ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil

Att vara Gud – Så gör du bättre väder!

Vår syn på det svenska vädret har förbättrats mycket under åren. Denna process började redan under åren som heltidsarbetande men förstärktes ytterligare när vi gjorde oss fria för några år sedan och faktiskt så förändras den fortfarande till det bättre.

Det svenska vädret är dock precis lika varierande och ”opålitligt” som vanligt – Förändringen måste alltså komma inifrån.

Vad är det som har förändrats?  Det kan låta flummigt men min tro är att vi själva kan göra vädret bättre och att det är tre aspekter som framförallt påverkar vår uppfattning om vädret generellt är bra eller dåligt nämligen:

 • Inställning – den första och viktigaste förändringen är inställningen till vädret. Går du runt och muttrar över varje regndroppe som träffar ditt skinn kommer du kanske missa solen som kommer därefter. Vädret är vad det är du kan bara välja hur du förhåller dig till det.
 • Vidga – en annan viktig aspekt är att vidga sin syn på vad som är ”bra väder”. Om endast ”sol och bad” är definitionen så blir det få fina dagar på ett år. Om man till detta lägger vackra promenad- och skiddagar så flerdubblar man antalet dagar. Lägger man sedan till dagar i skogen, dagar framför brasan med en god bok och så vidare – ökar antalet ”fina” dagar exponentiellt.
 • Ta i akt – sen måste man ju också ta tillfället i akt om vädret är fint en timme eller en dag så försök komma ut. Det är ju såklart enklare för oss som styr vår egen tid men nog kan du smita ut från arbetet och ta en promenad i parken på lunchen eller på fikarasten. Kanske kan någon annan tänka sig ett ”gående möte” om vädret är vackert? Numera planerar jag min vecka med hjälp av väderprognosen och min dag efter hur det ser ut utanför fönstret.
MOLDIV-001 2
Det urusla ”oktobervädret” eller hur var det nu?

För den som funderar på att flytta utomlands på grund av vädret tycker jag att man först ska beakta vad vi beskriver ovan. Det är inte en avrådan från att flytta, vi älskar att man tar tillfället i akt och upplever mycket, men däremot är det inte säkert att vädret är det bästa argumentet. Man bör också betänka att varierande väder finns över hela världen. Vi har bott i varmare länder där värmen istället för kylan var ett stort problem delar av året och på andra ställen drar oväder fram under vissa säsonger, på ytterligare andra är bristen på regn ett gissel.

Vad tänker ni? Hur påverkas du av vädret? Kan du kanske påverka vädret? 

15 reaktioner till “Att vara Gud – Så gör du bättre väder!”

 1. Håller med! Vi blir ofta förvånade när andra påstår att ”sommaren varit så kass vädermässigt”
  Kul med varierat väder. Sen gäller det såklart att passa på.
  Eller som nån skrev ”det finns inget dåligt väder och inga dåliga kläder, bara dåliga människor som inte kan klä sig” 😉

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   he he…ja ser väldigt många just nu på hösten som är alldeles för dåligt klädda för vädret och då är det klart att det är tufft att vara ute när det inte är sol och värme:-)

   Gillad av 1 person

 2. Håller oxå med helt och hållet! Jag har ”accepterat” vädret (uppvuxen i regniga Borås haha). Inget jag gör är heller egentligen beroende av vädret – då det faktiskt går att ta en promenad osv även i regn (det är tom underbart friskt och rent i luften då). Längtar aldrig efter sol men – passar såklart på att ta mig ut när den väl tittar fram 🙂

  Sedan tycker jag att grått väder sänker kraven på dagen på ett underbart sätt hihi 😉 Det är lixom helt OK att bara sitta inne och mysa 😉

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Som sagt väder är i väldigt hög utsträckning en inställningsfråga och en fråga om att kunna se fördelarna med varje dag. En annan fördel med ”dåligt väder” kan vara att många andra är så väderkänslig. Tillexempel har jag reagerat över att antalet besökare i vår lokala skidbacke påverkas så mycket av vädret…helt proppat en solig dag medan det är halvtomt en målning eller lite blåsig dag…för att inte säga helt folktomt om det blir lite busväder. Det innebär att för oss som älskar att åka skidor så är alla dagar lika bra då vi under de fina dagarna får stå i kön och sola näsan lite och äta massäcken ute i solen medan under de dagarna med lite sämre väder så får vi backen nästan ensamma och kan få de bästa åken…så som sagt…olika nyanser av ”bra väder”:-)

   Bra sätt att se på det föresten att ”acceptera” vädret…det är ju liksom allt vi kan göra!

   Gilla

 3. Kunde inte sagt det bättre själv. 😉
  Instämmer till 110%.

  Tänker/känner likadant som Erik skrev i sin kommentar.
  När andra t.ex. säger; det bara regnar hela tiden…eller liknande.
  Så tänker jag; va, gör det?

