ekonomisk frihet, Life hacks, Livsstil

Är vi redo för bildelning?

Väldigt mycket i vårt perspektiv på livet har förändrats under de senaste 10 åren. Det gäller allt från boende till konsumtion och resor men ingenstans är det här perspektivskiftet så tydligt som när det gäller bilen och dess roll i våra och andras liv.

När jag var tonåring och fram till cirka 30 års åldern så symboliserade bilen frihet men också status och en möjlighet att sticka ut från mängden. Min första bil som jag köpte för egna pengar var en Alfa Romeo som var allt annat än billig att äga. Efter det ägde vi även två sportbilar med stora bensinmotorer. Senare blev bilen något praktiskt nödvändigt men inte i sig önskvärt. Detta både ur ekonomiskt synvinkel då vi insåg hur mycket det kostade att ha bil men också med tanke på den miljöpåverkan det ger att frakta runt sin lilla kropp i ett två ton tungt stålmonster.

Numera ser vi bilen som något nödvändigt ont och på många vis motsatsen till frihet.

Själva bilen skulle vi helst slippa att äga men den möjliggör trots allt en del saker som vi vill och behöver göra. Bilen är bra när vi renoverar hemma och behöver frakta saker som väger mer än oss själva och den är också bra när vi ska till skidbacken på vintern (bild ovan). Den står dock mycket och ju mer vi tänker på det skulle vi nog helst dela en eller flera bilar med andra som inte heller behöver bil dagligen.

För vår egen del har vi lagt oss till med en process där vi väljer bilen som sista alternativ när vi ska någonstans. Den står visserligen där på uppfarten men den är egentligen inte ett alternativ på korta sträckor . Att vi ser användning av bilen som ett undantag gör också att vi samordnar ett flertal ärenden de gånger vi ändå använder bilen vilket ytterligare minskar användningen.

IMG_3917
Rektorn SMS:ar på morgonen om ett vikariat om en timme…dags att börja promenera..och möta gryningen:-)

Samtidigt ser vi ju att många andra fortsatt använder sina bilar även på de kortaste av sträckor och med de minsta av laster…vanligen endast den egna rumpan och en liten väska….inte sällan på väg till gymmet faktiskt..vilket är extra ironiskt.

IMG_1680.jpg
Ibland är det bra med bil – Ett återbrukat golv till trädgårdsskjulet blev för tungt för cykelkärran…

Varför ser det ut så? Jag tror att det handlar om att när bilen står där på uppfarten, den är kanske redan varm och skön och enkel att hoppa in i. Då är det lätt att inte väga alternativen och fördel med dessa. Tror att de flesta skulle må bra av att promenera och cykla mer. När sträckan är några kilometer upp till en mil så förlorar man inte så där väldigt mycket tid och tänker man på att det också ingår träning och att transporten med muskelkraft i det närmaste är gratis så är det nog nästan alltid en tidsbesparing i slutändan. När dom som inte behöver använda bil gör det ändå blir det mer köer och svårare att parkera för dom som faktiskt behöver bilen vilket är en ytterligare negativ bieffekt.

IMG_3589
Ska vi gissa att varannan trafikant som står i den här kön hade kunnat gå eller cykla istället?

Att dela på bilar tror jag skulle kunna vara en dellösning på detta med överanvändning av bilen ”som ändå står där. Då behöver man boka en bil när man ska ha den och sätter på så vis ett litet motstånd i processen att välja bilen. Samtidigt finns fortfarande möjligheten att använda bil när det behövs.

Det handlar om att ha selektiv tillgång till tjänsten ”biltransport” snarare än att äga en egen plåtburk med fyra gummihjul.

På en mindre ort som Leksand tror jag att bildelning för de allra flesta skulle innebära att familjer kunde gå från två till en bil,  medan andra så som vår familj men även äldre och yngre ensamstående och par skulle kunna gå från en bil ner till ingen. Tyvärr finns det inga riktiga ”bildelnings-alternativ” här något som jag tror Leksand delar med många mindre orter.

