enkelhet, Inredning, Livsstil

Sluta renovera?

För ett tag sedan så publicerade vi ett inlägg där vi berättade vad som ingår i vilken kategori i vår budgetMen kanske ännu mer intressant så berättade vi också vad som inte ingår. Något som fick en del kommentarer var att vi hade ”renovering” i kolumnen ”utgifter vi inte har”. Därför tänkte jag att det kanske är på sin plats med ett inlägg om just detta.

För er som läst mina inlägg ett tag så vet ni att jag är intresserad av språk då jag tror att de ord vi använder påverkar hur vi beter oss. Dessutom märker jag att betydelsen av ord ofta förskjuts över tid och att man då måste omvärdera dessa. Ett typexempel på denna förskjutning är ”unna sig” som förut var något som man gjorde en gång om året efter en särdeles tuff period men som idag är något man gör dagligen ”för det är du värd”.

Ett annat sånt ord är ”renovera” vilket kan betyda väldigt många olika saker. Min upplevelse är att det under min uppväxt hade en betydelse som låg mer i riktningen ”reparera, återställa, laga” medan det idag används mer i betydelsen ”förnya, förbättra, modernisera”. Alla dessa betydelser är korrekta enligt ordboken men ändå gör förskjutningen att vi upplever ordet som mer problematiskt och att vi för vår del försöker använda ordet renovera allt mindre. I vår budget och planering pratar vi heller om ”underhåll” och ”inredning” men har inte någon budget för ”renovering”.

img_1534.jpg
ARBTE PÅGÅR! Underhåll av trädgårdsförråd med >95% återbruka material.

För oss handlar detta väldigt mycket om att benämna saker vid sitt rätta namn:

 • Underhåll är något som är nödvändigt på ett boende och görs för att bibehålla skicket, funktionen och integriteten (ungefär vad renovera betydde för 30 år sen). Underhåll är när man målar om efter 10-15 år eller byter tak efter 50 år. Det är inte när du tapetserar om efter 2 år eller river ut hela köket för att du inte gillar färgen på luckorna. Vårt projekt med trädgårdsförrådet (som höll på att falla sönder) ovan är ett exempel på underhåll enligt oss.
 • Inredning är något som är framförallt kosmetiskt men som kan göra hemmet trevligare och som inte är absolut nödvändigt. Det kan vara att måla i en trevligare färg eller att hänga upp en fin tavla, tapetsera, slipa och lacka golv etc. Vissa underhållsprojekt kan innehålla ett mått av inredning där man kanske väljer en lite dyrare tapet eller liknande i samband med nödvändigt underhåll. Inredning är inte nödvändig men kan öka trivseln, man ska alltså inte till varje pris undvika att göra fint omkring sig men man ska kalla det vid sitt rätta namn.

  DSC02662_Fotor
  Vi har lärt oss att älska vårt bruna 70-talskök! Det kanske får ett lager färg så småningom.

Som kontrast är ”Renovering” ett ord som vi tycker man bör undvika, så långt som möjligt, då det har blivit nått otydligt mitt emellan underhåll och inredning. Här ryms allt från en nödvändig ommålning av huset till den 3:e ”köksrenoveringen” på 10 år. Problemet med ordet är att renovering är positivt laddat och många gånger ses som en investering. Det har samtidigt en klang av att vara nödvändigt vilket kan vara en farlig kombination. Detta då det som kan anses vara ”nödvändigt” inte på samma sätt kan ifrågasättas och risken är att stora pengar springer iväg utan motsvarande värde vare sig för nuvarande ägare eller vid en eventuell försäljning. I värsta fall, i en ytligt fokuserad värld,  kan ännu ett ”inredningsprojekt” förklätt till renovering kosta mängder med pengar och gå före nödvändigt underhåll. Att använda ”fel” ord kan alltså leda till felaktig prioriteringar vilket kan kosta i flera led. Detta såg vi bland annat när vi för några år sedan tittade på hus där många hade gjort invändig ”ytskikts-renovering” men där el, avlopp, tak, fasad, uppvärmning och/eller grund hade brister.

