vår ekonomi

Vår ekonomi – April = unik precis som alla andra:-)

När jag skulle skriva det här inlägget så tittade jag på vad vi skrivit i april förra året. Vi skrev då om att april hade känts som en lång månad men samtidigt sprungit förbi snabbt och den känslan består även i år. Att tänka sig att vi i början av månaden fortfarande kunde åka skidor och sedan dess har vi haft en vecka med riktigt sommarväder och några veckor där emellan. Vi har också haft en hel del ledigt hela familjen och varit en hel del ute i naturen vilket vi gillar men kanske ännu lite mer än vanligt då det inte erbjuds så mycket annat. 

Bilden ovan är från en workshop som vi höll hos Art of Mine i Falun och som var planerad sedan länge. Vi höll den ute i det vackra vädret och med distansering och deltagare med egen matsäck som fika. Vi blev några färre än vad som från början var planerat efter några återbud men ändå roligt när det går att genomföra något i dessa dagar utan att tumma på rekommendationerna. Hemma har vi fortsatt med våra planerade förbättringsprojekt i hemmet och även fixat en del i trädgården under vackra dagar. Jag har hoppat in några dagar i skolan då dom kämpar med lite högre frånvaro än vanligt på lärarsidan vilket känns meningsfullt apropå inlägg om möjligheter som fri

Men nu till utfallet av budgeten:

Nedan är en sammanställning av utfallet för april. 

fullsizeoutput_1a47

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta. Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 23 600 kr för månaden. Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga, , kilometerersättning för en resa,  samt utdelning och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 8 200 kr. Det ger ett netto på totalt -15 400 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet.

Totalt var våra utgifter 12% över vår budget denna månad vilket är väldigt väntat och helt drivet av att vi just nu väljer att göra en hel del förbättringar av vårt boende. Nedan har jag kort försökt beskriva avvikelserna från det ”normala”.

I en kategori hade vi ovanligt höga utgifter. Det var boendet och framförallt inredning då vi jobbar med att förnya vår hall och kök, detta sker visserligen med små medel men drar ändå lite kostnader. I det länkade inlägget ovan kan ni läsa mer om vår budget och våra tankar kring detta projekt.

I tre kategorier var kostnaderna ungefär som normalt. Transport där vi denna månad besiktade bilen (utan anmärkning) samt betalade årsskatten (500kr:-) men i övrigt var det bara någon tank bränsle. Kommunikation och underhållning lika så där vi som vanligt betalade för telefon och bredband men avstod från strömnings-tjänster då vi både hittade en hel del bra att se på Svt samt att vårt bibliotek under den pågående krisen lånar ut filmer avgiftsfritt och med lång lånetid. Matkostnaderna var också i linje med budget men denna månad när vi var hemma mycket har vi fått vara lite kreativa för att hålla nere kostnaderna. Något som vi i och för sig gillar och ser som en utmaning. Det är också bra för att minska svinnet att ibland kolla lite extra noga vad man har i skåpen.

I andra kategorier var utgifterna lägre än vanligt. Det var framförallt för barnen och våra egna fickpengar där det blev ett lågt utfall. Detta beror nog på både de begränsningar som finns på aktiviteter då det är här som restaurangbesök, bio, sport etc faller men det beror också att vi håller på att fixa mycket hemma nu och därför inte haft tid för så mycket annat…ett klassiskt fall av gungor och karuseller kostnadsmässigt.

En reflektion som vi gjorde när vi sammanställde detta var att vi hört att de två branscher som går bra i Sverige just nu är livsmedel och ”hemmafix/inredning/bygg” och även om vi tycker att vi lever ett annorlunda liv så är det i just dessa kategorier som även vi lagt en mer pengar. Vi är alltså unika…precis som alla andra:-) 

Trots att ingen månad är typisk så visar sammanställningen hur vår ekonomi hänger ihop och vi tänker att det kan vara en hjälp för den som funderar på att göra något liknande som oss. Den visar också förhoppningsvis att vi verkligen lever som vi lär!

Vad tycker ni ska vi fortsätta med dessa sammanställningar? Är det intressant eller kan det kvitta?  Dela gärna med er av era reflektioner! 

 

12 reaktioner till “Vår ekonomi – April = unik precis som alla andra:-)”

 1. Fortsätt! Vi har ganska liknande kostnader som er och det är spännande att följa. Så kör på om det känns lustfyllt.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   ”Lustfyllt” är ju ett ganska starkt ord men det för mig räcker det att det känns meningsfullt och det gör det. Vi gillar att göra detta för egen del och det faktum att det även ska publiceras gör att det inte skjuts för långt på framtiden vilket också är positivt. Blir en struktur att göra detta varje månad och det är ju extra kul att se att relativt många läser och uppskattar.

   Gilla

 2. Jag tycker också att ni ska fortsätta. Det är en väldigt bra inspiration och jämförelse med siffror mot sin egen strävande att hoppa av ekorrhjulet. Jag tycker även ni har lagom långa blogginlägg. Man hinner läsa, reflektera och fundera innan man ska fortsätta med annat 😊 En liten funderingen, ni skriver att ni tar pengar från sparkontot men när fyller ni på sparkontot från er portfölj och investeringar?

