enkelhet, Life hacks, Livsstil, Mat

3 principer för en enkel, stressfri och sparsam jul!

Terminen börjar gå mot sitt slut och snart är det jul igen! En fråga som vi fått en del under året är hur vi gör med julfirande och all den stress och köphets som förknippas med den här säsongen. Vad passar väl då bättre än att ta det i det sista inlägget innan vi går in i december.

Ingen svart fredag för oss…det räcker med en vit jul:-)

IMG_0074.jpg
IMG_0647Vi har utvecklat tre principer som vi använder oss av för att göra julen enklare och mindre stressig och på köpet även mindre konsumistisk , beskriver kort hur vi har tillämpat dessa hos oss:

 • Princip 1 ”Återanvänd pynt som skapar stämning” – julpynt är sådant som finns i de flesta hem och man behöver inte köpa något nytt för att det är ”jul igen” istället kan man fokusera på att skapa stämning genom att plocka fram de gamla favoriterna. De ärvda julkulorna från mormor och jultomten som du gjorde i slöjden en gång i tiden etc. Vill man ändå köpa så finns det otroligt mycket pynt i secondhandbutikerna, passa då på att lämna in det du byter ut. Mindre men mer betydelsefullt julpynt gör hemmet mysigt samtidigt som stöket blir mindre med att plocka fram och plocka bort färre saker.

  IMG_0090
  Vår gran brukar ha en hel del ärvt pynt och barnens kreationer.
 • Princip 2 ”Begränsa antalet presenter” – sedan ganska många år tillbaka så köper vi inga presenter mellan de vuxna i släkten. Kusinerna som ska ses på jul drar en lott med ETT namn på och får ge EN present till en kusin istället för att ”alla ska ge till alla”. Våra egna barn får något av oss och då ofta  något som kan användas till en aktiviteter som vi vill uppmuntra så som skidåkning eller andra uteaktiviteter. Exempel på senare år har varit skidor för freestyle åkning, skidglasögon, snowracer etc.  Utöver detta så brukar vi ha ett litet julklapps-spel där varje person (vuxen och barn) som vill vara med köper tre små presenter för totalt 60 kr som vi sedan tävlar om på julafton. De små presenterna är ofta något ätbart, en lott eller likande och det är som ett litet sällskapsspel på julaftonskvällen som vi gör gemensamt och som alla brukar tycka är roligt.

  ”Granris och ved är nog det vackraste pyntet!”

 • Princip 3 ”Delat ansvar för mat och dryck” – den tredje pusselbiten för oss att förenkla julen har varit att dela upp ansvar för maten mellan alla som är med och firar. Vi gör ett relativt enkelt julbord och delar ut uppgifter så att alla som kommer har ett ansvarsområde. Det betyder att det inte blir överdrivet mycket jobb för någon samtidigt som alla får det som dom tycker är viktigasts på julbordet tillrett på det sätt som de vill. Ur ett sparperspektiv vill jag också påpeka att den traditionella julmaten inte är särskilt dyr.  Det kan visst bli lite dyrare en en vanlig månad men använd inte julen som en ursäkt för att det ska behöva gå hutlöst mycket matpengar Ett tips för den som vill vara extra sparsam är att inte köpa för mycket av julmaten för det finns inget som är så billigt som en julskinka, glögg, julmust och torkad frukt som i början av januari;-)

Så gör vi för att få en enkel, sparsam, stressfri och trivsam jul!  Hur gör ni för att besegra konsumtionsdjävulen den här säsongen? 

6 reaktioner till “3 principer för en enkel, stressfri och sparsam jul!”

