enkelhet, Livsstil

Långsammare och mer njutbart..

En av de bästa stunderna under den senaste veckan var när jag gick över ängen strax nedanför vårt hus förbi en liten inhängnad där det går ett 20-tal får. Fåren hade nyligen flyttats till just detta bete och det fanns massor av gott att äta. Jag satte mig på huk, slöt ögonen och lyssnade på när de 20 fåren långsamt mumsade. Det var ett så härligt naturligt långsamt och fantastiskt vilsamt ljud.

Tidigare under samma promenad hade jag hört en mängd andra ljud som till exempel en lövblås, en motorsåg och en moped. Mekaniska (o)ljud som ökar stressnivån trots att det egentligen är prylar som ska spara tid och därmed kanske ge oss tid att ta det lugnt. Många är också de landsortsbor som reflekterat över att lagom till helgen när det är dags att ta det lugnt så kommer stadsborna ut med sina ”röjsågar och motorgräsklippare” för att slappna av ”på landet” där det är (eller snarare var) så lugnt och skönt.

Är det någon mer än vi som märkt att när köksfläkten är på så ränner alla omkring som galningar i köket…ofta helt utan anledning”

Nu är jag ingen motståndare av tekniska hjälpmedel men ibland tycker jag att man kanske ska fundera över vad nyttan är med en viss pryl. Köper man tillexempel en snöslunga för att förflytta snön snabbare och lättare för att sedan gå till gymet, istället för att långsamt och njutbart i tystnad skotta med muskelkraft? På samma sätt kan man resonera i den här årstiden kring lövblås kontra kratta…den första är något mer effektiv men tiden då den körs blir rätt plågsam både för den som kör maskinen och alla runt omkring. Jämför då med det stillsamma och härliga ljudet av en kratta som sakta dras för att samla ihop trädgårdens löv. På samma sätt tycker jag att många mindre jobb som kräver kapning med fördel kan göras med en vanlig fogsvans eller bågsåg. Det tar kanske några minuter extra (inte säkert med tanke på hur mycket mer tid det tar att plocka fram/bort de mer avancerade maskinerna) men själva processen är mer njutbar och det skadar ju inte att använda musklerna lite heller.

Vilka reflektioner har ni kring detta? Vad är effektivt och rationellt när det gäller tekniska hjälpmedel och vad är bara dumt? Egentligen är endast fantasin som sätter gränserna för vad som kan göras långsammare och mer njutbart…men dom fantasierna lämnar jag till er;-)

12 reaktioner till “Långsammare och mer njutbart..”

 1. Jag tycker att jag blir så trött av buller, vägljud och fläktar. Lagar och syr hellre för hand än med symaskin, känns mer meditativt och avslappnande. Hackar hellre grönsaker för hand än med matberedaren, tycker att det är behagligt med de repetetiva rörelserna. Blir också mer lugn av att gå i naturen och mer stressade i stan. Men skulle vilja vara mer i naturen än vad jag är just nu.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror inte du är ensam om att bli trött av dessa typer av onaturlig (eller egentligen kanske beskrivningen borde vara ”disharmoniska”) ljud. Tror många är väldigt trötta i hjärnan och har ett högt påslag av stress på grund av en miljö som inte sällan är fylld av denna typ av ljud.

   Just nu tänkte jag dra ut i skogen med mitt anteckningsblock så en längtan till naturen kan jag verkligen känna igen!

   Gilla

 2. Som ensamstående undviker jag dammsugaren, förmodligen svårare om man är barnfamilj. Jag dammtorkar, våttorkar golv och piskar mattorna. Tycker att det är lättsammare än att ta fram de åbäkiga och ljudliga dammsugaren bara för att man ”ska” en gång i veckan. Dammsugaren tar jag ett ordentligt tag med en gång i månaden och det grundligt. Skönt att städa utan maskinljud och är man lite trött arg eller ilsk så är mattpiskning att rekommendera/Elsa

  Gillad av 1 person

  1. Jag har haft min dammsugare i 20+ år nu och har bestämt att när den går sönder ska jag testa en period med bara sopning. Funkad utmärkt när jag var utomlands så det borde funka lika bra här.

   Gilla

   1. Hej och tack för din kommentar,

    Håller med det skulle vara skönt att kunna klara sig helt utan dammsugare men just nu ser jag inte någon sådan möjlighet i vårt liv. Antar att jag får vara nöjd med att det räcker med någon timme i veckan:-)

    Gilla

   2. Plan microfibermopp är det bästa! Får med precis allt damm, bara att ”torka av” moppen på hallmattan så samlas dammet i korvar som man kan slänga sedan, bara skaka av mattan sen så är det klart! Har i övrigt inte direkt mattor och ljudet fr dammsugaren gör mig vild av raseri!

    Gilla

  2. Hej och tack för din kommentar,

   Dammsugaren är en av mina stora ”fiender” här hemma. Jag kör den visserligen ca en gång i veckan men det är något som jag gärna skulle undvika om det gick.

   Skaka mattor är bra för att få ut aggressioner:-)

   Gilla

   1. Jag skakar inte mattorna utan piskar dem. Jag har en sån där gammal mattpiskare i rotting väldigt effektiv både för mattor och armmuskler. Överväger precis som övriga här, att i framtiden inte äga en dammsugare.

    Gillad av 1 person

 3. Hej!
  Har gjort mig av med allt som låter och tar plats. Kaffebryggare (har en kittel), vattenkokare, symaskin, strykjärn + bord. Använder ej hårfön, platt/locktång, smink, smycken, färgar inte håret och det toppas av nån av döttrarna. Dammsugaren är kvar så länge som jag bor med mina tonåringar, men sen i en liten etta tänker jag bara använda sop o skyffel + våttorka. Tacksam för att fler har robotgräsklippare iaf.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har verkligen rensat ut mycket. Vi har fortfarande både vattenkokare och perkulator för kaffe som vi använder mycket även symaskin och strykjärn hade det nog kännas svårt att klara sig utan men imponerande att du gör det!

   Robot klippare är verkligen en bra uppfinning…en ovanlighet i dessa tider:-)

   Gilla

 4. Jag håller med helt fullständigt. På ett sommarställe ska man höra kvitter eller vågorna. Inte bilar, moppar eller gräsklippare. Jag är en person som lyssnar aktivt eller inte alls. Jag blir uppstressad av ofrivilligt ljud.
  Därtill odörer som bensin och eldning.. Livet är allt gott när man kan njuta av frisk luft och naturens ljud.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   En viss förståelse får man kanske ha för att andra har olika aktiviteter på gång som ger upphov till ljud (och lukter) men om vi alla var lite mer eftertänksamma med när detta är befogat så tror jag att det skulle bli betydligt fler platser och tider där man kan lyssna till naturens egna ljud.

   Det är något med naturens ljud för det är sällan man blir irriterad av fågelsång trots att den kommer till en ”ofrivilligt”….

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s