Mat

Vad äter familjen fri?

Som vissa kanske redan känner till så är jag stående gäst i en podd som heter ”Fri helt enkelt” och som drivs av Klara Joelsson Träff. Där pratar vi om livet och ekonomiskt frihet och lite allt möjligt. Sedan vi började podda har det varit lite av ett experiment och vi har haft utmaningar med teknik och tid för att spela in men gradvis har vi blivit bättre på att få till bra avsnitt så lyssna gärna och tyck till. ”Fri helt enkelt” går även att följa på Facebook där det finns en grupp med samma namn.

Det senaste avsnittet (13) (som du hittar här, eller i din poddspelare)  handlar om vad vi äter och nedan följer en genomgång av min familjs mat en vanlig höstvecka i September. I podden jämför vi även detta med vad familjen Joelsson Träff har ätit under en vecka, kan avslöja att det finns en hel del likheter men också en del skillnader.

Vår budget för mat är knappt 1000 kr i veckan (4000 kr i månaden)  för 2 vuxna och 3 barn (11, 9 och 6 år gamla) I budgeten ingår städ grejer, hushålls- och toapapper samt hygien. Däremot ingår inte restaurang, snacks, godis och vin/öl/läsk.

Vi börjar med frukost: 

Där skiljer det sig en del om det är vardag eller helg:

  • På vardag  äter vi alltid gröt på blandade gryn och fröer med sylt eller färsk/torkad frukt, frön, mjölk. De vuxna dricker kaffe och barnen vanligen vatten eller mjölk. Barnen tar med sig en macka eller frukt till skolan och vi vuxna äter en macka vid ”11 kaffet”. ( 40 kr för 5 portioner, 5 dagar totalt 200 kr)
  • På helgen dukar vi upp en liten buffé och alla får välja själva från – gröt, fil, flingor, stekta ägg, hembakat bröd, pålägg, smoothie, “over-night oats”, kaffe, frukt/juice. (50 kr för 5 portioner, 2 dagar totalt 100 kr) 
Processed with MOLDIV
Typiskt frukoststund hos familje fri, burkar med hemkokt sylt/mos, torkad frukt och fröer! 

Sen är det lunch:

  • Barnen äter lunch på skolan 5 dagar i veckan. På helgen äter vi alla lunch hemma eller tar med oss ut på picknick.  
  • Vi äter nästan alltid rester från tidigare middagar. Om det inte riktigt räcker till en hel portion  har vi alltid ägg, grillost, fetaost, morötter, knäckebröd, konserver, ärtor/bönor etc i skafferi och frys för att kunna komplettera.  

Middag är för oss det riktiga lagade målet mat på dagen.

Vi alternerar mellan favoriter för barnen och mer vuxna favoriter. Hela familjen äter samma mat till middag. Om inget annat står nedan så har vi alltid uppskurna grönsaksstavar av olika slag till (eller innan) maten.

  • Renskavsgryta med fläsk, kantareller, potatis och rårörda lingonKantareller och lingon själv plockade, renskav köpt i billigare storpack och fläsk och grädde till grytan på ”kort datum”. Potatis från lokal odlare.  (8 portioner cirka 80 kr)
  • Falukorv och makaroner grönsaksstavar (gurka, morot, körsbärstomater)Inköpt på extrapris och grönsaker efter säsong. (7 portioner cirka 50 kr)
  • Hemmagjord pizza med limekål. Skinka och ost ”kort datum”, champinjoner och ananas på extrapris. Lime marinerad vitkål (10 portioner 50 kr)
  • “Dogos” = mexikanska hot dogs = korv med bröd med taco tillbehörKorv, bröd, mozzarella (kort datum) tomater, creme fraiche, senap, ketchup, rostad lök, jalapeno, chilli. (6 portioner 70 kr)
  • Grillat lamm med potatisgratäng varm tomatsallad med mozzarella Lamm, grädde, mozzarella (kort datum), tomat, potatis, lök (60 kr för 9 portioner)
  •  Kikärtssoppa  med varma mackor Färdigkokta kikärtor, buljong (extrapris) kryddor, hembaktbröd. Ost, skinka (kort datum). (30 kr för 6 portioner)
  • Pannkaka med bacon, sylt och grädde Hemkokt sylt, mjölk, grädde, vetemjöl, bacon (kort datum). (30 kr för 6 portioner)
  • Middag totalt 370 kr för 5 dagar
En tidigare middag och en bit mozzarella blir en bra lunch!

Det finns väl egentligen ingen typisk matvecka för oss men detta är en indikation på hur vi tänker. Vi utgår ganska mycket från vilka varor som vi har i frysen (mycket av det som står ”kort datum” på ovan är sådant som vi köpt tidigare och sen plockat ur frysen. Vi gillar att laga riktig mat från grunden men vi är inte ”för fina” för att ibland köra korv med bröd eller pannkakor både för att barnen gillar det men också för att vi ibland är ute på olika saker och kommer hem och snabbt vill ha mat. Om detta är en typisk sensommarmeny så skull jag säga att det blir mer åt ”långkokshållet” under hösten och vintern och mer åt ”plockmatshållet” under sommaren samtidigt dock med fokus på vad vi har i frys och skafferi samt vad som är i säsong.