Kanske är tiden mogen för bildelning utanför storstäderna nu, vad tror ni?  Om så borde vi gå före och skapa det här på vår hemmaplan, och ni hos er? Är det kanske några Leksingar som läser detta, skulle ni i så fall vara intresserade av att testa tillsammans med oss?

23 reaktioner till “Är vi redo för bildelning?”

 1. Gillar idén med biilpool och bildelning, men detta är delen av mitt liv där jag har störst kognitiv dissonans. Försöker leva miljömedvetet men älskar motorsport och har 2 nöjesbilar. Sedan har vi en pendlarbil, som mest står just nu då både frugan och jag åker kommunalt. Sålde precis min tidigare vinterbil till dottern, så det går åt rätt håll iallafall… Målet är väl att komma ner till 2 bilar 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja vi har alla olika startpunkter och men som jag ser det är det en lika stor vinst (och dessutom troligen enklare) att gå från tre bilar till ”bara” två:-)

   Gilla

  1. Hej och tack för tipset,

   Vi har lagt ut vår bil på ”snappcar” men hittills bara haft några få förfrågningar och totalt har det funkat med uthyrning vid ett tillfälle. Funderar på att ”marknadsföra” bilen som uthyrningsbar lite mer i vårt nätverk på hemmaplan och se om det kan få effekt…

   Gilla

 2. Jag gillar bildelning och vi hyr ut vår bil via SnappCar eftersom vi inte använder den så mycket. Det har faktiskt blivit en av våra inkomstströmmar då den går plus sedan i somras.

  Jag gillar inte bilar samtidigt som jag tycker de är roliga. De förstör stadsmiljön genom att de tar plats och behöver parkeras. De kostar pengar (tid) och de tar en massa tid för underhåll etc.

  Samtidigt har bilar varit ett intresse sedan jag var 18. Nu är jag rätt avvänjd men kan ändå få ett pirr när jag ser en en lagom stylad bil med fina fälgar. Skulle dock aldrig köpa en sådan själv.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jättebra om man kan få till delning, även i begränsad omfattning så är ju varje tillfälle en vinst. Min tanke är att om fler skulle prioritera hårdare i sina liv så skulle det nog ändå finnas en del ”roliga” bilar för vissa skulle välja att satsa på det…med mer bildelning kanske det tillockmed skulle bli möjligt för dig att hyra en ”lagom stylad” sak nån gång om året:-)

   Gilla

 3. Vi bor två minuter från tunnelbanan (som vi använder till jobbet) och precis där ligger också en bilpool men vi räknade på om det skulle vara lönsamt, tyvärr inte, Sunfleet. Vi använder mest bilen korta sträckor till träningar, matcher och till släkten på kvällen och helger. Vi skulle kunna hyra ut den dagtid. ska fundera på det.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Jag tror inte heller att det skulle vara billigare för oss att vara med i en bilpool. Vår nuvarande bil är ca 10 år gammal, bränslesnål med låg skatt. Däremot skulle vi om vi kunde dela bil bli av med lite jobb och oro kring bilägande med att service, reparationer, däckbyten etc något som är acceptabelt men inte det roligaste att lägga tiden på. Misstänker också att vi skulle använda bilen ännu lite mindre om vi behövde boka och hämta bilen någonstans när vi ville använda den..

   Vi skulle också i princip kunna vara helt utan bil dagtid…medan vi behöver den två gånger i veckan under vintern för att åka till skidträning och sen behöver vi den ibland på helgen för utflykter etc.

   Gilla

 4. Vid en snabbgoogling ser jag att ni i Falun har Circle K, OKQ8, Hyrbilen och Bilkompaniet (=Hertz) som alla hyr ut bilar allihop. Tittar jag på kartan verkar det som om ni har dryga 1 km från bostaden till OKQ8 där de hyr ut bilar (de verkar tex ha en bil inne nu, just när detta skrivs).

