ekonomisk frihet, enkelhet, Familjeliv, Lev lokalt

Nu börjar en annorlunda höst..

Det var ett tag sedan vi uppdaterade bloggen och anledningarna till detta är flera. För det första så hade vi ”riktig semester” (det vill säga utan olika läger etc för barnen och hus/trädgårdsprojekt för oss vuxna) den sista månaden på lovet. De två första veckorna var utan bil på hemmaplan och de två sista var med bil på resa till våra gamla hemtrakter norr om Sandviken sedan vidare till Söderhamn för några dagar i en fiskarstuga och sist men inte minst ett par dagar med nära och kära, som vi inte träffat sedan pandemin bröt ut, i Stockholmstrakten . Återkommer med några summeringar kring sommaren senare när det finns mer tid att skriva.

Svenska pärlor i Söderhamns skärgård, Kungsbergs naturreservat och på toppen av världen i Nacka.

Nu står vi alltså inför hösten, en höst som kommer se lite annorlunda ut för oss som är vana att helt styra våra tider:

För Maribels del så ska hon läsa ett års heltid på en Leksands Folkhögskolas designprogram för att utveckla sina kreativa förmågor, lära sig mer om verktyg och hoppas dessutom skapa ett nätverk med likasinnade. Detta kommer kräva lite mer tid och är lite mer styrt än vad vi numera är vana vid. Eftersom det är skola så följer det barnens årsrytm vilket gör att vi kan fortsätta att ha lov tillsammans.

För min del har det här året börjat med två veckor vikariat i skolan då den ordinarie lärare var föräldraledig några veckor in på terminen. Sen har jag till sist tagit beslut om att faktiskt skriva en bok till och skrivit ett kontrakt som innebär att det som just nu är ett tidigt utkast ska förvandlas till ett manus under september och oktober. Det kommer innebära en lite mer koncentrerad arbetsinsats men samtidigt sker den helt på mina villkor vilket är skönt och det kommer innebära en del inspirerande skogspromenader och inte bara arbete vid skrivbordet.Under den tiden blir det nog lite längre mellan inläggen här men av erfarenhet vet jag att jag inte kommer att kunna låta bli helt..

Vad innebär då detta? Att vi ger upp friheten och börjar studera och arbeta igen? Nej som vi ser det innebär det att vi nu väljer att utnyttja vår frihet på ett lite annorlunda sätt, att utveckla och göra det vi tycker om och tycker vi är rätt duktiga på.

Vad har du för planer inför hösten?

28 reaktioner till “Nu börjar en annorlunda höst..”

 1. Jag ser inte som att ni ”ger upp friheten…” utan som att ni är FRIA att välja vad ni vll göra!
  Precis som ni lär 🙂
  Många skulle vilja vara i den situationen; men kanske inte vara beredda att göra livsstilsförändringar för att det ska vara möjligt 😉
  Lycka till 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Precis så ser vi det också, vi har friheten för att göra saker som vi vill göra. Vårt fokus är fortfarande på familjen och barnen i första hand men vi vill också utvecklas som vuxna människor och i takt med att dom blir äldre så ökar vår möjlighet till detta. Vi dock under överskådlig framtid bundna av deras terminer och lov varför vi väljer saker som inte direkt kommer i konflikt med den årsrytmen och på så vis får vi det bästa av två världar:-)

   Gilla

 2. Denna höst kommer jag nog att hoppa in där jag behövs så som jag gjort tidigare i år. Jag jobbar timmar som läkarsekreterare och timmar på bibliotek vilket ger mig frihet att bestämma när jag vill jobba. Så skönt att jag tog det steget förra året. Min sambo har eget företag och kommer trappa ner på sikt men det blir inte i år. Vi odlar mycket själva, så roligt att kunna göra det och se hur en inte så stor yta kan ge mat till oss, så den ytan får tas hand om.

