Fredagsfunderingen, Lev lokalt

Fredagsfunderingen – Kollektivt åldersseende?

I samband med arbetet med den nya boken (som kommer i slutet av januari) så har vi stött och blött olika begrepp och perspektiv kring det här med att leva lokalt. Under arbetet har det också blivit tydligt för mig att jag börjar få så kallat åldersseende dvs jag börjar se dåligt på nära håll men samtidigt så verkar det som om min närsynthet som jag haft sedan jag var barn blivit något bättre.

Det är väl kanske bara min sjuka hjärna som kan lägga ihop dessa två saker men jag började fundera just på om ett bildligt talat ”kollektivt åldersseende” skulle kunna vara förklaringen till att människor i allmänhet under en period verkar ha haft så svårt att se vad vi har runt omkring oss. Att vi bor i ett land som är relativt välbesökt av turister samtidigt som att svenskarna endast under en hotande pandemi på alvar verkar ha övervägt idén att turista på hemmaplan.

För oss handlar ”lev lokalt” om just en perspektivförskjutning, tänk att du tittar i en systemkamera eller kikare och ändrar fokus från det som ligger i horisonten till det som ligger nära. Det som ligger längre bort försvinner inte men det förflyttas till periferin, och i stället är det det nära som kommer i fokus. Detta gäller både resmål och fritidssysselsättningar men även inredningsprojekt eller innehållet i din garderob. Ser vi vad som redan finns innan vi söker mer bortom horisonten? På något vis är det som om vi på kollektiv nivå ser allt det fantastiska ute i världen men inte det som finns runt hörnet.

Förstår du som läser vad jag menar med kollektivt åldersseende? Hur tänker ni kring detta? Hur skulle ni beskriva och förklara oförmågan att se det fantastiska som finns på ett stenkasts avstånd, samtidigt som man tydligt ser allt det fantastiska längre bort?

14 reaktioner till “Fredagsfunderingen – Kollektivt åldersseende?”

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ett bra citat och säger en del om vårt eget ansvar för att göra vår plats på jorden till vårt eget paradis.

   Gilla

 1. När det gäller att turista på hemmaplan eller långt bort så tror jag mest att det har att göra med vad man får för pengarna i bekvämlighet. Sverige är fantastiskt vackert men också galet avlångt, väldigt dyrt och inte alltid så bekvämt. Låt säga att man bor i skåne och vintertid ska ha semester och får välja mellan att åka tåg eller köra bil i 13h eller flyga samma tid är det troligtvis fler som väljer att flyga. Väl på plats kan man för samma pris då välja mellan att vistat en vecka i sitt hemland, bo på en fjällstation med delat badrum och själv fixa merparten av måltiderna till samma pris som du skulle få i två veckor på fint hotell med alla måltider inkluderade. Jag älskar vintern (om den inkluderar snö och is) men förstår de som väljer att hellre fly långt bort.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det finns en massa perspektiv på detta men jag tror att du blandar lite päron och äpplen här om jag inte missförstår. En del av Sverige som ligger 13 timmar bort är ju inte direkt nästgårds när vi pratar om att upptäcka det som finns nära så pratar vi snarare 1 timme med cykel eller några timmar med tåg/bil då och då. Sen finns det ju även anledning att resa längre och uppleva mer men då kan det med fördel göras lite mer sällan och med mer tid så att man verkligen får uppleva något på djupet, tänker jag..

   Gilla

 2. Det ligger nog något i det du skriver, men egentligen utesluter ju inte det ena det andra. Jag älskar att resa, gärna långt bort för att få uppleva något helt annorlunda, men även i min närhet och försöker dessutom att se det vackra och fantastiska i min egen vardag. Jag är väldigt glad att jag faktiskt har gjort de där långa resorna och även bott utomlands. Just nu försöker jag dock att göra det bästa av här och nu med de mycket mer begränsade möjligheter vi har idag. I det grå novembermörkret är det inte alltid lätt, men med lite fantasi och kreativitet kan man göra en hel del!

