Boktips, enkelhet, Minimalism

Prylbanta, boktips och utlottning

Inlägget innehåller en annonslänk

Prylbanta kom ut under hösten 2017 och den är skriven av paret Elisabeth Byström och Johan Ernfors som driver bloggen minimalisterna.se.

DSC_0078_Fotor

Innerst inne så tror jag att de flesta av oss vet att saker inte gör oss lyckliga, trots det köper vi som aldrig förr och våra hem svämmar över av diverse onödor. Vi mår kanske lite dåligt över att garaget är så proppfullt så att man inte längre kan köra in bilen eller över att garderoben inte längre går att stänga för att den är full med kläder eller andra prylar som vi inte ens minns att vi hade. Den här boken besvarar så många frågor gällande prylar, hur vi tänker när vi handlar, varför det är så svårt att göra sig av med saker,  hur prylarna påverkar vårt psyke och välbefinnande m.m. Den beskriver också fördelarna och de positiva effekterna som kommer med minimalism.DSC_0085_FotorBoken är en praktiskt handbok med många tips på hur du kan gå tillväga tillväga för att börja prylbanta och hur du sen fortsätter, minimalism är en pågående process och en del av hela livet.

Även om vi konsumerar väldigt lite prylar så har vi ändå ett ständigt  inflöde och en hel del saker som inte längre hör hemma hos oss, men med ett minimalistiskt tänk så har vi blivit bättre och bättre på att kontrollera prylarna så att de inte styr oss. Ett av tipsen från boken som vi tagit fasta på är att boka in ”rensningstid” så numera har vi en tid varje vecka då vi rensar ut något. Har också börjat dokumentera vissa månader i en ”in och ut” -lista likt den som Minimalisterna har på sin blogg, det är särskilt bra när jag känner att det inte händer något på rensningsfronten.

Kan verkligen rekommendera den här boken som är otroligt välskriven och strukturerad. Det är en utmärkt startbok om man vill börja ta tag i sina prylar och konsumtion, förenkla livet och på köpet få de positiva effekterna som mer fritid, välbefinnande, ett sundare klimat och en stärkt ekonomi.

Jag och maken läser en hel del böcker som inspirerar oss, istället för att låta dem bli ”hyllvärmare” (ett favorituttryck från boken) hos oss så lottar vi gärna ut dem så att andra kan glädjas och inspireras av böckerna. Skriv en kommentar om du vill vara med i utlottningen.

Förmodligen finns boken på ditt bibliotek, vill du ändå köpa boken så kan du göra det här men låt den inte bli hyllvärmare hos dig ;-). Skicka den vidare och låt någon annan inspireras.

40 reaktioner till “Prylbanta, boktips och utlottning”

 1. Vill gärna vara med i utlottningen 😃 Mitt problem är att jag, som jag har förstått att många andra också gör, kopplar saker till minnen och personer. Jag ger gärna bort saker jag inte behöver till någon annan som får nytta av dem men vill rensa mer. Skulle behöva lite inspiration – känner mig mottaglig just nu…förändring på flera håll i mitt liv just nu.

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Ja, det är ju den där kopplingen som gör det så svårt. Boken är bra inspiration för att komma vidare och bra att tajma med andra förändringar i livet! Jag tar med dig i utlottningen. 🙂

   Gilla

 2. Hej! Vill gärna vara med i utlottningen! Har önskat denna bok till vårt bibliotek, men det tar tyvärr ofta länge att få svenskspråkiga böcker till våra bibliotek här i Finland (trots att utbudet blivit mycket bättre med åren, som tur!). 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Hej. Vill gärna vara med i utlottningen. Hade möjligheten att låna boken på biblioteket men många i kö och då blir det kortlån. Två veckors lån och då kände jag mig stressad och tog migvonte riktigt tid. Hade varit toppen att vinna och kunna läsa länge….
  Tack för fin insta och blogg.

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Tråkigt att känna sig stressad när man läser böcker. Jag tar med dig i lottningen och så hoppas vi på tur. Kul att du gillar bloggen o insta, värmer att höra sånt! 😊🙋🏻‍♀️

   Gilla

 4. Jag vill vara med! 🙂 följer både de och dig. Har rensat mycket efter en flytt då jag och min man hade egna bostäder och dubbla bohag. Men trots det har vi alldeles för mycket kvar.. vi känner att det blir stökigt och känns tungt med så mycket grejer tyvärr. Därför skulle vi behöva få en push i rätt riktning för att hitta inspirationen och få tips till att fortsätta rensningen.