  Det måste väl vara väsentligt billigare att hyra bil någon gång ibland än att ha egen bil ståendes oanvänd hemma för det mesta?
  Och tänk på allt det ni inte behöver göra: inga däckbyten, ingen service, ingen besiktning, inga reparationer, inga vätskor hemma (glykol), inga batteribyten, inga lampbyten, ingen försäkring, ingen amortering, inga räntor osv osv osv
  Men är ni redo att sälja bilen och hyra vid de tillfällen då ni verkligen behöver bil? Ser att ni har Taxi i Leksand, så det är ju en räddningsplanka om det kniper.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Gillar verkligen ditt sätt att tänka och utmana allt! Nu tror jag att du tänker lite annorlunda på vad jag menar med ”några enstaka tillfällen” det är ändå så att vi vintertid behöver bilen två kvällar i veckan och en dag på helgen (skidåkning) och under sommaren något mindre men säg en gång i veckan. Sen använder vi den för några längre resor på vintern och sommaren så om vi lägger ihop kanske det slutar på drygt 80 dagar om året = 7 dagar i månaden i snitt. Att hyra en bil för plats för 5 kostar sällan under 500 kr = 3 500 i månaden vilket är bra mycket mer än vad vi lägger idag…vi skulle dessutom hämta och lämna bilen alla dessa gånger vilket förtar lite av vinsterna med att slippa de andra sakerna relaterat till bil.

   Men som sagt jag gillar ändå ditt sätt att tänka och utmana allt!

   Gilla

   1. Jo, av ursprungstexten din är det lätt att få den uppfattningen, alltså någon gång ibland kör vi plankor (kanske även tunga stenar 😉 på sommaren samt ”Att vi ser användning av bilen som ett undantag gör också att vi samordnar ett flertal ärenden de gånger vi ändå använder bilen vilket ytterligare minskar användningen” som att det inte alls handlar om användning flera gånger i veckan, utan mer som nån gång i månaden, om ens det.
    Ekonomiskt är det med ert konsumtionsmönster svårt att se vanligt bilhyrande som annat än sämre. Men som du skriver ovan, ett samägande skulle kanske vara mer fördelaktigt ekonomiskt, men ack så mer ansträngande på vänskapsbanden. Och även gemensamt ägande utanför ev. vänkrets tenderar lätt att bli som en kvarnsten, nej inte alltid men alltför ofta. Är helt enkelt rädd för att ni kan få betala i annan form än pekuniär och frågan är naturligtvis om det är värt det.

    Gillad av 1 person

   2. Hej och tack för ditt svar,

    Vad som är sällan beror kanske på referens. Vi har en bil som används ett par ggr i veckan medan de flesta runt omkring oss har 2 bilar som används flera ggr om dagen…i stan är det ju många som är helt utan bil eller hyr nån gång om året….

    Tror att det är hälsosamt för oss som människor att behövs samsas om resurser även om det kan skava ibland..bäst är ju kanske om det finns ett företag eller förening emellan som sätter upp tydliga regler..

    Gilla

 5. Hej! Intressant artikel. Har en kollega som inte har bil alls utan är med i bilpool. Han säger att det kan vara bra att ha en part med lite större använding av bil med i en sådan. I hans fall en församling som har församlingsbilarna i bilpool där privatpersoner kan vara med. Kanske en tanke att kombinera ert bilbehov med kyrkan, ett företag (som använder bilen dagtid) eller möjligen kommunen? För egen del är jag igång med att minska antalet bilar från 2 till 1. Detta kan vara möjligt då jag börjat cykla en mil till jobbet (och sedan hem igen). Under tiden för avänjning av familjen har jag märkt att det är bra att min bil (bil nr 2) är gammal och inte så attraktiv att åka i……Cyklingen är toppen de flesta dagarna och för mig kan den ta upp till en timme hem i motlut, motvind etc men jag har kommit fram till att den är väldigt tidsbesparande då jag känner att jag rört mig när jag kommer hem. Jag rekommenderar dock alla att börja cykla i maj och sedan fortsätta av bara farten åtminstone här uppe i norr. Då har man hunnit träna upp sig under den varma säsongen. Har det snöat och det är oplogat är det bra att ha något alternativ exempelvis bussen eller granne etc.
  Hälsningar
  Lena

