ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Livsstil, Ut ur ekorrhjulet, Vår bok

Ekorrens bokcirkel – hur hittar man sin plats på jorden?

När vi började prata om bokcirkeln så frågade vi också er om ni hade förslag på ämnen och hittills har tre specifika förslag kommit in (här finns en sida för bokcirkeln där du kan se listan). Det finns ingen förutbestämd struktur för detta men min tanke är att vi ska varva saker som vi vill prata om och förslag som kommer från er läsare. Så efter förra veckans inledande inlägg ”vad är ekonomiskt frihet” där vi fick ett gäng spännande kommentarer som var för sig skulle räcka för minst ett inlägg så kör vi ni ett inlägg baserat på en av dessa förslag nämligen Lara som ställde frågan:

”Hur hittar man sin plats på jorden”

Vilken intressant frågeställning och som vanligt kan vi redogöra för hur vi har gjort och vilka aspekter vi har tittat på och sen hoppas vi på en massa diskussion i kommentarsfältet.

Processed with MOLDIV
Målet – en vardag du inte behöver ta semester ifrån!

Innan vi går in på exakt hur vi gått tillväga för att välja ut vår plats på jorden så tänker jag att det kan vara intressant att fundera över varför detta är så viktigt.

Huvudanledningarna är två nämligen: 

 • Målet är att skapa en vardag som man inte behöver ta semester ifrån för att det ska bli så är det väldigt viktigt att den plats där man spenderar det mesta av sin tid ”hemma” också är en plats som erbjuder mycket av det som man vill ha ut av sitt liv.
 • Transport är för många den största tids- och pengatjuven.  Genom att minimera behovet av transporter (”leva lokalt”) både på fritiden och i vardagen så frigörs både tid och pengar till annat.

Med dessa tankar som grund var punkterna nedan några av de viktigaste aspekter som avgjorde när vi valde Leksand som ”vår plats på jorden”:

 • Lagom stort – ett samähälle som är tillräckligt stort för att bibehålla service men inte så stort så att det blir trängsel och köer etc. Troligen centralorten i en kommun/stad med mellan 10 och 50 tusen invånare. Min egen upplevelse är att dessa orter också har mindre segregation och att invandrare och infödda svenskar….rika och ”fattiga” i långt högre utsträckning går i samma skola och bor grannar med varandra något som jag ser som en stor styrka för samhället och för den personliga utvecklingen.
 • Anknytning – det är alltid lättare att flytta någonstans där man har lite anknytning. Det kan försås vara föräldrar och syskon men det kan också vara kusiner eller ”bara” några goda vänner som redan bor på orten. Då har man den där extra tryggheten redan från start och behöver inte starta om från noll.
 • Dynamisk bostadsmarknad – storstäder har ofta förlamande höga bostadspriser och i det perspektivet kan det vara lockande att titta på orter där det är osannolikt billigt att bo. Man bör dock ha i åtanke att väldigt låga bostadspriser kan vara ett tecken på att något inte är så väl fungerande. Att istället titta efter en boendeort med bostadspriser i mellanspannet kan innebära större möjligheter både för att man flyttar till ett fungerande samhälle men även möjligheter för att sälja/köpa annat boende när så önskas och även att hyra ut under perioder vilket stort kan bidra till friheten.
 • Natur  – för de flesta spelar naturen en del i ”friheten” man vill vara ute och uppleva den. Däremot kan vi ha olika syn på hur vi vill använda naturen. Vissa vill göra mer extrema saker som att klättra i berg medan andra vill ta en skogspromenad eller plocka bär/svamp. Någon gillar att vara ute med båten och någon annan vill åka skidor så länge som möjligt på året. Man bör därför tänka på inte bara att det finns natur där man bosätter sig men vilket typ av natur det är och hur det passar med det liv man vill leva.
 • Nöje/Kultur – inte alla men de flesta vill ha ett visst utbud av nöje och kultur. Att kunna träffas ute på puben någon gång ibland och ta en öl eller äta en bit mat kan vara rätt härligt även för den mest sparsamma (kanske till och med mer härligt eftersom man gör det så sällan). Bio är kul och en och annan konsert kan ju vara kul att gå på på hemmaplan. För mig ingår även ett bra bibliotek/kulturhus i detta. Det kan vara värt att fundera på vad du gillar och vad som finns på orten där du funderar på att bosätta dig?
 • Handel – finns det mesta som du kommer vilja köpa på orten? Finns bra mataffärer, byggmarknad, klädbutik, skobutik, loppis etc. Mycket kan beställas på nätet men inget kan ersätta möjligheten att cykla eller gå och plocka upp något man behöver på momangen.
 • Uppkoppling – medelstora samhällen har idag oftast bra uppkopplig i form av fiber och mobil. Skulle till och med vilja drista mig till att säga att det ibland är bättre än i stora städer…då näten i och för sig är utbyggda i storstaden men också hårt belastade. Bor man i ett medelstort samhälle kan man alltid få den uppkoppling man behöver eller vill ha för fritid och arbete.
 • Skola, arbete etc – i ett medelstort samhälle finns det möjlighet för barnen att cykla/gå själva till skolan och för föräldrar som eventuellt fortfarande jobbar att ta sig på samma sätt till arbetsplatser. Utbudet är kanske inte lika stort som i storstaden av arbete men kvalificerad arbetskraft (tex. akademisk, hantverk, omsorg) efterfrågas i stort sett överallt.
 • Åretom attraktivitet – det kan vara lätt att förälska sig i en ort under en viss del av året när det är högsäsong (badort på sommaren eller skidort på vintern) men om man ska flytta så är det värt att fundera på hur orten kommer att fungera året om.
 • Kommunikationer in/ut – om det finns goda kommunikationer in och ut så är det lättare att ta sig till andra orter de gånger man önskar. Leksand har tillexempel 45 minuter till Falun, Borlänge och Mora, 2 timmar till Gävle, Uppsala, Västerås och 3 timmar till Karlstad och Stockholm. Där finns möjlighet att tillexempel träffa andra likasinnade, vänner, familj i tex Stockholm och vara tillbaka hemma samma kväll. Det innebär ju också att fler kan komma och hälsa på dig.
 • Turism – turism påverkar en ort på gott och ont. Det kan öka utbudet av mycket då butiker, restauranger , hotel och nöjesarrangörer kan leva på turismen samtidigt så kan det tidvis bli trångt och under andra tider kännas väldigt tomt. Turism ökar möjligheten till extra inkomster i form av säsongsjobb och uthyrning av bostad etc. Negativt kan också vara att en del av de boenden som skulle kunna användas av boende på orten ägs av ”sommargäster” och står tomma 11 månader om året…Totalt tycker jag att turismen är positiv på vår ort men man bör vara medveten om för och nackdelar om man flyttar till en ort med betydande turism.

Detta är i huvudsak de kriterier som avgjort vårt val av bostadsort och att den uppfyller våra krav i dessa avseenden är också vad som gör att det verkligen känns som ”Vår plats på jorden”. Det innebär inte att vi inte kan tänka oss att tillexempel bo på en annan ort under någon tid men vi tror som det känns idag att detta alltid kommer vara det ”hem” som vi återvänder till efter dessa utflykter.

Vi ser störst fördelar med medelstora samhällen, men hur tänker ni som föredrar storstan eller ren landsbygd? Har ni hittat er plats på jorden? Kan det vara flera platser? Tycker du att något saknas eller är överflödigt på listan? Vad skulle du önska mer/mindre av där du bor? 

18 reaktioner till “Ekorrens bokcirkel – hur hittar man sin plats på jorden?”

 1. Kul idé med bokcirkeln och tack för att ni delar med er så mycket av era tankar!

  För mig och min sambo är just detta med att hitta vår plats på jorden en av de saker vi kämpar mest med på vår frihetsresa. Alla andra saker, ekonomi, livsstil osv. kommer vi så bra överens om, men var vi ska bo är en helt annan femma. Han är en stadsbo till själen medan jag helst skulle bosätta mig mitt ute i skogen…

  Hans familj bor i en storstad medan min bor ute på landet. Han jobbar inne i centrum medan jag jobbar utanför staden på en mindre ort… Ja listan kan göras lång när det kommer till våra olikheter i den här frågan. Vi bollar nu med tanken på om vi borde bosätta oss någonstans mitt i mellan, så vi skulle ha ungefär lika långt till bådas familjer, jobb, vänner, nöjen och skog. Blir dock lite orolig för om vårt liv kommer bli ett ända flängande av och an då vi inte har ”nära” till något. Samtidigt tror jag det skulle vara för mycket begärt av den andra att helt måsta ge upp det den tycker om, för att bosätta sig antingen ute på landet eller inne i staden.

