ekonomisk frihet, enkelhet, Inredning, Life hacks, Livsstil

Bygg billigt med hjälp av återbruk och barnarbete?

Ett av de projekt vi beslutade oss för att ta tag i år var att renovera vårt gamla trädgårdsförråd som var i mycket dåligt skick. Det var framförallt golvet som var jättedåligt och delvis ruttet så att man på sina ställen trampade rakt igenom.

Förrådet var som sagt i väldigt dåligt skicka och därmed också väldigt opraktiskt. Väggarna var för veka för att hänga upp verktyg, golvet som var dåligt innebar att saker fick ställas där de inte ”gick rakt igenom” och veden fick vi stapla lite huller om buller på golvet. Förrådet var också byggt så att det skymde utsikten från ett av köksfönstren vilket var tråkigt och fick köket att kännas mer instängt.

Stor skillnad före och efter…eller vad tycker ni?

I andra änden stack förrådet ut utanför husknuten. Av den anledningen beslutade vi oss för att korta förrådet i båda ändarna i samband med att vi renoverade.

Det som tidigare varit ett opraktiskt och fult förråd på ca 20 kvm skulle nu alltså bli praktiskt och snyggt förråd på 15 kvm. Detta med så stor del återbruk som möjligt.

Förrådet består av två avdelningar – ett större förråd där vi har haft trädgårdsmöbler, gräsklippare mm och en mindre avdelning där vi förvarat framförallt ved och kol och där har också grillen och studsmattan stått på vintern.

Processed with MOLDIV
Några bilder på projektet och slutresultatet – dessa indikerar att barnen hjälpte till och de gjorde dom också i 15 minuter:-)

Vår snälla och duktiga granne hjälpte oss att komma igång och kom över en dag under påsklovet och hjälpa till att riva, korta ena änden och bygga upp ena väggen. Det gav oss en massa tips på hur vi skulle kunna göra vilket var en bra skjuts på vägen. Av detta drog vi en viktig lärdom nämligen att det är bra att avdela ett större projekt i flera mindre delar som man sedan kan slutföra helt innan man drar igång nästa. Vi jobbade oss därefter runt alla väggar samt kortade även den andra änden. Detta delade vi upp i 4 separata projekt som var för sig tog ungefär 1 hel dag.

Nästa steg var att ta tag i golvet. Detta innebar att vi behövde tömma förrådet och även här var det bra att ta det i omgångar. Det vill säga att först göra golvet klart i ena halvan så att det som stod i förrådet kunde flyttas över och andra delen av golvet kunde byggas. Nästa projekt var att bygga sektioner i vedboden vilket också var det sista delen av bygget. Detta tog totalt 4 hela dagar inklusive att åka och hämta material.

Följande steg var målning med Falu-rödfärg två varv. Det första varvet tog vi i fyra separata omgångar (återigen små projekt som blir klara). Detta var medan barnen fortfarande hade sommarlov. Sen under första skolveckan så målade jag det sista varvet på en dryg halvdag (utan störmoment:-).

Nu återstår att sätta upp en hängränna och sätta på en kantplåt på änden av plåttaket detta är dock sådant som går att göra även i höstväder så vi har väntat med det och gjort lite andra saker de senaste veckorna med vackert väder. För att helt vara färdigställt återstår uppskattningsvis 1 dags arbete.

Fördelen med de små projekten var känslan av att gradvis göra klart saker. Det var också bra då det ibland gick några dagar emellan delprojekten på grund av andra aktiviteter. När ett delprojekt blir klart blir det naturligt att samla ihop verktyg och material så att det inte ligger och skräpar vilket gör att det inte är komplett kaos under pågående projekt vilket är skönt när man bor och lever där projektet pågår.

Vår ambition var ju också att bygga det mesta med återbruka material.

Vi tycker att vi lyckades riktigt bra. Materialet och verktyg kom från flera källor:

  • Återanvändning – i stort sett allt material till de ”nya” väggarna kom från det gamla förrådet antingen de tidigare väggarna eller en del klena golvbrädor som var utomordentliga som vägg. Vi hade även rivit invändigt i källare och i badrum under första halvan av året och sådant som var brukbart och detta kunde användas framförallt till delar av golvet. Plåttaket kunde vi återanvända i sin helhet. Vi hade också en del skruv och färg i källaren som vi använde upp innan vi köpte mer.
  • Gåvor – hängrännor och krokar fick vi från en snäll granne som skulle byta tak och en del av brädorna till golvet fick vi på återvinningsstationen där en person precis skulle slänga det som varit en gjutram av i stort sett helt nytt kraftigt virke som vi fick ta med oss istället för att det kastades i containern. Vi fick även några extra krokar till hängrännan och några delar bytte vi mot ett paket kaffe.
  • Inköp begagnat – vi skickade också ut en efterlysning på Facebook och kom i kontakt med en äldre dam som hade gott om kraftiga gamla brädor i lite olika längder. Vi fyllde bilen och betalade 100 kr (jag erbjöd några hundra men det tyckte damen var för mycket).
  • Inköp nytt – Det vi köpte nytt var skruv (700kr), några kraftiga bjälkar till det nya golvet köpte vi också (600 kr) och rödfärgen som vi redan hade räckte bara till ett halvt varv varför vi köpte en ny stor burk (500 kr).  Skruv och färg kunde vi självklart hämta med cykel men när bjälkarna skulle hem fick vi tyvärr ta bilen trots att det är mindre än en kilometer till byggmarknaden…dags att skaffa en större cykelkärra?
  • Låna verktyg – till största del använde vi våra egna enkla verktyg (fogsvans, tumstock, skruvdragare, hammare) men vi fick även låna kofot och elektrisk ger-såg från svärföräldrar och några bockar från vår snälla och hjälpsamma granne.

Det här projektet tog oss uppskattningsvis 10 hela arbetsdagar uppdelat på många fler små delar och den sammantagna kostnaden blev knappt 2 000 kr.  Uppskattningsvis var graden av återbruk i det här projektet >95% av både volym och värde vilket skulle innebära att om vi hade byggt ett helt nytt förråd hade kostnaden blivit i storleksordningen 40 000 kr (denna prisnivå bekräftats också av en googling som visar att liknande förråd i ”byggsats” i liknande storlek finns i den prisklassen). Att bygga helt nytt hade också troligen varit mer jobb och en större negativ miljöpåverkan .

Denna typ av projekt ser jag verkligen som ett lysande exempel på hur sparsamhet med pengar och naturens resurser går hand i hand.

Det nya/gamla förrådet har dessutom med sina åkerbrukade väggar och golv direkt en äldre karaktär vilket vi gillar. Det är ”perfekt i sin inperfektion” skulle man kanske kunna säga. En positiv bieffekt är ju att vi gradvis lär oss lite om att bygga och även vet mer och mer om de byggnader som finns på vår tomt. Vi blir helt enkelt mer mångsidiga i vår kompetens…tummen sitter fortfarande mitt i handen..men fråga är om den ändå inte börjar flytta sig lite långsamt till en mer gynnsam possition:-)

Förra året gjorde vi ett projekt där vi renoverade entrén till vårt hus som vi har nämnt lite om i det här inlägget.

Har ni gjort några liknande projekt eller är ni sugna på att komma igång? Vad er era erfarenheter av att bygga enklare eller mer avancerade saker? Har ni intressanta exempel på återbruk?

6 reaktioner till “Bygg billigt med hjälp av återbruk och barnarbete?”

    1. Hej och tack för din kommentar, just dessa barn gjorde ett OK jobb…problemet var att dom bara stannade i 15 minuter vardera….över totalt 10 arbetsdagar:-)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s