ekonomisk frihet, semester, vår ekonomi

Vår ekonomi – sanslöst slösaktiga sommar…eller?

Som för många andra så blev vår sommar inte precis som vi egentligen tänkt oss. Vi hade planerat att hålla en folkhögskolekurs och vi hade även bestämt oss för att hyra ut huset i 4 veckor och resa några veckor till södra Sverige och några långt norröver. I och med Corona-utbrottet i våras beslutade vi oss för att istället stanna hemma och göra några kortare resor inom några timmar från Leksand.

Detta ändrade både hur vi lade upp vår tid och vår ekonomi inför sommaren. Planen för sommaren var att inte ha någon speciell sommarbudget utan att uthyrningen hemma skulle betala för våra resor någon som förändrades. Vi valde att istället sätta en budget för tre resor baserat på 4 500 per resa varv en gjordes i Juli till Orsa och sedan två kombinerade i augusti när vi besökte våra gamla hemtrakter i Järbo norr om Sandviken och hyrde en stuga i Söderhamns skärgård. Vi åkte också och besökte min mamma i Stockholm när säsongen tillät att träffas ute, vi har inte setts sedan Corona-utbrottet startade. Under två veckor i slutet av juli var vi även utan bil något vi skrivit om lite här och återkommer till i ett separat inlägg.

Nedan följer en genomgång av det ekonomiska utfallet först för Juli och sedan för Augusti.

Detta är ett försök att presentera som vi hoppas är tydligt för de flesta.Till vänster ser ni de utgifter som vi har haft under månaden i olika kategorier (vad som ingår i varje kategori framgår här) vilket summerar till 31 000 kr för månaden. Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga, uthyrning av bilen, gjort ett uttag på 4500 från vår semester-fond  samt fått utdelning och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 12 500 kr. Det ger ett netto på totalt -18 500 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet.

Utfallet för utgifterna i juli var nästan 50% över vår vanliga budget (31 000 mot 21 000) och det förklarades i sin helhet av två saker nämligen utgifter i samband med resan till Orsa och dessutom köpte vi en ny batteridriven gräsklippare vilket syns i kategorin boende. Det är också värt att notera att i kategorin ”transport” så kom de flesta utgifterna från service av cyklar medan intäkten kom från uthyrning av bilen. I övrigt var Juli en väldigt vanlig månad.

Utgifterna för Augusti summerar till 24 800 kr . Sen har vi fått en hyresintäkt från uthyrning av vår gäststuga, samt en avboknings-avgift för en avbokning under sommaren, gjort ett uttag på (8 900) från vår semester-fond  samt fått utdelning och ränta från våra investeringar. Totalt summerar dessa till 24 400 kr. Det ger ett netto på totalt -400 kr vilka alltså tar ut från vårt sparkonto vilket alltså just denna månad minskar med det beloppet.

Utfallet för Augusti förvånade mig faktiskt, vi var på resa i ungefär halva månaden och hyrde boende under större delen av dessa dagar. Vi åt en del ute och gjorde en hel del vilket syns i kategorin ”fickpengar” men i övrigt var alla utgifter normala eller låga och utfallet är bara högt i just den kategorin.

När jag skriver detta är det mer sommar lika temperaturer än i mitten av juli men det är ändå tydligt att hösten är på väg med mörkare kvällar. En höst som blir lite annorlunda för oss när Maribel kommer studera på heltid och jag kommer lägga större delen av de närmaste månaderna på att leverera manuset till en ny bok. Jag kommer ändå inte kunna hålla mig ifrån bloggen så någon uppdatering i veckan (å en del om lärdomar från sommaren) kommer det bli.

Hur var er sommar? Vad gjorde ni? Vad var annorlunda på grund av corona och vad av detta var bättre och vad var sämre? Hur gick det med ekonomin i sommar?

13 reaktioner till “Vår ekonomi – sanslöst slösaktiga sommar…eller?”

 1. Kul läsning!
  Haft en väldigt annorlunda sommar. Övervägde ett tag att publicera en campingstuge-guide på bloggen, så många olika ställen har vi varit runt på 😏 . Sverige är ju fint absolut, men måste erkänna att jag saknat medelhavet i år.