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tack också för en massa bra tips. För egen del så brukar jag ju hoppa in i skolan då och då och passar då på att gå dit (6 km) vilket tar en stund men är väldigt skönt och jag behöver ju inte direkt tänka på nån mer motion den dagen. Bra tips också att lägga sig till med vanan att gå och cykla under den varma årstiden så att man sedan när man har vant sig vid det inte vill sluta när det blir kallare.

   Gilla

 6. Hej!

  Vi har också tittat på organiserad bilpool, dock för dyrt och inte riktigt nära. Sedan ska bilbarnstolarna in. Föll alltså inte riktigt i smaken.

  Resultatet blev istället en egen ”bilpool”. Vi delar bilen med en annan familj som bor 100 meter bort och har liknande behov av bilbarnstolar. Gissar att det är något sådant du far efter.
  Har hitintills fungerat jättebra (snart 2 år). Ingen av oss använder bilen till jobbet. Stående bokningarna på en vecka är barnens respektive aktiviteter, cirka 3 stycken per vecka där bil behövs. Det mesta övriga går bra att anpassa sig om det skulle behövas.

  Loven har varit den trånga sektorn hitintills, dock har båda familjerna släkt söderut och åker helst tåg så det har mest bara varit sommarlovet kvar. Men det har fungerat de två somrarna än så länge.

  Summa summarum, värt att testa!

  /Erik

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är något sådant vi hade tänkt oss om det är en eller ett par andra familjer/företag/personer som har ett begränsat behov av bil som vi skulle kunna dela med. Vi har i stort sett inget behov av bilen allas måndag till fredag 8-17 så om det var någon som behövde pendla alternativt någon som använde en bil under arbetstid så skulle det ju vara en perfekt match. Tror att vi skulle använda bilen ytterligare lite mindre om vi delade för då skulle vi bli ändå bättre på att avgöra när det verkligen är befogat att ”boka” den.

   Tack för tipset och det var kul att höra hur det funkat för er!

   Gilla

   1. Finns baaaraa ETT skäl till vettig bildelning.
    1. Sportbilscabriolet på sommaren
    2. 4-wheel drive winter typ Audi A8 4.2/BMW X5/X6 Audi Q7/Q8
    3. Vans o lastbilar ink för C-körkort

    Det är enda sättet att klara alla transporter o delar man blir det billigare.

    Annars kan man ju lika gärna köpa o ha Den Bil MAN VILL HA

    Sen finns det ju andra argument mot Enkelboning – ser man till att det tickar in
    7-800,000 i aktieutdelning så behöver man ju inte leva enkelt – då kan man bo
    bra, ha juste möblemang, juste bil o justa vuxenleksaker o resa osv

    Gilla

   2. Hej och tack för din kommentar,

    Här har vi helt olika perspektiv. Det biltyper som du nämner tycker jag i stort sett borde upphöra att existera då de är onödigt dyra…men viktigare än det så smutsar de ner vår miljö helt i onödan. ”Att köpa den bil man vill ha” skulle för oss innebära ingen bil…men tyvärr behöver vi en just nu för att vi gillar en del saker på fritiden som kräver bil…därav söker vi olika lösningar..

    Gilla

   3. Det är väl bra att vara helt utan bil med Er inställning.
    Menar du att det är värdelöst med sportbil o cab på sommaren
    o 4 wheeldrive på vintern – vilket är det absolut trafiksäkraste samt
    van/pickis/lastbil för att kunna frakta saker istället för att köpa
    åkeritjänster.

    Det är riktigt att bilarna under 2. är dyra men de andra behöver inte vara det.

