Boktips, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet, Vår bok

Ekorrens bokcirkel – En effektiv struktur?

Nu var det dags igen för ett nytt avsnitt i bokcirkeln där vi diskuterar olika aspekter som vi berör i vår bok men även förslag som kommit in från er läsare på närliggande ämnen. Tidigare inlägg finns sammanställda under denna sida och under varje inlägg finns massor av tänkvärda kommentarer som är minst lika intressanta som inlägget i sig..om du inte redan läst så gör det!

Nu har turen kommit till avsnittet om att att skapa en effektiv struktur och varför det är så viktigt och energibesparande jämfört med att ”jaga besparingar” vilket annars är ett populärt tips på hur man ska få pengar över till det som är viktigt.

I vår bok och på våra föreläsningar beskriver vi utmaningen på det här viset: 

IMG_3858

Inte sällan är det så att vi har en känsla av att vi sparar pengar hela tiden men ändå blir det inget eller mycket lite över. Anledningen till det är för många att man är i den nedre delen av bilden ovan. Vi spenderar massor av tid med att hitta ett lite bättre pris på varor och tjänster, förhandla ränta och elavtal etc men glömmer bort de stora frågorna som ”varför bor vi så stort?”, ”varför åker vi så mycket bil”, ”varför köper vi så mycket mat ute”, ”varför behöver vi nya kläder varje månad” eller ”varför känner vi att vi måste flyga långt bort så snart vi har ledigt?”.  För oss är det framförallt fyra grundläggande ”levnadsregler” som gjort stor skillnad och som nu sparar oss mycket pengar och energi/tid utan att vi längre måste anstränga oss för att göra detta…dessa är:

 1. Hitta din plats på jorden och lev lokalt– det vill säga bosätt dig på en plats där du har det mesta som du vill och behöver göra både i vardagen och på fritiden på bekvämt cykel och gångavstånd. (Ni är väl trötta på bilder på Dalälven…men vår nästan dagliga cykeltur eller promenad över Dalälven symboliserar detta för oss…höjden av livskvalitet och dessutom en stor besparing varje år jämfört med om vi valde bilen)
 2. Låt saker ta tid – spring inte iväg och försök lösa saker i all hast, låt istället bättre lösningar växa fram. Ett exempel på detta är renoveringar som oftast blir bättre och billigare om man hinner bo in sig ett tag.
 3. Fokusera på det du valt – när du väljer att göra en sak väljer du bort annat och avstå då från att fokusera på detta. Snegla inte på andra utan gör dina val och var nöjd med dom.
 4. Se köp som en sista utväg – när ett behov uppstår fundera på vilka olika lösningar som finns för att lösa detta. Har du redan något i källaren, kan du låna av grannen, går det att lösa på något annat sätt. Endast i sista hand köper du en grej eller en tjänst. 

Det vi beskriver ovan är ett enkelt liv med stor livskvalitet och som löper på utan särskilt stora insatser i form av tid och pengar från oss.

Den huvudsakliga utmaningen när man istället börjar i andra änden, det vill säga att försöka vara effektiva i en ineffektiv struktur är att det tar mycket tid och kraft och blir ett ekorrhjul i sig. Det kan också bli ironiskt när man letar efter det billigaste bensinpriset eller försöker köra bränslesnålt i sin allt för stora bil…istället för att byta till en mindre bil eller kanske börja cykla istället.

IMG_3859
Ett annat sätt att beskriva ”problemet”!

I värsta fall köper man också mer när en tillexempel spenderar mer tid i butiker (fysiskt eller online), på ”jämförelse-tjänster” eller på banken. Där får vi helt plötsligt nya erbjudanden om saker och tjänster vi tydligen behöver och som även dessa kostar pengar och tid. Att vara upptagna med detta kan också vara vad som håller oss ifrån att ta tag i de större förändringarna som skulle ge större positiv effekt på livet.