  Haft förmånen att skippa budget senaste åren, men automatiska kostnadsuppföljningen i appen visar att semestern i Sverige nästan kommit upp i nivå med utlandet. Täcktes dock av uthyrning av huset som som vanligt gav +50 tSEK.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det finna mycket fint att se i Sverige men det är klart att andra lände också har en del att erbjuda och att i huvudsak semestra hemma behöver ju inte utesluta att då och då besöka tillexempel medelhavet (inte i år dock..)

   Tänk vad många det är som låter sina permanent- och/eller semester-boenden stå tomma när dom inte används istället för att ta möjligheten till en extra inkomst…

   Gilla

 2. Tänk att två månader kan vara så olika ändå, rent ekonomiskt. Intressant.

  Coronasommaren här var ungefär som vanligt. Två inrikesresor (till och med höll mig inom Smålands gränser) och mycket sitta med mitt skrivande. Jag hade tankar på en Örebroresa, men sparar den till annan gång. Åker extremt sällan utrikes av massor av orsaker, och känner inte att jag missar särskilt mycket heller. Så… En sommar då det känts ungefär som vanligt, förutom medvetenheten om distansen.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Ja ibland är det intressant att ställa två månader bredvid varandra istället för att presentera dom med en månad emellan. Det är intressant hur mycket som rör på sig mellan två i övrigt liknande sommarmånader

   Du skulle troligen kunna spendera resten av livet inom smålands gränser och ändå inte få slut på nya saker att se:-)

   Gillad av 1 person

 3. Vi hade inga sommarplaner innan Corona, vi gillar att ta dagen som den kommer och sticka iväg och tälta. Nu var vi istället hemma och reparerade (dvs nödvändiga förbättringar som det var dags för, inte av kosmetiska skäl) vilket kostade mer än vi räknat med att spendera på en sommar. Men! Det var ändå saker som behövde göras så kostnaden hade kommit inom de närmaste åren ändå. Det vi gjort är vårt badrum (40 år gammalt där plastmattan spruckit i våras), bytt panel på en sida av garaget samt fixat lite ”tappade sugar” dvs avslutat gamla projekt som vi inte avslutat tidigare. Dock har vi även startat upp några nya projekt, så vi fortsätta jobba på det där med att avsluta…

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter härligt, det är alltid skönt att göra klart projekt och genomföra nödvändiga reparationer. Att känna att saker är funktionsdugliga och klara lättar på bördan som man bär dagligen och gör det lättare att ta tag i nästa grej. Det är härligt att kunna vara flexibel då är det inte mycket (inte ens Corona restriktioner) som rår på en.

   Gilla

 4. En billig sommar i år :). Vi var på 3 dagars läger hela familjen all inklusive utan att betala en enda krona. Vi simmade, paddlade kanot och hade det underbart ute i naturen.

  Sedan åkte vi till Stockholm hela familjen i 2 dagar med att Bla använda sj poäng och hotell poäng, Coop poäng osv. Denna resan kostade oss totalt 800kr inkl hotell, resa, mat och nöje.

  Vi var även på ett annat läger i Göteborg under 4 dagar med hela familjen och även här hade vi inkl logi, mat och resa utan kostnad.

  3 resor för ca 1000kr 😂

  Vi kombinerade bonuspoäng från alla kreditkort och sökte fonder för barnen för att vi skulle kunna delta i alla läger.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter ju fantastiskt. Vad är det för typ av fonder ni söker pengar ifrån? Min tanke har alltid tidigare varit att vi som har OK med pengar inte ska söka men i och med att vi på senare år varit involverade i föreningslivet har jag förstått att det finns ganska många olika stipendiefonder etc som inte utnyttjas nästan alls vilket innebär att pengar bara ”skvalpar” där för att ingen söker…är det sådana som ni identifierar och söker pengar ifrån?

   Gilla

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det var en kurs i att planera och genomföra en livsstilsförändring med fokus på ett liv utanför ekorrhjulet.

   Gilla

   1. Hej,
    Det låter riktigt spännande! Om ni skulle bestämma er för att hålla kursen på distans (online), så är jag väldigt intresserad! (Och många med mig tror jag).
    Allt gott!

    Gilla

   2. Hej
    Jag har lyssnat och uppskattar Er bok väldigt mycket, och är väldigt förtjust i just ett av utalen iatt en stor del av rikedomen är just att leva ett rikt liv med små medel. Blir det en kurs är jag på via distans önskar mer likasinnade att smittas
    Vänligen Suzanne 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s