  Jag läste er bok förra året och den har varit en sån inspiration, ser fram emot den nya du ska skriva på. Lycka till med det ni ska göra i höst. 🍃😊

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det låter fantastisk fint det sätt ni organiserat ert liv där såväl frihet och ”luft” finns men där det också låter som det finns möjlighet att utvecklas. Ser fram emot att skriva klart den andra boken nu och hoppas att den kommer bli uppskattad:-)

   Gilla

  2. Hej Katarina! Så härligt det låter! Vilken typ av utbildning/erfarenhet har du som möjliggör att du kan jobba timmar på bibliotek? Tack på förhand! Mvh Sara

   Gilla

   1. Jag har ingen utbildning utan kallas för biblioteksassistent och står i deras utlåningsdisk och hjälper till med olika saker som bibliotekets besökare behöver. Jag är timanställd och de ringer när de behöver mig vilket funkar fint för mig. Utbildningen har jag fått på plats och det har gått bra.
    mvh
    Katarina

    Gillad av 1 person

 3. Jag är föräldraledig men ska under hösten försöka mejsla russinen ur arbetskakan. Arbeta högst 20% med ett projekt jag valt själv, kontinuerlig kontakt med kompisarna på jobbet och utföra de idrottsaktiviteter som företaget erbjuder. Tror det kan bli riktigt bra. 20% arbete täcker 100% av mina nuvarande kostnader vilket känns väldigt mäktigt.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter härligt att kunna välja att jobba på det sättet, att få lite utveckling samtidigt som det finns gott om tid till familjen. Fantastiskt också vad som är möjlighet med lite ekonomiskt smarthet att faktiskt leva på 20% av en heltid. Snacka om styrka i smart sparsamhet!!!

   Gilla

 4. Behöver man göra något för att komma in i poolen av vikarier för skolor? Jag menar no offence men det kan väl inte vara så att vem som helst kan hoppa in eller hur funkar det? Vilken ålder är skolbarnen? Välkommen tillbaka! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Det krävs nog nästan ingenting för att bara skriva upp sig i listan på timvikarier annat än att man måste ha ett rent straffregister. Om det ska vara roligt och givande så tror jag att det nästan är en förutsättning att själv ha gått ut gymnasiet så att man behärskar ämnena bättre än eleverna. För min del har jag hittat mig in på en liten friskola där jag känner både elever och personal även om jag inte jobbar så ofta. Det är bra för mig som får ett sammanhang och för skolan som har en vikarie som kommer tillbaka ofta och som känner eleverna och hittar böcker, material, har inlogg i system etc. Barnen på den här skolan är F-9 (ca 6 -16 år) och jag har haft alla åldrar och alla ämnen vid något tillfälle.

   Kul att vara tillbaka!

   Gilla

   1. Funderar på att hoppa av ekorrhjulet jag med och bara jobba i den nivå så det täcker utgifterna (ca 10000)och kunna vara ledig alla lov.. Har ett rejält sparat kapital (dock inte lika mycket som er) att använda som buffert om det krisar. Men är lite nyfiken på vad man kan få i lön per timme som outbildad lärare? Har en socionomutbildning, så tror jag skulle kunna klara av att jobba som vikarie inom skolan i låg och mellanstadiet.

    Gillad av 1 person

   2. Hej Christine och tack för din kommentar,

    Har bara jobbat på en skola och den är en friskola där jag fakturerar timmar (går inte att göra till kommunen pga lagen om offentlig upphandling). Men jag tror att man kan räkna med att vikariat i skolan ger en månadslön på mellan 25 000 – 30 000 för heltid vilket omräknat blir en timlön på någonstans emellan 150 och 180 kr. Sen verkar det som om det finns en standard där varje 40 minuters lektion räknas som 60 minuter inklusive förberedelsetid för tillfälliga vikarier medan för lärare och vikarier som tar helhetsansvar för ett ämne/klass under t ex en termin tjänar lite mer och dessutom räknar 80 minuter för varje 40 minuters lektion för förberedelse.

    Tror generellt att det nästan överallt är brist på folk i skolan (samt fritids/förskola) och särskilt stabila vuxna/organiserade personer med en lite högre utbildningsnivå.

    Du får ta mina siffror och resonemang här med en nypa salt men jag tror att det är en hyfsad indikation på behoven och ersättningarna även om det kan variera..