Vad tänker ni om detta? Hur använder ni ordet renovering? Ser ni andra ord som på samma vis får ny betydelse och därmed ger upphov till konstiga beteenden?

23 reaktioner till “Sluta renovera?”

 1. BRA! Huvudet på spiken i den hetsiga kultur kring ”fasad” och ”yta” som råder i vår ”moderna” värld 🙂
  Härlig läsning!

  Gillad av 1 person

 2. Väldigt intressant och resonemanget känns logiskt och riktigt (för mig också).

  På tal om förändring av ords betydelse så kommer jag spontant att tänka på ordet; ångest.
  ”Alla” har ångest och det används i många sammanhang. Måndags-ångest är ett.
  När jag växte upp så användes helt andra ord.
  Man var väldigt orolig, nervös, rädd eller man hade kanske känslor av panik – ordet ångest minns jag inte att man använde.
  Personligen tycker jag att ångest skall användas i de svåra fallen av mental ohälsa.

  Nu kom jag också på ett liknande fenomen och det är användningen av ordet/orden; utbränd och utmattad.
  För mig betyder ordet utbränd ett livslångt tillstånd och man kan aldrig ”bli som förr”, men att känna sig utbränd och vila upp sig under en vecka eller två – det är verkligen att utarma och förringa ordets innebörd (ur min synvinkel).

  Återgår till ditt inlägg.
  Vi har många gånger funderat över och pratat om vad vi skall ”renovera” framöver i vårt hus.
  Vad är nödvändigt på riktigt…?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, bra exempel på ord där betydelsen har glidit. Håller med dig när det gäller ångest och utbrändhet. Används det för ofta så mister det sin betydelse.

   Att avgöra vad som är nödvändigt är lite svårt och det blir alltid en gränsdragning mellan nödvändigt underhåll och förändringar av mer kosmetisk karaktär. En tidigare granne brukade säga att om tak och fönster är hela och grunden/källaren är bra dränerad då kan en byggnad stå nästan hur länge som helst med mycket lite underhåll.

   Gilla

 3. Vad gör ett utanpåverk för nytta om man inte har gjort något åt det grundläggande som dränering, stambyte och tak exempelvis, det är mycket med att äga ett hus. har både stått som ansvarig för en bostadsrättsförening och ägt ett hus. För mig har det varit viktigt att lämna över i ett gott skick att det inte har varit eftersatt på något vis. Medans man har förstått att andra tyckt att det är bara att måla om, sen att taket riskerar att läcka in det eller att det är fukt i källaren det är inte så noga eller för surt att lägga pengar på. Det är som doktorn sa, ”När man kommer upp i din ålder får man vara noga med underhållet”, precis det går inte att bara sminka över eländet.
  Ordet renovering gjorde mig förvirrad en period innan jag insåg att det inte längre behövde innehålla rejält underhåll utan bara kunde handla om fasad och yta, att slänga ut köket efter en tvåårsperiod eller något liknande.
  Har bott granne med en inredare som var väldigt mycket yta och bekräftelse men där vattnet stod till taket i källaren och stenfoten slutligen rasade ihop. ”Ful får man va, men inte dum” som min gamla chef sa./ Elsa

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju roligare att inreda på ett vis då det syns men det är ju det riktiga underhållet som gör skillnad. På samma vis för den som lever ohälsosamt men som sminkar sig eller sätter på sig nya fina kläder kan hålla upp en fasad av att vara snygg och lyckad ända tills den dagen när hälsan gör sig påmind. Mycket bra liknelse med hus.

   Gilla

 4. Det här ämnet är så intressant, tack för att ni tar upp det! Jag tänker att det finnns 2 olika saker du kan göra med ditt hus: reparera eller renovera, där reparera innebär att man åtgärdar det som måste göras: underhåll och även sånt som gått sönder p.g.a. bristande underhåll. Renovera är däremot, för mig, en rent kosmetisk åtgärd som att tapetsera för att få sin ”egen stil” på hemmet.