  Svårt det här… Men kul att läsa era tankar och resonemang om hur ni hittade er plats på jorden! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Detta är en av de saker som tar upp mycket tankekraft för mig nu. Å ena sidan bor vi i stan och är helt oberoende av bil om vi så vill. Nära till allt och sonen kan gå till skolan. Mitt i stan bor vi inte heller utan i en lugnare del av stan med helt grön utsikt över två parker.

   Å andra sidan känner jag att jag vill bo närmare naturen. Jag vill kunna ströva ut i skogen och till något vattendrag och hitta lugn direkt utan att behöva ta bilen. Jag vill kanske till och med ha lite mark. Jag vill ha ett lite mindre sammanhang där jag på ett mer direkt sätt kan bidra. Det är mycket man vill ha…

   Men, vi har det bra nu och sonen har precis börjat skolan. Vill inte rycka upp honom, flytta och vara tvungen att börja pendla. Post FIRE får vi tänka till…

   Gillad av 1 person

   1. Hej och tack för din kommentar,

    Förstår precis avvägandet och det är ju inget som säger att ”leva lokalt” måste vara nära naturen eller på en mindre ort det är ju också ett ”mind set” där man i första hand utnyttjar det som är nära även i stadsdelen.

    Det enda jag inte tror att du ska vara rädd för är att flytta på barn de är så anpassningsbara dom är högljudda motståndare till alla förändring första…5 minuterna…och sen har de snabbt glömt förändringen medan vi vuxna tar det med större ro men sedan ältar flytten i några år efteråt ”gjorde vi rätt”:-)

    På mindre orter kan man inte sällan hitta platser där man kan bo på en liten ”gård” med en bit mark i utkanten av samhället och ändå ha cykelavstånd till skola, matbutik och övrig service. Inte så dumt och ofta bortglömt alternativ tycker jag när man pratar ”landet = mitt i spenaten” eller ”stan = mitt i smeten”….

    Gilla

  2. Hej och tack för din kommentar,

   Såhär i efterhand kan det ju verka som att vi bara gått rakt på ”vår plats på jorden” men vi har ju under vägen bott både i större städer och i fler olika länder. Tillsammans har vi kommit fram till vad som passar oss. Det betyder inte att det inte är någon kompromiss alls helst skulle vi vilja leva nära all familj och alla vänder men det går inte riktigt då de är spridda över landet (och världen) och dessutom så bor vissa på platser som inte alls passar oss.

   I detta sammanhang så är det ju intressant om man kan tänka ”80/20” regeln och fundera på om det är möjligt att hitta ett ställe som uppfyller 80% av det man önskar och så får man åka till andra ställen för de kvarvarande 20% man kan också fundera på var dessa finns så att de inte ligger allt för långt bort därav som vi skriver så är det inte bara viktigt vad vår bostadsort kan erbjuda men även hur det ser ut med kommunikationer och avstånd till det som faktiskt inte finns här (som tillexempel riktigt höga berg, hav och storstad).

   Ibland är det möjligt att bo på ett sätt som nästan känns som ”landet” men väldigt nära stan, eller så är det möjligt att bo enkelt i stan så att man har möjlighet att bara låsa lägenhetsdörren när man är ledig och ge sig ut. Här i Sverige är vi lyckligt lottade med natur runt omkring oss även stadsnära.

   Men som sagt det kan vara en lång process att komma på hur man vill ha det och det kan dessutom förändras över tid. Huvudsaken är nog att man gradvis känner att man kommer närmare inte att det går jättefort…

   Gilla

 2. Min boende situation övenstämmer nästan till 100% med Oskars men även om även jag i det stora hela är mycket nöjd med den, är det inte vad jag önskade för snart 50 år sedan.

  Jag har alltid velat bo i ren landsbygd och var beredd att ta dom extra kostnader som det skulle medfört!

