ekonomisk frihet, Ut ur ekorrhjulet, Vår bok, vår ekonomi

Hur vi tjänar pengar?

För någon dryg vecka sedan tipsade vi om podden ”Nyfiken på mindre” och inspirerade av ett av deras senaste avsnitt tänkte vi ta tag i en fråga som vi får med jämna mellanrum.

Hur tjänar vi pengar på det vi gör….och varför? Som vi tolkar det så ställs dessa frågor utifrån två olika perspektiv:

 1. vissa tycker att det är märkligt att vi fortfarande tar betalt för något vi gör när vi egentligen inte behöver pengarna för att överleva
 2. lika vanligt är att personer har svårt att förstå varför vi inte gör mer, tar mer betalt och försöker få verksamheten att växa och tjäna så mycket som möjligt.

Vi ska försöka förklara hur det hänger ihop och hur vi tänker:

 • Vi definierar vår verksamhet som ett livsstilsföretag det vill säga att det är något som vi gör för att vi tycker det är så roligt. Det har givit oss möjligheter att träffa personer som vi annars inte hade fått träffa och göra erfarenheter som vi annars inte skulle ha haft. Det är trots allt ett företag och som sådant så bör det gå med vinst. Vi har dock ingen som helst intention i att maximera omsättningen då detta lätt skulle kunna bli ett nytt ekorrhjul men också för att det skulle kunna fresta oss att göra saker som vi egentligen inte vill bara för att det är lönsamt.
 • Våra inkomster kommer från flera olika källor och kommer troligen variera mycket över tid dom faller också ofta in långt efter det att vi genomfört en arbetsinsats. I år har vi till exempel fått betalt för de knappt 4 000 ex av boken som såldes under årets första 9 månader. Detta är vår överlägset största inkomst i år men det huvudsakliga arbetet med att skriva boken var istället under förra året när vi inte hade några inkomster alls från boken. Vår näst största inkomstkälla har varit föreläsningar och andra framträdanden. Vi har i genomsnitt genomfört en aktivitet per månad i år och priset har varierat både med organisationens betalningsförmåga och restid/reskostnad…vi tycker det är roligt att föreläsa men mindre roligt att resa. Vi har också ett antal mindre inkomstkällor i form av (1) reklamlänkar på bloggen (främst när vi tipsar om böcker som vi tycker är läsvärda) (2)  betalt för trafiken på min gamla blogg på Tradevenue.se (3) lärarvikariat på strötimmar i en friskola (4) ett mindre konsult/översättnings-uppdrag. Vi känner inte att vi ska avslöja varje detalj eftersom våra kunder och samarbetspartners troligen inte vill det men för att sätta detta i ett generellt sammanhang så har vi för 2019 totalt fakturerar ett par hundratusenkronor.
 • Varför ska det kosta något att anlita oss? Vi tror att det är det bästa sättet att se till att vi använder vår tid väl och att sätta ett värde på det vi gör. Det finns annars en risk att vi blir inbjuda som ”sista alternativ” till event för att ingen annan ställer upp ”gratis”. Vi har dock föreläst gratis vid enskilda tillfällen men då har det varit av andra skäl så som att hjälpa någon som hjälpt oss eller för att ge tillbaka till det lokala samhället. Vi gör också en hel del gratis i form av att ställa upp i podcasts, radio, TV, tidningar etc då det möjliggör att vi sprider vårt budskap det tar ju dock bort tid som vi skulle kunna lägga på annat.
 • Varför inte växa mer och gå till den som betalar mest? För det första så har vi en ambition om att nå grupper som inte vanligtvis kan så mycket om ekonomi och som kanske tycker att det är ointressant, oinspirerande och/eller svårt. Det är vanligen lönsamt och riskfritt att ”predika för kören” men det är mer inspirerande att komma ut i andra sammanhang. Det är också därför boken inte ser ut som något annat på ekonomihyllan (en risk men också en möjlighet). Vi är därför i de flesta fall mer intresserade att föreläsa på kyrkor, bibliotek, lokala sparbanker och föreningar än för anställda på ett enskilt företag. Detta därför att det då kan vara öppet (ofta utan inträde eller till en rimlig kostnad) för personer som annars skulle vara utestängda. Denna typ av organisationer har vanligtvis en budget (om än inte jättehög) så det känns OK att ta betalt samtidigt som möjligheten att inte behöva fokusera på vinstmaximering är en av friheterna vi köpt oss när vi äger vår tid.
IMG_3872.JPG
Visst är det utvecklande att arbeta en del och träffa spännande människor men vi vill också ha tid. energi och närvaro att njuta av vår plats på jorden!