  Tack för en bra blogg!

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Jag förstår precis känslan! Vi bytte bostad från större till ett mindre hus som kom med möbler…😬😅
   Boken ger mycket bra tips och en knuff i rätt riktning. Jag tar med dig i utlottningen. 😊🙋🏻‍♀️

   Gilla

  1. Hej!
   Den här boken ger mycket bra handfasta tips för att huset inte ska spricka och svämma över. 😉 Kul att du gillar bloggen! 😊Tar med dig i utlottningen.

   Gilla

 5. Nutidens stora dilemma är att vi har för många valmöjligheter, många blir vilsna och vet inte vad man ska tro på. Minimalism kommer bara växa sig större.

  Gillad av 1 person

  1. Håller helt med! Märker det på barnen som redan tidigt får otroligt mycket att välja på…inte så lätt. Det är nog så att människan behöver något att tro på och något som guidar en i tillvaron…sen gäller det att hitta en form som passar en. Tror också att minimalism kommer att växa! 😊

   Gilla

 6. Hej! Prylbanta boken BORE jag ha läst för länge sedan. Men bättre sent än aldrig, sägs det. Jag är 55+ och håller på att rensa ut vårt hus på 150 kvm pga flytt till lägenhet på 72kvm. Inte nog med det ett garage på 96 kvm. Allt detta är mer eller mindre tvång pga att min man har fått Alzheimers. Så i veckan fick jag säga adjö till min samling från barndomen, brev från brevvänner och sångtexter som jag samlade på. Har även svårt med ”en in – en ut” metoden i garderoben. Jag kan ju komma att använda den där tröjan… tex när jag målar. MEN ni hör ju själva… Jag funderar även om detta beteende med att samla på sig saker går i generationer? Min mamma är nämligen snäppet värre än mig. Så om nu inte boken kommer från er till mitt sängbord SÅ kommer den garanterat dit från biblioteket. Önskar att jag aldrig har bott på så stor yta för det spelar ju också en stor roll i livscykeln. Jag håller båda mina tummar.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Marie! Tack för en lång kommentar. Jag tror att det är svårt för många av oss då vi lägger in mycket känslor i prylarna. Vissa saker är betydligt svårare att rensa ut t ex brev som du nämner. Boken är väldigt bra på det sättet eftersom den tar upp olika kategorier av prylar och ger bra tips på vad man ska tänka på i varje kategori. Säkert är det också en generationsfråga, äldre generationer har växt upp under helt andra förutsättningar där man faktiskt behövde spara, vända och vrida på varje sak för att få den att räcka. För dem är det nog svårare att släppa tag då ”jag kan behöva det sen”-tänket är så rotat.
   Med din flytt så är du ett stort steg på väg i rätt riktning och jag tror säkert att du kommer att öva upp dina ”rensningsmuskler” snabbt. Tar med dig i lottningen. Lycka till!! ✨

   Gilla

 7. Vill vinna boken åt min fru, Min fru shopaholic kompenserar sin barndom med att ständigt konsumerande. Vi pratar ofta om det och hon vill bryta sina köpvanor men är inte riktigt där än. Hoppas att om hon vinner boken att hon kan bryta sitt mönster

  Gillad av 1 person

  1. Hej Jonas! Tror att det kan vara ganska vanligt förekommande att man kompenserar eller dövar något med konsumtion. Ett köpstopp kan vara en bra start och att samtidigt börja rensa. Eller att ersätta konsumtion med ett intresse som inte kostar något eller kostar väldigt lite. Boken ger mycket bra tips för att komma igång. Jag tar med dig i lottningen sen är det bara att hålla tummarna!

   Gilla

 8. En fattiglapp fick upp ögonen en dag,
  läste ekonomibloggar o tänkte; kanske även jag?
  Nu har hon en tid på liten lön knotat o sparat,
  och tänk, en titt på depån och: ”Se vad jag klarat!”
  En prylbantarbok skulle komma väl till pass
  för att göra av med prylar; på det är hon kass…

  Gilla

  1. Hej Camilla!
   Snyggt rimmat måste jag säga! 🙂 Kul att du fått sparsamhetsmuskler, nu kanske boken kan hjälpa dig att bygga rensningsmuskler. 🙂 Jag tar med dig i utlottningen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s