enkelhet, Inredning, Life hacks, Livsstil, Minimalism, Okategoriserade

Inredningsbudget = noll kronor?

Just nu pågår en frenetisk rensning hemma hos oss.  Vi har allt sedan vi flyttade för 3 år sedan haft för mycket saker och även om vi rensat ut massor så finns det fortfarande en hel del att göra. För tre år sedan flyttade vi in i ett redan möblerat hus från ett dubbelt så stort hus och som ni ser på bilden ovan var flyttbilen (med vilket vi körde 2 vändor + några med släp) nästan större än huset;-).  Vår djupt rotade sparsamhet och vilja att ta vara på saker har nog gjort att vi varit lite för långsamma i den här processen men istället för att gräma oss över att vi inte gjort mer tidigare så ser vi framåt och märker stora positiva förändringar på kort tid.

Ett stort problem med alla dessa saker som varit kvar trots att de inte haft en specifik plats och funktion i vårt nya hem är ju att de kräver både mental och fysisk plats. Många av sakerna har vi flyttat runt mer än en gång sedan inflyttningen i takt med att vi genomfört olika projekt. Mycket av det vi nu rensar ut har vi fått eller köpt begagnat för ganska låga priser. En stor del del väljer vi att skänka till välgörenhet men några få saker har vi också valt att sälja.

IMG_4484_Fotormini4
Vi har gått från två matbord till ett och skåpet i bakgrunden har flyttats och gett plats till en dagbädd/gästsäng.

Samtidigt som vi rensar ut träder våra verkliga behov fram en del saker har bytt plats i huset och vi  har också fått ändan ur vagnen och köpt en dagbädd (självklart begagnad) något som vi egentligen tänkt på ett bra tag. Under september månad innebar det att vi sålde inredning för mer än vad vi köpt för. (och när jag säger vi så menar jag Maribel:-).

Det faktum att vi samtidigt säljer, köper och flyttar saker och uppdaterar vårt hem utan netto-kostnad fick mig att tänka på om det skulle gå att ha en grundprincip om ”noll budget” för inredning. Detta trots att vi har ett intresse av att bo mysigt och vill förändra hemmet när behov och smak förändras. Om vi testar tanken att i stort sett allt vi köper är begagnat (vilket det är) och att vi redan har ett fullt utrustat hushåll så borde vi egentligen aldrig behöva lägga ut några pengar ”netto”.

Det enda som skulle motivera inköp av nya saker är ändrade behov eller smak men i samma stund som något kommer in så finns det ju då någon tidigare sak som blir överflödig, om allt eller det mesta köps och säljs begagnat finns det egentligen ingen anledning till att det som köps in behöver ha ett högre värde än det som säljs.

Alltså borde man kunna räkna med en ”noll budget” för inredning även om man som vi vill ha ett hem som förändras över tid med nya behov och förändringar i smak. Detta tankesätt räddar plånboken det räddar hemmet från att återigen bli överfullt av saker och det borde samtidigt vara en bra mycket mer hållbar väg!

Vad tänker ni andra om detta? 

8 reaktioner till “Inredningsbudget = noll kronor?”

 1. Jag har också haft dessa funderingar fast på området kläder. Har både sålt och köpt en hel del senaste året både till mig själv och barnen. Det jag har sålt är antingen det barnen har vuxit ur eller felköp som bara står och inte används. Nu kanske inte jag går plus minus noll men näst intill. Känns ju otroligt bra!!

  Vad gäller inredning så tycker jag att det ofta blir väldigt mysigt med gamla loppisfyndade möbler. Och man njuter ju verkligen när man gör fynd 😊

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du tänkt i samma banor. Även kläder är ett område där detta kan fungera, med en mer minimalistisk garderob de senaste åren och att Maribel är duktig på att laga kläder så är det sällan som saker lämnar min garderob numera innan dom är helt slut.

   Det är väldigt mysigt med ett hem med blandade stilar och åldrar på möbler och andra inredningsdetaljer tycker jag också…möjligen mindre trendigt…men mycket högre mysfaktor.

