Inredning, Livsstil, Minimalism

Tusenlappar gör ingen nytta i källaren

September har passerat så hur har det nu gått med min septemberutmaning? Jag har rensat som aldrig förr och det har gett mig mycket ny energi och på något konstigt sätt har det känts som att jag också har fått mer tid, kanske för att jag faktiskt har fokuserat på uppgiften. Det är det som är så bra med rimliga utmaningar och mål, det går inte att slingra sig eftersom jag vet att målet är just rimligt och uppnåeligt. Jag hade satt ett mål på att ta mig igenom 4 lådor och göra mig av med ca 10 st större inredningsprylar. Jag har inte gjort någon exakt beräkning men jag kan nog säga att jag klarat målet och lite till faktist.

IMG_0321
En tung låda som lämnas med lättnad!

Flera lådor har gåtts igenom och många prylar från källaren har lämnat hemmet. En del har blivit sålt, några grejer har fått en plats uppe i huset, mycket har jag skänkt och en del trasigt har slängts. I försäljning så har det gett ett par tusenlappar, det är inte en jättestor summa men varken prylarna eller slantarna gjorde någon nytta i vår källare!

IMG_4187
Ett helt cykellass till second hand. Ett par fina märkesjeans jag köpte i våras på Röda Korset fick åka tillbaka till samma butik då de var för obekväma. 🙂

IMG_4409

 

Några av sakerna som blev sålda var ett fint gammalt skåp och två kristallkronor som stått i källaren sen vi flyttade in för tre år sedan. Min mamma som gillade det gamla skåpet uttryckte flera gånger –”men det som var så fint!”. Ja, det var ett jättefint skåp men det har stått och samlat damm i vår källare i tre år och har inte gett någon glädje till varken oss eller någon annan. Nu har det hittat ett annat hem och förhoppningsvis blir det välanvänt och de nya ägarna får glädjas av ett fint skåp som pryder sin plats!

Det som alltid slår mig vid såna här utrensningar är hur det känns lite motigt med de första grejorna som lämnar huset men ju fler som åker ut desto bättre känns det och jag blir lite besatt av att hitta fler grejor som kan åka ut. En av de böcker som inspirerat mig mest inom just rensning är Karen Kingstons bok Rensa i röran med Feng Shui. I samband med att jag lämnade in prylar på vår lokala second hand butik så fanns där ett ex av boken i hyllan för 2 kronor. Den är inte helt lätt att få tag i längre då det inte tryckts någon ny upplaga på ett tag så jag köpte den och läser den nu för andra gången. Den är fortfarande lika bra och läsvärd och jag har fått en del nya insikter.

”De saker du har omkring dig i det större tempel som är ditt hem behöver förändras med dig allteftersom du förändras och utvecklas så att de speglar den du är.” Karen Kingston

Under oktober månad kommer jag att fortsätta att rensa i källaren. Det känns som att jag har fått flyt och att jag äntligen har insett att det här huset är så olikt vårt förra hus.  Vi som bor i huset har också förändrats mycket de senaste 5 åren så nu är det dags att släppa tag om en del saker som inte längre speglar de vi är eller där vi är.

Har du några områden som är extra svåra att rensa ut? Eller håller du kvar vid prylar som inte längre passar in på den du är idag eller hur ditt liv ser ut idag?

 

 

24 reaktioner till “Tusenlappar gör ingen nytta i källaren”

 1. Jag älskar att rensa och vet att jag mår så bra av att inte ha så mycket prylar omkring mig. Mår också bra av att veta att inte alla skåp och lådor är fyllda till bredden. Men med två småbarn och ont om tid så blir det snabbt fullt och snabbt stökigt. Ett ständigt inflöde av kläder och saker till barnen som sedan ska sparas till nästa barn… Vi planerar även att flytta från vår lägenhet till ett hus och då kommer flera möbler som vi idag inte har någon användning för att komma till nytta. Så vinden är full, skåpen är fulla och jag kämpar på med att sälja av sak efter sak som bebisen växt ur. Karen Kingstons bok är en favorit även här. Det var starten på min minimalistiska/giftfria/sparsamma livsstil. Min plan är att pensionera mig när minsta tjejen börjar förskoleklass, 2025.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Hanna!
   Ja, jag tror att vi är många som mår bra av att rensa! Upplever precis som du att i samband med att vi fick barn så började det svämma över av prylar och ibland prylar som man kanske inte själv skulle välja. Vissa grejer som kläder, skor och sportutrustning som ärvs mellan syskonen hänger också kvar i huset ganska länge. Det blir också så att det som det fokuseras på att rensa ut är just barnprylarna och det hinns inte alltid med att ta tag i andra rensningsområden, det kanske är ok att det får vara så en tid. När det gäller barn och bebisar så har jag också ganska mycket nostalgiska känslor då jag känner en viss sorg över att barnen växer upp så fort men jag antar att det bara är att inse fakta och släppa taget så snart de växt ifrån något. Härligt att höra om din pensions/frihetsplan! Bara att köra på!