Men alla kan ju inte blogga, föreläsa och skriva böcker? Det finns en ironi i att de flesta som är synliga i den här världen av enkelhet, sparsamhet och ekonomisk frihet också skriver bloggar och böcker. Det beror dock mer på att urvalet är skevt och att det är vi som syns. Vi är dock inte att de enda som finns och som gjort liknande livsstilsförändringar. Vi får mail och träffar personer som kommer fram till oss i samband med föreläsningar som också lever liknande liv som oss. De har helt andra yrken, har gått ner i tid eller helt slutat jobba och tex odlar eller vandrar i skogen…detta helt utan att blogga eller skriva böcker…tänka sig:-)

För att sätta våra inkomster i företaget i perspektiv så  jämförde jag den inkomst som vi har haft när vi vikarierat i skolan. Den jämförelsen gav att vi hade fått flerdubbelt så mycket betalt om vi lagt de timmar vi gjort på bokskrivande, blogg, föreläsningar, intervjuer mm på att istället ta fler timmar i skolan. För att inte tala om vi hade valt att ta konsultuppdrag inom våra tidigare arbetsområden då vi troligen dubblat igen.

Det är alltså inte ekonomin som styrt dessa val utan ett genuint intresse för att berätta om vår livsstil. Detta är drivet av att det är roligt och utvecklande, men också att vi tror att en livsstilsförändring likt vår skulle kunna öka livskvalitén för många som idag känner sig som fångar i ekorrhjulet. Vi tror också att det i förlängningen skulle vara positivt för hela samhället och miljön om vi tänkte om. Som vi tidigare berättat så låter vi inga pengar från firman komma in i vår privatekonomi utan allt stannar i firman vilket tar oss till den sista punkten i detta långa inlägg nämligen..

Vad ska vi göra med ett eventuellt överskott? På kort sikt är det tråkiga svaret ”ingenting”  vi har ingen aning om hur det kommer se ut under kommande år med inkomster och utgifter så därför fortsätter vi att lägga pengar på hög. På lite längre sikt så blir ju ett eventuellt överskott av kapital i firman en möjlighet att kanske investera i att utveckla vår älskade bostadsort. Med andra ord att göra det ännu bättre att ”leva lokalt” just på den här platsen på jorden. Vi har många idéer om saker som skulle kunna bli ännu bättre och mycket går att göra helt utan kapital men det finns även saker där kapital kan komma till användning. Vad det blir får framtiden utvisa:-)

Vad tänker ni om det? Saknas något som ni vill veta mer om? Tänker vi fel, rätt eller mittemellan? 

14 reaktioner till “Hur vi tjänar pengar?”

 1. Ni lever ju precis som ni planerat: ni sparade och investerade klokt – och kan nu leva som ni vill: jobba lite med det ni vill – och tjäna pengar på det.

  Många skulle nog vilja leva som ni gör NU; men inte vara beredda på att leva som ni gjorde TIDIGARE.
  Fortsätt ni leva som ni vill; men kanske ni skulle reprisera inläggen från Farbror Fri tiden – för att visa på att ni har gjort uppoffringar, för att nu kunna leva ert liv 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Hur menar du ”hur vi levde tidigare” vi har under en lägre period egentligen mejslat ut det liv vi ville leva men det är klart att allt inte skedde på en gång. Skulle vilja påstå att det är inte det att vi levt sämre än andra under ett antal år som gjort att vi kommit dit vi är utan snarare att vi gjort små förändringar över lång tid för att ta vårt liv i önskad riktning. Livet blev med andra ord bättre under åren fram till ”friheten” det var inte så att vi oftare ett antal år för att nå dit vi är…men jag kanske läser din kommentar fel..

   Gilla

   1. Nej; jag tror inte alls att ni levde ”sämre” än andra, men däremot ”annorlunda”.
    Vad jag vill få fram är att: om man skall nå ett mål (ex kunna vara FRI/skuldfri) så måste/bör man uppoffra något under vägen. Den delen tycker jag ofta hoppas över och man vill hellre direkt NU ha det liv man gillar – men man är inte beredd att gå hela vägen.
    Lyssnar mkt på Dave Ramsey, som betonar just det jag försöker förklara…;)

    Men; jag tycker fortfarande att ni skulle damma av dina första blogginlägg – för dom visar på just vägen…

    Gillad av 1 person

 2. Det är nog svårt att finna mer genomtänkta resonemang än de som ni lägger upp. De frågor som ni får kan vara aningen trista eller mindre trevliga men det ligger nog i mänsklighetens natur att ifrågasätta sådant som man själv finner svårt att förverkliga. Kanske en motfråga skulle vara intressant då och då, om ni får direkta frågor. Jag är intresserad av hur mycket den personen är som frågar själv har funderat på saken och hur denne skulle resonera. Men ni används nog som en kompass.

