enkelhet, Inredning, Livsstil

Vi upprepar, sluta renovera!

Detta är ett inlägg från den här tiden förra året, tycker det är precis lika relevant idag så därav reprisen. Några små justeringar och nya länkar har lagts till. 

För ett tag sedan så publicerade vi ett inlägg där vi berättade vad som ingår i vilken kategori i vår budgetMen kanske ännu mer intressant så berättade vi också vad som inte ingår. Något som fick en del kommentarer var att vi hade ”renovering” i kolumnen ”utgifter vi inte har”. Därför tänkte jag att det kanske är på sin plats med ett inlägg om just detta.

För er som läst mina inlägg ett tag så vet ni att jag är intresserad av språk då jag tror att de ord vi använder påverkar hur vi beter oss. Dessutom märker jag att betydelsen av ord ofta förskjuts över tid och att man då måste omvärdera dessa. Ett typexempel på denna förskjutning är ”unna sig” som förut var något som man gjorde en gång om året efter en särdeles tuff period men som idag är något man gör dagligen ”för det är du värd”.

Ett annat sånt ord är ”renovera” vilket kan betyda väldigt många olika saker. Min upplevelse är att det under min uppväxt hade en betydelse som låg mer i riktningen ”reparera, återställa, laga” medan det idag används mer i betydelsen ”förnya, förbättra, modernisera”. Alla dessa betydelser är korrekta enligt ordboken men ändå gör förskjutningen att vi upplever ordet som mer problematiskt och att vi för vår del försöker använda ordet renovera allt mindre. I vår budget och planering pratar vi heller om ”underhåll” och ”inredning” men har inte någon budget för ”renovering”.

img_1534.jpg
ARBTE PÅGÅR! Underhåll av trädgårdsförråd med >95% återbruka material.

Tillägg: Här kan ni se hur förrådet blev och vad det kostade

För oss handlar detta väldigt mycket om att benämna saker vid sitt rätta namn:

 • Underhåll är något som är nödvändigt på ett boende och görs för att bibehålla skicket, funktionen och integriteten (ungefär vad renovera betydde för 30 år sen). Underhåll är när man målar om efter 10-15 år eller byter tak efter 50 år. Det är inte när du tapetserar om efter 2 år eller river ut hela köket för att du inte gillar färgen på luckorna. Vårt projekt med trädgårdsförrådet (som höll på att falla sönder) ovan är ett exempel på underhåll enligt oss.
 • Inredning är något som är framförallt kosmetiskt men som kan göra hemmet trevligare och som inte är absolut nödvändigt. Det kan vara att måla i en trevligare färg eller att hänga upp en fin tavla, tapetsera, slipa och lacka golv etc. Vissa underhållsprojekt kan innehålla ett mått av inredning där man kanske väljer en lite dyrare tapet eller liknande i samband med nödvändigt underhåll. Inredning är inte nödvändig men kan öka trivseln, man ska alltså inte till varje pris undvika att göra fint omkring sig men man ska kalla det vid sitt rätta namn.
  DSC02662_Fotor
  Vi har lärt oss att älska vårt bruna 70-talskök! Det kanske får ett lager färg så småningom.

Tillägg: Just nu håller vi på att uppdatera vår hall och kök (mycket blir dock kvar) mer om detta och hur vi tänkt och gjort finns i detta inlägg. 

Som kontrast är ”Renovering” ett ord som vi tycker man bör undvika, så långt som möjligt, då det har blivit nått otydligt mitt emellan underhåll och inredning. Här ryms allt från en nödvändig ommålning av huset till den 3:e ”köksrenoveringen” på 10 år. Problemet med ordet är att renovering är positivt laddat och många gånger ses som en investering. Det har samtidigt en klang av att vara nödvändigt vilket kan vara en farlig kombination. Detta då det som kan anses vara ”nödvändigt” inte på samma sätt kan ifrågasättas och risken är att stora pengar springer iväg utan motsvarande värde vare sig för nuvarande ägare eller vid en eventuell försäljning.

I värsta fall i en ytligt fokuserad värld  kan ännu ett ”inredningsprojekt” förklätt till renovering kosta mängder med pengar och gå före nödvändigt underhåll. Att använda ”fel” ord kan alltså leda till felaktig prioriteringar vilket kan kosta i flera led. Detta såg vi bland annat när vi för några år sedan tittade på hus där många hade gjort invändig ”ytskikts-renovering” men där el, avlopp, tak, fasad, uppvärmning eller grund hade allvarliga brister.

Vad tänker ni om detta? Hur använder ni ordet renovering? Ser ni andra ord som på samma vis får ny betydelse och därmed ger upphov till konstiga beteenden?

4 reaktioner till “Vi upprepar, sluta renovera!”

 1. Kunde inte hålla med mer!

  Bor man som du och jag, är det sällan ”renoveringar” lönar sig.

  Sett mängder av exempel där folk fått tillbaka ca. 300000 för varje investerad miljon.

  Med det sagt, när man uppnått friheten och lever i överflöd, är det få saker som ger mig så mycket tillfredställelse som att utan tidspress renovera och lära sig nya hantverk, på hus och sommarstuga!
  Kalle56

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att höra ifrån dig Kalle56 det var ett tag sedan nu. Med tanke på ditt exempel ovan så tror jag många har blivit lurade av den allmänna uppgången på bostadsmarknaden de senaste åren när de fått mycket mer betalt för sitt boende att det är just renoveringarna som gjort detta medan det i stor utsträckning är drivet av en billiga lån.

   Att lära sig saker är ett annat värde som inte alltid går att värdera i pengar men som ger en känsla av frihet i sig och är ett bestående värde som inte sitter i huset utan i händerna om man kan uttrycka sig så. Återkommer ofta till de 8 kapitalen när jag tänker i dessa termer.

   https://enkelboning.com/2019/03/06/8/

   Gilla

 2. När vi flyttade in i vårt hus för ett år sedan valde vi att måla om ytskikten i alla rum (utom ett) – kanske inte nödvändigt men förra ägarna hade lämnat så många hål överallt.. Dock har vi låtit både kök och badrum vara, köksstommarna är orginal (91) men vitvarorna nyare, badrummen är ca 10 år gamla men fungerar ypperligt. Några grannar som flyttat in efter oss har både blåst ut kök (nyare än vårat), lagt om alla golv och ska måla om en fasad för att färgen inte ”känns rätt”. Tyvärr mycket slöseri på resurser..

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att höra era erfarenheter. För min del tror jag att det du kallar för ”slöseri” skulle minska betydligt om personer i gemen tog beslut efter medvetet övervägande av alternativen och efter att ha funderat på sakernas ”nödvändighet”. Självklart skulle vi även som ni säger med er målning göra saker av rent kosmetiska skäl men genom att sätta det i ett per korrekt perspektiv så skulle beslutsprocessen bli annorlunda och ofta få andra utfall….tror…eller kanske snarare hoppas vi!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s