enkelhet, Familjeliv, Life hacks, Livsstil

Decemberexperimentet – skippa serierna!

I vår bok skriver vi om något som vi kallar ”experiment med frivilliga begränsningar” vilket är en metod som vi ofta använt för att utmana oss själva att tänka i nya banor. Det handlar kortfattat om att ta bort något ur livet under en begränsad tidsperiod (1 månad, ett kvartal eller kanske ett år) för att utmana förutfattade meningar och fastlagda rutiner.

I vissa fall kan detta var rent ekonomiskt –  att se hur sparsamt vi kan leva under en viss period. I andra fall har det varit för att ändra på vanor eller vidga vyerna så som att tillexempel helt avstå alkohol eller att försöka klara sig helt utan bilen. Gemensamt för de flesta experiment vi genomfört är att vi lärt oss mer om oss själva och att vi inte helt gått tillbaka i gamla hjulspår när experimentet är slutfört.

Häromdagen satt vi i soffan på kvällen och skulle SOM VANLIGT  kolla på en TV-serie. Vi började fundera på om det inte var dags utmana vår kvällsrutin. I grunden gillar vi att efter en aktiv dag sätta oss tillsammans någon timme och slappna av.  Det vill vi inte ändra på men vi börjar fundera på om vi inte skulle kunna göra lite mer olika saker istället för att ”bara” sätta på vår senaste favo-serie och sjunka ner i soffan?

IMG_3912
Kanske läsa högt för varandra eller titta på den här ”TV’n” istället? 

Där och då bestämde vi oss för att i december helt avstå från serier och istället testa olika typer av mer kreativa och omväxlande sätt att använda den värdefulla kvällstimmen. Grundförutsättningen är att vi ändå vill göra något gemensamt, något vi delar. Det ska inte vara relaterat till hemarbete, skrivande eller barn då denna timme är tänkt som ett avbrott från det som den övriga dagen är fylld av. Tanken är att varva ner och att få en upplevelse som vi delar.

Några av våra tankar kring vad detta skulle kunna vara är:

 • Läsa högt för varandra – korta berättelser eller poesi
 • Lyssna på musik – gamla favoriter eller nya förslag, kanske ett helt ”album” när gjorde vi det senast?
 • Laga ett litet kvällsmål istället för den vanliga kvällsmackan
 • Ge varandra massage
 • Titta i gamla fotoalbum
 • Se en gammal favoritfilm
 • Omväxla soffan med andra delar av huset, sitta i köket vid bordet i matrummet eller ligga å läsa på dag-bädden

Vi har även funderat på om vi ska ta varannan dag och tänka ut något  som vi tror skulle kunna vara bra och kanske överraska varandra med kvällens aktivitet?

Som ni ser är dock vår lista lite för kort för att fylla alla kvällar en hel månad så nu undrar vi vad ni har för förslag? 

32 reaktioner till “Decemberexperimentet – skippa serierna!”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Pussel får vl lägga till listan med möjliga aktiviteter:-) Läser gör vi redan varje kväll var för sig men vi vill att den här timmen ska vara gemensam så vi får kanske läsa högt för varandra…

   Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Aj aj nu trampar du på en öm tå…jag gillar verkligen inte sällskapsspel…men en utmaning är en utmaning och då ska man testa sina gränser..så det lägger vi till på listan:-)

   Gilla

 1. Låter jättemysigt. Tyvärr är man så trött när vi väl fått den lille att somna att lusten att läsa eller lösa korsord/lägga pussel inte är så hög. Kanske när Lilla Snålgrisen blir större och mer autonom, och inte kräver en massa uppmärksamhet under hela kvällen. Går man upp vid 5 varje dag blir man ganska trött vid 20-tiden, speciellt på vintern. Gissa varför vi är på väg mot en FIRE om ett antal år 😉 Då får man tid och framför allt ork att göra sånt man vill göra, istället för att låta jobbet suga musten ur en.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är kanske inte egentligen mindre energikrävande att ha större barn men det är annorlunda dom klarar sig mer själva men har också egna idéer om mer och det kan bli en del ”diskuterande” ibland som tar energi:-) Det är också mer aktiviteter.

   Såhär 3 år in i friheten har jag väldigt svårt att se hur vi någonsin lyckades trycka in inte ett utan två jobb som var mer än heltid i den här ekvationen..

   Det är viktigt att ta lite tid tillsammans som par om inte varje kväll men ändå ganska ofta om man vill fortsätta fungera tillsammans tror jag…så det har vi nästan alltid gjort och kommer fortsätta med…det kanske inte behöver betyda ”TV-serie” längre dock…vi får testa:-)

   Gilla

 2. Ni kan också: lösa korsord, spela kort, brädspel (yatzy!), schack eller lägga pussel. Japp, jag är en 85-åring i en 35-årings kropp! Ha ha men det är roliga saker. Handarbeta är ju också en alternativ aktivitet som jag inte pysslar med själv, men det kanske ni vill testa?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Korsord har ingen annan föreslagit så det får vi väl ta till oss…inget vi brukar göra så det är kanske värt ett försök:-)

   Gilla

 3. Min första tanke var också sällskapsspel och även om det kanske inte tilltalar, så finns det många typer av sällskapsspel som kan vara intressanta 🙂
  Julpysslande, julbakande, rita, tälja, sy, sticka, lyssna på intressanta radioprogram, inomhuslekar (googla).
  Det finns mycket man kan göra, ändå är det så lätt att nöja sig med att sitta och fika, se film/serie eller läsa 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Visst är det lätt att fastna i det man ”alltid gör” och nu ska vi verkligen försöka testa det mesta även det som inte spontant känns som det roligaste som tex spel.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Inte ett helt dumt förslag…undrar hur mycket mindre av den varan det blir pga skärmar och TV-serie maratons ute i stugorna?