  Ett problem är nog att de som vill göra gott, är de som oftast blir mest ifrågasatta om de verkligen är alltigenom goda. Det får inte finnas minsta lilla att anmärka på. Undra om det går att frigöra sig från det som bloggare, där man ständigt är tillgänglig för kommentarer.
  Exempelvis Underbara Clara och hennes blogginlägg om ”förebild”:
  https://underbaraclaras.se/2014/05/15/jag-sager-upp-mig-fran-jobbet-som-jourhavande-kvinnlig-forebild/

  Gilla

  1. Jag gillar det där med att bidra till orten där man bor! Jag har tidigare jobbat kommunalt och ofta förundrats över vad folk förväntar sig att en kommun ska göra och tillhandahålla. Många vill ha mycket mer än kärnverksamhet serverat utan att själva engagera sig. Så heja er som vill bidra med eget engagemang, hur ni än väljer att göra det!

   Gillad av 1 person

   1. Hej och tack för din kommentar,

    Kul att du gillar, tror att vi kommer generellt behöver bli bättre på att känna oss delaktiga i vårt lokalsamhälle…samhället är inte bara något som ska ta emot skattepengar och sedan leverera service. Det är i än högre utsträckning det vi gemensamt skapar och den tillit, hjälpsamhet etc som finns. Vi ser saker som ”saknas” på vår ort och tänker då inte att vi ska göra allt men kanske att vi skulle kunna skapa något inom något av dessa områden. Förhoppningsvis kan det motivera andra att skapa mer…

    Gilla

  2. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt rätt och jag tycker egentligen att vi har varit ganska förskonade men ett annat begrepp som jag gillar var det som ibland användes i den numera nedlagda podcasten ”andra sätt”. Programledaren brukade prata om att man om man gjorde gott förväntades att vara ”100% jesus” vilket är i stort sett omöjligt…:-)

   Gilla

 3. Håller verkligen med de som kommenterat ovan. Självklart ska ni ta betalt. Det gäller ju att planera ekonomin för många år framåt och Er tid är ju lika värdefull oavsett ekonomisk frihet eller ej. Samtidigt har ni en väldigt fin värdegrund rakt igenom. Det är fint att vara flexibel såsom ni beskriver att ni är och kanon att bidra på olika sätt när man kan. Det gäller att hitta flexibiliteten och balansen och använda både hjärna och hjärta. Det känns som om ni verkligen gör det. Fantastiskt fina förebilder.

  Ibland har ni skrivit någon kommentar där ni verkat osäkra på om vissa saker är av läsarintresse i bloggen, exempelvis er månadsbudget/kostnader, men allt som har med leverne, ekonomi, värderingar, sätt att leva och tänka överhuvudtaget är jätteintressant och inspirerande för oss som ännu inte kommit lika långt./ M

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar det vi gör, det värmer fantastiskt mycket att höra det.

   Jag tror att det finns en ovana i Sverige att tänka sig att det kan finnas verksamheter som är vinstdrivande men inte vinstmaximerande dvs det är verksamheten som är viktigast men den kan inte göra förlust för då dör den ut.

   Vi tycker nog ibland att det är lite ”navelskådande” att prata om vårt vardagsliv och vår dagliga budget samtidigt som vi märker att det är något av det mest uppskattade. Det är väl kanske det som på ett vis skiljer oss från många andra…det är en sak att säga i teorin att man kan/ska leva det här livet det är en annan sak att faktiskt leva det livet vi berättar om…

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Där tycker jag att du har helt rätt, det är den yttersta formen av lyx att äga sin egen tid. Sen är det ju så att man ändå vill göra saker av den tiden och inte ”bara sitta” vilket kanske ibland är svårt att förstå för någon som ständigt längtar till semestern…?

   Gilla

 4. Jättekul att läsa och gillar verkligen hur ni resonerar. Själv sitter jag med en respektive som är mindre intresserad av ert sätt att leva. Som gärna köper senaste, gillar ha-känslan, har svårt att förstå resonemanget att alla ens prylar även stjäl ens tid och förstår inte alls varför nöja sig med mindre pengar när man kan tjäna mer.
  Det är en lurig sits när ens partner har en annan syn och ska jag vara ärlig har jag ju varit precis likadan tills för bara något år sedan…
  Jag halkade in på minimalisterna.se och där någonstans hittade jag er och fler inom detta område. Läser, förundras, förändras och försöker med små steg införa förändring i vårt liv.
  Så, på min önskelista 😊 drömmer jag om er nästa nya bok som vänder sig till (barn och) ungdomar, som står och ska forma sina liv. Läsning som kan få upp ögonen för ett annat sätt att leva. Ett sätt att relatera till livet, nöjdhet, miljön och sin familj/omgivning. Detta för att fånga upp nästa generation.
  Tack för blogg, bok och annat, det uppskattas verkligen.
  /En i hjulet som sneglar mot att kliva av 😊

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s