  Jag blev glad av att se ert kök,vi har också ett brunt kök från början av 80-talet, dock har vi bytt ut golvet (p.g.a. Trasigt) och tapetserat om (limmet i skarvarna på de gamla tapeterna hade släppt). Folk blir helt förbryllade över att vi inte renoverar som ”vanligt folk”, dock har vi lagt väldigt mycket pengar på just de dyra sakerna som inte syns men märks: nytt tak, nytt värmesystem, avlopp…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, ”reparera” var ett ord som jag inte ens tänkt på men det är ju väldigt bra och användbart. Mycket mer tydligt att det gäller att återställa inte att uppdatera.

   Vårt kök har fått vara eftersom det fungerar och vi har istället fokuserat på andra delar av huset där vi har kunnat få bättre funktion så som barnens rum (https://enkelboning.com/2018/04/04/barnens-rum-vaxer-fram-langsamt/) och ett badrum. Tids nog kommer vi något också att ta ut plastgolvet och måla om väggarna i köket men med tanke på vårt tankesätt ovan har vi fokuserat på de områden där projekten tillfört extra funktion till utrymmena och inte varit rent kosmetiskt. Vi har inte ångrat detta och börjar till och med verkligen gilla vårt gamla kök som har en hel del karaktär.

   Gilla

 5. Intressant det här med ord och vad de betyder för var och en. T.ex. har vi helt olika uppfattning om vad som ryms i ordet ”inredning” märker jag. Jag skulle aldrig kalla gipsa om, tapetsera om eller slipa golf för att inreda.
  Men så kan det vara såklart, problemet jag har med resten av inlägget är samma som jag ofta ser även i andra sparbloggar, nämligen att ord som ”nödvändigt” och ”behöver” omnämns som neutrala ord och med en fast betydelse. Dessa är ju istället högst subjektiva och betyder olika saker för olika personer. För en person kan det t.ex. vara högst nödvändigt att byta ut ett gammal kök för att trivas där och för en annan ter det sig helt onödigt och meningslöst. Samma sak med t.ex. ett trädgårdsförråd, det kan ju upplevas som nödvändigt av någon men som ren lyxföreteelse av en annan.

  Har inte heller samma uppfattning om frasen ”unna sig”, vilket mig veterligen aldrig generellt varit förknippad med vare sig med en viss tidsperiod eller tuff period, utan snarare något som man inte vanligtvis gör, men nu gör för att belöna sig själv.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tycker det är roligt det här med ord och språk och märker också att man kan uppfatta saker på olika sätt. Det finns precis som du säger en ganska stor gråskala kring orden. Det finns en liten andel saker som är absolut ”nödvändigt” och det finns också en del saker som de flesta är överens om är ”onödigt” eller ”överflöd” däremellan finns det en stor mängd saker som är mer otydliga var de hör hemma.

   Tror att det finns dom som går ”all in” och försöker eliminera allt onödigt ur livet men det är inget som vi propagerar för. Istället propagerar vi för att vi ser våra frivilliga beslut för vad de verkligen är och benämner dom därefter. När jag väljer att slipa om golvet för att det är ”fult” så är det en inrednings eller trivselfråga medan om jag gör det för att jag ständigt får stickor i fötterna så är det kanske snarare underhåll. Om jag byter tapeter för att de gamla släppt från väggen så är det underhåll medan om jag gör samma sak av kosmetiska skäl är det inredning. Om allt detta döljer sig i ordet ”renovering” så tycker jag att det blir mindre tydligt vad som är vad…och vad som är nödvändigt vilket jag tycker är rätt intressant därför att det som är valfritt är ju de utgifter och den tid som jag även kan välja att använda till annat. Det är alltså inte på något vis så att man ska undvika allt som är onödigt utan det är att man ska veta att det är valfritt och därmed kan man också göra andra val.

