enkelhet, Inredning, Minimalism

Secondhand september….

#Secondhandseptember är en tag som brukar figurera den här månaden. Tror att de flesta kanske delar bilder i sina flöden av secondhand-plagg eller andra loppisfynd. Begagnat är fantastiskt så länge det kommer in i huset av en anledning och inte bara blir en ny hyll- eller garderobsvärmare!

Så eftersom det nu är september tänkte jag köra en utmaning gällande secondhand inte så mycket för att visa upp begagnat som vi köpt utan för att utmana oss lite och faktiskt bli av med grejor som kan få nytt liv på begagnatmarkanden. Mitt stora skämsrum när det kommer till överflöd av prylar har länge varit vår källare, vi har väldigt mycket grejor där… En hel del inredningsrekvisita (ja det känns som en teater ibland 😉 ) som i vårt förra hus hade en given plats men som i vårt nuvarande hus av olika anledningar inte har hittat rätt ännu. Mycket har gått och väntat på ett nyrenoverat rum för att få komma till sin rätt men ni som följt oss ett tag vet att när det gäller huset så låter vi saker ta tid och gör inga totalrenoveringar i ett svep.

Varning för röriga och stöka inredningsbilder….!

IMG_4064_FotorIMG_4067_Fotor

Nu är jag dock less på många av de saker som vi har i källaren eftersom de bara ligger där och tar plats och är källarvärmare! Nu vill jag släppa taget om så mycket som möjligt. Ibland känns det som att sakerna vi har där nere låser mig mentalt så att vi inte kommer nån vart när det gäller de andra rummen i vårt hus som skulle behöva uppdateras. Vi har dessutom ett avloppsbyte på gång där vi ska byta avloppsrören som går under källargolvet så ju mindre skrot vi har där nere desto bättre!

För att det inte ska kännas som att bestiga Mount Everest så kommer jag begränsa utmaningen i september till 4 lådor (en i veckan), de ska gås igenom enligt Minimilisternas 4S, Sälja, Skänka, Spara, Slänga (återvinna). 10 stycken större inredningsprylar ska också ut ( t ex lampor, mindre möbler, tavlor etc). Blir det mer i september så är det en bonus!

Har du också ett sånt utrymme? Där saker ligger och väntar på bättre tider eller på att ett forna jag ska komma tillbaka?

Läs gärna mer här och här om våra försök till att leva mer minimalistiskt .

11 reaktioner till “Secondhand september….”

 1. Den här meningen fastnade jag för:
  ”Begagnat är fantastiskt så länge det kommer in i huset av en anledning och inte bara blir en ny hyll- eller garderobsvärmare!”

  Något som jag funderat på många gånger.
  Tycker mig se att köplusten fortsätter hos många som besöker secondhand/loppisar.
  Man har bara gått från nytillverkat till begagnat – vilket är bra i och för sig – men det verkar inte vara ett verkligt behov, utan mer en kul jakt på udda prylar.
  Som en slags hobby…

  Kanske skulle vi hellre/också förändra vårt beteende?

  En låda i veckan låter hanterbart.

  Gillad av 1 person

  1. Hej!
   Ja, jag håller med dig!
   Begagnatmarknaden har exploderat och det är ju superbra att fler väljer att handla begagnat men som sagt, fyller det vi handlar ett verkligt behov eller är det jakten på udda och unika fynd som lockar? Att det finns ett överflöd av begagnat är också ett direkt resultat av ständigt ökande konsumtion av nyproducerat. Tror också att det finns de som slentrianhoppar nytt med gott samvete eftersom de anser sig göra en god gärning när de sen skänker lass med kläder och prylar till välgörenhets-secondhand…

   Ja, jag hoppas att jag ska kunna rensa flitigt. Tycker alltid att det är en ganska jobbig grej att göra eftersom det tar mycket energi från mig samtidigt som det sen ger energi tillbaka. 🙂