    Gilla

 5. Hej!
  Inspirerande att läsa er blogg och följa er resa. Har även läst er bok 🙂
  Under hösten fortsätter min egen resa mot ett enklare och mer avskalat liv. Ser just nu över ekonomin med både inkomster och utgifter för att skapa utrymme att leva det liv jag vill leva. Fick många bra tips och insikter kring just ekonomi i er bok 🙂

  Lycka till med boken, det låter sjukt kul!

  Gillad av 1 person

 6. Kul att läsa! Följer som ni vet här och på tex Twitter 🙂

  Jag skall fortsätta att arbeta på kommunen här i Falun är tanken, men även utveckla min sajt htts://dalarna.nu är tanken. Den växer hela tiden och jag har verkligen anammat lokalt liv/hemester med den sajten som ett verktyg både för att skapa en guide till dalarna, men även för att uppleva saker i vår närhet här på hemmaplan! Perfekt!

  /Petter

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Bra att göra saker på hemmaplan och också bra att det kommer flera resurser för att hitta allt spännande som finns att se i vår närhet:-) Ibland är det förvånansvärt svårt att hitta till alla fantastiska platser och aktiviteter i vårt närområde.

   Gilla

 7. Att utveckla sin kreativitet och skapa nya kontakter kan bredda friheten i att leva med flera möjligheter längre fram. Precis som en ny bok ger flera inkomstmöjligheter på sikt, även om man i de flesta fall inte blir stormrik på skrivande. Tänker jag i alla fall.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Helt klart så stärker alla kontakter och all utveckling friheten. Att känna att man har en bredare och bredare kompetens är en fantastiskt frihetskänsla. Boken kan ju bli en inkomstkälla men om det var pengarna som var målet hade det varit bättre att vikariera mer. Däremot är det fantastiskt roligt att skriva.

   Gillad av 1 person

   1. Håller helt med dig på båda punkterna… Läste själv till skrivpedagog förra läsåret. Stärkte kompetensen, ökade kontaktnätet och har fått mig att ha fler trådar ute. Skrivandet blir man inte rik på, men tänk vad roligt det är 🙂

    Gilla

 8. Vad härligt det låter! Ser fram emot att läsa nästa bok också 🌟 I höst kommer jag att flytta och satsa på en mer varierad träning för att få en bättre bas att stå på 😃

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Hoppas vi får till en bra ny bok då så att ni inte blir besvikna:-) Mer varierad träning låter som en härlig målsättning för hösten!

   Gillad av 1 person

 9. Vad spännande med en ny bok! Ser fram emot att få veta mer om det projektet framöver. Själva vitsen med att vara fri är väl att kunna lägga tid på precis det man vill göra, t.ex. en utbildning eller att skriva bok😃 mina höstplaner är att fortsätta som tidigare, vi lever på en inkomst medan jag läser vid universitetet (andra året av tre).

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Exakt så, frihet är ju till för att göra det man vill inte att avstå från att göra någonting. Att ni kan leva på en lön vilket gör studier möjligt är ju också ett jättebra exempel på den frihet som ekonomisk smarthet kan ge.

   Gilla

 10. Hösten är den tid då jag går ner i jobbtakt. Mellan 1-2 dagar till ibland 3 per vecka brukar det bli. Dock har det ju innan vaarit full tid i tre månader. Nu kommer farten på stugan i skogen att öka. Intressant blogg. Roddar själv livet på 2000-3000 per månad.

  Gillad av 1 person

  1. Hej och tack för din kommentar,

   Låter härligt att kunna gå lite upp och ner i arbetstakt, tror det passar oss människor ganska bra att ha ett tempo som varierar över året snarare än 40+ timmar året om…

   Gillad av 1 person

 11. För mig är det som att ni gör livet som ett hav, nu kommer det nya vågor som ni rider på in i framtiden. Jag inspireras och är väl i en helt annan situation, men på ett sätt fri i arbetslösheten och har mer tid för mina små barn. Tack Corona… eller vad ska man säga. ^_^

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s