Nu är vi nyfikna på att höra från er! Hur har ni skapat en effektiv struktur? Eller kämpar du ständigt i motvind mot ineffektiviteten? För dig som redan lever sparsamt när känner du att det går lätt och när är det svårare? För dig som skulle vilja leva enklare men inte kommer till skott vad hindrar dig?  

13 reaktioner till “Ekorrens bokcirkel – En effektiv struktur?”

 1. Inte helt lätt att skala ner i vissa fall då skattesystemet sätter käppar i hjulen. Hos oss har 2 av 3 barn flyttat ut och vi bor egentligen för stort men att flytta skulle generera en skatte-effekt på nästa 1/2 miljon, då är det billigare att bo kvar…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Grattis till vad som måste ha varit en bra bostadsaffär om du har en halv miljon i latent skatt borde betyda ett par miljoner i vinst. Vet inte hur du resonerar kring att det är billigare att bo kvar, extra onödiga kvadratmeter kostar ändå rätt mycket både tid och pengar och skatten som realiseras vid försäljning ska ju fram någon gång. Om du köper mindre bör det väl dessutom vara ett lägre pris vilket ger utrymme för att betala skatten…eller är det något jag missar?

   Gilla

   1. Jo, det ”lönade” sig att köpa 1998 när allt bottnade, vi gick 200´ back på huset vi sålde (till slut). Problemet är kanske att bo-ytan är för stor men samtidigt har mer tid gjort att vi önskar oss större tomt att mer bi-ytor som t ex stort garage. Så det blir inte riktigt billigare ändå. Men som du skriver, skatten skall ju betalas nån-gång…
    Klart något att diskutera när vi får tumme ur och sätter oss för en personlig kick-off, förhoppningsvis i vår.

    Gillad av 1 person

 2. Vi lever idag väldigt lokalt med mannens jobb 1,5 km bort, jag pluggar på distans hemifrån och mataffären och barnens förskola ligger ett stenkast bort. Vi har låga driftskostnader på vårt hus och använder nästan uteslutande cykel som transportmedel. Vi har inga problem att spara ett antal tusenlappar varje månad på en deltidslön och mitt csn. Nu funderar vi dock på att flytta till min hemstad, närmare min familj. Det är en betydligt mindre stad och skulle troligtvis innebära ökad boendekostnad, längre restid (i värsta fall 1 h enkel resa) till jobb och större behov av att använda bil. Fördelarna vore dock att vi skulle kunna få mer hjälp med barnen och möjlighet till spontant umgänge med släkten. Jag har hemlängtan och vill verkligen flytta, men tycker att det känns tungt att avstå från de fördelar som kommer med att bo där vi bor idag.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Intressant det du säger kring fördelarna med att leva lokalt som vi också märkt i låga kostnader samtidigt som det ju finns andra saker som också betyder saker i livet. För oss är också familjen och släkten viktig och därför så är det en del i att leva lokalt att ha delar av familjen runt knuten. I mina öron låter det konstigt att ni ska få både ökade bostadskostnader och pendlings-kostnader i och med en flytt om det är en tätort så borde det väl gå att jobba där på plats (åtminstone med tiden) och om det är landsbygd så ska väl inte boendet vara sådär blodigt dyrt. För egen del skulle jag ha väldigt svårt idag att acceptera en lång pendling mer än under en begränsad tid men det är ju alltid en avvägning mot andra värden…det är ju tyvärr så att man sällan kan få allt…

   Gillad av 1 person

   1. Min familj bor ett attraktivt område inom pendlingsavstånd (1 h) till Stockholm. Det gör att huspriserna där ligger högre än där vi bor nu, plus att vi köpte vårt nuvarande hus när priserna låg lågt. Jag kommer troligen att kunna hitta jobb lokalt (lärare), men min man har en teknisk utbildning med väldigt nishade kunskaper och då finns tyvärr inga intressanta jobb i närheten. Han trivs väldigt bra på sitt nuvarande jobb och vill inte byta till vad som helst, vilket jag respekterar. Samtidigt är ingen av oss sugna på att han ska lägga två timmar om dagen på pendling.