  Men är man inte tvillingsjälar så måste man kompromissa. I detta fall var det jag som fick jämka!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Helt klart är det så att varje situation är en kompromiss och det är nog ingen boendesituation som ger allt. Om man är nöjd där man lever är också väldigt mycket en inställningsfråga vi har egentligen varit rätt nöjda överallt där vi bott men har gradvis lärt oss mer om oss själva och därmed flyttat till ännu bättre ställen för oss efter vägen.

   Att få leva med någon man älskar glömde jag på listan ovan för jag tog det för givet men det är ju självklart viktigast och det som ger allt annat färg.

   Gilla

 3. En reflektion kring bostadsortens storlek och att leva lokalt. Före bilismens intåg levde folk lokalt även i större städer på ett annat sätt än vad man gör idag. Då motsvarade den stadsdel man bodde i Leksand på många sätt, förutom att man naturligtvis inte kunde ha eget hus med egen trädgård. I de gamla stadskärnorna finns detta till viss del kvar. Jag har bott i Majorna i Göteborg. Där hade jag fyra ”riktiga” mataffärer inom några kvarters radie. Ingen jag kände tog bilen (om man ens hade något) till ICA Maxi. All service jag behövde fanns i närheten. Man kunde skapa ett socialt liv med grannarna som man delade innergård med, och med människor man på andra sätt lärde känna i grannskapet. I princip all min transport var till fots, med cykel eller med kollektiv trafik. Kaféer, restauranger och pubar fanns i överflöd om man nu var lagd åt det hållet (blev dock inte så mycket för min del med småbarn och redan då ett sparsamt leverne). Som bonus hade jag centrala Göteborg en kort cykeltur eller promenad bort. Och natur kunde jag nå ganska enkelt, även om det naturligtvis inte är som att bo på landet.
  När bilismen kom började man bygga glesare, bilen fick ta en allt större plats och service fanns i mindre utsträckning i grannskapet. Man fick också färre naturliga kontaktpunkter med andra som bodde i ens område. Avstånden blev också, på grund av att man byggde glest och lät infrastruktur för bil ta mycket plats, längre och tvingade i många fall in människor i ett bilberoende. Tråkigt!

  Bostadspriserna är i storstäderna är ju ett stort minus för den som vill leva som fri. Särskilt höga är priserna i områden som Majorna vilket jag tycker visar på att det lokala lockar även i storstaden.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Helt rätt det går att leva lokalt i storstan och jag förvånas ofta att det verkar vara så få som gör det. Många väljer skolor och arbetsplatser långt från hemmet även om alternativ finns och bygger på så sätt ett rätt knepigt liv när det skulle kunna vara enkelt.

   Förr var i och för sig kvarteren ännu mer ”självförsörjande” som du säger och bilen har förstört mycket av detta. Kanske inte direkt relevant för ditt exempel men vi bodde i ett mindre samhälle tidigare med ca 2000 invånare där det idag finns en matbutik. Orten var utspridd på längden ca 5 km från norr till söder och första halvan av 1900-talet fanns det här 3 matbutiker för dom som bodde ute i ändarna tyckte det var för långt att gå, cykla, rida in till den stora butiken i ”centrum”. Nu åker många flera mil till butikerna inne i ”stan” och butiken som är kvar har tidvis levt en tynande tillvaro. Frågan är väl om bilen är vad som håller landsbygden, förorterna och staden levande…eller om det är den som ser till att allt dör?

   Som sagt priserna är bitvis förlamande höga i storstan…om lite förverkligade sina drömmar att flytta ut från stan kanske vi skulle få en bättre balans på detta också då många idag tynande orter skulle få ett tillskott på drivande människor medan städerna skulle kunna få lite andrum så att dom som verkligen trivs får både fysisk och ekonomiskt plats…kanske utopisk men ändå en spännande tanke.

   Gilla

 4. Intressant inlägg som väcker en massa funderingar hos mig. Bor vi på ”bästa platsen”? Hade något annat egentligen varit bättre?

  Vi har valt att bosätta oss ca 1,5 mil från närmsta samhälle. Mitt ute på landet alltså. Det vi förlorar är närheten till service och att det krävs transport med bil då kollektivtrafiken just här är lika med noll. Dvs kanske inte så ekonomiskt klokt….