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vi försöker medvetet vara relativt kortfattade så det är trevligt att höra att du uppskattar det. Det gör ju att kanske inte varje detalj kommer med men det gör som du säger att det är relativt lättläst och vilket gör att fler orkar läsa har vi tänkt. I det här inlägget om ”vår ekonomi” är det lite mer om hur det fungerar rent praktiskt med påfyllda av kontot. Du får gärna läsa och återkomma om du önskar mer info…kanske underlag för ett inlägg?

   https://enkelboning.com/var-ekonomi/

   Gilla

 3. Hur går det till när ni gör dessa sammanställningar? Gör ni allt manuellt eller har ni något program som gör det mesta åt er? Jag skulle gärna vilja komma igång med nåt liknande för att få bättre koll på ekonomin, men vet inte i vilken ände man ska börja. Tips?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   När vi började med vår budget så hade vi allt i ett vanligt skrivhäfte, de summerade uppgifterna fördes sedan över till ett enkelt excel blad (numera i google docs). Vi har byggd det själva och uppbyggnaden är sådan att troligen ingen annan än jag förstår hur det exakt fungerar men det innebär även att det fungerar väldigt bra för oss. Jag rekommenderar att börja väldigt enkelt..och sedan sakta bygga vidare snarar än att tänka sig att bygga något heltäckande från början.

   Gilla

 4. Tycker det är intressant att se hur andra får ihop tillvaron även om mitt eget liv se helt annorlunda ut som enastående. Jämför lite, 4500 kr på mat, äter barnen som en vuxen eller två, knappast tre vuxna skulle jag tro. Jag lägger ungefär 800 kr på mat. Inser att jag kan ”slarva mer med maten”,men har man barn bör de ju få vad de behöver alltid. Kommunikation, Har alla tre barnen mobiler så är 600 kr billigt, där betalar jag 99 kr i månaden. Datorer och liknande var ingår kostnaden för dem? Min hyra ligger på nästan 5000 kr, ni kommer säkert i långa loppet billigare undan även om ni renoverar?
  Jag går runt på c a 8000 kr i månaden ni på runt 20000 kr, räknar ni in barnbidragen?
  För mig är det intressant att se hur ni som familj får det att gå runt, fastän ni inte tillhör de ”vanliga”. Roligt att se hur ni har det, speciellt när ni verkar ordna det bra för er och att det fungerar med eran livsplan och uttänkta strategi.
  Lycka till i fortsättningen och fortsätt skriv, alltid ett nöje att läsa.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du tittar och jämför. Som du säger är det svårt att jämföra rakt av då alla har olika situationer, För vår del har vi konstaterat att kring 1000 kr per vuxen är en rätt bra nivå för mat då man kan äta gott, nyttigt och varierat. Barnen är lite ”petigare” med maten än vi vuxna så dom äter kanske något mindre men deras mat kostar ändå som 2,5 vuxen. Detta är ingen miniminivå utan en bra nivå där vi äter en hel del som inte är direkt nödvändigt bara för att det är gott.

   Vi betalar just nu för två telefoner till två av barnen (den minsta har ännu ingen egen telefon) och dessa kostar 95 kr i månaden per barn. Våra telefoner betalas av vår firma som även om det inte omsätter mycket har råd att förse oss med telefoner och datorer. Barnen får enklast möjliga ärvda telefoner och datorer av oss…önskar de sig något mer så blir det födelsedagspresenter eller egna sparade pengar som får bekosta det…det senare dyker inte upp i denna kategori.

   Barnbidraget ingår inte i vår dagliga ekonomi utan är något som vi sparar separat tillsammans med barnen. Hur vi gör med detta framgår i detta inlägg. https://enkelboning.com/2019/04/10/ska-man-spara-till-barnen/

   Kul att du gillar och hoppas du kommer fortsätta läsa och kommentera!

   Gilla

 5. Fortsätt gärna! Underhållande läsning och ger inspiration regelbundet om ett annat sätt att leva, och påminner mig om att det kan vara bra att gå igenom utgifterna ibland för att se hur de faller in i olika kategorier.
  En fundering: Upplever ni att uppföljningen i sig gör att ni spenderar pengar mer medvetet?

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du gillar och vill att vi ska fortsätta, det gör vi troligen under överskådlig framtid. Ja jag upplever att vi blir mer medvetna av att följa upp våra kostnader, detta är kanske inte så uppenbart en enskild månad men det är helt klart en stor styrka över tid…”hur matchar de utgifter vi har det liv vi har ambition att leva?” Den enskilda månaden kan se ut nästan hur som helst med både överraskande och planerade utgifter men över tid så bör fördelningen matcha våra prioriteringar…om den inte gör det så får vi fundera på vad det beror på.

   Gilla

 6. Fortsätt gärna! Jag tycker det är intressant att se hur ni hanterar det ‘på riktigt’ med alla bumps som kan dyka upp i verkligheten. Och…det blir ny inspiration varje månad för vad är möjligt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Roligt att du uppskattar. Ibland känns det som att enskilda månader är lite ointressanta just på grund av alla ”gupp” som gör att vi varje månad behöver förklara något ”konstigt” men som du säger så kan man ju också se det som en beskrivning av verkligheten i detta liv. Tack för den!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s