    MEN FÖRKLARA DÅ HUR DET KOMMER SIG ATT DET Ö H T SÄLJS ONÖDIGT DYRA BILAR HAR FOLKET I VÅRT O ANDRA LÄNDER BLIVIT FÖR RIKA

    Varför har inte bilmärket SMART konkurrerat ut Mercedes S-klass o BMWs 6 o 7 serie
    då de bara kostar en bråkdel nya.

    O när det gäller bildelning – skall man dela Golf/Polo o liknande istället för Tesla S
    o kör man bildelning o många betalar borde det finnas bilar för alla ändamål syftar
    främst på transport av stora tunga saker – o då är det onödigt att använda en stor lastbil
    för att transportera sig själv med partner för att göra normala livsmedelsinköp

    Poängen med bildelning är att många delar – kostnaderna lägre – o det kan då finnas bilar för ALLA ändamål vilket är ogörligt annars – läs förresten Onkel Toms Stuga o Sunfleet bilhyra/bildelning

    Gilla

 7. Delningsekonomi – Bileri – Juste Som Fan – Eller Fullständigt Åt Helvete

  Sunfleet har höjt priserna under året:

  Timpriset har ändrats från 40 kronor till 110 kronor.
  Dygnshyran har ändrats från 389 till 1 195 kronor.
  Helghyran har stigit från 669 till 2 295 kronor.
  Siffrorna kommer från Di och inkluderar vissa kilometerkostnader.

  Sunfleet har alltså gått från att erbjuda tillgång till en volvo V40 några kvällar i månaden, samt en helg, för under 1 000 lappen till att erbjuda samma tjänst för knappa 3 000.

  Vem vill betala dyra pengar för att åka lågprisbil.

  Borde kosta 100 kr per dygn o fria mil – För Miljöns Skull

  Gilla

 8. Rekommenderar en privat bilpool. Vi är med i en sådan. Vi hittade varann via Facebook loppis. En familj som har liknande situation som ni valde att hyra ut bilen till oss och en till familj. Vi bokar via en kalender och pratar ihop oss om sportlov, jul etc. Vi betalar 25kr per mil. Det fungerar mycket bra för oss, vi skulle inte klara oss utan bil (bor i en småstad utan tågtrafik eller tätortstrafik och älskar att åka skidor). Så miljön sparar två bilar (1/4 del av all utsläpp uppstår under produktionen) och alla inblandade sparar pengar. Dessutom blir tröskeln så hög att hyra bilen (2 km från vårt hus), så man cyklar alltid när det är möjligt. Vinvinvin 🙂 så vågar att starta en privat bilpool!!

  Gilla

 9. Skall man inte ha tillstånd för BilUthyrning o betala skatt.

  Hyrbilar skall besiktigas 2 x per år o skatt skall betalas för inkomsterna.
  Åtminstone över 18.50 kr milen ink bensin.

  Här zuuugeeer någon aav sina medmännsiskor 25 kr/milen ´+Drivmedel

  Luktar skatteundandragande.

  En annan hyr ut sin bil via snapshat.

  Vad säger Z-Mannen – älskar mina bilar – de är mina barn – skall man lagligen
  kunna begränsa att vara med sina barn. Z-mannen har inga fysiska barn

  Gilla

 10. Apropå miljöfrågor – skall det vara skilnad på rätten för människor att släpp ut avgaser genom mun o baken – mot bilarnas? Ja tycker Greta o Mp – nej tycker Z-Mannen.

  Kan man verkligen påstå att man är miljövän när man andas – dvs zuuuugeeer iin frisk
  o syremättad luft – o blåååzeeer uuut unken o koldioxidmättad luft – man försvarar djurfabrikerna med att det blir mat till folket – men hur kan man försvara en zoo då.

  O att produzera barn är ju ungefär som att Z-mannen köper en bil eller en bil till.

  Dessa ger ut koldioxid enbart när de används men barn o människor 24/7

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s