enkelhet, Kläder, Livsstil

Klädbutiker stinker…

Numera är jag väldigt sällan inne i klädbutiker som säljer nya kläder. De flesta kläder som vi använder i familjen är oftast ärvda eller inköpta begagnade. En del brukar klaga på att secondhandbutiker luktar lite gammalt och unket, ibland kanske det gör det men jag upplever att kläderna som finns på secondhandbutikerna är väldigt fräscha, nytvättade och strukna.

IMG_0303
På en bokpresentation i våras, jag har en top som min mormor stickat till min mamma som jag fått ärva och Oskar bär en flanell och ett par jeans från den lokala secondhand-butiken.

Är det något som jag uppmärksammat sedan jag slutade arbeta inomhus i kontorsmiljöer så är det olika dofter och lukter, det är som att jag har fått tillbaka ett mer känsligt och välutvecklat luktsinne. Häromdagen besökte jag en klädbutik som tillhör en av fast fashion-jättarna och det stinker ju, av kemikalier!  Jag hade tänkt köpa ett par jeans till äldsta sonen, inget passande hade dykt upp på begagnatmarknaden så när vi häromdagen var i den större staden (där flera större butikskedjor finns) så tänkte jag köpa ett par nya till honom.  Det blev inget köp, jag tyckte det luktade så himla äckligt av alla kemikalier, blev så oinspirerad så jag gick ut igen. Tänkte att jag hellre åker hem och lagar ett par av de han har och fortsätter bevaka begagnatmarknaden.

dsc04328_fotor
Två favoritlagg inköpta second hand. Tröjan är handstickad.

Efter besöket i klädbutiken så började jag fundera på hur det är för de anställda i de här butikerna. Vi vet ju att arbetsmiljön är hemsk för de som arbetar i textilfabrikerna som producerar kläder till fast fashion-industrin men jag tänker att det också lär vara en hel del giftiga emissioner från kläderna när de hänger i butiken. Det är ju både direkt kontakt med plaggen (även om många använder handskar) men sen är det ju inandning av emissioner från plaggen. Upplever inte att man hör så mycket om hur det är för de anställda som dagligen exponeras för kläderna och emissionerna i butikerna.

Det skulle vara intressant att veta mer om arbetsmiljön i de här butikerna…sitter du på erfarenhet och kunskap kring ämnet, upplys oss i kommentarsfältet?

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om boken Slow fashion- din guide till smart och hållbart mode skriven av Jennie Johansson och Johanna Nilsson, väldigt läsvärd! Johanna har en ny bok ute också, Gör skillnad, som jag ska läsa vid tillfälle…Tills dess kikar jag in på hennes inspirerande instagramkonto.

19 reaktioner till “Klädbutiker stinker…”

  1. Jag håller med, den typen av butiker är nog värst! En del brukar också prata om nybilsdoft att det luktar så gott, föredrar i sånt fall en bil som har några år på nacken…

   Gillad av 1 person

 1. Jag jobbar i butik, en av de stora kedjorna. Har inte reflekterat över detta med gifter och det ger mig en tankeställare… Har tidigare haft kontorsjobb och om jag ska jämföra arbetsmiljön så tänker jag främst på nivån av fysisk aktivitet. Har stegräknare och går en normal arbetsdag runt 15000 steg. Är det en dag med högt tryck i butiken blir det lätt över 20000 steg. Det känns bra då jag en vanlig dag på kontorsjobbet gick ca 2500 steg!

  Gillad av 2 personer

  1. Hej! Förmodligen så finns det ganska höga krav på ventilationen i den typen av butiker men det vore intressant att veta hur det påverkar de anställda. Wow vilken skillnad i steg, det är ju en väldigt positiv hälsoeffekt!! 🙂 Sittsjukan är ju annars vår tids rökare….

   Gilla

   1. Ja det vore verkligen intressant att veta. Man hanterar väldigt många plagg på en dag samt att lokalerna är ju proppfulla av plagg som kanske avger kemikalier ut i luften. Kanske skulle vara svårt att gå till jobbet om man visste. Stegmängden är som sagt något positivt man får på köpet med jobbet. Jag skulle dock mycket hellre ta dessa steg ute i naturen och andas frisk luft.

    Gillad av 1 person

 2. Usch ja, kemikaliestanken är en anledning till att jag drar mig i det längsta innan jag kliver in i ”vanliga” butiker. Som tur är slipper man ju oftast det med lite planering. En sak jag är nyfiken på är hur ni gör med presenter när barnen är bjudna på kalas. Har ni några tricks? Köper ni begagnat, vad köper ni? Nyfiken på input då jag tycker detta är svårt. Självklart ska barnen ge en present de är stolta över, men det finns så mycket att ta hänsyn till när vi köper och jag kan inte bara slänga de värderingarna överbord när det kommer till presenter…

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Ja, med lite planering så kan man undvika att kliva in i dem och göra det till ovanligheterna. Det är fler som har frågat just kring presenterna och har tänkt att jag ska skriva ihop ett inlägg kring det. Kanske bra när jul närmar sig..:-).Om jag ska försöka fatta mig kort så försöker vi styra in barnen (ge dem en hint i rätt riktning så att de ändå känner att de valt själva…) på att köpa sånt som går att använda upp, t ex ritblock, pärlor, tuschpennor mm. det finns också väldigt mycket bra sånt till äldre barn. Vi brukar också försöka få dem att köpa sånt som går att använda länge och som även kan glädja när det skänks eller säljs vidare, t ex lego. Böcker köper vi också gärna, de tar inte heller så mycket plats i hemmet och kan skänkas vidare. En annan grej som våra killar ofta köper till andra är en biobiljett eller fotbollskort/hockeykort. Innan de går till affären för att köpa en present så brukar vi ha diskuterat så att de nästan bestämt i förväg vad de ska köpa, det brukar bli smidigare och enklare för alla. Skulle gärna köpa mer begagnat men det gör vi bara till personer som vi vet uppskattar begagnat lika mycket som vi.