   Gilla

 2. Å jag får rysningar! Jag älskar att rensa. Är också inne i ett rensnings-skov och min man sa senaste igår att han tycker att det är helt otroligt att jag fortfarande kan hitta saker att rensa (igår gjorde jag köksskåpen och märkte upp med dymo mmm). Men det är ju precis som du säger – en familj förändras, behoven ändras. Och nu bor vi ju på lantstället vilket är lite orensad mark eftersom vi bara stresslandat där på somrarna. Nu har jag tid att verkligen ta tag i saker. En eftermiddags slit för enklare och mer lustfylld vardag under säkert ett par års tid – en absolut no-brainer!

  Hittade mitt Kingstonex hos en vän för ett par veckor sedan (hade lånat ut den för många år sedan) och läser om den i detta nu. Jag håller med dig om att den håller sig än (vem skänker bort ett sådant referensverk och bravo till dig att du högg den!).

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är något med rensning som är väldigt befriande! Har sett dina räder på instagram och du är verkligen ett rensningsproffs, gillar också dina enkla fina stylingar! Jag känner att den här rensningsperioden har gett mig kraft och energi och öppnat upp mina ögon för vad jag ska fokusera på med andra grejor också. Jag börjar nästan se Karen Kingston som min huspräst och frälsare…😂 Hon har till och med fått mig att släppa taget om mina gamla dagböcker! Har börjat elda upp dem en och en….Jag vill inte läsa dem och ännu värre, tänk om nån annan skulle få tag i dem och börja läsa. Hua!

   Gilla

 3. Jag upplever att de prylar jag samlat på mig inte har något värde på andrahandsmarknaden. Böcker, filmer och kläder. I bästa fall får jag 10-20 kr per bok om jag har en komplett bokserie. Tidsmässigt så är det rena förlusten men jag njuter av att det kan skänka någon glädje eftersom Erikshjälpen och andra organisationer är överhopade med böcker och det är svårt att få översikt. Numera köper jag inte böcker, utan enbart studieböcker som ska användas under längre tidsperiod.
  Böcker som inte verkar gå att sälja samt fina tidningar har jag skänkt bort. Likadant med kläder. Målet med kläder är att krympa ner det till en garderob på 60x60x200 cm.
  Efter många renoveringar kan det också finnas en del rester kvar som behöver ses över. Det jag har mest problem med är gammal elektronik, i synnerlighet där det finns sparad information på. Det känns otryggt att lämna ifrån sig.

  Gilla

  1. Gamla datorer är ju pest. Insåg att om min skulle gå sönder så skulle jag bara köpa en ny så den gamla skulle ändå inte komma till användning. Jag återvann min gamla dator för förrförra våren genom att återställa den till ursprungsinställningarna. Genom att göra det och köra något program som gjorde det extremt svårt att återställa infon så kunde jag sedan lämna prylarna till återvinningen. Efter att datorn stått oanvänd i ett antal år så har den inte heller så mycket aktuell info. Jag googlade hur man skulle göra.

   Gillad av 1 person

   1. Ja, det är något sådant jag planerar göra också med datorer som står stående. Nackdelen är att när övergången till ny dator/mobil så har det blivit stående. Nu minns jag inte om allt tidigare är kopierat till någon annanstans eller om man måste lägga ner timmar igen och kontrollera.
    Tidsmässigt känns det även bättre att vänta några år så att informationen är helt inaktuell och därefter köra ett sådant program som kör över allt data.
    Tidsmässigt är det svårt att få ett grepp om hur lång tid något sådant här skulle ta. Tack och lov för onlinelagring nu, så att inget enbart ligger sparat på enheterna längre.

