ekonomisk frihet, enkelhet, Livsstil, Minimalism

Vi upprepar -Vårda det du har och se inköp som en sista utväg!

Detta är en favorit i repris från några år tillbaka vid ungefär samma tid, vi tycker fortfarande att det har stor relevans varför vi publicerar igen!

Ett av våra spartips som finns i vår bok är att ”Se inköp som en sista utväg”, det kan bespara dig både tid och pengar. Innan du springer till butiken eller snabbt klickar hem något på nätet som du tror dig behöva, utvärdera behovet först. Börja med att kolla hemma, har jag redan något likvärdig, kan jag låna, kan jag fixa till eller fräscha upp något jag redan har hemma?

Genom att vårda det du redan har så kan du också öka livslängden på de prylar du redan införskaffat en gång i tiden.

Ett tydlig exempel är våra sneakers. Jag och maken har ett par var, de är klassiska och i vitt skinn. Just att de är i skinn gör att de håller länge både i stil och hållbarhet. Jag köpte mina för ca. 500 kronor och de är nu inne på sitt 4:e år, förmodligen är det sista säsongen de hänger med som mitt främsta par eftersom de har börjat gå sönder lite i tyget på insidan.

Vita sneakers
Oskars skor till vänster är nya och mina till höger är inne på 4:e året.

Varje säsong fräschar jag upp dem och det är helt otroligt vad fina de blir, nästan som nya och det är så enkelt att göra. Kolla före och efter bilden nedan.

Fräscha upp dina sneakers så håller de länge!!

 1. Börja med att grundligt rengöra skon. Jag använder ett par klickar rengöring som har slipeffekt men det går bra med diskmedel också.
 2. Tvätta skosnörena.
 3. Dra på ett lager med vit sneakersfärg, säljs i de flesta skobutiker. Den går att använda till läder och canvas.

Vill man göra en snabb uppfräschning under säsongen så släng i skosnören i tvättmaskinen när du ändå tvättar annat.

För mer inspiration om kläd och skovård läs gärna boken Slow Fashion som jag tipsat om här. Vi har också nyligen skrivit ett lite mer generellt inlägg om att använda sig av de ”gratis år” som man får med underhåll och uppfräschning av det man redan har. 

7 reaktioner till “Vi upprepar -Vårda det du har och se inköp som en sista utväg!”

 1. Varför hålla på med vita sneakers när andra färger är mer lättskötta ? Ännu billigare. med grått. Lite skämt men men jag har sällan köpt vare sig kläder eller skor som är svårskötta. Det tar för mycket av min livstid..Sen har jag den underliga vanan att köpa många av basplagg typ strumpor mm. när jag hittar billiga och bra som jag gillar. Och inget fjamsande med hitta rätt o para ihop strumpa efter tvätten. När barnen bodde hemma var jag trött på strumpjakt och i princip avdelade en färg till alla. Gubben fick mörkblått och jag grått.. Det är fortfarande bekvämt att plocka fram 5 nya grå strumpor när man slängt de söndriga. Och jo jag använder dom länge men inte hur länge som helst. . Fötterna skall trivas,det är dyrt att ha ont i fötterna. Det är dyrt att inte vara frisk vilken kroppsdel det än handlar om

  Gilla

 2. Tusen tack för tipset. Vår dotter har haft ett par tre stycken vita Nike i skinn, VITA. I alla fall till en början…
  Idag tog jag vim och en svamp, skrubbade sulan vit och lite lättare på handen på skinnet.
  Därefter snörena (som jag vanligtvis kör i tvättmaskinen) och sedan ut i morgonsolen!
  Vår dotter tittade med förvånad blick och sa; är det där mina skor???
  Hon blev jätteglad och tacksam.
  Tack för ett toppentips!
  Vänligen
  Camilla

  Gillad av 1 person

 3. Hej, Vilket Fantastiskt tips! Har lagt in en kommentar på ditt inlägg men kunde inte visa fotot/resultatet.

  Med vänlig hälsning Camilla Olofsson

  Gilla

 4. Försöker också ta hand om mina skor på liknande sätt men alltså LUKTEN när man använt dem en säsong eller två. Hur får man bukt med den? Lägga i frysen?

  Gilla

  1. Prova hälla en msk bikarbonat i varje sko och vänta iaf några timmmar töm ut bikarbonaten och dammsug upp resten från skorna.

   Gilla

 5. Kan tipsa om Sofia Hedströms bok ”modemanifestet” som handlar om hur hon ändrade sina konsumtionsvanor med hjälp av köpstopp och mer kreativitet i sen befintliga garderoben. Den inspirerade mig för ca 10 år sedan att lägga om synen på kläder och det blev en bestående förändring!

  Gilla

 6. Inköp som en sista utväg – det är min melodi! Det handlar inte bara om att spara pengar, jag ogillar helt enkelt att kasta grejer som skulle kunna hänga med längre, bara man ger dem lite tid och omsorg. Ex; häromdagen gick solstolen sönder när sonen satte sig i den, stommen helt intakt men tyget sprack, torrt och sprött av all sol under många år. Naturligtvis var jag tvungen att prova min idé, letade fram lämpligt kraftigt tyg, starkt snöre och hittade turligt nog tapetserarnålen jag använde sist för 30 år sedan. ”Är det inte enklare att köpa en ny” undrade sonen. Jo såklart, men det vore inte jag… med nytt tyg, diverse band som förstärkning samt en trasmatta över för att dölja allt kommer den att hänga med fler säsonger hoppas jag 😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s