   Gilla

 2. Håller med!! Låter härligt att ha ett hus och kunna göra som ni! 🌟 I vårt hem har vi mycket begagnat men vi har köpt nya Ikeasoffor och efter tre år så ser de inte nya ut direkt och jag gissar att när vi väl bestämmer oss för att göra oss av med dem (om många år, jag tänker att man kan klä om dom eller lägga överdrag) så tror jag inte ngn vill köpa. Min mamma har däremot haft sina soffor i över 40 år, så kvalité är också en viktig aspekt när man väl köper… Finns det ett begrepp som heter ”fast furniture” förresten? (som fast fashion) Det är helt galet med dessa snabba trender…

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Osäker om det finns ett sådant begrepp men det borde det finnas eller ännu heller kanske ”Fast interior” för det är väldigt mycket ”krims krams” som säljs på tex IKEA som uppenbarligen är avsett för att finnas i hemmet max en säsong.

   Vi har haft några olika IKEA soffor genom åren och tycker att dom hållit rätt bra men det är klart det matchar ju inte äldre grejer eller nya kvalitetsmöbler…

   Det är väldigt roligt när man säljer ett par saker som inte längre passar hemma till någon som verkligen blir glad och sen köper något annat som passar bättre och det går på ett ut. Om vi säljer två och köper en så blir vi ju dessutom lite mer minimalistiska på köpet:-)

   Gillad av 1 person

 3. Det är härligt att kunna göra så! Men transport/bil måste ändå vara en kostnad, om liten? Jag som inte har bil (och inte känner så många som har = kan ej låna) upplever att second hand möbler är ett oerhört komplicerat och dyrt projekt just pga bilfriheten 🙂

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är klart att det är enklare att göra om man har en bil (eller kan låna/hyra en ibland), men när man väl har flyttat in så handlar det mesta när det gäller inredning om mindre saker och endast i undantagsfall stora möbler mindre saker kan fraktas hem i ryggsäcken eller cykelkärran.

   Att lösa transporten hem gäller ju dessutom även nya möbler. Vi köper väldigt sällan något som finns mer än en mil hemifrån om vi inte ändå har en resa inplanerat och kan hämta upp något på vägen.

   Gilla

 4. Vad jag önskar att man fick med sig från uppväxten att inte samla på sig saker. Därtill att lära sig släppa saker och sluta koppla känslor till dem. Vi hade inget överflöd som barn utan vi fick lära oss spara för att kunna köpa. Jag valde att köpa sådant som jag samlade på, dvs böcker om hundar och Disney-filmer. Därefter fortsatte jag mitt samlande under säkert 12 år till efter att jag flyttat hemifrån. När väl utrensning påbörjades så har också intaget av nya saker nästan uteblivit (förutom när jag fått en rush om att köpa begagnade kläder som nu bara hänger, läxa lärd igen).
  Inredningsmässigt har jag rensat ut prydnadssaker och har bara kvar lampor och växter samt lite kuddar och filtar. Möbler har jag från början haft begagnat förutom soffor. Det finns en målbild med inredningen och den är inte för långt borta. Det kan innefatta lite nyinköpta gardiner då jag ska ha en större mängd.
  Jag hoppas på att mitt utformade hem sedan kommer följa med mig länge för jag uppskattar att känna mig klar med något.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja visst kan man ibland titta i backspegeln och tänka att det skulle ha varit skönt att ha fått något annat med sig än samlandet eller att vi i varje fall på egen hand snabbare hade kommit till insikt. Dock är det ju ganska lönlöst att försöka påverka historien men däremot kan vi ju göra något åt framtiden. En bra start är ju då att se vilka ”misstag” man gjort tidigare för att dessa inte ska upprepas. Detta låter på ytan så väldigt lätt men är fortfarande svårt långt efter att man har börjat. Troligen är det en process som varar hela livet…tur att det är så roligt att lära sig och att utvecklas:-)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s