vår ekonomi

Vår ekonomi – Hur gick det i November?

Då är alltså även november månad till ända och året ångar med stormsteg vidare mot jul och nyår. Under november hade vi förmånen att få åka och föreläsa i Örnsköldsvik, besöka en härlig blogg/podd-kollega i skogen utanför Sollefteå och dessutom bli intervjuade på scen vid hälsomässan i Älvsjö. Den härliga resan beskrev vi i det här inlägget. Vill också extra påpeka kraften i att tänka positivt, bilden ovan är nämligen tagen på månadens sista (och enda) soliga dag!

Dagens huvudämne är ju dock utfallet för våra utgifter i november! Med start januari började vi med månadssammanställningar efter att ha gjort ett ganska långt uppehåll.  Många har uppskattat det så vi fortsätter åtminstone året ut.

Nedan är en sammanställning av utfallet för november: 

IMG_3963

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 19 900 kr för månaden. Just nu håller vi på att fixa lite med vår stuga så vi har den inte uthyrd men däremot har vi fortsatt att rensa och sälja inredningsprylar (1 600 kr) , vi har fått en del kilometerersättning (2 700 kr) och fått en hel del utdelning och ränta (36 000 kr) vilket totalt summerar till inkomster på 40 300 kr. Det ger ett netto på totalt +20 400 kr vilka vi satt in på vårt sparkonto vilket alltså just denna månad ökade med det beloppet.

Detta var en månad med en vanlig utgiftsnivå. Ska försöka beskriva avvikelserna från ”normalt” nedan och ställ gärna frågor i kommentarerna om det är oklart.

I två kategori hade vi ovanligt höga utgifter. Det var transport och då framförallt bilen som kostade oss en del pengar då vi satte i ett nytt batteri samtidigt som vi i samband med vår föreläsning i Ö-vik körde ganska många mil som vi i och för sig fick tillbaka som kilometerersättning men som ökade bruttokostnaden. Vi hade även lite större än vanliga kostnader för barnenvi köpte en del nya kläder/skor inför vintersäsongen och dessutom så köpte vi ett par bättre begagnade pjäxor till äldsta sonen.

I kategorin boende var utgifterna låga denna månad och avsåg bara energi i form av elräkningar för nät och förbrukning. Våra insatser för att förbättra boendet har på senare tid fokuserats på att rensa ut något som syns på då vi sålde grejer för 1 600 kr.

Övriga utgiftsposter var grovt i linje med vår budgeterade nivå.

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Vad tycker ni ska vi fortsätta med dessa sammanställningar? Är det något ni skulle vilja fortsätta se framöver? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

Om du är ny på bloggen läs gärna mer under vår ekonomi

12 reaktioner till “Vår ekonomi – Hur gick det i November?”

 1. Jag tycker det är till stor hjälp att se hur andra har det ekonomiskt.
  Det inspirerar mig att tänka om och utmana mig själv.
  Vi har nu också komit ner till ungefär samma summa som ni har.
  Men det är en process som har tagit tid.
  Nu känner vi att vi har god marginal att gå ner itid som ett steg i rätt riktning.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar och inspireras det är ju meningen och det är jättemycket värt att få den feedbacken då det ibland kan vara lite oklart från vårt håll vad som hjälper och inspirerar er som läser. Kul också att ni känner att ni fått god marginal i ekonomin…det är verkligen en superkraft som öppnar upp såååå många möjligheter.

   Gilla

 2. Hej!
  Alltid intressant med inlägg där ni redogör för hur ni lever. Ekonomi är ju ett sånt exempel. Jag, och kanske fler med mig, är hjälpt av att jämföra för att ta mig framåt till egen frihet. Hittar mycket motivation där. Har lyssnat på avsnittet med er i podden ”Bortom ekorrhjulet” som var väldigt intressant och givande. Jag har lite funderingar utifrån det avsnittet. Ni nämner vid någon sammanhang fri företagande och jag skulle väldigt gärna ha ett blogginlägg om det. Har ni startat eget företag? Vad gör ni i såfall inom dom ramarna? I hur hög grad arbetar ni extra? Skulle också vara intressant att höra upplevelsen av extra arbetet, tillgång, lön, grad av nöjdhet etc.

  Jag står själv just nu precis på gränsen till att sluta arbeta som fast anställd men är ju såklart orolig för ekonomin. Har inga massa miljoner utan precis så mycket som ni har och tänker att jag skulle känna mig tryggare med möjligheten att starta företag (vad det nu skulle vara) och/eller arbeta extra. Det är en lång process att våga ta steget och det känns som om jag behöver ”jämföra” mig 🙂 lite till innan jag vågar om ni förstår vad jag menar./ M

  Gilla

 3. Hej
  Vill gärna att ni fortsätter med era samman ställningar. Det är ovanligt att någon över huvudtaget vill redovisa sin privatekonomi, så en eloge till er båda som ”vågar” visa inkonster o utgifter.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jo vi har tänkt att det skulle vara bra om svensken i gemen pratade mer pengar med varandra …så vi får börja själva och se om vi kan skapa en positiv trend..

   Gilla

 4. Jag vill jättegärna att ni fortsätter. Jag har inte kommit lika långt i det ekonomiska tänket och behöver verkligen inspirationen! Jag tycker det är jobbigt och tråkigt att hålla koll på en budget så ert ”förenklade” sätt kanske kan bara något för oss? Det kanske passar bra att börja en ny vana nu när det blir årskifte.😉 Däremot är jag stolt över att vi bestämt hur mycket vi sparar och till vad vi sparar varje månad. Det har gett oss mer frihet! 🥳

  Gilla

  1. Hej Johan och tack för din kommentar,

   Det gäller att hitta en metod för att ha lite koll på pengarna så att man vet att dom går dit man vill men det är inte så att mer detaljer eller mer komplexitet alltid är lösningen. Hitta ett enkelt sätt att ändå kunna följa din ekonomi som ger dig den information du behöver.
   Säg tillexempel att du börjar på vår enkla nivå och sen märker att det är väldigt mycket kostnader i en specifik kategori som du inte riktigt förstår…då kan det vara värt att bryta ner den i några olika underkategorier för att förstå vad den innehåller och var du kan dra ner…för att sedan när kostnaderna är under kontroll återigen följa dom på en summerad nivå…

   Vad tänker du om det?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s