  Å andra sidan har vi egen skog, stor trädgård och en hus vi gillar till ”en bråkdel” av vad kostnaden hade varit för samma typ av boende mer ”centralt”. (Om det ens varit möjligt med tanke på bla skogsmarken.) Vi bor på en tyst plats och utan grannar in på knuten, men ändå med flera större städer inom 1 timmes bilfärd. Just ”avsaknaden” av grannar är något jag värderar otroligt högt, så då får jag nog även ta nackdelarna med att bo lite mer avsides. Och just den meningen väcker nästa omgång funderingar hos mig. Vad får ”bästa platsen” och det man känner är viktigt för att hitta sin plats på jorden kosta? Är det värt att kanske aldrig bli ”ekonomiskt fri” för känslan att känna sig ”fri” när man är hemma i sin egen skog?

  Tack för en intressant och tankeväckande blogg och bok!

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Den hade tyvärr automatiskt klassats som ”skräp” av wordpress men nu har jag hittat den:-) Det är ju som du säger alltid en avvägning mellan olika värden. För oss har det kännas viktigt att en majoritet av det vi vill och behöver göra inte kräver motoriserad transport och beroende på våra intressen har detta inneburit att vi både vill ha nära till service och skog (ingen egen dock vi gör utflyter i andras). Tyvärr har det ju också blivit svårare att bo avsides utan bil i och med att det är färre som bor på landsbygden och att ”alla andra har bil” annars skulle ju service som lanthandlare och matbusar fortfarande finnas kvar på fler håll.

   Låter som om ni har hittat en plats som passar er utifrån era perspektiv och avväganden. Det är nog viktigt att ha dessa tankar med i beslutsprocessen och fundera över vilka värden man väljer och väljer bort och inte ”romantiskt” bli förtjust i och sen märker att man inte gillar ensamheten och därför ständigt åker ifrån ”sin plats”.

   Roligt att du gillar boken och bloggen!!

   Gilla

 5. Hej!
  Min plats på jorden hittade jag när jag var 14 och övertalade mina föräldrar att vi skulle flytta hit när jag var 16. Varken dom eller jag har någonsin ångrat flytten till Rättvik från en industriort i mellansverige, det är nu 43 år sedan. Har alltid hävdat inför andra att vi bor centralt, precis som ni skriver är det ett par timmar till ”allt”, Stockholm, Norge, Sälen o.s.v och ändå har jag nära och bra samhällsservice här. Bor några km utanför centralorten vilket gör att jag kan gå(30min) eller cykla dit. Skogen finns vid tomtgränsen och hemma är min semesterort för jag trivs såååå bra här.

  Gillad av 2 personer

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vilken häftig historia att redan som barn ha den styrkan att se vad som är ens plats på jorden och till och med få med föräldrarna på tåget. När du säger att vi bor centralt här i dalarna så är det ju till viss del sant men det är nog också en känsla som många som hittat sin plats på jorden känner. Den platsen blir ju central i det liv man valt. Tänker också på min farmor som bodde hela sitt liv kring Arvidsjaur och som när hon talade om ”södra Sverige” inte sällan menade Sundsvall.

   Roligt att du bor så nära oss, om du är sugen på att ta en ”frihets kaffe” någon gång så hör gärna av dig via kontaktformuläret eller DM på twitter eller instagram. Alltid kul att träffa personer med liknande tankar och andra perspektiv.

   Gilla

 6. Det här med att hitta sin plats på jorden är min och min sambos stora utmaning. Vi är båda färdigutexade i januari och vill flytta från studentstaden. Eftersom vi inte har hittat vår plats på jorden har vi bestämt oss för att skjuta på beslutet och flytta till norra norrland i två år för att jobba in våra legitimationer, och sedan flytta någon annan stans. På så sätt kan vi maxa storslagen natur och snö på vintern, och då får det vara värt att det är långt från släkt och vänner. Men sen då? Ungefär då planerar vi att skaffa barn, så då vill jag bo närmare mina föräldrar och stanna där (jag har flyttat en del redan, och vill inte flytta ifrån de vännerna jag kommer att få när vi börjar rota oss någonstans). Han vill istället vara fri att kunna flytta ca vart fjärde-femte för att på så sätt inte stagnera utan hitta så intressanta jobbmässiga utmaningar som möjligt. Jag får återkomma om två år och se hur vi resonerar då…

