Boktips

Vill du ha gott om tid?

(Inlägget nedan innehåller reklamlänkar till bokus.se)

Då var det dags för ett boktips igen. Denna gång har turen kommit till Bodil Jönssons nya bok ”Gott om tid”.

Författaren har tidigare skrivit många böcker om vår syn på och förhållande till tid, bland annat den moderna klassikern ”Tio tankar om tid” som utkom för 20 år sedan och som sålt i hundratusentals exemplar. I vår bok rekommenderar vi också den utmärka boken ”tio tankar om arbete” som kompletterande läsning.

”Gott om tid” följer samma struktur som ”Tio tankar om tid” med samma antal kapitel men fyller på med nya reflektioner utifrån hur samhället har förändrats men också med nya insikter.

Jag gillar den här boken men om man ska säga något negativt så är den full av ibland lite osorterade tankar och ibland kan det vara svårt att följa den röda tråden i vissa avsnitt. Den är samtidigt fylld av små gulkorn och därför är det en stark rekommendation att läsa den för alla som har något intresse för tid, arbete och kanske främst våra egna tankar och beteenden i relation till dessa begrepp.

Några av de guldkorn som gör boken väldigt läsvärd är förslaget att ändra synen på tid som något som kommer till oss snarare än något som rinner ifrån oss, en subtil skillnad som får väldigt stor betydelse om man verkligen tar den till sig. Jönsson tar även upp hur vi alla har olika inneboende rytmer som inte alltid går ihop med klockans tid eller andras uppfattning om tid. Att vi behöver hitta utrymme för oavbrutna tankar (något som blivit än svårare de senaste 20 åren) etc.

Andra intressanta reflektioner är en kring ”lagom” och då främst vår allmänna nedstämdhet möjligen kan höra samman med trötthet och att vi då helt enkelt behöver vila..inte lägga till mer saker i våra redan överfulla liv. Jönsson tar också en gång för alla död på den vanliga invändningen ”men tänk om alla skulle göra som du”. Hon menar att det är en ”falsk risk” som  dom som är rädda för förändring griper efter för att slippa tänka på alternativ. Vi alla är olika och att alla skulle göra som du..det kommer aldrig att hända!

Kort sagt en mycket läsvärd bok som rekommenderas varmt. Om du är sugen på att köpa ett går den att beställa som tryckt, e-bok och ljudbok här (affiliate). Annars finns det troligen på ditt bibliotek eller går att beställa om du lämnar ett förslag.

4 reaktioner till “Vill du ha gott om tid?”

 1. Vill gärna läsa den! Har läst hennes ”Tio tankar om tid” och det finns mycket intressanta tankar kring tid och vad vi gör med den… Tack för påminnelsen och alltid lika bra inlägg! 🙏

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar! Boken är verkligen läsvärd precis som dom dom tidigare. Tack oxå för den positiva återkopplingen det värmer alltid😊😀

   Gillad av 1 person

 2. Instämmer med ovan kommentar. Alltid lika bra inlägg. Just Bodil Jönsson ligger mig varmt om hjärtat. Hennes tankar om att icke sönderhackad tid upplevs längre har vi tagit till oss och levt efter de två senaste somrarna. Det blir gammaldags sommarlovskänsla då. Försöker få in det i vardagen också…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Alltid lika roligt att höra att inläggen är uppskattade. Det är svårt att uppleva sammanhängande tid i dagens samhälle även när man är fri från kravet att gå till ett arbete varje dag så är man beroende av en massa andra rytmer. På så vis är sommaren härlig för i långt mycket högre utsträckning sätter man då rytmen själv.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s