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror väldigt mycket att det är frågan om perspektiv…om det regnar en timme på morgonen har det då varit en ”regnig dag”? För mig har det varit en fin dag med en liten morgonskur men märker att det förkommer hos andra att de går ur sängen ser regnet och sedan ”skriver av” den dagen…

   Gilla

 4. Regn är ju definitivt det bästa vädret, med rätt kläder kan man göra precis samma saker som när solen skiner fast utan krav på att ta tillvara vädret. Jag tycker alltid att väderdiskussioner är så konstiga, vädret ÄR ju precis som det är. Vi kan inte påverka det så varför lägga energi på det? Men det är ett väldigt viktigt samtalsämne för många människor…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Som du säger så är vädret ett stort samtalsämne och det har väl att göra med att det ses som ganska harmlöst (inte som politik eller religion). Det är väl i och för sig bra att småprata och väder är väl ett ämne så gott som något….men fråga är varför det så ofta måste vara negativt. Är det inte för regnigt är det för kallt, för varmt eller för torrt….

   Gilla

 5. Min absoluta ögonöppnare för att gilla fler väderlekar, eller åtminstone acceptera dem och ändå gå ut, var att få barn. På fsk är de ute oavsett väder, vilket gör att det sällan är dom som klagar och då är det bara att klä på sig och hänga på när vi är lediga. Allt som oftast är det bättre när en väl är ute (regnar sällan så mycket när en väl är ute som det ser ut genom fönstret) och det är härligt med frisk luft! Utbudet i min egen garderob avseende funktionsytterkläder har även vuxit i och med att vi bytte klimatzon från södra Norrlandskusten till västkusten. Här behövs regnkläder oavsett då paraplyn varken fungerar pga kraftiga vindar eller när det regnar på tvären… Visste att jag skulle ”få problem” med vintrarna här jämfört med de jag är van vid, och första steget inför flytten var därför att ladda ner en rapport från SMHI för att kunna välja en plats där det regnade mindre. För ”S” kännedom; det blev inte Borås…! 😉

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   För någon månad sedan vikarierade jag på fritids en eftermiddag och det var lite små regnigt väder. Jag frågade den ordinarie personalen om det var svårt att få barnen att gå ut ibland när det är ännu mer ruskigt väder….de sa ”NEJ INTE ALLS…däremot kan det vara svårt att få vuxna som jobbar här att gå ut”…så här är definitivt ett område där vi kan lära av barnen.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det finns verkligen något fantastiskt i alla väder, just den här säsongen är så fantastiskt…men sen kommer den härliga vintern…och sen det otroliga våren…för att inte tala om sommaren…:-)

   Gilla

 6. Jag uppskattar promenader och drar mig inte för att gå ut och röra på mig. Det finns undantag där jag föredrar att stanna inomhus, när det blåser och regnar. Då känner jag mig instängd. Det är på västkusten jag bor så när kylan kommer blir det väldigt rätt. Kylan får ansiktet att värka. Där kan det vara svårt att klä sig mot det. Min hy är atopisk så så fort vi går mot kyligare väder kommer eksemen. Därtill är jag känslig för kalldrag. Visst finns väderproblem i varma länder, men här har vi nu också problem med vårt grundvatten. Tydligen fylls det inte på lika väl som det gjort förr.
  Klart man inte kan flytta utomlands enbart pga vädret. Där handlar det om ett helt byte av livsstil. För min del handlar det om att öka dagarna att kunna vara ute där kroppen mår bra utav det och inte bara trotsa vädret för att få luft och rörelse medan det är ett fysiskt lidande. Så inställningsmässigt är jag synkad men det räcker inte alltid hela vägen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter som om du har givit detta en hel del eftertanke vilket är vad den egentliga meningen är med detta inlägg. Det är så lätt att bara klaga på ”dåligt väder” istället för att göra sitt bästa för att hitta olika aktiviteter och kläder som passar för de skiftande förutsättningarna. Att leva utomlands är fantastiskt och det har vi gjort vid flera tillfällen och även om kyla på dessa ställen varit ett mindre ”problem” än i Sverige så har det funnits andra problem. Man överaskas också av vädret som tillexempel när vi bodde ganska långt norrut i USA och grillade utomhus på julafton men å andra sidan var det så helvetiskt varmt under juli/augusti så att vi knappt kunde vara ute och bara tog oss ut någon timme innan läggdags när det var drägligt på balkongen. Ett annat exempel är Mexiko på vintern när vi ibland har frusit väldigt mycket eftersom det inte finns värme i husen och nätterna kan bli riktigt kalla trots varma dagar..inte heller vad man tänker på innan man har upplevt det..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s