   När det gäller vuxna så köper vi endast förbrukningsvaror (t ex vin, bröd, ost mm) eller en upplevelse. Upplevelsen behöver inte vara en tjänst som någon annan säljer utan vi hittar gärna på något själva i sånt fall, t ex ett besök på ett museum och lunch tillsammans. Eller en picknick med delikatesser. Vi ger gärna också bort något som vi själva gjort, det blir alltid uppskattat t ex hembakat, syltat, lagat. Här handlar det sällan om sparsamhet, det får gärna kosta lite men vi vill inte betunga någon med en pryl till hemmet som ska förvaras och förvaltas och kanske bli helt fel i någons hem. Hoppas ovan kan ge lite input till nästa kalas! 🙂

   Gilla

   1. Tack för ditt utförliga svar! Jag ser fram emot ett inlägg på ämnet. Tycker barn är svårare än vuxna. Inte för att jag tror barnen bryr sig men det är vad barnens föräldrar ska tänka som hindrar mig. Mina barn är helt vana vid att köpa leksaker på loppis/klädbytardag. Visst vill de köpa nytt ibland om det är något särskilt. Men till jul har jag redan laddat upp med superfina begagnade saker. Känns bättre i magen än att köpa nytt. Fast något nytt lär det också bli, från andra i barnens omgivning. Skriv gärna i inlägget hur ni styr vad omgivningen ger så att barnen inte överöses med plastskit (ursäkta uttrycket). Jag brukar kunna styra min pappa och syster medans andra är svårare… tips emottages tacksamt! 🙂

    Gillad av 1 person

 3. Du tangerar en fråga jag funderat en del på nämligen hur kommer det sig att i princip alla plagg i vintagebutiker är tvättade och strukna? För alla lämnar väl inte in i det skicket, har Myrorna et al stora tvätt- och strykavdelningar där kläderna passerar innan de går ut i butik? Om ja så är det ju helt underbart och kanske också en möjlighet att slussa in folk i yrkeslivet som kanske inte har tillräcklig utbildning för white collar bullshit jobs, eftersom det också är en miljögärning (åtminstone om man lyckas förtränga att bara runt 20% faktiskt säljs i 2nd hand-ledet).

  Gillad av 1 person

  1. Tror att de flesta secondhand-butiker som drivs ideellt har möjlighet att tvätta och stryka dem. Vi handlar mest på vår lokala Kupan (Röda Korset) den drivs helt ideellt, ett helt gäng glada pensionärer som tar emot packar upp, gör i ordning varor, stryker och säljer. Där kan man också köpa fika för ett valfritt bidrag till Röda Korset. Det har blivit vårt favorit kafé och vi skänker gärna en bra slant för fikat. Känns gott att få hembakt och att pengarna går till ett bra ändamål. 🙂 Myrorna har väl en annan modell med anställda med inslussning i arbetslivet också ett väldigt bra initiativ.
   Tyvärr har det kanske blivit så att en del tror att de gör en god gärning när de skänker till second hand men sen går till grannbutiken och shoppar nytt. Tror kanske att det är en ännu mindre andel som säljs second hand än 20%. Mycket går på export…det kommer ju förhoppningsvis till nytta där men hemskt ändå. Vi får helt enkelt fortsätta använda upp vår överfyllda garderob, lappa och laga och som sista alternativ köpa begagnat. 🙂

   Gilla

 4. Köpa begagnat är alltid bra. Men jag tänker att även de plaggen kanske tillverkats ”smutsigt” när de en gång gjordes. Men gjort är gjort och ska användas så länge det går.

  När jag köper nytt försöker jag dock köpa så ”sjysta” kläder som möjligt. Miljövänliga/ekologiska material och gärna tillverkat ”nära” (minskade transporter och tillverkning i länder med bättre miljöregler). Lyckas inte alltid, men blir bättre och bättre på det. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej! Ja visst är det så i många fall att de plaggen kan ha tillverkats ”smutsigt” men det måste ändå vara bättre att köpa det begagnat och använda det om och om igen istället för att köpa ett nytt som bara används 1-2 gånger och sen ses som förbrukat. Gäller även nya ”hållbara” plagg, köper man ett så ska det användas om och om igen, väldigt länge, tills det är slut, för att motivera köpet. Det måste göra en enorm skilnad om varje plagg används 1000 gånger istället för 10….
   Vi får alla hitta våra lösningar och tillsammans kan vi göra stor skillnad! 🙂

   Gilla

 5. Jag lider också utav att gå in i klädbutiker där man känner direkt den obehagliga lukten av kemikalier. Jag blir direkt varm/torr i ansiktet och det känns som om kroppstemperaturen ökar.

  Nu är jag ganska känslig i allmänhet, men jag tycker att det är bra med en kropp som larmar lite mer än nödvändigt då det går att ”rädda sig själv” lite tidigare innan man fått en ”överdos” 😉

  Gillad av 1 person

 6. Det är intressant! Som barn kunde jag inte gå in i en klädbutik utan att kräkas, jag klarade inte av den starka lukten av kemikalier. Det har vuxit bort och jag känner inte alls lukten idag, hade glömt bort hur jag reagerade som barn tills mamma påminde mig härom veckan.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar. Intressant, antar att vi vänjer oss och förhoppningsvis kanske det är lite mindre kemikalier i varorna nu än då. Hörde i veckan om extra skatt på kläder och skor för att minska gifta kemikalier och det kanske är en bra väg att gå. Ha en trevlig helg!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s