   Gilla

   1. Jo, verklig data indikerar på 20 till 30 procent högre barnafödande efter längre tids strömavbrott. Men allt mys får ju inte storken att komma på besök, har förstått att tex på apoteket verkar de veta de mer om blommor och bin än om storkar.

    Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt med kalender, får se om vi väljer att fixa det till den här månaden men definitivt en ide för kommande experiment månader.

   Gilla

 4. Vi har slutat med all Tv tittande och efter några veckor med lite nya rutiner vill jag aldrig mer tillbaka!

  Det är ju individuellt vad man tycker om. Några förslag som inte finns på listan än:
  Lyssna på saker tillsammans som poddar, ljudböcker, radioprogram (sommar/vinter i P1 är en stor favorit här).

  Ta en dryck tillsammans (öl, vin eller te) med lite levande ljus – och gärna utomhus året om i alla väder.

  Kvällspromenad (om barnen kan vara hemma själva eller var för sig)

  Bra initiativ! Återkom gärna med hur månaden gick och era tips och upplevelser!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi tar ofta promenader och sitter rätt ofta på trappen med en kopp kaffe. Däremot är den här kvällstimmen en tid som vi vill specifikt spendera tillsammans med en gemensam upplevelse.

   Tror och hoppas också som du säger att det att vi avstår från serier ett tag kommer ge oss nya infall som gör att vi även om vi tittar ibland får mer omväxling framöver.

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kanske ska vi försöka lära oss något nytt tillsammans, detta var bra förslag:-)

   Gilla

 5. Jag och min fru spelar sällskapsspel, tittar på solsidan tillsammans, youtube, går ut med hunden, åker iväg till kompisar, handlar mat eller shoppar, provkör nya bilar, pysslar i trädgården, med mera 🙂

  Gilla

   1. Hej och tack för era kommentarer,

    Tänkte det samma, visst skulle vi kunna ge oss ut och skotta snö en timme på kvällen men att sola känns inte aktuellt mellan klockan 9 och 10 i december….

    Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi träffades på en kurs i dans för många år sedan så en liten sväng om kanske vi skulle kosta på oss;-)

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra förslag har inte formellt mediterat även om vi använder naturen som en ”meditativ plats” och inte heller Yoga har vi gjort i någon större utsträckning. Spela spel är ju som sagt inte min personliga favorit men det ska vi absolut också göra….rödvin däremot det är jag redan bra på:-)

   Gilla

 6. Förstår tanken i grunden — MEN om ni nu gillar/älskar att titta på en serie på kvällen varför försöka byta ut, optimera, ändra? Ibland känns det som ni/man hela tiden ska bli bättre, optimera mera etc men om man redan gillar att titta 1h på tv, och det är avkopplande så varför ändra på det?

  Titta i fotoalbum, lägga pussel och annat känns väl mer som grejer som man gör mer sällan än regelbundet och inget man behöver knyta upp en hel kvällsrutin. Sen kan ni kolla på tv varannan kväll och ändå få tid till att göra annat.

  Är själv en produktivitetsjunkie, men har kommit på mig själv också att försöka ändra/optimera på sådant som egentligen inte måste ändras då jag trivs med det.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   En mycket relevant fråga! Anledningen är att även om vi gillar något så kan vi ibland känna att vi fastnar i gamla hjulspår att dagarna går lite på autopilot och att vi inte riktigt tänker ”vill vi kolla på en serie idag” utan det bara blir så.

   För min del tror jag att vi efter den här månaden kommer att återgå till att kolla på serier ett par gånger i veckan men kanske inte varje kväll. På samma vis gjorde ett experiment när vi för några år sedan slutade dricka alkohol under en begränsad tid att vi sedan kanske halverade vår konsumtion (som inte heller innan var speciellt hög) samtidigt som jag uppfattar att vi återtog känslan av att det var lite speciellt att ta ett glas vin eller en god öl.

   En månad är vi beredda att ”offra” på att testa detta och skulle vi inte alls uppskatta det eller om det inge ger önskade nya insikter är det ju bara att gå tillbaka till hur det har varit…

   Gilla

   1. Ser nu när jag läser om min kommentar att den kan uppfattas som hård/kritisk, vilket inte var meningen. Jag kände igen mig och ville mest komma med en motfråga om man verkligen måste ändra på saker man gillar/funkar? Har själv testat med negativa resultat då jag behöver tid för avkoppling, tid som kan gå till konsumtion utan känna sig ”dålig”, för sedan ha energi till deep work.

    Människan gillar ju rutiner och mönster den känner igen, men det beror såklart helt på hur ni ser på ”fastnar i gamla hjulspår med att titta på tv”.

    Ska bli kul att läsa hur experimentet går och vad det får för effekt efterföljande månader.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s