Rent kostnadsmässigt fördelar det sig så att vi lägger cirka 300 kronor i veckan på frukost,  cirka 400 kronor på middag. Övriga 300 kronor i budgeten går till mellanmål, frukt etc och till att komplettera tillexempel luncher när resterna inte räcker till kompletta måltider.

Hur gör ni med mat? Känner ni igen detta ovan eller har ni helt andra matvanor och/eller kostnader? 

5 reaktioner till “Vad äter familjen fri?”

  1. Nämen jag får inte ihop detta. Är vissa varor exkluderade då de finns i frysen/skafferiet eller har jag blivit förblindad av storstadspriserna i mataffärerna? Lamm med potatisgratäng, 60 kr för 9 portioner. I det priset kan väl inte köttet ingå!? Som ett exempel. Alltså ingen kritik utan uppriktigt imponerad. 🙂
    Vi äter verkligen inte på något sätt lyxigare (2 vuxna, 2 barn och en bäbis) men att få ner matkontot till 1000 kr veckan fantiserar jag bara om…

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Jodå alla kostnader ingår i den angivna kostnaden ovan och jag hade nog tänkt att just denna rätt skulle få lite uppmärksamhet. Det föll sig så att en av våra lokala handlare hade fått väldigt mycket lamm ”över” och med någon dag kvar på hållbarheten så märkte de om förpackningarna till 30 kr förpackningen på ca 1 kg. Det hör inte till vanligheterna att vi hittar just lammytterfilé så billigt men däremot hittar vi nästan alltid kött/fisk/fågel till väldigt billiga priser. Vi äter också ganska små portioner av just köttet så vilket vi tror är bra både för miljö, plånbok och hälsa vilket bidrar till att hålla nere kostnaden. Inte ens superbilligt kött är så billigt som grönsaker och baljväxter.

      Generelt skulle jag säga att vi snarare spikat kostnaden per måltid och att vi sedan försöker äta så bra som möjligt för den pengen. För några år sedan när vi båda jobbade heltid så åt vi för ungefär samma summa pengar men då var maten generellt enklare och det var lite mer ”falukorv och köttbullar”.

      Vad gäller ”kort datum” så tycker jag att det finns massor överallt där jag kommer i Sverige och det gör nästan lite ont i mig att jag ofta får lämna så mycket på hyllorna för att det finns begränsat utrymme i skåpen och/eller för att vi är långt hemifrån och inte kan få med oss grejerna:-)

      Gilla

  2. Det är var ju superduperintressant! Att räkna på kostnaden per portion har jag gjort litegrann men kommer nu att ta nya tag och göra om det. Tar med maken i projektet. Förra gången vi bestämde oss för att dra ner på matkostnaderna hade jag skrivit upp under 3 månader vad vi köpt. Det vill säga jag tog kvittona och skrev in i ett excel-ark hur mycket vi köpt av respektive matvara och vad det kostade. Sedan gick vi igenom matvara för matvara och försökte se om vi kunde byta ut till något billigare (typ köpa mathavre istället för quinoa), minska ner eller bara rätt och slätt ta bort det. På så sätt fick vi ner kostnaden med någon tusenlapp och det kändes som att vi hade matbudgeten inom kontroll. Nu vill jag gärna ta ännu lite mer kontroll och då passar det perfekt att prova ert sätt.

    Gillad av 1 person

    1. Hej och tack för din kommentar,

      Det är jättebra att skriva ner vad man handlar under en period och också ett jättebra förslag att titta på hur man kan byta ut en vara mot en annan. När det gäller bytet av quinoa mot mathavre så är det ju också med största sannolikhet ett mer hållbart val eftersom det senare går att odla på våra breddgrader. Trots vad många vill påstå så är det ofta så att billig mat förutom att vara hälsosam också är mer hållbar…så vinst från alla perspektiv!

      Gilla

      1. Ja visst är det så att nyttig mat är billig! Just mathavre mot quinoa är ett slående exempel eftersom de både är relativt energirika med både protein och fett vilket gör dem mer näringsrika än många andra ”tillbehör”.

        Jobbar ständigt för att miljö, plånbok och hälsa ska mötas i en skön harmoni. Mycket lättare än man kan tro. Till skillnad från den kända triangeln snabbt, billigt, bra där man bara kan få två av sidorna, går det nämligen utmärkt att få fullträffar på alla tre. Exempel: cykel, mat som plockas i naturen (vi har inte köpt gröna blad till sallad på hela sommaren de finns gratis om man vet vad man ska leta efter) och baljväxter.

        Tack för allt ni gör!

        Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s