   När det gäller att ”unna sig” så upplever jag inte heller att det funnits någon tydlig tidsrymd för det men däremot att det blivit något som gått från att vara en ganska ovanlig företeelse till något som återkommer hela tiden och min uppfattning är att det är marknadsföringen som greppat an på vår tendens att tycka synd om om själva vilket drivit denna utveckling. För lite sedan noterade jag att min mor använder uttrycket ”att kosta på sig” vilket jag tycker är tydligare och bättre nu när jag tänker efter.

   Gilla

 6. Bra inlägg. Jag tycker det är så svårt att veta när den optimala tidpunkten för de nödvändiga renoveringarna(eller då benämnt underhåll enligt din mall). Om ni hade fixat trädgårdsskjulet för 2 år sedan hade det då blivit billigare och mindre att byta ut exempelvis? Om jag råkar vänta ett år för länge med ommålning av huset så blir det stora skador på brädorna men å andra sidan blir det väldigt dyrt om jag ständigt gör underhållen för tidigt. Eller andra stora renoveringar som fönsterbyte och takbyte, det går väl alltid ett år till men plötsligt blev det ett år för sent. Lite som med aktier :).

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt rätt att det är svårt att avgöra vad som är helt rätt. När det gäller vårt trädgårdssförråd tillexempel så borde detta ha gjorts flera år innan vi ens flyttade in men den tidigare ägaren var gammal och kunde inte göra det så det var ju inte ett alternativ. Nu har vi kommit dit och får göra det bästa av situationen.

   När det gäller tillexempel ommålning av hus så finns det ju två olika nivåer det ena är vad som krävs för att det ska vara snyggt…det andra vad som krävs för att det inte ska ruttna. Det beror ju på olika förutsättningar som tillexempel fukt etc. Ofta målar man ju om hela huset i ett svep vilket jag allt mer börjar ifrågasätta då man helt klart ser att vissa sidor av huset är betydligt mer utsatta för väder och vind och ur ett underhållsperspektiv så kan det nog skilja på det dubbla vad som krävs i olika vädersträck. Det är en avvägning…generellt tror jag att man i större utsträckning ska tänka att man lever med huset och gör små insatser hela tiden…byter några vindskivor..målar om en dörr etc löpande snarare än att man ibland gör jätteinsatser. Det senare blir ju naturligt om man lägger ut arbete på andra men om man ändå ska göra allt jobb själv så kan det vara bra att ta det som små projekt löpande börjar nog bli min slutsats efter några år med detta liv.

   Gilla

 7. Håller helt med om det du skriver: orden bär med sig en känsla eller attityd.
  Själv har jag funderat mycket på ordet ”Sparsamhet”. Tidigare har jag haft en negativ tanke kring det ordet, då det gett en känsla av ”fattigdom”, men nu när jag själv lever SPARSAMT ser jag det som att ”hushålla med sina resurser”. Alltså något aktivt och energiskt!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar, hoppas verkligen att sparsam får ett uppsving för det handlar om så mycket mer än ”bara” pengar. Det handlar om att ta vara på allt och vara varsam om miljön och vår hälsa. Att ta vara på det man har och vårda istället för att slänga. Ekonomi betyder ju i sit ursprung ”hushållning med begränsade resurser” något som glömts bort under vägen när fokus blev på tillväxt.

   För oss handlar sparsamhet och #bättrelivtillhalvapriset i väldigt stor utsträckning om en dynamisk kreativitet som är raka motsatsen till fattigdom och tråkighet.

   Gilla

 8. Hej!
  Väldigt intressant inlägg.
  Jag har varit i tankarna att vi måste renovera vårt kök.
  Varför?
  Det är inte så snyggt.

  Skulle funktionen bli bättre?
  Skulle vi laga godare mat?
  Skulle vårt liv förändras till det bättre?

