ekonomisk frihet, vår ekonomi

Vår ekonomi – Otrolig och ordinär oktober!

Va, har ännu en månad redan gått? Då är det som vanligt dags att summera! Ekonomiskt sett var oktober en ganska ordinär månad med några få undantag (mer om det nedan).

På andra sätt känns det som en riktigt otrolig månad. Jag kom på allvar igång att skriva artiklar för vår lokala onlinetidning (siljannews.se) vilket känns fantastiskt för mig som brinner för det lokala, kan låta som en liten sak för någon annan men för mig var detta väldigt roligt. En annan stor sak under oktober var att vi även lämnat ifrån oss manuset till vår kommande bok ”Lev lokalt – vägen till ett hållbart, hälsosamt och fritt liv” (För den som är intresserad så finns omslaget att beskåda online hos till exempel Adlibris).

Månaden avslutades med ett riktigt härligt höstlov trots lite tråkigt väder. Lovet bjöd på en bra fördelning av arbete och avslappning,…känslan var att det var fredag hela veckan…och fredag är min favoritdag!!!

Men hur gick det ekonomiskt då?

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta.Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 22 500 kr för månaden. Sen fick vi kilometerersättning för en arbetsresa,  samt utdelning och ränta från våra investeringar samt köp-bonus. Totalt summerar dessa till 2 700 kr. Det ger ett netto på totalt -19 800 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet

Vad är det då som skiljer denna månad mot andra månader?

Ingen uthyrning – för närvarande är vår gäststuga inte uthyrd och vi funderar på att fortsätta så året ut eftersom det möjliggör för oss att ta emot besök och samtidigt hålla lite mer social distans till våra gäster. Om en bra hyresgäst dyker upp kanske vi ändrar oss men vi kommer inte aktivt söka en ny hyresgäst förrän till början av nästa år.

Totalt var utgifterna denna månad 1 500 kr eller 7% över vår ”normala” nivå per månad på 21 000 kr.

I två kategorier var utgifterna högre än vanligt. Det var i kategorin Barn och i kategorin Fickpengar och det är två faktorer som förklarar detta i båda kategorierna. (1) En del höst- och vinterkläder som inhandlats för den nya säsongen och (2) Den äldsta sonen och Maribel fyller båda år i oktober och födelsedag innebär ju en del inköp och roliga aktiviteter.

I kategorin mat var utgifterna låga vilket egentligen är förvånande med tanke på hur mycket vi var hemma men det är nog på den här nivån som våra utgifter egentligen ligger när vi inte fyller på förråden och/eller äter ur förråden.

I tre kategorier var utgifterna ganska normala men det var ändå avvikelser som inte riktigt syns. När det gäller boendet så var de löpande utgifterna ganska låga men vi fortsätter att göra klart vårt kök vilket kostat några tusen denna månad med lister, färg, ett ”nytt” bord etc. När det gäller transport döljer sig här låga utgifter för bilen (endast lite gas) men en större reparation av en cykel. Den enda kategorin som var ”ultra-normal” denna månad var kommunikation och underhållning då vi denna månad valde att betala för ett streaming-abonnemang för lite extra höstunderhållning under regniga och mörka kvällar.

Oktober var med andra ord otrolig och högst ordinär på en och samma gång!

Hur såg oktober ut för er? Vad hände i livet och med ekonomin?

9 reaktioner till “Vår ekonomi – Otrolig och ordinär oktober!”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter som en bra månad även om jag beklagar arbetslösheten, det är trots allt en viss skillnad att vara arbetslös jämfört med att vara jobbfri och jag får uttrycka mig så.

   Gilla

 1. Körde sjukskrivning förra veckan men nu är det vab. Beställt lite grejer så jag kan köra Hydro odling hemma med sallad och kryddor inomhus. Väntar på att Ikea ska öppna så jag kan köpa ett par kuggis för att odla i.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Kul att du kan ta tillfället i akt att göra lite grejer hemma när du ändå inte kan vara på jobbet. Just förmågan att ta vara på de möjligheter som finns i den situation där man befinner sig är guld värd!

   Gilla

 2. Kul att nya boken är färdigskriven! Jag ser fram emot att läsa den 🙂
  Själv har jag gått över till timanställning och har som mål att bara jobba så att det täcker utgifterna. Trots att jag jobbar väldigt lite har jag fullt sjå att hinna med allt jag vill.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är roligt och nervöst att lämna ifrån sig manuset till den nya boken, nu sitter förlaget och läser och man har ingen aning om hur mycket feedback det blir. Just nu är det bara väntan i någon vecka till innan det blir komplettering och slutbearbetning fram till jul.

   Intressant hur timanställning kan vara en frihet för dig som har koll på sina utgifter medan det är hemskt för den som inte har det! Ekonomiskt smarthet är verkligen nyckeln till frihet i alla lägen:-)

   Gilla

 3. Spännande att få ta del av. Nu är jag rätt ny här men blir imponerad av de låga kostnaderna. Mina var galet stora för något år sedan men har allt eftersom minskats. Jag var väldigt sparsam under stor del av mitt liv men har varit fartblind senaste åren. I samband med Corona så försvann de inkomster jag hade kvar i maj. Har aldrig tjänat så lite tidigare i vuxen ålder. Men nog heller aldrig känt mig så rik.

  Oktober blev en ganska ”nynormal” månad för i år med den näst lägsta inkomsten och den näst lägsta utgiften detta året.
  Går en arbetsmarknadsutbildning sedan början av september och har en hyfsat regelbunden inkomst nu till skillnad från senaste åren då jag varit företagare på heltid.

  Lyssnade på dig i Framgångspodden för något år sedan och blev grymt inspirerad. Minns när Alexander sa ungefär ”du är nog den lyckligaste gäst jag haft”.

  Idag gör jag en ny visionboard och sökte bilder för ordet ”rik”. Nästan alla jag hittade handlade om pengar men jag kände inte att det var det rik betyder för mig. Dessutom vill jag släppa kopplingen till pengar. Sökandet på rik ledde mig hit.
  Det var intressant 🙂

  Gillad av 1 person

   1. Hej och tack för dina kommentarer,

    Det är roligt hur mycket uppmärksamhet just det där citatet från Framgångspodden har fått och det är kul att fler hittar hit och ser fördelarna med att leva ett enklare och friare liv.

    Min tanke är att rikedom nog har förknippats för mycket med lyxiga saker medan det som verklig rikedom kan ge som är av värde är möjligheten att äga sin tid och att få fylla den med det man själv vill göra och utveckla. Dessa saker är tillgängliga för väldigt många om man säker nivån på vad man ”behöver” för att leva och därmed har frihet att disponera tid efter eget huvud.

    Hoppas du fortsätter att återvända hit och kommentera gärna så snart du känner att du har några frågor. det är perfekt att kunna ha en dialog som samtidigt andra kan se och delta i.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s