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Tror att man helt klart ska experimentera sig fram. Innan vi bosatte oss i Leksand (50 meter från Maribels föräldrahem) så har vi bott på flera olika ställen i Sverige. Vi har bott på mindre orter och större orter. Vi har dessutom studerat utomlands, arbetat/studerat i USA ett par år och spenderat mycket tid i Mexiko (både på landsbygd och i storstad). Denna process har hjälpt oss att gradvis förstå vad vi vill ha ut av en bostadsort och vi har haft det väldigt bra på alla ställen så vi har inte dragit vidare på grund av att det varit dåligt vid något enda tillfälle.

   Det tog oss cirka 15 år från det att vi flyttade ihop första gången till det att vi flyttade in i vårt nuvarande hus i Leksand och kände att vi hittat ”vår plats på jorden” och vi ångrar inget av vägen hit så länge som man har en välskött ekonomi så man inte fastnar någonstans mot sin vilja så kan man med fördel testa sig fram är min poäng.

   Ser fram emot framtida uppdateringar….du behöver inte vänta i två år:-)

   Gilla

 7. Nu har ju min särbo redan bestämt vad som är hans plats på jorden så mitt urval är inte så stort 🙂
  Nu gör det inte så mycket för jag trivs alldeles utmärkt där och om jag utgår från Oskars lista, som jag tycker är bra, särskilt om man har barn, så får vi göra avkall på:
  – kommunikationer, med 4,5 mil till närmaste centralort på 10 tusen invånare så blir bil och dessutom varsin alldeles nödvändigt
  – nöje och kultur, visserligen brukar de ha pubkväll i folkets hus ibland men nu är det ju 9 km dit…biblioteket har e-böcker också, det blir ännu billigare!
  – handel, byaföreningen drog igång en nära-dej-butik när Coop stängde och nu har vi fullt upp att hålla den vid liv. Sortimentet blir ju inte så stort men det är skönt att bara behöva köra 9 km istället för 4,5 mil när man glömt något (det gör man ju inte, man ringer till en granne eller lagar något annat till middag)
  – skola/arbete, skola behöver vi inte eftersom vi inte har några ungar men arbete behöver vi ett tag till, tills vi övergår till att leva på kapital och avkastning samt pension

  Sammantaget är jag helt nöjd i inlandet i Norrbotten, mataffären skulle kunna få vara lite större och en restaurang i byn hade också varit trevligt, vi har haft det ett tag men man får se det som att man sparar pengar på att laga all mat själv.

  Gilla

  1. Om jag ska lägga till hans kriterier till sin plats på jorden så var det:

   – inga grannar inom syn och hörhåll (som klipper gräset kl 7 på söndag morgon)
   – en bit ifrån byn där han är uppväxt (så slipper man dem)
   – högt beläget från älven (eftersom den första stugan svämmades över i en vårflod)

   Det låter som om han är helt osocial men så är inte fallet, han vill bara bestämma själv när han ska umgås.

   Gilla

   1. Hej och tack för din kommentar,

    Tycker att det låter som om ni har hittat er plats på jorden som passar er. För egen del kan du ju utläsa från vår lista så skulle vi ha valt att bo i utkanten av centralorten istället inte minst därför att vi vill ge barnen den frihet som vi själva har och då innebär det att dom ska kunna cykla/gå till aktiviteter och kompisar. Eftersom ni inte har barn så har ni ju inte den avvägningen. Med det sagt tror jag också att det kan vara underbart för barn att växa upp på ren landsbygd men det skulle inte passa oss.

    Blir lite avundsjuk också för även om vi älskar vår plats så finns det ju alltid saker man saknar och jag är väldigt förtjust i norra Sverige och skulle om jag var tvungen att välja en annan ort hellre se mig om norrut än söderut.

    Låter som ni trivs och hoppas att den lilla butiken får vara kvar i ”byn” det är ju inte bara det praktiska med att få en liter mjölk. En butik är också en viktig mötesplats som nog inte kan överskattas.

    Känner igen mig i din sambo, är också social men vill välja tillfällen. Ogillar också jobbiga ljud:-) https://enkelboning.com/2019/09/30/langsammare-men-mer-njutbart/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s