 1. Vi har byggt upp julen kring ordet ”traditioner”. Vi har en plan för varje advent, lucia, dagarna runt jul, nyår osv. Det betyder inte att vi jäktar eller gör mycket. Det betyder inte heller att vi ska följa planen slaviskt men det gör att vi vuxna kan slappna av och inte plötsligt komma på att vi missar något mysigt eller ”ska spara” på något kul.
  Exempelvis äter vi julgröt första advent, hugger gran andra advent, bakar julgodisar tredje advent, bakar pepparkakor och pepparkakshus lilljulafton för att sen lägga ut några till tomten med mjölk osv.
  Vidare så är vardagsmaten runt jul lite jobbigt, det är så mycket mat på julafton som vi vill undvika dagarna innan jul som köttbullar, skinka och korv men vill inte ägna så mycket tid till vardagsmatlagning heller. Så där har vi lagt in nostalgisk lättlagad mat som vi inte äter till vardags men vi åt när vi vuxna var små. I vårt fall är några exempel bruna bönor med fläsk, grönkålssoppa med ägg, ärtsoppa med knäckebröd, kåldolmar, grönsakssoppa på burk, stuvad kokt morot, findus frysta fiskgratäng osv. Även om det inte är barnens favoriter så tycker de att det är spännande iom att det bara blir 1 gång per år och vi pratar nostalgiskt runt maten.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det gillar jag skarpt, vi har också en del traditoner men inte lika genomgående tillämpat som det här låter. På senare år har det varit mycket snack om att förnya julen och ”varför måste vi alltid ha köttbullar och skinka” men jag tycker istället att vi heller skulle rikta in oss på att äta annat resten av året för att med glädje kunna återvända till traditionerna kring jul och andra högtider.

   Vi brukar försöka äta ur skåpen en del i början av december det gör att vi inte ”behöver” handla lika mycket under första halvan av december. Vi försöka göra något av allt det som finns i skafferi, frys och källare så att det finns plats för julmaten, resterna och sedan kanske även några fynd i butiken efter helgerna när all mat som blivit över ska säljas ut…

   Det finns en tendens (troligen åtminstone delvis drivet av marknadsföringen av nya produkter) att göra allt så komplicerat och då blir det för lite tid för att njuta. Att istället fokusera på några få saker som känns viktiga och hålla det enkelt är verkligen en framgångsfaktor.

   Gilla

   1. Svärmor har synpunkter på det men vi gör precis lika. Sprider ut allt det juliga mysiga under hela december. Framförallt för att det är lättare att njuta om det inte blir stressigt och allt på en gång, men även för att vi ofta är bortresta till släkt och vänner hela jul och nyår. Då skulle vi ju inte hinna med nåt eget julmys inom familjen om vi inte åt gröt, fixade skinkan, pyntade redan veckor före jul.

    Sen gör jag även något som jag förstått att jag borde skämmas för i vissa sammanhang: jag ber barnen skriva sina önskelistor innan black friday och sedan beställer jag de julklappar jag tänkt ge dom på en och samma dag, men till betydligt lägre kostnad. Resten (som skidutrustning, instrument, möbler etc) köper vi begagnat. Och nej, dom får inte 100 julklappar var, men ganska många ändå då jag sparar ihop kläder, ritpapper, sportutrustning mm som de behöver och så blir det fler paket under granen.

    Gilla

 2. Sunda tips! Gammalt o traditionellt pynt är vackrast! ✨ungarna (tonåringarna) vill ha pengar så swish var det klart! 💨Julmaten är mest för min mammas skull och vi hjälps åt, så ingen stress o inga stora hål i plånboken 😃

  Gillad av 1 person

 3. Vi lägger mycket tid på att skapa tillsammans. Pappersstjärnor av gamla papperskassar, vi designar pepparkakshus efter egna modeller, vi går till skogen och hämtar mossa, granris med mer och skapar kransar till dörren. Vi har slopat julklappsleken för den ofta hamnar sent på kvällen och alla egentligen bara är trötta. Vi går på loppis och köper lite nya spel. Vi delar på maten till julbordet.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Verkligen en bra sak att lägga tid på att skapa tillsamman, göra istället för att köpa!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s