    Gillad av 1 person

 3. Jag tycker det är svårt att hålla nere vissa kostnader nu när vi fortfarande jobbar och sparar. Ibland orkar jag inte vara smart när jag handlar mat, ibland orkar jag inte ens laga mat utan köper ute. Vi reser också en hel del. Jag tror dessa utgifter kommer minska en heldel när vi går ner i tid och får en vardag vi ”orkar” med.

  Gilla

  1. Hej Malin och tack för din kommentar,

   Håller med dig om att det finns kostnader som är direkt relaterade till arbetet. Vi hade under våra sista år som anställda beräknat att det kostade oss ca 5 000 kr i månaden att arbeta i barnomsorgskostnader, pendling och jobbkläder. Detta är kostnader som vi idag i stort sett är helt utan. När det gäller maten så tror jag att man kan göra det enkelt för sig.om man jobbar och vill hålla nere kostnaderna ha inte en norm att det alltid ska vara mat lagad från grunden utan fuska lite då och då med färdiga köttbullar och en färdig pizzadeg. Den maten är inte sämre än ”hämtmaten” men betydligt billigare. Vi gör så fortfarande även om vår ambition är att ofta laga ordentligt så vet vi att det ibland händer saker och vi kommer hem precis när maten borde vara klar och då är det bra med något enkelt….

   För vår del minskade inte just matkostnaden när vi slutade jobba eftersom vi använde denna metod innan men däremot äter vi idag mycket bättre för samma peng med mycket hembakat bröd och saker som fått puttra på spisen i många timmar:-)

   Gilla

 4. Denna del i boken tycker jag är briljant och var en ögonöppnare för mig. Lätt att känna sig duktig genom att jaga priser medan det i själva verket enbart optimerar på marginalen (iaf som höginkomsttagare i dyr villa i Stockholms förort). Gillar även tanken på trögrörliga kostnader istället för fasta. Allt går att bestämma om!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du gillar! Det som du beskriver handlar om att vara en ”duktig konsument” men inte ifrågasätta konsumtionen i sig. Som du säger finns det inget sådant som ”fasta kostnader” men på kort sikt finns det dom som är svåra att påverka, det luriga där är att för den sakens skull inte acceptera de trögrörliga kostnaderna för evigt..utan att ha en lite lägre plan för hur dessa ska utvecklas.

   Gilla

   1. Enig! Det som fick mig att börja ifrågasätta de stora kostnaderna var Ricky Robins bok your money or your life. Det stora huset innebär 10 år mer i arbetstid än det mindre radhuset i ett fortsatt bra område. Smärtsamt att byta? Absolut – men precis som stora inköp så vänjer man sig relativt snabbt (3-6 månader?). Jag tror den stora trögheten i beslutet egentligen beror mer på omgivningens reaktioner än att man inte ska trivas i ett annat boende. De flesta tycker det är rätt odramatiskt att köpa ett större finare hus och flytta barnen eller få lite längre till skolan.

    Gillad av 1 person

 5. Håller helt med! Håller på själv att gå igenom mina kostnader för att leva billigare inför studier, jag körde fram tills nyligen en nästan ny, 4hjulsdriven, jättefin stor SUV, mestadels korta sträckor under 5 km åt gången. När jag gjorde en total genomlysning av min ekonomi insåg jag att jag la nästan lika mycket pengar på en bil, som mest användes till att pendla 8 km om dagen till jobbet med, som hela boendet inklusive, hyra, el, försäkring och bredband. Med dom siffrorna framför sig kändes det inte som ett svårt val att ”byta ner” sig lite.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bil är helt klart en väldigt stor kostnad för många och även transport kan vara nödvändig så kan kostnaderna skilja sig väldigt mycket vilket är det du har upptäckt. Ett annat sätt att vända på samma frågeställning är om det är rimligt att du jobbar en eller två dagar i veckan bara för att betala för bilen…vars huvudsakliga syfte är att ta dig till och från jobbet? Tid är trots allt den universella valutan..det enda som har värde!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s