  Jag skulle säga nej på alla dessa frågor.
  Är det då värt att lägga 200 000 kr på att renovera.
  Numera är det ett enkelt nej.
  För två år sedan var vi nästan påväg att låna pengar för att göra detta.
  .Tur att vi inte gjorde det och att vi numera tänker annorlunda.

  Mvh PB?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Inget fel med att göra det lite mysigt runt omkring sig men om man stället köksrenoveringen i det perspektivet så blir det ju ett annat beslut. Ska jag låna en årslön för att ”få det lite mysigt omkring mig”. Ibland kan det vara rätt beslut men oftast så tar man ett annat beslut när man sätter det i detta perspektiv. Det behöver inte betyda att man inge gör någonting…de kanske är så att två burkar färg och ett par helger kan uppnå en stor del av resultatet…även detta kanske i någon mån onödigt men om man tris bättre så är det ju inte dumt. Att själv ”skapa” en ny miljö i sitt hem på ett kreativt sätt kan ju också vara en fritissyseläsättning så god som något och väldigt roligt.

   Gilla

   1. Hej!
    Absolut, mysigt i hemmet är riktigt trevligt.
    Gäller att sätta saker i perspektiv. Vi är väldigt inne på att testa göra om vardagsrummet själva. Det kommer ta längre tid men jag tror jag och frun kan göra det hyfsat bra själva och det kommer inte kosta så mycket om vi gör jobbet.

    Att se det som en fritidssysselsättning gillar jag. Det är så jag ser underhållsarbetet i trädgården.

    Mvh PB?

    Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Sanningen är väl att det i många fina kök inte ens blir någon ”brunsås” för de som bor i huset är så upptagna med att jobba ihop pengar för att betala för allt så dom är sällan hemma…

   Gilla

 9. Ja, renoveringarna har verkligen bara skenat iväg och det ska gå fort och man ska bo tipp topp i väldigt ung ålder.
  Inte svårare än såhär: Tipptopprenovera ett kök 120 000kr/Måla luckor och byta tapeter (12000kr). Hur mycket ledig kan jag vara för dessa 108 000kr i mellanskillnad? Eller hur kan jag investera dessa pengar bättre? Kanske till och med i mitt mående?

  Vi pratade lite på jobbet som hastigast (någon bygger hus och MÅSTE ha gräsmatta och soldäck klar direkt etc..) och att jag har som mål att känna mig hyffsat klar innan jag fyllt 40år (idag 31år) och då med det nödvändigaste.
  Jag hann då inte berätta (och ville kanske inte) berätta att det tog 1år innan vi bestämde oss för golv som vi vet vi aldrig kommer behöva byta på nedervåningen. Att mitt mål är att leva som ni men utifrån våra förutsättningar som mer är självförsörjande på vår gård med kanske några timmar på ett jobb man kan arbeta hemifrån (bor 1,5 mil från en mellanstor stad).

  Vi har ett sparande varje månad som ska räcka till underhåll och då tänker jag på: måla om huset vid behov, takbyten, byta värmepump (80 000kr), sparande till nästa bil så vi kan casha den, nya däck, reparationer på bilen (beroende av bil tyvärr, norrland) osv.
  Jag håller helt med att det är en stor skillnad på underhåll och vad man tycker skulle göra hemmet finare.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   En av principerna som vi skriver om i vår bok är ju att ”låta saker ta tid” och jag tycker att du beskriver det så bra ovan. Det är lätt att springa iväg och göra saker som man sedan får göra om för att det inte riktigt blev som man hade tänkt om man inte tillräckligt tänkt igenom behoven. Tror också att det är djupt mänskligt att vi vill se en förbättring år från år och om vi gör allt ”klart” snabbt så börjar vi också snabbt börja hitta saker vi vill förändra igen. Att då istället gå långsamt fram med en plan och förbättra och förändra långsamt gör att man gradvis får se en förbättring/förändring samtidigt som det blir mindre ”fel” och det finns möjlighet att hitta olika typer av kreativa lösningar som medför lägra kostnader.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s