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det är ju just det som är grejen det ena behöver inte utesluta det andra, däremot så menar vi att man kanske ska börja med det som ligger närmast innan man söker sig längre bort. Att med kreativitet titta på det som finns runt hörnet och säkerställa att man utnyttjar det till sin fulla potential innan man tittar mot horisonten. Men som sagt vi gillar också att resa och upplever gärna andra delar av landet och världen och det hoppas vi kunna fortsätta med efter den här pandemin har lagt sig.

   Gilla

 3. Enig 🙂 Förutom att det krävs ålder för att upptäcka det som finns nära oss. Den här speciella tiden med begränsningar, tvingar oss att upptäcka (och förhoppningsvis uppskatta) både egna hemmet och den närmsta omgivningen.
  Men, den sk marknaden kommer snabbt jobba för att vi återigen ska börja längta efter ”något nytt”.
  Alltså återigen börja resa bort för lånade, eller dyrt intjänade pengar…

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommenter,

   Det krävs kanske en viss mognad för att komma fram till att gräset inte är grönare längre bort, vissa når den mognaden i unga år och vi andra får vänta på att bli äldre. Marknaden gör egentligen helt rätt i att erbjuda varor och tjänster men vi som medborgare/människor och konsumenter behöver bli lite smartare och ifrågasätta meningen med att resa långt bort eller byta ut saker bara för sakens skull…

   Gilla

 4. Hej, jag har ”smygläst” ett bra tag nu utan att ”hinna” kommentera… Jag bor som svensk i Tyskland och där finns det ett talesätt som jag tycker beskriver detta tänk… ”Man ser inte skogen för alla träd som står I vägen” 😉. Pandemin kan verkligen tvinga oss att titta närmare på det vi har framför ögonen…. En ny Kombi av ”gamla” kläder kan kännas nytt fastän det var gratis eller man kan hitta ett trevligt ”nytt” utflyktsmål som alla år legat bakom hörnet…och väntat…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Vad roligt att du äntligen kommenterar om du har läst ett tag. I Sverige säger vi ju att man ”inte ser skogen för alla träd” i betydelsen att man ser detaljerna men inte helheten men det är inte exakt samma uttrycket verkar användas i Tyskland, intressent. Detta kan också appliceras på det du säger om kläder, om man har för mycket kan det vara svårt att se något överhuvudtaget.

   Hoppas att det vi lär oss om att hitta mer på nära håll är något vi kan ta med oss även efter att pandemin har gått förbi, då kan vi åtminstone få något bra ur allt det hemska.

   Gilla

 5. Det är en annan känsla att titta ut och se – idag är det bra väder för en promenad vid….. än att planera och boka en resa. Kravlöst, ingen tidspress man tar med fika om man vill eller har allt klart hemma när man kommer tillbaka. Uppskattar att ta det som det kommer. Det är trevligt med resor också men det finns så mycket runt hörnet… långväga gäster uppskattar att man kan visa och berätta om sina egna guldkorn i närområdet. Det behöver inte vara så avancerat.

  Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Du har helt rätt i att det är häftigt att kunna upptäcka och samtidigt göra det väldigt kravlöst. Vi hade några sådana exempel i sommaras när det var lite dåligt väder några veckor i juli och vi hade svårt att komma på vad vi skulle göra, då tog vi ”ultra-lokala” utflykter några hundra meter hemifrån i skogen och om vädret blev riktig dåligt var det bara att springa hem…hade vi planerat något stort hade det riskerat att bli förstört av vädret.

   Det är fantastiskt att ta emot besök på hemmaplan också för att upptäcka allt som finns då man ser det med en utomståendes ögon. Omvänt brukar vi gärna åka på resa till ställen där vi känner någon, för då kan de visa oss sina guldkorn.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s