   Gillad av 1 person

 2. ”Har du också ett sånt utrymme? Där saker ligger och väntar på bättre tider eller på att ett forna jag ska komma tillbaka?” Fethaja, vi har en helt loppis i ett angränsande hus! Jag har ett mycket ansträngt förhållande till detta utrymme för en del avv mig vill bara beställa en container och bli av med skiten en gång för alla. Men med jämna mellanrum kommer vi på en sak vi behöver typ en plättlagg eller en taklampa, och då finns prylen med största sannolikhet på loppisen vilket borgar för längre peng ut på prylar. (Det är alltså min släkt samlade mög som vi under några somrar försökte sälja av och nu återstår runt 70% som vi inte blir av med). Dessutom tänker jag att barnen ska få gå där och plocka ihop prylar till sitt första hem (apropå att planera sju år i förväg…). Omaka tallrikar, kastruller med 70-talsmotiv etc, perfekt för korridoren. Så svaret på din fråga är JA och jag kommer att låta det vara.

  Gillad av 1 person

  1. Hahah, jag känner igen det där. Vi hade i vårt förra boende (stort fint sekelskifteshus) ett helt rum med egen ingång utifrån som vi och (och sen alla i vår bekantskapskrets) kallade för loppisrummet….Det var fullt med grejer som skulle hängas upp, målas etc…ja såg ut som en loppis typ. Vi blev ”klara” med det rummet ca 2 år innan vi flyttade från det huset. Vi bodde i huset i 9 år! Rummet hade egen ingång, badrum och ett pentry(!!). Mitt nuvarande jag kan inte fatta att vi inte hyrde ut den del av huset från dag ett!!
   Du får väl anordna en gårdsloppis med café nästa sommar. Låter ju som rena rama hälsingeidyllen med höns o allt. Jag kan komma och hjälpa till för mat och husrum! 🙂

   Gilla

 3. Jag rensar ut i perioder och sedan utrensningen påbörjades har knappt något nytt eller begagnat kommit innanför dörren hemma. När utrensning skett kommer äntligen de riktiga behoven fram. Dock har jag fortfarande utrensning kvar att utföra. Det finns vissa lådor med småprylar som ska bort. Gamla pennor.. mitt andra misstag är att jag bunkrat hudvård och hygienartiklar. Dessa kämpar jag med att använda upp nu.
  Sedan jag började rensa ut njuter jag av att se halvtomma skåp. Jag var boksamlare men har nu rensat ut en hylla på 4m x 2m. Kvar att spara är 50 cm x 2m. Skönt! Men nu har jag en tom men vacker bokhylla istället..

  Gillad av 1 person

  1. Vi är periodare också, med tre barn så är det mycket av deras grejor som kommer in och som det också fokuseras på att rensa ut snabbare så mycket av det gamla, som jag bara ser när jag kommer ner till källaren dröjer sig kvar men det är också den biten som känns tyngst. Håller med om att de riktiga behoven visar sig mer tydlig och ibland kommer jag på att jag faktist rensat ut något som vi behöver. T ex en klockradio till barnens rum…när den rensades bort tyckte jag inte att behov fanns men nu när de är skolbarn och behöver ta sig iväg och själva försöka hålla lite koll på tiden så har behovet dykt upp, men en sån kan jag nog hitta igen på en loppis. 🙂

   Gilla

 4. Läste ut boken ”prylbanta” av minimalisterna.se i sommras. Har ett helt föråd med bra att ha prylar som skall ut på tradera under hösten. Känns jättehärligt att tagit det beslutet….

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Vad härligt, oftast gäller det att komma igång med ett område sen brukar det smitta av sig till andra områden. Prylbanta är jättebra. Jag läser nu för andra gången Rensa i Röran med Feng Shui som är den första boken jag läste på ämnet, kan verkligen den rekommendera! Skriven av Karen Kingston, ofta är den slutsåld men går att hitta på de flesta bibliotek och ibland i second hand butiker. Lycka till med rensning och försäljning under hösten!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s