enkelhet, Familjeliv, Gästinlägg, Livsstil

Gästinlägg – Sitt ner i båten!

Nedan är ett gästinlägg skrivet av Klara Joelsson Träff. Skulle du själv vilja skriva ett gästinlägg hör gärna av dig till oss via kontakforumläret.  Hoppas ni hjälper oss att välkomna vår gäst och fortsätter diskussionen i god ton i kommentarerna.  

Kul! Inte med Corona alltså, men att få vara här och gästskriva. Innan Corona får ta plats ska jag beskriva mig själv lite kort. Jag heter Klara Joelsson Träff och har tidigare drivit podden “Fri helt enkelt”, med Oskar, som hamnade på is när jag skrev min magisteruppsats samtidigt som jag var gravid med vårt andra barn och jobbade 20 %. Nu är jag istället här på bloggen och passar på att klottra ned lite tankar som inte kunnat komma ut i podcastformat. Vill ni veta mer om mig kan ni lyssna på podcasten eller kika in på en relativt inaktiv instagram: @realartz (varför mina sociala medier också är i dvala är dock en annan historia). 

Varje tillfälle i livet är ett tillfälle att lära sig någonting, så även nu. Corona kan lära oss om gemenskap, hållbarhet, tacksamhet (bugar mig inför svensk sjukvård) med mera. Det kan också lära oss någonting om våra egna liv. Fundera själv, vad har du lärt dig av Corona hittills?

En del klagar över att inte kunna äta på restaurant, andra på att inte kunna åka till Sälen. En del för att alla servitörer förlitar sig på att kunna gå till jobbet, andra för att de så vana med en viss livsstil. Själv är jag glad att inte vara i någon riskgrupp och framförallt att jag är frisk. Som en introvert, föräldraledig hundpromenadsmänniska har inte Corona påverkat mitt liv i någon större utsträckning. Att träffa en nära vän då och då räcker gott för mig och vi lagar all mat hemma ändå. Dessutom bor jag på en mindre ort och behöver inte sitta på en trång buss för att ta mig till mataffären (som dessutom är relativt mager på folk). 

IMG_0456Min man är permitterad en dag i veckan vilket innebär att han förlorar 4 % av sin lön trots att han är hemma 20 %. Vi är jättenöjda med det. Det innebär att jag får lite andrum och inte behöver ha hand om två barn under två år fem dagar på raken helt själv. Det innebär att min man kan pendla med bilen en dag mindre varje vecka (så förlorar han verkligen 4 % av lönen är ju frågan). Det innebär att våra barn får mer tid med sin far. Vi ser inte förlorad lön – vi ser vunnen tid.

Samhället är såklart mer påverkat (igen: bugar mig inför vården) men jag tror det gäller att se till sin egen situation i sådana här tider och göra det bästa man kan. Kanske är du rädd för att dina fonder eller aktier har sjunkit i värde? “Sitt ned i båten”, läser jag överallt. Det stämmer nog bra för de allra flesta, för de som inte behöver pengarna precis nu eller inom något år. Jag tror “sitt ned i båten” gäller allt. Jag brukar ofta säga att “allt hänger ihop”. Om du och alla andra applicerar “sitt ned i båten” på alla aspekter av livet under Coronas framfart så tror jag det kommer gå över fortare. Om du sitter ned i båten behöver du inte ha panik över ekonomin. Om du sitter ned så behöver du inte göra några onödiga resor och riskera att bli smittad. Sätt dig i båten på sjön eller ta en promenad intill, istället för att gå till ett fullpackat gym. Ekonomin, miljön och hälsan kommer dra nytta av det tankesättet. Det blir 1-0 till att leva lite enklare… som vanligt!

Däremot har vi ju olika förutsättningar. Sitter du ned i båten eller viftar du med armarna i vild panik?

5 reaktioner till “Gästinlägg – Sitt ner i båten!”

  1. Härligt. Då är vi två då. Tror det handlar mycket om inställning men vi är helt klart lyckligt lottade också…!

   Gillad av 1 person

 1. Som du säger så är det helt klart så att de som permitteras är vinnare i den här – vunnen tid och ändå får man betalt. Det är inte lika lätt för tex frilansare. Och jag skulle inte heller göra onödiga resor eller restaurangbesök med två barn under 2 även i normala tider 😉

  Gillad av 1 person

  1. Hahaha du har en poäng! I helgen åkte vi bil i 1,5h timme. Det händer sällan; barn eller ej. Femton minuter in i bilfärden föreslog jag någon slags bilsemester nästa år. Ytterligare 15 minuter senare hade jag återkallat förslaget.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s