    Gilla

   2. Hej Plina! Tekniken är verkligen ett bekymmer. Svårt när utvecklingen hela tiden går så fort att det knappt går att byta ut trasiga delar utan man tvingas köpa nytt, eller att faktiskt tillverkarna gör grejerna så otroligt dåliga att det inte ens är värt att laga. Kan tipsa om en serie i P1 som heter Prylarnas Pris som belyser detta, väldigt intressant. Ha en bra dag!

    Gilla

   3. Jag överförde fotona och i övrigt konstaterade jag att om jag inte behövt det på 6 år så behövde jag nog inte det längre.

    Nu har jag kört Mac på datorn och min är mer än fungerande efter 7+ år. Det kan bero på att jag de senaste 4,5 åren använt ipaden till det mesta. Mobiltelefonerna från Apple tycker jag dock är överprissatta så där brukar jag hålla mig till ngn 2000 krs variant. Fördelen är att man behöver inte bekymra sig om den går sönder eller tappas bort pga värdet. Nackdelen är att de verkar hålla max 3 år innan de blir omöjliga att uppdatera.

    Gilla

  2. Hej Camilla! Vissa saker säljer bättre än andra och ibland är det inte värt tiden för småpengar, då är det precis som du säger bättre att skänka. Köper aldrig nya tidskrifter/magasin men om jag blir sugen på att kolla i ett så går jag till biblioteket eller köper gamla nummer på den lokala second hand butiken (kostar mellan 2-5 kr). Ser det lite som ett bibliotek
   men där kostnaden för tidningen går till välgörenhet. Har börjat tänka så kring andra prylar också, om jag köper second hand så är det till låns under några år tills jag skänker den tillbaka.
   Antar att du tänker på mobiler och datorer där lagringsutrymme finns? Tror de flesta nyare modeller har avinstallering/rensning med ett knapptryck men det är klart, har man bilder som man kanske vill ladda ner/ladda upp så blir det ju en visst insats i tid. Tycker inte att jag upplevt att det är ett generellt problem att lagrad information hamnar i orätta händer om det lämnas in till Återvinningscentralen men jag kanske har missat det? Känner mig dock inte så orolig, känns som en väldigt lång väg att gå för en brottsling att kanske hitta någon användbar information på något som jag lagrat….Tror i så fall att vi lämnar mycket mer spår med allt som vi gör online som kan vara mer användbart och intressant men är inte så orolig där heller. 🙂

   Gilla

 4. Läste boken ”Prylbanta” ihop med er bok i sommar och har också börjat att rensa i mitt förråd, 4 affärer på tradera gav nästan 4500 kr, Har helt släppt ”bra-att-ha” känslan, vilket känns skönt.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej! Vad kul att du börjat rensa och att det dessutom fanns lite pengar där. Det är verkligen befriande och ju mer man rensar desto enklare blir det. Vi har en lång väg kvar med prylar som släpats med från vårt förra hus men jag känner åtminstone att jag är på rätt sida om puckeln, det ger en sån skön känsla! Nej, de där ”bra att ha” momenten som man väntar på dyker sällan upp. Vi har börjat se Köp och Sälj sajter och second hand butiker som vårt lager om och när det där tillfället ”nu skulle det vara bra att ha x eller y” dyker upp. Prylbanta är jättebra och Karen Kingstons bok Rensa i Röran med feng shui är en klassiker som är väldigt läsvärd. Lycka till med fortsatt rensning!

   Gilla

 5. Jag lyckades få sålt 28 gamla (2008-2013) nummer av Family Living på Tradera häromdagen! 210 kr in och 9,5 kg tidningar ut! Trodde aldrig att någon skulle köpa dem men kul att slippa att bara kasta dem och att de kommer till glädje en gång till. Har svårt att bara kasta sånt som inte är trasigt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Hejhopp! Vad kul att du kunde sälja dem! Jag brukar själv läsa gamla nummer av olika tidningar/magasin men jag köper dem för en femma på vår lokala second hand-butik eller läser på biblioteket (biblioteket säljer ibland också sina gamla nummer). Så visst kan dina gamla tidningar fortfarande sprida glädje hos någon annan. Om du inte lyckas sälja nästa gång så skänk dem till en second hand-butik (de brukar ta emot) eller hör av dig till en förskola eller skola, ibland används tidningarna av eleverna till kollage och annat. 🙂

   Gilla

 6. Vi började vår sparresa genom en stoooor utrensning. För min del var det främst en skivsamling som jag verkligen älskade men som bara samlade damm i källaren. I och med min digitalisering kände jag att det vore roligt om någon annan fick ta del av dessa rariteter från sent 90 och en bit in i 2000-talet. Det inbringade nästan 30 000 kr vilket betalade en kreditkortsskuld vi hade.

