  Flyg /buss/tåg finns inte med i våran pyramid. Helt enkelt trivs vi bäst hemma och känner inte någon längtan efter utlandsresor. Bilintresset vi har finns i hela den här bygden och bland våra vänner.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det låter ju jättebra att du börjat cykla och det är min erfarenhet också att det ofta tar lika mycket eller mindre tid än att ta bilen. För min del tycker jag mest att bilägande är en stress så det låter jobbigt att ha 5 bilar även om det är ett intresse men det är ju bara jag:-)

   Det har blivit så idag att det nästan anses konstigt om man inte åker utomlands (förutom under Corona såklart) men egentligen borde det ju vara det vanligaste att man bor på en plats där man nästan alltid vill vara…

   Gilla

 9. Vi har haft bil i ett år, två vuxna inga barn.Innan så kunde vi låna bil av vår kompis ibland, nu lånar kompisen vår bil (samma bil och vi bor i samma område😊). Jag är mer miljövänlig än min man som är lite mer bekväm av sig. Han tar bussen till jobbet 4 av 5 dagar typ. Innan bil så storhandlade jag med cykel för max 700kr/gång. Men då såg jag ut som en fullastad packåsna. Nu kan jag storhandla större med bil men försöker att hålla det till 1-2ggr/månad.

  Det går snabbare att cykla till affären än att åka bil.
  Min förhoppning är att min man också ska börja cykla på sikt så att i mitt tycke onödiga bilresor kanske kan ske på annat sätt.
  En bil ger en större frihetskänsla men vår bil står ofta still och outnyttjad.
  Min kompis är sugen på att skaffa bil igen men ska försöka övertyga hen om att det är bättre att hen lånar vår bil lite oftare istället. Men hen tycker att det är jobbigt att fråga om att få låna bilen, förstår hen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter fantastiskt att kunna dela en bil, något som vi också hade velat göra men ännu inte hittat någon person eller familj som det fungerar med. Är det inte möjligt att ni delar med er vän på ett sätt där det känns mer jämnbördigt och inte som att hen ber er om att få låna bilen? Mer som att äga gemensamt?

   Tror att det bästa sättet att få någon annan att börja cykla är att göra det själv och visa hur bra det fungerar. Om man vill handla med cykel kan jag verkligen rekommendera en enkel cykelkärra som kopplas på bakpå och där man lätt kan frakta hem en veckor handling eller mer.

   Håller också med om att bil ger en viss frihetskänsla men det är också en belastning i form av en ganska avancerad ”pryl” som ska tas omhand…så även om vi också forfarande väljer att ha en bil så tycker jag man ska vara uppmärksam på båda sidorna i ekvationen.

   Gilla

 10. Jag kör redan så lite jag kan och landar på 600-700 mil om året. Udda arbetstider och dålig kollektivtrafik mellan hem och arbete ställer till det för mig, framförallt när det kommer till restid. Nu när sommaren är här är det däremot fantastiskt att, som idag, cykla den mil jag har till jobbet. Visst skulle jag gärna cykla mer under höst och vår också, men då blir jag ”vädergnällig” och Skåne är byggt med konstant motvind. 🙂

  Gillad av 1 person

 11. Jag tycker figurerna är tydliga och begripliga.

  Jag bor i en medelstor stad. Jag använder bilen dagligen. För mig handlar bilen om frihet och att kunna färdas utan att andas in avgaser, undvika bullrig miljö som stressar mig eller rent krasst, undvika att bli överkörd.

  Jag har i omgångar använt cykeln både till och från jobb och på fritiden, men jag upplever att den staden jag bor i är anpassad till biltrafik i första hand och cykel i andra. En cykelväg kan t ex tvärt ta slut och man hamnar på bilväg och/eller måste korsa bilväg på många ställen. Så för ärenden som rör sig i och strax omkring staden jag bor i använder jag bilen.

  Jag tror absolut att om jag bodde på mindre ort, där trafiken var lugnare eller där det fanns bättre sammanhängande cykelvägar, så skulle den användas majoriteten av mina ärenden, cykeln är helt klart väldigt smidig!

  Gilla

  1. Vill tillägga att den bil vi valt att äga är en äldre bil som vi kan använda till många ändamål, så som storhandla, övernatta i, transportera t ex byggmaterial osv (folkabuss). Vi får ofta frågan, har ni ingen annan bil/vanlig bil? Nej, det har vi inte. En äldre bil innebär inga lån och enklare utförande, det finns helt enkelt inte lika mycket tekniska prylar som kan gå sönder! Bilen saknar alla pipljud/varningssystem/tekniska system som en modern bil har och det tackar jag för.

   Gilla

   1. Hej och tack för dina kommentarer,

    Vi använder ju också bil en del men märker att ju mer vi ser det som ett andrahandsval så blir det fler och fler saker som känns naturliga att göra på cykel eller till fots. Det är ju såklart olika förutsättningar på olika ställen men om jag ska vara lite djävulens advokat så undrar jag om det inte är möjligt för er att bo på ett sådant sätt att det bår att minska användningen av bilen än mer, kanske inte imorgon men som en långsiktig ambition?

    Det blir ju lite självuppfyllande om alla åker bil för att skydda sig mot avgaser och olyckor för då blir det ju bara värre och värre för de få som väjer att cykla..dessutom finns det inget tryck för att skapa bättre förutsättningar för att cykla och gå…?

    De utmaningar som du tar upp med städer byggda för bilar kommer inte lösas i en handvändning men om vi alla cyklar och går lite mer idag så kan vi troligen cykla och gå mycket mer i en inte allt för avlägsen framtid…hoppas i varje fall jag:-)

    PS. Bra där med en äldre praktiskt transportbil:-)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s