ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil

Vad skulle ni göra om ni hade mer pengar?

Det här är en fråga som vi får med jämna mellanrum. Den kommer från lite olika perspektiv men vanligen tolkar jag den som om frågeställaren ändå tänker att det borde finnas något som vi saknar och som vi skulle vilja köpa om det bara fanns mer pengar i kassan. Frågan kan ställas på lite olika sätt, ibland är det ”om du fick 100 000 handla för vad skulle du köpa som du saknar idag” eller ”om ni hade ytterligare 1 miljon eller 100 miljoner skulle det förändra er livsstil?”.

Det är klart att det är svårt för andra att förstå att vi som lever på mindre än de flesta och ändå tycker att vi lever i överflöd och inte saknar något men så är det faktiskt. Dock är det ju så att vi ändå ibland tjänar pengar och dessa hur små de än må vara är per definition då ”överflöd” vilket i realiteten redan idag innebär att vi har lite mer pengar än vad vi från början räknade med och vad gör vi då med dessa?

En sak är helt säker, mer privat konsumtion behöver vi inte!

Men för experimentets skull så tänker vi oss dessa tre scenarion. Vad vi skulle gör om vi fick mer pengar, jag tänker använda beloppen ovan som faktiskt nämnts i olika verkliga konversationer. Vi tänker alltså att 100 000 skulle vara ett belopp att ”göra av med” medan de större beloppen 1 MSEK eller 100 MSEK skulle vara pengar att investera..

 • Om vi hade fått 100 000 och var tvungna att göra av med dom i närtid så tänker jag att vi skulle göra något roligt som även kom andra till gagn. Kanske en stor fest med musik, mat och dryck, eller något som kunde liva upp vår bostadsort som tex en konsert eller liknande. Kort sagt något som vi själva skulle gilla men som även kunde glädja andra. I nuvarande situation skulle detta kanske ändå få vänta lite.
 • Om vi fick 1 miljon så skulle det börja bli frågan om att investera och då skulle fokus för oss vara att göra något där vi bor. Finns det något mindre företag med kapitalbehov eller skulle vi kanske kunna bygga ett till boende på vår tomt och erbjuda bostad till fler?  Kanske köpa en liten ”bil-pool” och hyra ut och försöka få fart på lite mer bildelning här? Vi skulle gärna ”investera” pengar med relativt hög risk för att experimentera med saker som skulle kunna göra vår ort till en ännu bättre plats att leva på. Detta är i stort sett tankar som vi redan har och mycket väl skulle kunna realisera i framtiden det enda är att det skulle ske snabbare om miljonen bara dök upp..hur det nu skulle ske…
IMG_0514
Frågan är väl om Leksand kan bli bättre? Men vi skulle ju i varje fall kunna försöka:-)
 • Om vi fick 100 miljoner (vilket är grymt mycket pengar) skulle det sätta vår förmögenhet i en helt ny kategori. Det skulle ändå inte förändra vår privata konsumtion men däremot så skulle det ju finnas möjlighet att med så stora ”muskler” göra stor skillnad för samhället. Kanske skulle vi då förutom att göra saker där vi bor även försöka starta någon verksamhet i Mexiko där vi har släkt och där det finns stora utmaningar. En sak skulle vara någon form av stipendier till duktiga studenter från utsatta områden eller kanske även där investeringar i mindre företag. Välgörenhet går till de fattigaste men investeringar i dom som redan är på väg kan ibland ha större positiv effekt.

Det sista exempelt är något som vi inte har tänkt så väldigt mycket på för det ligger så väldigt långt bort ifrån vår nuvarande situation medan de två tidigare känns mer relevanta och troliga.

Hur som helst så tänker vi! Vad skulle ni göra annorlunda eller precis som idag om ni fick mer pengar?

14 reaktioner till “Vad skulle ni göra om ni hade mer pengar?”

 1. Jag fick precis 100,000kr

  Vad gjorde jag med dessa pengar? Direkt köpte jag fonder…så rolig är jag 😋

  Hade jag fått 1 miljon hade jag gjort likadant ( möjligtvis sparat 100,000kr till nöjde som Max)

  Hade jag vunnit 100milj hade jag anlitat en livvakt 😂. Bytt identitet och levt livet i Mexico, skämtåtsido, jag hade donerat 20% till välgörenhet och resten investerat och delat till mina barn .