  Jag fick blodad tand och fortsatte med själva vinylspelaren och en allmän skåprensning som gav 10 000 kr till.

  Även om det inte ger mycket pengar blir jag glad att någon annan kan använda det. Nu i veckan har jag klickat hem en massa barnkläder på Tradera för småpengar. Det är säkert inte värt det för säljarna men jag blir glad för en fin hoodie till min son för 19 kr. Det är jag verkligen noga med att påpeka till säljaren också + miljön då. Det gör också gott i hjärtat.

  Gillad av 1 person

  1. Wow, vilken källarskatt som bara väntade på att bli upptäckt! CD-skivor är svårt, vi har haft ca 800 cd-skivor som vi sakta men säkert gjort oss av med. Nu har vi ett hundratal kvar som vi lyssnar på då och då i den fina ljudanläggningen med riktigt ljud! 🙂 Vi hade en låda kvar i källaren med ca 100 skivor som var för bra för att bara skänka så vi lade ut dem på en FB köp och sälj, vi lät köparen ge ett rimligt bud, han gav 500 kr för hela lådan! 🙂 Han lyssnade mycket själv och sålde vidare de skivor han själv inte behöll.
   Perfekt när man kan köpa något för småsummor. Ser mycket gott i att handla på vår Röda Korset butik som ger mycket i många led. Själva lägger vi ogärna tid på att sälja sånt som ger småsummor, skänker hellre eller byter mot kaffepaket sånt som inte har något värde, kaffepaketet har blivit en bra valuta! 🙂 Vi skänker mycket, en del barnprylar som är fina t ex barnböcker, pussel och spel har vi skänkt till förskolan som blivit väldigt glada! Finns inte alltid en stor budget för såna trevligheter på förskolorna…

   Gilla

   1. Just det med förskolorna är ett supertips. Jag arbetar inom retail med fokus på barn och skola/förskola får alltid en kasse när vi rensar ut. Mycket uppskattat!

    Kaffepaket är en fin valuta. I vårt område är valutan en flaska rött…

    Gillad av 1 person

 7. Aj då hrrrm, jag har tvättat barnens judodräkter och plockat fram en tröja jag tänkt sälja men inte kommit längre än så… men nu blir jag inspirerad, kanske kan jag få ihop en tusenlapp om jag lägger ut lite grejer! Karen Kingstons bok är så himla bra, varje gång jag läser den kommer jag ett halvt kapitel innan det börjar klia i kroppen och så är rensandet igång. Tyvärr har jag skickat vidare mitt ex av boken, hur tänkte jag?! Men det kanske finns att låna på bibblan.

  Gillad av 1 person

 8. Jag hade också gett bort boken men hittade den på nytt på en hemsida för begagnade böcker, minns inte vad den hette.

  Jag har svårt att komma igång med rensningen, det känns inte som om jag hinner och när jag skulle sälja på FB köp och sälj så var det bara en massa ”UFO” som skrev och utlänningar som skrev på sitt språk (inte ens engelska). Så jag kom alldeles av mig. Jag måste prova på nytt.

  Men i bostadsrättsföreningen där jag bor har man gjort ett hörn i soprummet där man kan skänka bort saker och eftersom det är en stor förening så försvinner allt därifrån. Där hamnar mina prydnadssaker och fina tidningar.

  Tack för inspirationen till fortsatt rensning.

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Kul att du hittade boken, den kan nog ge en puff till inspiration igen. När det gäller köp och sälj så för min egen del så är det i första hand viktigast att göra själva utrensningen. Om det blir någon försäljning så är det bara en bonus men jag skänker hellre till en secondhandbutik än lägger upp en pryl som jag tror kan ta lång tid att sälja. Om jag har lagt upp något på köp/sälj så brukar jag ge det max en vecka, säljs det inte under den tiden så skänker jag det när veckan har passerat. Det känns skönare att bli av med grejerna än att vänta ut och eventuellt få in några kronor. Ibland märker man också vad man har fallenhet att sälja då lägger jag krutet där. Själv är jag inget vidare på att sälja kläder och skor men möbler och inredningsprylar går bättre. Lycka till med rensningen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s