Inredning, Livsstil, Minimalism

Är vi minimalister?

Inlägget där jag lottade ut boken ”Everything that remains” var populärt och det var många som delade med sig av sina tankar kring prylar och minimalism. Någon kanske undrar om vi är minimalister. Njae, vill inte riktigt kategorisera oss på det sättet men vi dras definitivt till de tankarna så jag skulle vilja berätta hur vi tänker kring området och vad som tilltalar oss.

De som har varit hemma hos oss fnissar nog åt tanken på oss som minimalister, vi har jättemycket saker, alldeles för mycket skulle jag vilja säga men vi är på god väg mot en sundare nivå, och vad jag har förstått från minimalism så blir man aldrig klar utan det är en process som ständigt pågår i och med att livet pågår och ständigt förändras.

När maken och jag flyttade in till vårt första gemensamma boende så hade vi inte alls mycket saker eller möbler, skulle vilja säga att det nästan var lite kalt men vi hade det vi behövde. Nu ca 15 år senare så har vi alldeles för mycket prylar, det finns flera förklaringar till det, vi har flyttat 5 gånger på de här åren och i 3 av de flyttarna så har vi inte gjort någon ordentlig flyttresning. Vi har fått 3 barn, som alla bär kläder :-), har leksaker och diverse sportutrustning…allt finns i flera storlekar eftersom de ärver varandras grejor. Vårt förra boende var dubbelt så stort som det vi har idag och det fylldes på med diverse möbler och annan inredning som åkte med in i det nuvarande mindre huset. Som sagt ursäkter finns det många men det känns som att livet kom ikapp oss, tiden och orken att rensa ut i takt med inflödet fanns inte, men nu är vi på gång igen med att få en nivå som vi alla är bekväma med. Läs gärna makens inlägg som blev startskottet till att komma igång igen.

Även om vi i dagsläget har alldeles för mycket saker så har vi blivit mycket bättre på att utvärdera varje köp (gäller både begagnat och nytt). Vi ställer oss alltid frågan ”behöver vi det här” eller är det ”vi vill ha det här”, vi skiljer tydligt på behov och vilja eller önskan.  Vi har också blivit mycket mindre sentimentala när det gäller prylar, vi har mycket lättare att släppa taget. Sällan har vi saknat något som vi har gjort oss av med och skulle det vara så så är det inte hela världen. Vi har insett hur mycket tid alla prylar tar när det ska flyttas runt, sorteras, städas, underhållas etc och eftersom tiden är det vi värderar högst så tänker vi ofta på det, vi vill helt enkelt inte slösa bort tid på att vara vaktmästare till våra prylar. Har vi färre prylar så kan vi lägga tid på det vi tycker är roligt och meningsfullt. De här tankarna gäller inte bara fysiska prylar utan även åtaganden och sociala aktiviteter. Genom att välja få åtaganden så känner vi mer närvaro på det vi faktiskt väljer att göra istället för att mentalt vara på väg till nästa grej hela tiden.

För oss handlar minimalism om att finna den nivå som vi trivs med, där vi har saker omkring oss som är meningsfulla för oss men som inte tynger oss. För många år sedan läste jag boken ”Rensa i röran med Feng Shui” av Karen Kingston, det var min ögonöppnare på området,  efter att ha läst den så såg jag på saker på ett annat sätt (kan rekommendera den). I samma veva som jag läste den boken började vi också experimentera med köpstopp i perioder för att kunna spara mer pengar, det gjorde att vi började värdera sånt vi redan hade på ett annat sätt och vi blev uppmärksammade på vårt överflöd.

Om ni inte redan har kikat in på de svenska minimilisternas blogg  så gör det! Paret som driver bloggen är otroligt duktiga på att skriva kloka inlägg som väcker tankar och funderingar och de ger väldigt mycket bra tips på hur man kan börja prylbanta.

Det finns så mycket bra inom minimalism, när det tillämpas kan det göra så mycket för människans välbefinnande och vår planet. Ja, vi är kanske lite minimalister ändå…

Nedan några bilder från vårt hem, som ni ser har vi inte en minimalistisk inredningsstil, vi omger oss helt enkelt med de saker som vi för tillfället gillar.

Mini

 

 

DSC02789_Fotormini

10 reaktioner till “Är vi minimalister?”

 1. Otroligt bra formulerat och verkligen huvudet på spiken, med vinningen av minimalism! Första gången jag halkar in på er blogg. Och vilken fantastiskt vackert hem och inredning! Jag flyttar in!

  Gillad av 1 person

 2. Väldigt fint hem ni har! Jag känner igen mig både i alla trevliga loppisfynd i inredningen och i texten om er ”resa”. Vi har också fortfarande alldeles för mycket saker som främst jag har samlat på mig/oss. Jag har dock också nu som er börjat hejda mig även vid loppisköp. Just jag behöver inte ”rädda” allt fint jag hittar. Saker har börjat kännas mer jobbiga än givande nu. Jag rensar ur lite hemma men främst rensar jag genom att inte fortsätta släpa hem allt fint jag hittar. Villhöver tycker jag är ett bra ord att fundera över för ofta har det varit mer villhöver än behöver när jag tidigare köpt saker.
  Jag skulle gärna följa din blogg men tyvärr förstår jag mig inte på hur jag ska göra det så guida mig gärna till det 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej Therese!
   Intressant att läsa din kommenterar. Tror att vi som gillar loppis tenderar att dra hem lite för mycket 😉 och att vi kanske rättfärdigar det med att ”det är ju återbruk och billigt…” men i slutändan är det ännu en till pryl. Villhöver är ett bra ord, vi ändrade språkbruk hemma från ”jag behöver” till ”jag vill ha” och det har gjort stor skillnad, det tar liksom emot att säga vill ha.
   Är ganska ny på bloggandet men ska kika på hur man kan göra för att följa….:-) Hälsningar och Glad Påsk! /Maribel

   Gilla

 3. ”Vi vill helt enkelt inte slösa bort tid på att vara vaktmästare till våra prylar.” Värdigt en broderad bonad. Det är exakt detta som är grejen – att slippa vara kurator till sitt eget prylberg, på bekostnad av kvalitativ livstid. Särskilt om man har huset fullt av barn. Idag påskafton har jag inneskor på mig för att det är så skräpigt på golvet att jag får kryllningar av att sätta ner mina bara fötter på det, men det ligger liksom inga prylar någonstans (eller…kanske ett par saker, men inga hav, du fattar). Ert hem ser mycket trivsamt ut och ni har verkligen förmågan att skapa harmoniska stilleben – en talang man inte kan köpa för pengar.

  Gillad av 1 person

  1. Ja en sån bonad kanske jag ska göra…😊 Härligt att du kommit så långt, några smulor på golvet är ju en enkel match när det inte finns prylar överallt. Kul att du tycker det ser trivsamt det är den känslan vi är ute efter. 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s