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Nu fuskar du ju lite…förutsättningen för 100 000 var ju att du var tvungen att ”bränna dom”:-)

   100 miljoner är sjukt mycket pengar och då är det ju helt nya förutsättningar och du säter faktiskt fingret på en av anledningarna till att jag på många sätt är tveksam till att vara så rik..nämligen den verkliga eller upplevda risken att bli utsatt för någon form av brott. Kanske hade det bästa varit att direkt sätta upp en stiftelse som tar hand om pengarna…

   Gilla

   1. Jag tror man många gånger själv kan påverka risken. Det är inte så smart att posera i tidningen om man vinner en massa pengar. Om du inte berättar för någon är risken betydligt mindre. Sen så tror jag att du kommer att betraktas som rik oavsett hur du gör när du är i fattigare delar av världen.

    Jag backpackade i Sydostasien för ett tag sedan och inköpskostnaden för innehållet i min ryggsäck med dator, iPad, systemkamera och mobil uppgick till mer än de fattigaste tjänade på ett år i Kambodja. Bara det faktum att jag hade råd att semestra där gjorde att jag betraktades som en rik västerlänning. Så rik måste sättas i relation till betraktarens ögon.

    Gillad av 1 person

 2. Som hippiekapitalist, upplever jag det ibland som att det är svårt att få vissa att förstå, att man kan inte få mer än 100% frihet och tid!

  Solen lyser inte mer och sjön blir inte mer vindstilla, för att jag får mer pengar!

  Igår hade vi en extremt extravagant dag med våra mått mätt.
  Vi firade bröllopsdag med ett högt numeriskt tal.

  Vi tog våran roddbåt på kärra och åkte några mil till en riktigt stor sjö, klarblå himmel och vindstilla.

  Efter några timmars puttrande stannade vi vid en vacker badplats. Ett dopp i sjön och sedan tog vi fram hustruns fantastiska räkmackor och en flaska prosecco.
  Mer bad och vila i skuggan under en ek.

  Efter några timmar tog vi båten till en virussäker resturang och åt en fantastisk måltid, för några hundralappar.

  Det spelar ingen roll hur mycket mer pengar vi haft, det hade inte förändrat något.

  Däremot när vi satt i skuggan under eken, kom två äldre män förbi och började prata. Den ene hade mist sin livspartner för något år sedan och själv opererats för cancer i vinter. Han saknade livet och tiden med hustrun, som aldrig kunde komma tillbaka.

  Det finns inget viktigare än frihet och tid!

  Allt annat är oväsentligt.
  Kalle56

  Gillad av 2 personer

  1. Precis så Kalle, synd att du är gift redan annars hade jag friat;-)
   Hade jag någon miljon eller 100 mille, skulle jag luffa Europa runt i tremånadersintervaller,kanske under flera års tid. Fick jag få så mycket som 100 miljoner, skulle jag satsa på att öppna både ett äldreboende och ett barnhem. Har jag pengar så att det räcker och blir över, vill jag dela med mig till något behjärtansvärt, det är rikedom.

   Gilla

   1. Hej och tack för din kommentar,

    Tror att du sätter fingret på något viktigt där, så länge vi inte har det vi själva behöver (eller tror vi behöver) kommer vi ständigt vilja ha mer…men när vi nått insikten att vi har allt och lite till då kan vi skifta fokus till att bidra till något positivt för andra.

    Gilla

  2. Hej och tack för din kommentar,

   Precis så är det, dom bästa stunderna i livet kostar inget eller i varje fall mycket lite. Det är dock svårt för många att sätta sig in i att man faktiskt kan göra sig fri från materiella önskemål och därmed må bättre trots att man har mindre.

   Alla har lika mycket tid varje dag, men har man inte frihet, energi och hälsa att använda den efter eget huvud så är den inte lika mycket värd…

   Gilla

 3. Intressant med dina tankar om att investera i saker som kan vara till gagn för er bostadsort, eller för Mexico. Jag börjar bli ganska less på att betala skatt. Och jag betalar mycket skatt…. Inte för att jag inte vill bidra till vård, skola, omsorg osv utan för att ju mer jag sätter mig in i hur saker och ting fungerar i Sverige, desto mer medveten blir jag om hur det slösas med våra skattepengar och hur många bidrag är direkt kontraproduktiva när det gäller att få människor att ta kontrollen över sina egna liv. Det handlar både om ren inkompetens bland politiker och tjänstemän, om missriktad välvilja och också om en önskan att sko sig själv. Jag tror att sådana saker som du tar upp här, och som drivs av människor med lokalkännedom och ett engagemang, skulle få betydligt högre verkningsgrad än det vi har idag. Jag investerar lite småsummor i/stöttar vissa projekt som jag tror på men som inte får pengar från det allmänna. Skulle förstås bli mer om jag inte betalade så mycket skatt.

  Vi har en ekonomi som ger oss möjlighet till stora utgifter, men precis som ni finner vi glädje i saker som inte kostar så mycket. Jag vet att det låter präktigt men matsäck ute i naturen slår fin restaurangmat i (nästan) alla lägen för vår familj. Prylar tar plats och kräver skötsel (=tid) osv. Vi planerar inte för att sluta jobba för tillfället men tycker vi lever ganska fritt nu med hemarbete i Corona-tider. Men man vet ju inte hur vi tänker framöver och därför känns det helt rätt med ett stort sparande. Vi saknar inget!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   När jag läste dina funderingar kring skatt så känner jag även här att vi gärna ”lever lokalt” även om jag inte alltid gillar exakt alla beslut som kommunen och regionen där vi bor tar så känner jag att dessa pengar ändå går tillbaka här i lokalsamhället. Det som är svårare är den statliga skatten som många gånger försvinner till mer diffusa ändamål långt borta från vår verklighet.

   Tror många gånger att pengar som investeras eller doneras till idrottsföreningar lokalt förökar sig och ger mer effekt per krona medan det med skattemedel finns en viss ”avbränning” det vill säga pengar som inte når kärnverksamheterna.

   Politiken blir också många gånger väldigt fokuserad på att hjälpa de svagaste vilket är behjärtansvärt men frågan är om inte lite mer fokus skulle läggas på att hjälpa dom som har utmaningar men som är på väg och som har eget driv. Tror då att dessa skulle dra med sig fler uppåt.

   Kom precis tillbaka från en härlig medhavd lunchsallad med utsikt över siljan så kan verkligen hålla med dig om att matsäck oftast slår restaurang även om vi även kan uppskatta att äta ute ibland. Med barn skulle jag säga att jag nästan aldrig uppskattar att gå på restaurang för dom har så väldigt svårt att sitta still och njuta och det känns mest jobbigt…ofta tar det också för lång tid att få maten för deras smak…den kommer ju inte på 30 sekunder:-)

   Stort sparande = stor frihet!

   Gilla

 4. Hej Farbror fri.
  Om jag fick pengar hade jag investarat allt på en gång i min Avanza Isk 100% LF Global indexnära. Man ska inte ändra sin strategi bara för att man fick några miljonär till på konto. Livet hade inte varit annorlunda än vad är det nu. Hade jobbat som vanlig ändå då jag gillar mitt jobb och trivs med det. Ha det så bra.
  Mvh.jacke77

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Är en stor fan av att hålla kvar vid sin strategi i vått och torrt, men får man väldigt mycket mer pengar än vad man själv kan ha nytta av kan det ju finnas helt andra möjligheter att bidra till andra genom direktinvesteringar, välgörenhet, sponsring etc. Var går gränsen för dig när du skulle börja tänka på sådant?

   Sen funderar jag ju lite på vad du skulle göra om du fick 100 000 som du faktiskt skulle bränna…som du inte fick investera eller spara?

   Gilla

   1. Det är ingen risk att jag skulle få de pengar. Spelar varken på lotto eller casino och ingen rik släkt. Annars om jag fick det av någon snäll människa hade jag delat dom till släkten och närmaste och uppmanat de att börja spara i billiga indexfonder. Då hade jag hjälpt dem öppna Isk och överfört pengar direkt med det samma. Dela med sig men ändå till rätt saker 👍🤫😁.
    Mvh.jacke77

    Gillad av 1 person

 5. Om jag måste bränna 100 000 kr, så hade jag gett en gåva/peng till min mamma. Några tusingar hade jag sedan lagt på kvalitetskläder. En utekväll på restaurang med sambon I Falun. En övernattning på Yazurgi. Tre hotellnätter i Åre. Och så hade jag lagt resten utomlands! Jag och sambon hade rest till Asien, hyrt en bungalow och levt där någon månad.

  (Vi har gjort sådana resor förut, tagit tjänstledigt och varit borta 2 månader i sträck. Vi gillar känslan av frihet som man har medan man är där, klimatet, enkelheten och att vistas i en annan kultur och umgås med människor. Jag är väl också en människa som gillar kontraster, och Sverige kan för mig vara för välordnat, fyrkantigt och sterilt. Då vistas jag utomlands, där det är mer kaotiskt och oorganiserat. Och kommer hem och kan se Sverige med nya ögon och uppskatta mkt av det).

  Om jag fick en miljon, så skulle jag utan att tvekan betala av det huslån jag har kvar samt CSN och resten skulle jag investera i aktiefond på Nordnet.

  100 miljoner är klart mycket mer än vad jag behöver, så där skulle det handla om någon form av välgörenhet. Utomlands så skulle jag hjälpa föräldralösa barn och djur som far illa. I Sverige skulle jag köpa en trevlig gård och bygga upp en plats dit människor kan komma för att odla sin hälsa (tex yoga, kreativt skapande, psykoterapi, kontakt med natur och djur). Och det ska inte kosta skjortan för gästerna, alltså inte ett kommersiellt syfte.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s